Dodaj do ulubionych

Co myślicie o takim menu weselnym?

04.01.10, 22:22
UROCZYSTY OBIAD - serwowany
* tradycyjny rosół z makaronem
* duet mięs pieczonych schab i indyk osnuty sosem tymiankowym, podany z
opiekanymi ziemniakami
* bukiet surówek (2 rodzaje)

DANIA GORĄCE PODAWANE W NOCY:
* żurek staropolski
* kurczak pieczony w miodzie
* flaki wołowe

PRZEKĄSKI ZIMNE:

* pieczony schab ze śliwką
* karkówka pieczona w estragonie
* pieczona pierś z indyka z morelą z ziołami
* wybór wędlin(szynka wędzona, kabanosy, salami, boczek faszerowany)
* tymbaliki z drobiu
* tymbaliki z szynką i jajkiem

PRZEKĄSKI RYBNE:

* duet śledziowy
* pstrąg w sosie tatarskim glazurowany
* zawijas z okonia nilowego

SAŁATKI:

* tradycyjna podana w szynce
* fantazyjna
* patera warzyw świeżych i marynowanych

DODATKI:

* sosy zimne 2 rodzaje
* wybór pieczywa
* masło

NAPOJE:
*napoje gorące (kawa,herbata + dodatki)- bez ograniczeń
Obserwuj wątek
    • tomelanka Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:25
      mi sie bardzo podoba ale zaraz dostaniesz po glowie za rosol i flaki i pewnie
      jeszcze cos wymysla, jest mozliwosc modyfikacji? moze zamiast tych drugich
      tymbalikow cos innego?
      • demetrios933 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:30
        tomelanka napisała:

> mi sie bardzo podoba ale zaraz dostaniesz po glowie za rosol i flaki i pewnie
        > jeszcze cos wymysla, jest mozliwosc modyfikacji? moze zamiast tych drugich
        > tymbalikow cos innego?

yyy, a od kogo dostanę? Od gości czy od forumowiczów?smile A nie wiem, czy jest
        możliwość modyfikacji, dopiero będę rozmawiała z nimi, menu znalazłam na stroniesmile
        • kitka20061 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:34
          Zawsze jest możliwość modyfikacji, chyba że kucharz nic innego ugotować nie potrafismile
    • kitka20061 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:32
      To zależy jakich będziesz miała gości, tradycjonalistów czy nowobogackich, co to normalnego, zjadliwego jedzenia do ust nie biorą. Ja bym jedynie dała barszczyk czerwony w nocy, bo to dobrze działa, zwłaszcza na tych co trochę więcej wypili.
      • rockiemar Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:59
        Kitka, pewnie chodzilo ci o cos innego, ale moze nastepnym razem postaraj sie
        jednak lepiej przekazywac swoje mysli.

Znasz tylko normalnych ludzi jedzacych normalne, smaczne potrawy albo
        nowobogackich jedzacych jakies wymyslne paskudztwa?? A moze chcialas uzyc
        innego slowa?

A menu calkiem fajne. Za ile od osoby?
        • demetrios933 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 23:05
          rockiemar napisała:

> Kitka, pewnie chodzilo ci o cos innego, ale moze nastepnym razem postaraj sie
          > jednak lepiej przekazywac swoje mysli.
          >
          > Znasz tylko normalnych ludzi jedzacych normalne, smaczne potrawy albo
          > nowobogackich jedzacych jakies wymyslne paskudztwa?? A moze chcialas uzy
          > c
          > innego slowa?
          >
          > A menu calkiem fajne. Za ile od osoby?
          >
          To menu kosztuje 100 zł od osoby, plus do tego jeszcze koszt poprawin, a więc de
          facto 150 złsmile
        • kitka20061 Re: rockiemar 04.01.10, 23:59
          Uraziłam Cie? Jeśli tak to przepraszam, ale wyobraź sobie że byłam pół roku temu właśnie na takim "nowobogackim" weselu gdzie na 4 pary przypadała jedna osoba do obsługi i zanim zdążyłam dobrze pomyśleć na co mam ochotę, to kelner już podskakiwał do mnie i pytał co ma mi nałożyć (jakbym sama nie umiała), a menu niestety było niejadalne dla większości, zwłaszcza starszych gości, których było ok.40% bo niektóre potrawy widzieli po raz pierwszy i nie wiedzieli jak się do tego zabrać. Kraby, homary, mule, carpacio, karczochy... oj długo byłoby wymieniać, i nic ze sobą nie współgrało. Brakowało tylko grzybków halucynogennych, wtedy łatwiej byłoby to wesele strawić.
          O innych atrakcjach typu zmiana strojów przez młodych i ich rodziców 3 razy już nie chce mi się wspominać.
          A zrobili to wszystko tylko po to, żeby pokazać ile to oni mają pieniędzy, o czym mamusia jednej ze stron wspominała wręcz przez całe wesele.
          Zapewne dziwisz się czemu tam byłam? Pan młody to klient biznesowy mojego męża i trochę nie wypadało mu nie być. Jednak gdybyśmy wiedzieli jaka to będzie farsa, to byśmy się delikatnie wykręcili.

Użyłam słowa dokładnie takiego jak zamierzałam. Ludzie normalni - kulturalni dopasowują menu do gości, no mogą też gości do menusmile.
          Nowobogaccy, czyli niedawno wzbogaceni, ale niemający kultury -niestety nie.
          Oczywiście, że zamiast rosołu może być zupa krem, a zamiast schabowego pierś kaczki, ale powtarzam wszystko pod gości, bo wesele robimy żeby się wszyscy dobrze bawili, a nie żeby kogoś ośmieszyć, że nie wie co je, albo nie je wcale, bo nie wie jak.
          • emily_valentine Re: rockiemar 05.01.10, 09:40
            Menu standard czyli bez szału.
    • misself Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:39
      Zamieniłabym flaki na barszczyk (flaki mają intensywny zapach, jak wątróbka,
      który wielu osobom nie odpowiada) i makaron w rosole na kołduny (wygodniej się je).

Poza tym jest OK (dużo pyszności), choć ja bym niewiele zjadła na takim weselu -
      ale jak nie masz wegetarian i alergików wśród gości, to się nie przejmuj smile
    • szampanna Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:39
      ja wolę takie bardziej wymyślne menu wink, ale brzmi nieźle.
      Gdyby była możliwość, zastąpiłabym część mięs rybami lub
      potrawami/przekąskami z warzyw (dla mnie po prostu to menu jest
      zbyt "mięsne").
      A rosół tylko pod warunkiem, że z krótkim, łamanym makaronem -
      inaczej to męka i plamy na ciuchach wink
      • demetrios933 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:40
        szampanna napisała:

> ja wolę takie bardziej wymyślne menu wink, ale brzmi nieźle.
        > Gdyby była możliwość, zastąpiłabym część mięs rybami lub
        > potrawami/przekąskami z warzyw (dla mnie po prostu to menu jest
        > zbyt "mięsne").
        > A rosół tylko pod warunkiem, że z krótkim, łamanym makaronem -
        > inaczej to męka i plamy na ciuchach wink

No niestety u mnie będzie bardzo dużo tradycjonalistów, którzy na pewno nie
        najedzą się rybami i warzywami, chociaż ja też je wolęsmile
        • budyniowa123 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 05.01.10, 09:57
          też to miałam napisać- żeby trochę więcej warzyw wrzucić. Bo nieco za ciężkie to
          wszystko.
          może jakieś grillowane warzywka?
          Pieczone?

Jakieś sałatki z dressingiem nie na bazie majonezu? Chociażby ta grecka,
          większość ją lubi, a jednak lekka jest.

Definitywnie zamiast flaków barszczyk- prawie każdy lubi i jest lżejszy.

Poza tym- ogólnie ok jedzenie, ale ja też preferuję nieco bardziej wyszukane
          (niekoniecznie ostrygi i homara, ale coś po środku też jest). Ale ty znasz
          swoich goścismile
    • mohito86 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:40
      jak dla mnie bardzo fajne menu - ale ja z tych co przyzwyczajeni do
      flaczków/rosołu na weselach;] choć pomysł z czerwonym barszczem w
      nocy jak ktoś proponował też dobry - np. zamiast flaków (bo wielu
      ludzi tego dania poprostu nie "tyka" z różnych względów)
      • demetrios933 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:42
        mohito86 napisała:

> jak dla mnie bardzo fajne menu - ale ja z tych co przyzwyczajeni do
        > flaczków/rosołu na weselach;] choć pomysł z czerwonym barszczem w
        > nocy jak ktoś proponował też dobry - np. zamiast flaków (bo wielu
        > ludzi tego dania poprostu nie "tyka" z różnych względów)

hihi, no właśniesmile Ja uwielbiam flaczki, ale wiem,że wiele osób niesmile Pomysł z
        barszczykiem na pewno wykorzystam jak cosmile
      • tomelanka Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:43
        tak, misself dobrze prawi-krótki makaron albo jakies inne kołduny i moze
        faktycznie lepiej barszcz? ja z Twojego menu nie zjadłabym jedynie tych
        tymbalików, bo to chyba galareta, nie jem takich rzeczy wink

ps. od forumowiczek ofkorssmile
        • demetrios933 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:49
          tomelanka napisała:

> tak, misself dobrze prawi-krótki makaron albo jakies inne kołduny i moze
          > faktycznie lepiej barszcz? ja z Twojego menu nie zjadłabym jedynie tych
          > tymbalików, bo to chyba galareta, nie jem takich rzeczy wink
          >
          > ps. od forumowiczek ofkorssmile

właśnie zmieniłabym tez te tymbaliki, może na jedno danie ciepłe np.bigos albo
          jakiś szaszłyczeksmile
          • tomelanka Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 23:05
            szaszłyki zazwyczaj dobrze schodzą, bigos chyba bym sobie darowała
            demetrios, sama znasz swoich gości najlepiej
            • demetrios933 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 23:07
              tomelanka napisała:

> szaszłyki zazwyczaj dobrze schodzą, bigos chyba bym sobie darowała
              > demetrios, sama znasz swoich gości najlepiej

no właśnie oni lubią bigos, ale może faktycznie to będzie za dużo;/ jak uważasz?
              • tomelanka Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 23:13
                skoro lubia, to moze byc dobry wybór, ale bigos choc nie bardzo jest troche
                kłopotliwy w jedzeniu
                yyyyyyyyy ja nie jestem zadna wyrocznia w sprawach menu na tym forum
              • joanka-r Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 23:20
                Flaki zje kazdy facet a barszczyk z krokietem czy pasztecikiem kazda kobieta. Dobre flaki nie sa złe, stawiaja na nogi o 3 w nocy.
                • tomelanka Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 23:22
                  z barszczem czy bez, krokiety tez zawsze schodza migiem
                • misself Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 05.01.10, 10:11
                  joanka-r napisała:

> Flaki zje kazdy facet a barszczyk z krokietem czy pasztecikiem kazda kobieta. D
                  > obre flaki nie sa złe, stawiaja na nogi o 3 w nocy.

Nie myśl stereotypami, proszę smile To stwierdzenie z serii "każdy facet kocha
                  piłkę nożną".
                • lili-2008 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 06.01.10, 15:26
                  Ja bym ich nie ruszyła. Wydaje mi się, że więcej osób lubi barszcz, niż flaki.
                  Ja bym flaków nie podała. A dobry barszczyk uwielbia każdy facet, jakiego znam,
                  to wcale nie jest domena kobiet! Flaków też każdy facet nie je, np. mój mąż, brat.
              • lili-2008 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 06.01.10, 15:24
                Bigos MZ troszkę za ciężki. Szaszłyki lepszewink
    • inaa1 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:41
      flaki są daniem dość ryzykownym. trudno przyrządzić na prawdę dobre.
      jeżeli wśród zaproszonych znajdzie się silna frakcja przeciwników tej potrawy,
      to szkoda marnować i funduszy, i czasu kucharzy.
      albo zrezygnować, albo zastąpić faktycznie barszczem.
      chociaż menu wygląda tak obficie, że brak jednego dania nie zrobi wielkiej różnicy.
      • tomelanka Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:45
        jesli sa tradycjonalistami to podejrzewam ze wiekszosci beda smakowały
        bo flaki to generalnie musza byc dobrze oczyszczone i odgotowane
        a barszczu moga tez nie lubic
        • freciczka Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 22:56
          No cóż to standardowe menu na polskich weselach. Jedni je uwielbiają innych
          odrzuca. Ja jestem w drugiej frakcji przede wszystkim dlatego, że uważam że taka
          ilość jedzenia to marnowanie - goście może zjedzą z tego 3/4. Po drugie takie
          dania są strasznie ciężkie i już od samego czytania mnie mdli. Ale nie przejmuj
          się - większość naszego społeczeństwa sobie ukochała takie przysmakismile
          • chocoladette Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 23:26
            Menu typowe, wiec gosciom pewnie bedzie sie podobac,a do tego za fajna cene smile

Moja jedyna uwaga miala byc ta o zamianie flakow na barszcz wink
    • ni24 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 23:26
      ja mam tylko zastrzezenie do flakow...moze dlatego ze uwazam je za okropne danie
      (????)
    • caprichito Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 23:37
      mi sie podoba.

Wywalilabym tylko te flaki.
      • zoselin1987 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 04.01.10, 23:48
        Również zamieniłabym flaki na barszcz.
        Flaków nie jem. Może z powodu nazwy chociażby?wink
    • madziaq Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 05.01.10, 17:03
      Nroamlne smile może flaki tylko zamienić na coś innego, bo sporo osób flaków nie
      lubi. Ja bym tez rozważyła zamiast rosołu jakąś zupę bez makaronu, bo łatwo się
      zachlapać. Ale poza tym OK smile
    • zia86 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 05.01.10, 17:09
      Raczej z tych tradycyjnych(czyli nie takich jak lubię), ale całkiem
      sensowne. Wywaliłabym flaki i rosół i byłoby super. smile
    • kotka.zielonooka Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 05.01.10, 17:30
      a mi sie "nie podoba" wink bo nie ma kompletnie zadnej alternatywy dla wegetarian
      wszyscy Twoi zaproszeni goscie jedza i lubia mieso???
      jesli tak - to ok - menu jak menu - wyglada fajnie ale ja np. juz musialabym
      albo ten bukiet surówek tylko albo kanapki przyniesc ze saoba sad
      • demetrios933 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 06.01.10, 14:46
        Wszyscy są mięsożerni, a nawet jakby pięć osób było wegetarianami to niestety
        ich problem bo nie będę dla kilku osób zmieniała menu i dawała potraw, który
        każdy zje troche albo cale a reszta do kosza
        • madziaq Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 06.01.10, 14:59
          Wiesz, istnieją potrawy bezmięsne, że tak powiem, zjadliwe dla ogółu. Nie musisz
          serwować kotletów sojowych z gotowaną ciecierzycą, ale może faktycznie warto
          uwzględnić wegetarian i jedną zupę zamienić na jakąś "roślinną", np brokułową
          albo pieczarkową. Zupa jak zupa, myślę, że wszyscy zjedzą. MOże zamiast któregoś
          dania w nocy dać krokieta z kapustą i grzybami i barszcz - standardowe danie, a
          wegetarianie też będą zadowoleni. Naprawdę wegetarianie nie żywią się tylko
          kiełkami i pasztetem sojowym i danie wegetariańskie albo nawet wegańskie
          niekoniecznie oznacza niestrawną dla "normalnego" człowieka papkę bez smaku wink
          • zia86 Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 06.01.10, 15:24
            Ale przecież nie musisz zmieniać całego menu, wystarczy, że dla tych 5
            osób zrobisz inne menu. U nas będą mięsne potrawy a dla wegetarian inne
            bezmięsne. To nie za dobrze o tobie świadczy jeśli wiesz, że ktoś ma
            takie nawyki i mimo tego dasz im mięso.
          • sajolina Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 06.01.10, 16:28
            Wydaje mi się, że uwagi na temat wegetariańskiego menu są bez sensu, skoro
            demetrios zaznaczyła, ze wszyscy jej goście są mięsożerni.

Moim zdaniem menu jest ok, mnie flaki nie przeszkadzają, ale zgadzam się z tym,
            że sporo ludzi może mieć problem z ich zjedzeniem. Barszcz jest bezpieczniejszy
            i chyba trochę lżej strawny, a mz, to dość istotne jak na jedzenie w nocy.

A dodasz jakieś owoce? przydałoby się coś lekkiego do poskubania, nie da rady
            całą noc zajadać szynkę i majonezysmileI jak rozumiem dojdzie coś słodkiego?
            • kotka.zielonooka Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 06.01.10, 17:26
              No wiesz - ale chyba mozna podyskutowac tez tak bj. ogolnie?
              Czy tylko sztywnie na temat tego menu i tego wesela i 0 dygresji ?
              No bez przesady

Co do menu dla wegetarian (tak ogolnie pisze nie w kontekscie gosci załozycielki
              watku) - nie trzeba przeciez robic 2ch roznych menu czy zmieniac wszystko na wege smile
              Wystarczyło by zrobic 1 czy dwie potrawy bezmiesne (bo chyba ludzie miesozerni
              tez lubia takie dania?smile) - np. własnie krokiety.
              Znam osoby wybitnie miesozerne smilektóre dadza sie pokroic za krokiety czy pierogi
              z kapusta i grzybami.

A tu mi sie rzuciło w oczy ze menu wybitnie miesne i nie ma nawet
              malenkiego dania czy alternatywy dla osoby nie lubiacej miesa )
              No ale jak wszyscy goscie uwielbiaja mieso i tylko mieso jedza - to faktycznie
              problemu nie ma smile

U mnie jest b. duzo gosci albo tylko i wylacznie roslinozernych albo
              miesozernych którzy dania bezmiesne tez bardzo lubią i chetnie jedza ale
              równiez takich ktorzy tylko miecho.smile I fajnie
              I wiem ze nie bede miala żadnego poblemu zeby zgrabnie w menu tak to wszystko
              ułozyc zeby wszyscy byli zadowoleni smile
      • e.milia Re: Co myślicie o takim menu weselnym? 06.01.10, 16:26
        Dla wegetarian na ogół są inne potrawy, które niekoniecznie zawiera ogólne menu,
        więc to nie jest tak, że jak w takim menu jest tylko sałatka, to wegetarianie
        nie będą mieli co jeść. Tak jak pisze Zia, można poprosić o przygotowanie tych 5
        czy ilu tam dań czysto wegetariańskich, bezmięsnych i problem rozwiązany -
        zarówno oni, jak i ogół gości będą zadowoleni i będą mieli co jeść. Wystarczy
        porozmawiać z obsługą, kucharzem czy kimś kto za to odpowiada i najczęściej nie
        wiąże się to z dodatkowymi kosztami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka