Gość: Baton IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.09, 22:26 kilka linii z tej listy jest zawieszona na okres wakacji z względu na frekwencję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Titus Fox MPK oddaje linie bez walki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.09, 22:55 Czy ktoś mi może wytłumaczyć pojęcie "konkurencja", bo ja mam chyba przedatowaną definicję. Konkurencja jest wtedy, gdy na jednej linii jeżdżą pojazdy kilku przewoźników, a nie gdy każdy ma swoje zagwarantowane miejską uchwałą poletko. Konkurencja jest w Manchesterze, gdzie każdą linię obsługuje kilka firm, a pieniądze pasażerów idą za tą najbardziej komfortową i punktualną. Widać jednak w Krakowie "konkurencja" równa jest koncesjonowanemu oligopolowi, bo inaczej tego nazwać się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK oddaje linie bez walki IP: 62.101.36.* 14.07.09, 23:26 Mylisz sie. Konkurencja w transporcie zbiorowym, gdzie dla pasazera wazniejsza jest jednolita taryfa i kurs o pasujacej porze, a nie kurs preferowanego przewoznika, to wlasnie takie przetargi. Inna sprawa, ze ten zostal dokumentnie spieprzony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: MPK oddaje linie bez walki IP: *.vsoft.pl 15.07.09, 16:02 czas wyjść z poprzedniego systemu - konkurencja to także to kto może dać najniższą cenę za nie do końca rynkową usługę (póki co miasto dopłaca do przejazdów czy tam je zleca, więc tutaj - podobnie jak w przetargach na budowę autostrad wygrywa najtańszy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAAAAAAA MPK oddaje linie bez walki IP: *.chello.pl 14.07.09, 22:56 Ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego w innych miastach potrafią w przetargu zapisać że autobusy mają miec malowanie miejskie, a cie krakowscy nieudacznicy od majchrowskiego nie potrafią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRK MPK oddaje linie bez walki IP: *.zax.pl 14.07.09, 23:11 dlatego, że specyfikację przetargu ściągnęli z internetu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: MPK oddaje linie bez walki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.09, 23:59 Mnie to nie przeszkadza. Przynajmniej 152 wygląda inaczej niż-nie wiem-172. Gorsze są reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
annniii Re: MPK oddaje linie bez walki 15.07.09, 08:14 Mnie też nie przeszkadza różna kolorystyka... Z daleka widziałam, że nadjeżdża moja żółta błyskawica (czyli 152) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das Baton zadna z tych lini nie jest zawieszona na... IP: *.betanet.pl 14.07.09, 23:26 okres wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus MPK oddaje linie bez walki IP: *.autocom.pl 15.07.09, 11:12 Odnośnie przetargu to nauka z pierwszego jakaś jest np. zakaz zaklejania szyb reklamami, są nowe wymogi zapowiadania głosowego przystanków czy 10% udział w ofercie pojazdów CNG lub Hybryd. Odnośnie malowania zadanie nie zostało odrobione. I dobrze i nie, chociaż Kraków powinien się z tym liczyć. Mnie dziwi fakt iż MPK nie bierze udziału w przetargu. Być może to jakiś chwyt. Nie wiem ile dokładnie potrzeba by było autobusów, natomiast MPK już czeka na 12 przegubowców, a ostatnio ogłosiło przetarg na 5 przegubowców i 18 normalnych autobusów(5*18 + 8*12 ; 10*12). Wprawdzie nie będą mieć napędu CNG czy Hybryd ale będą spełniać wymogi przetargu. Po za tym przypuszczalne rozłożenie na zajezdnie daje obraz że mogły by obsługiwać linie z przetargu. Odpowiedz Link Zgłoś
azyzman MPK oddaje linie bez walki 15.07.09, 12:11 MPK ma rację! Nie po to mu odbiera się mu te linie, by przyznać je w ramach przetargu. Wzięcie udziału w przetargu, to akceptacja draństwa ze strony władz miasta! Historia się powstarza, bo już raz (w pierwszej połowie lat 90-tych) odbierano MPK linie, by mogły powstać linie mikrobusowe, np. linia do Wieliczki. Poza tym warunki przetargu sa takie, że MPK juz wie, że własciel, czyli miasto, nie da pieniędzy na zakup nowych autobusów w tak wysokim standardzie, jak postawiono warunki w przetargu. Więc po co ma startować??? Powstaje pytanie o to, komu zalezy na zniszczeniu MPK. Czy jest kupiec na firmę z tylko z trzema zajezdniami, a nie z pięcioma? A może idzie o te przetargi co kilka lat i wpływajace z tej okazji łapówki??? Bo agumentacja, że miasto w ten sposób chce podnieść jakość świadczonych usług komunikacyjnych jest tylko przyznaniem sia do niemocy, w ramach nadzoru właścicielskiego nad firmą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: MPK oddaje linie bez walki IP: 62.121.135.* 15.07.09, 16:21 Do azyzman, a z jakiego powodu miasto ma dawać kasę na nowe autobusy!!!???? Prywatne firmy nie wymagają ciągłych dofinansowań i same kupują tabor, a nie czekają, aż ktoś im da. Dla miasta to o wiele taniej!!! Więc dla nas również. MPK ma niestety związki zawodowe, które mają tylko żądania. Musi więc upaść. Związki to zakała wszystkich instytucji. Tylko przeszkadzają i w żaden sposób nie są konstruktywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus MPK oddaje linie bez walki IP: *.autocom.pl 15.07.09, 12:40 Jeszcze jedno. MPK S.A. nie startuje w przetargu. Natomiast nikt nie mówi że MPK Serwis sp. z o. o. w nim również nie wystartuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee00 i 172!! i 172 IP: *.if-pan.krakow.pl 15.07.09, 13:57 Niech Mobilis przejmie inie 172. Przynajmniej klimatyzacja będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberator Re: i 172!! i 172 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 14:13 Zobaczysz jak za dwa lata będzie działać ta klima , na którą się tak napalasz. Bez ustawicznej konserwacji rosiewa ona tylko groźne zarazki, i przez 90% roku stanowi tylko zbędny bajer. Ani w Mobilisie ani w MPK nikt nie konserwuje klim, bo są to poważne koszty.Zdechną więc one szybko śmiercią naturalną i naprawdę nie wierzcie tym co twierdzą inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: i 172!! i 172 IP: *.rwd.prospect.pl 15.07.09, 20:08 Zglos do sanepidu, nie konserwowana klima w autobusie to murowana epidemia w miescie. Chyba ze tylko tak piszesz zeby pisac bo nie masz nic madrego do powiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mitery MPK oddaje linie bez walki IP: *.autocom.pl 15.07.09, 14:17 w MPK mysla ze jestesmy idioci ! MPK jest duze dlatego nie moze jedziz tanio, to zdura, TESCO sprzedaje tanio bo jest duze, MPK tylko armia urzednikow ktore zyja z naszimi podatkami... sorry za literowki, nie jestem polakiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso MPK oddaje linie bez walki IP: *.vsoft.pl 15.07.09, 16:00 utopić MPK za olewanie pasażerów - niech nie startują i niech będą wypierani z rynku - świetny pomysł! Ale swoją droga do przetargów powinno się dodać warunek, że autobus ma być w barwach miejskich, więc niebieski a nie jakieś żółte coś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS MPK oddaje linie bez walki IP: *.chello.pl 15.07.09, 17:18 PRZYSZEDL CZAS NA RESTRUKTURYZACJE MPK ADMINISTRACJA Z BLOKU PRZY UL BROZKA BYE BYE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!I PAN PILISZCZAK OBCINA ZARZADOWI PENSJE PRZY OKAZJI STARYCH DYREKTOROW WYSYLA NA EMERYTURE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś