Dodaj do ulubionych

i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i ceny...

20.03.10, 14:02
Dziewczyny po pierwsze chciałam się Was poradzić - na ok 100 os. w sierpniu,
gdzie wiem, że część gości będzie piła wino, ile kupić wódki?raczej trochę z
zapasem niż za mało. Na weselu mojego Brata trzeba było jechać do sklepu i
dokupić białego wina bo zeszło bardzo dużo...no i jaka wódka i jakie wino? z
tego co czytałam to raczej polecana jest wyborowa i gorzka żołądkowa - a wino?
chodzi oczywiście o takie ceny z średniej półki. czy tyle samo kupić białego i
czerwonego? mnie się wydaje że wiele osób nie patrzy na to że czerwone do
czerwonego mięsa itd - a latem białe jest lżejsze i dlatego więcej do schodzi
- ale może jestem w błędzie....
A i jeszcze jedno - czy znacie ceny alkoholi w MAKRO w Wawie - te niższe -
które się płaci gdy ma się koncesję?
bardzo proszę o rady i wskazówki... będę z góry bardzo wdzięczna....
Obserwuj wątek
    • tomelanka Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 14:15
      co do wódki, my bierzemy zoladkowa gorzka de luxe, nie wiem jeszcze ile bedziemy
      kupowac, mysle ze nie wiecej niz 150 butelek 0,5 litra-polter, bramy, wesele,
      poprawiny
      na winach sie nie znam, ale co do ilosci to biale jest lzejsze, wiec z lekka
      przewaga bialego bym wziela, moze tu znajdziesz ciekawe informacje wink
      webtrunki wink
      • gryzikiszka Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 14:29
        Cen w Makro nie znam, ale podobno najtaniej wychodzi w Sellgrosie. Chociaż osobiście nie sprawdzałam.
        • tomelanka Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 14:35
          sprobuj poszukac w kauflandzie, tesco czy innej biedronce, moja kuzynka trafila
          na promocje, ze jak kupili iles tam butelek wódki to mogli wziac napojów za 500
          zł za frajer, wiec bardzo sie opłaca, popytaj tez w hurtowniach, tam czasem
          mozna zwrocic niewykorzystane kartoniki
          szwagier i kuzyn mieli na weselu wódkę polonaise, dla mnie byla ok, ale ja sie
          mcno nie znam wink a drugi kuzyn miał luksusowa, ale tej nie polecam
    • allkaja Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 14:47
      a czy w biedronkach, hurtowniach itd można kupować też na koncesję? czy tylko w
      MAKRO?
      • gryzikiszka Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 14:51
        Co to jest kupowanie na koncesję?
        • allkaja Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 14:54
          www.makro.pl/pl/faq/zakupy-w-makro/jak-dokonywac-w-makro-zakupu-alkoholu-na-koncesje
          no i cena wówczas jest jakoś chyba bez vat - w każdym razie znacznie taniej
          • gryzikiszka Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 15:01
            O rany, pierwsze słyszęsmile Ale tę koncesję bierze się z lokalu, który organizuje wesele, czy jak?
            • allkaja Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 15:06
              no nie wiem - też na tym się super nie znam - mam znajomych którzy posiadają
              takową koncesję...
              • gryzikiszka Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 15:08
                A, chyba że taksmile Już myślałam, że to jakaś powszechna praktyka, o której nie wiem. Dzięki
              • dorothy_mills Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 15:11
                O super wątek, sama zastanawiam się jakie są ceny alkoholi wink
                My planujemy kupić 0,5l(Pana Tadeusza) na osobę na samo wesele. Pewnie sporo się zostanie,ale wole być spokojna,że wystarczy. Nie planujemy korony, ani nie spodziewamy się bram. Chętnie też dowiem się jakie wino najlepiej kupić wink
                • allkaja Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 15:13
                  co to jest korona?
                  • dorothy_mills Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 15:24
                    U nas jest taka tradycja. Plecie się koronę, dekoruje się ją kwiatami,
                    balonikami, wstążkami i wiesza nad drzwiami wejściowymi np. na klatkę schodową
                    jeśli ktoś nie mieszka we własnym domu. Podczas plecenia pije się alkohol.
                    Coś takiego:
                    https://img148.imageshack.us/img148/695/13768281233gz0.jpg
    • mariolkawalczywkisielu Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 15:24
      Ceny w makro w aktualnej promocji (do 22.03), z koncesją:
      Belvedere 0,7l - 82,34(brutto), 67,49(netto) -5% przy zakupie min. 2 butelek
      Ozone 0,5l - 21,95 (brutto), 17,99(netto) -5% przy zakupie min. 2 butelek
      Stock Prestige 0,5l - 18,29 (brutto), 14,99(netto)
      Wyborowa (lemon, apple, pear) 0,5l - 20,36 (brutto), 16,69(netto)

w poniedziałek/wtorek wybieram się tam więc mogę spisać ceny wódek, które Was
      interesują.

-
      • dorothy_mills Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 15:27
        Mariolka bardzo proszę sprawdź mi cenę Pana Tadeusza wink
        • mariolkawalczywkisielu Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 15:33
          znalazłam jeszcze ofertę od 23 marca:
          Wyborowa 1l - 35zł (28,69netto) -5% przy min 2 butelkach
          Finlandia smakowa 1l - 53,67zł (43,99netto)
          Wódka Orkisz 0,7l - 53,67zł (43,99netto) -5% przy zakupie min 2 butelek
          Wódka Chopin Rye (z kieliszkiemtongue_out) 0,5l - 42,69zł (34,99netto) -5% przy 2 butelkach
          Wódka Bols (z kieliszkami) 0,5l - 20,73zł (16,99netto)

dorothy_mills - okwink zbieram zamówienia do poniedziałku wieczoremtongue_out
        • allkaja Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 20.03.10, 15:49
          a ja poproszę o cenę wyborowej i gorzkiej żołądkowej 0,5 z koncesją
          oraz wina białe i czerwone Sella&Mosca, Montepulciano d`Abruzzo - to na forum
          doczytałam - może polecicie jakieś dobre półwytrawne?
        • mariolkawalczywkisielu Makro - ceny 22.03.10, 21:03
          Sprawdziłam najpopularniejsze wódki weselne:
          Pan Tadeusz 0,5l - 20,73pln (koncesja) / 23,78pln bez koncesji
          Żołądkowa Gorzka 0,5l - 18,54pln / 21,34pln
          Wyborowa 0,5l - 14,98pln / 18,27pln
          Sobieski 0,5l - 17,06pln / 21,95pln
          Żubrówka 0,5l - 16,75pln / 20,69pln
          Bols 0,5l - 18,93pln / 20,48pln

W/w win niestety nie znalazłam
          • sylwiaro1 Re: Makro - ceny 22.03.10, 21:15
            my kupowaliśmy w tej hurtowni maja różne promocje www.alti.com.pl/
    • marina111 Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 23.03.10, 00:27
      Moim zdaniem Jak policzysz 0,75 na pare wódki to bedzie dobrze. Jak zostanie to
      sie nie zmarnuje.
      Jesli chopdzi o makro to ladze poczekac na promocje. My kupilismy wino bardzo
      okazyjnie bo była promocja 2 wina plus 1 gratis. W ten sposob 1/3 wina mielismy
      za darmo.
      Wódke tez klupilismy w promocji przez co 0,5 finlandi wychodziło nam troche
      ponad 26zł.
      • marina111 Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 23.03.10, 00:28
        Dzięki promocji wino wyszło nam po 10zł sztuka
      • allkaja Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 23.03.10, 00:32
        mariolkawalczywkisielu - wielkie dzięki za podanie cen!!!!!!
      • martina.15 Re: i jeszcze raz - alkohol - ilość, jakość i cen 23.03.10, 09:19
        marina, chyba dobrze liczysz z ta iloscia smile

u mojego brata tesciowa zarzadzila pol litra na osobe (80 butelek na 80 osob),
        do tego byl stolik bialo-czerwony- z winami i martini w tych kolorach. zeszlo 14
        butelek wodki i teraz, 2,5 roku po slubie brat co kogo odwiedza to rozdaje tongue_out
        ale pamietam ze martini zeszlo naprawde sporo (czyt kilka dobrych litrow)

na 100 osob wzielabym max 45 l wodki (nie znam wytrzymalosci Twoich gosci tongue_out) i
        max 15 l wina.

na swoje pewnie w ogole bym pomieszala- nasi rodzice niepijacy, za to ekipa
        znajomych chetniej wodke przylozy, rodzina sie dzieli na wodkowych i wemuthowych
        wiec bedzie jeszcze zagwozdka w tej kwestii smile za to marki mamy dwie- zoladkowa
        de luxe albo wyborowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka