Gość: brzytwa IP: *.pcz.czest.pl 05.06.02, 10:53 Szkoda kasy na tzw. powszechna edukacje. Przeczytajcie felieton Ziemkiewicza! www.nczas.com/?a=show_article&id=488 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Szkoda kasy IP: *.upc.chello.be 05.06.02, 11:19 Gość portalu: brzytwa napisał(a): > Szkoda kasy na tzw. powszechna edukacje. Przeczytajcie felieton > Ziemkiewicza! > > <a href="http://www.nczas.com/?a=show_article&id=488"target="_blank">www.nczas. > com/?a=show_article&id=488</a> A ciekawa jestem jaka ta elitarna szkole skonczyli pan Ziemkiewicz i pan =brzytwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Szkoda kasy IP: *.pcz.czest.pl 05.06.02, 11:49 Gość portalu: Ania napisał(a): > A ciekawa jestem jaka ta elitarna szkole skonczyli pan Ziemkiewicz i pan =brzyt > wa? A co to ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Szkoda kasy IP: *.upc.chello.be 05.06.02, 12:16 Gość portalu: brzytwa napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > A ciekawa jestem jaka ta elitarna szkole skonczyli pan Ziemkiewicz i pan = > brzyt > > wa? > > A co to ma do rzeczy? To ma do rzeczy,ze i Ty i pan Ziemkiewicz rowniez konczyliscie normalne szkoly.Czy uwazasz sie za zle wyksztalconego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Szkoda kasy IP: *.pcz.czest.pl 05.06.02, 12:32 Gość portalu: Ania napisał(a): > To ma do rzeczy,ze i Ty i pan Ziemkiewicz rowniez konczyliscie normalne > szkoly.Czy uwazasz sie za zle wyksztalconego? Uwazam sie za bardzo dobrze wyksztalconego, nie o tym jednak jest tekst Ziemkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Szkoda kasy IP: *.upc.chello.be 05.06.02, 12:38 Gość portalu: brzytwa napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > To ma do rzeczy,ze i Ty i pan Ziemkiewicz rowniez konczyliscie normalne > > szkoly.Czy uwazasz sie za zle wyksztalconego? > > Uwazam sie za bardzo dobrze wyksztalconego, nie o tym jednak jest tekst > Ziemkiewicza. > Skoro Ciebie dobrze wyksztalcila szkola panstwowa to dlaczego nie chcesz dac szansy innym.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Szkoda kasy IP: *.pcz.czest.pl 05.06.02, 12:41 Gość portalu: Ania napisał(a): > Skoro Ciebie dobrze wyksztalcila szkola panstwowa to dlaczego nie chcesz dac > szansy innym.? Mnie dobrze wyksztalcila bo bylem pilnym i zdolnym uczniem, a w tekscie chodzi raczej o to, zeby nie obnizac poziomu szkol poprzez przyjecie dogmatu, ze najwiekszy duren musi miec dyplom. Dramatyczny spadek poziomu ksztalcenia widac obecnie np. w szkolach wyzszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Szkoda kasy IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 05.06.02, 15:00 Gość portalu: brzytwa napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > Skoro Ciebie dobrze wyksztalcila szkola panstwowa to dlaczego nie chcesz > dac > > szansy innym.? > > Mnie dobrze wyksztalcila bo bylem pilnym i zdolnym uczniem, a w tekscie > chodzi raczej o to, zeby nie obnizac poziomu szkol poprzez przyjecie > dogmatu, ze najwiekszy duren musi miec dyplom. Dramatyczny spadek poziomu > ksztalcenia widac obecnie np. w szkolach wyzszych. Tak, zwlaszcza w prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Szkoda kasy IP: *.pcz.czest.pl 05.06.02, 15:24 Gość portalu: Hania napisał(a): > Tak, zwlaszcza w prywatnych. Nie tylko, rowniez publicznych. Stosuje sie tam teraz dokladnie te same metody co w slabych szkolach prywatnych, tzn. sprzedaje sie dyplomy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Szkoda kasy IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 05.06.02, 16:17 Gość portalu: brzytwa napisał(a): > Gość portalu: Hania napisał(a): > > > Tak, zwlaszcza w prywatnych. > > Nie tylko, rowniez publicznych. Stosuje sie tam teraz dokladnie > te same metody co w slabych szkolach prywatnych, tzn. sprzedaje > sie dyplomy. Przyklady poprosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Szkoda kasy IP: *.pcz.czest.pl 05.06.02, 16:23 Gość portalu: Hania napisał(a): > Przyklady poprosze. Sluchaj, nie chce sie tutaj nikomu narazac, ale sam jestem z tego srodowiska, wiec mozesz mi wierzyc na slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pulbek Re: Szkoda kasy IP: *.dcs.ed.ac.uk 05.06.02, 11:20 Przeczytalem i nie do konca zrozumialem. Skoro juz p. Ziemkiewicz wykonal ten mily gest i zgodzil sie na niemylenie urodzenia z aspiracjami, to jak sobie wyobraza ustalenie kto ma aspiracje a kto nie bez proby wyedukowania wszystkich? Pulbek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Szkoda kasy IP: *.pcz.czest.pl 05.06.02, 11:48 Gość portalu: Pulbek napisał(a): > Przeczytalem i nie do konca zrozumialem. Skoro juz p. > Ziemkiewicz wykonal ten mily gest i zgodzil sie na > niemylenie urodzenia z aspiracjami, to jak sobie > wyobraza ustalenie kto ma aspiracje a kto nie bez proby > wyedukowania wszystkich? Nie wiem jak to sobie wyobraza RAZ, ale w/g mnie nalezy po prostu postawic odpowiednie wymagania w szkolach. To wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pulbek Re: Szkoda kasy IP: *.dcs.ed.ac.uk 05.06.02, 11:52 Gość portalu: brzytwa napisał(a): > Nie wiem jak to sobie wyobraza RAZ, ale w/g mnie > nalezy po prostu postawic odpowiednie wymagania w > szkolach. To wystarczy. Czyli jednak edukacja poczatkowa ma byc powszechna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Szkoda kasy IP: *.pcz.czest.pl 05.06.02, 11:54 Gość portalu: Pulbek napisał(a): > Czyli jednak edukacja poczatkowa ma byc powszechna? No wiesz, pisac i liczyc to kazdy powinien umiec. Odpowiedz Link Zgłoś
miedz_brzeczaca Re: Szkoda kasy 05.06.02, 12:06 "Słowianin ma umieć się podpisać, policzyć do 500 i wiedzieć, że stolicą Wielkich Niemiec jest miasto Germania - dawniej Berlin!" - Heinrich Himmler. To cytat cos chyba uświadamiający. Rozumiem tezę Ziemkiewicza - liczy się elita. Jest to sprzeczne z lansowanym ogólnie poglądem, że szansa w konkurencji międzynarodowej ma naród powszechnie i wysoko wykształcony, ale nich będzie - nie zawsze większość ma rację. Sęk w tym, że żeby elita była odpowiednio liczna, musi się rekrutować z odpowiednio licznych "intelektualnych wastw średnich". A te nie powstaną, jeśli brutalnie utniesz ogromnej większości możliwości kształcenia. Żeby nie było nieporozumień - ja też jestem za selekcją i wymaganiami, ale musi im towarzyszyć rozbudowany system materialnego wspierania ubogich, a zdolnych (nie tylko ubogich geniuszy, także tych po prostu "tylko" zdolnych). Bo inaczej tę selekcję wytrzymają tylko zdolni i bogaci, a spośród ubogich - tylko niliczni geniusze. W efekcie elita stanie się po pierwsze - wbrew intencjom Ziemkiewicza - elitą urodzenia, a po drugie - również wbrew jego intencjom, będzie za mało liczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Szkoda kasy IP: *.upc.chello.be 05.06.02, 12:14 Juz drugi raz sie z Toba dzisiaj zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Szkoda kasy IP: *.pcz.czest.pl 05.06.02, 12:49 miedz_brzeczaca napisał(a): > "Słowianin ma umieć się podpisać, policzyć do 500 i wiedzieć, że stolicą > Wielkich Niemiec jest miasto Germania - dawniej Berlin!" - Heinrich Himmler. > > To cytat cos chyba uświadamiający. Zle porownanie. Nikt nie zaprzecza, ze powinny istniec elity. To jest wlasnie roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pulbek Re: Szkoda kasy IP: *.dcs.ed.ac.uk 05.06.02, 12:08 Gość portalu: brzytwa napisał(a): > No wiesz, pisac i liczyc to kazdy powinien umiec. Tez tak uwazam. Ale w takim razie nie rozumiem co wlasciwie chcial powiedziec p. Ziemkiewicz w swoim felietonie. Nie chodzilo mu o edukacje wyzsza, bo edukacji wyzszej nie okresla sie przymiotnikiem "powszechna". Ona po prostu nie jest powszechna, w zadnym kraju na swiecie. Nawet Woltery i Dideroty nie mialy tego na mysli. O edukacje poczatkowa tez (miejmy nadzieje) mu nie chodzilo. Wiec co? Szkoly srednie? To jakis taki malo pryncypialny ten felieton wychodzi... Pulbek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Szkoda kasy IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 05.06.02, 12:45 > > No wiesz, pisac i liczyc to kazdy powinien umiec. > > Tez tak uwazam. Ale w takim razie nie rozumiem co > wlasciwie chcial powiedziec p. Ziemkiewicz w swoim > felietonie. Przeczytaj temat watku. RAZowi chodzilo o to, ze pieniadze wydawane na powszechna edukacja sa marnotrastwem. > Nie chodzilo mu o edukacje wyzsza, bo > edukacji wyzszej nie okresla sie przymiotnikiem > "powszechna". Ona po prostu nie jest powszechna, w zadnym > kraju na swiecie. Nawet Woltery i Dideroty nie mialy tego > na mysli. > > O edukacje poczatkowa tez (miejmy nadzieje) mu nie > chodzilo. Wiec co? Szkoly srednie? To jakis taki malo > pryncypialny ten felieton wychodzi... RAZowi chodzilo o podstawowa i srednia. A z tego, ze kazdy czytac i liczyc powinien nic nie wynika (rownie dobze mozna powiedziec, ze kazdy powinien byc szczesliwy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pulbek Re: Szkoda kasy IP: *.dcs.ed.ac.uk 05.06.02, 12:48 Gość portalu: ktos napisał(a): > RAZowi chodzilo o podstawowa i srednia. O, skoro tak myslisz to dobrze ze sie odezwales. A czy Ty sie z tym zgadzasz? Jesli tak to badz tak dobry i odpowiedz na moj post z 11:20, bo nadal nie rozumiem jaki plan ma p. Ziemkiewicz. Pulbek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Szkoda kasy IP: *.pl 05.06.02, 13:59 "Przeczytalem i nie do konca zrozumialem. Skoro juz p. Ziemkiewicz wykonal ten mily gest i zgodzil sie na niemylenie urodzenia z aspiracjami, to jak sobie wyobraza ustalenie kto ma aspiracje a kto nie bez proby wyedukowania wszystkich?" Jak ktos ma aspiracje to i tak sobie poradzi - bo ma aspiracje! No chyba, ze trafi do publicznej szkoly, bo rodzicow nie bedzie stac na prywatna (dlaczego? bo panstwo kradnie pieniadze na publiczna - kolo sie zamyka)... Wszystko jasne? Blad Waszego rozumowania polega na tym, ze nie rozumiecie, ze obywatel duze lepiej sobie radzi, jak mu nie "pomaga" wladza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pulbek Re: Szkoda kasy IP: *.dcs.ed.ac.uk 05.06.02, 14:45 Gość portalu: ktos napisał(a): > Jak ktos ma aspiracje to i tak sobie poradzi - bo ma > aspiracje! Typowy mit ewolucjonistow spolecznych. Niby skad taki wniosek? Jakie to badania statystyczne kaza Ci tak twierdzic? Prawda bylaby taka: jesli czyis rodzice maja pieniadze, to ten ktos i tak sobie poradzi. Niezaleznie od aspiracji. Bo jego rodzice maja pieniadze! Zreszta bardzo prosze: wyjasnij dlaczego ludzi ze wsi jest na studiach bardzo malutko. Juz teraz, w tym socjalistycznym systemie edukacyjnym! a) Czy uwazasz ze rezygnacja z powszechnej edukacji podstawowej i sredniej zwiekszy ilosc ludzi ze wsi na studiach? b) Czy uwazasz ze ludzie ze wsi maja z racji miejsca urodzenia mniejsze aspiracje intelektualne? A moze to geny, co? c) Jak inaczej wyjasnisz ten fakt? Pulbek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Szkoda kasy IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 05.06.02, 15:23 > Typowy mit ewolucjonistow spolecznych. Niby skad taki > wniosek? Jakie to badania statystyczne kaza Ci tak > twierdzic? Dobrze wiesz, ze takich badan byc nie moze, bo praktycznie wszedzie obowiazuje powszechna edukacja. > Prawda bylaby taka: jesli czyis rodzice maja pieniadze, > to ten ktos i tak sobie poradzi. Niezaleznie od > aspiracji. Bo jego rodzice maja pieniadze! Nieprawda. (1)Dzieciom bogatych i tak sie nie chce uczyc sie/pracowac - bo po co - i tak sa bogaci (nie twierdze oczywiscie, ze tak jest zawsze!). (2)Pieniadze to dobra szkola, a nie koncowy dyplom (chyba, ze w korupcjogennym socjalizmie). Wniosek koncowy: liberalowie chca, aby _kazdy_ sobie poradzil - my _nie_okradamy_ rodzicow - my zostawiamy rodzicom pieniadze na prywatna szkole dla dzieci. > Zreszta bardzo prosze: wyjasnij dlaczego ludzi ze wsi > jest na studiach bardzo malutko. Juz teraz, w tym > socjalistycznym systemie edukacyjnym! Dlatego, ze chlopi sa biedniejsi od ludzi z miasta i nie stac ich na _dodatkowa_ nauke dla swoich dzieci. Po prostu. > a) Czy uwazasz ze rezygnacja z powszechnej edukacji > podstawowej i sredniej zwiekszy ilosc ludzi ze wsi na > studiach? Nie wiem. Ale na pewno kazde chlopskie dziecko by _mialo_ taka mozliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pulbek Re: Szkoda kasy IP: *.dcs.ed.ac.uk 05.06.02, 15:37 Gość portalu: ktos napisał(a): > > > Typowy mit ewolucjonistow spolecznych. Niby skad taki > > wniosek? Jakie to badania statystyczne kaza Ci tak > > twierdzic? > > Dobrze wiesz, ze takich badan byc nie moze, bo > praktycznie wszedzie obowiazuje powszechna edukacja. > Wiec co Ci kaze tak twierdzic? Czysta teoretyczna konstrukcja myslowa? Badania historyczne? No uzasadnijze jakos! > Wniosek koncowy: liberalowie chca, aby _kazdy_ sobie > poradzil - my _nie_okradamy_ rodzicow - my zostawiamy > rodzicom pieniadze na prywatna szkole dla dzieci. Pod warunkiem ze juz je maja. A jak sa glupi i nie zarobili? Jak tam wtedy z aspiracjami dziecka? Czyli powrot do starych, sprawdzonych rozwiazan: dziedziczenie biedy i glupoty. Potem juz wystarczy spokojnie usiasc i czekac na nastepna rewolucje komunistyczna. Brawo, powodzenia! > > Zreszta bardzo prosze: wyjasnij dlaczego ludzi ze wsi > > jest na studiach bardzo malutko. Juz teraz, w tym > > socjalistycznym systemie edukacyjnym! > > Dlatego, ze chlopi sa biedniejsi od ludzi z miasta i > nie stac ich na _dodatkowa_ nauke dla swoich dzieci. Po > prostu. Ano wlasnie. A Ty proponujesz zeby ludzi biednych nie bylo stac takze na _podstawowa_ nauke. Jw. Pulbek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Szkoda kasy IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 05.06.02, 16:00 > Wiec co Ci kaze tak twierdzic? Czysta teoretyczna > konstrukcja myslowa? Badania historyczne? No uzasadnijze > jakos! Chcesz, zebym uzasadnil twierdzenie: "jak ktos jest zaradny to sobie poradzi"? Nie ma czego uzasadniac: to definicja okreslenia zaradny... Poza tym: panstwo liberalne NIE okrada obywateli - wiec "zaradny" ma ulatwione zadanie. > Pod warunkiem ze juz je maja. A jak sa glupi i nie > zarobili? Jak tam wtedy z aspiracjami dziecka? Maja je, bo ich panstwo nie okrada. W liberalizmie trzeba byc wyjatkowym debilem, zeby nie miec pracy (jesli sobie zyczysz, moge napisac dlaczego)!!! A wiara, ze dziecko z takiej rodziny moze miec aspiracje jest troche naiwna, ale to inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pulbek Re: Szkoda kasy IP: *.dcs.ed.ac.uk 05.06.02, 16:14 Gość portalu: ktos napisał(a): > Chcesz, zebym uzasadnil twierdzenie: "jak ktos jest > zaradny to sobie poradzi"? Nie ma czego uzasadniac: to > definicja okreslenia zaradny... A wiec jednak konstrukcja myslowa. Tak myslalem. Mam kontrargument tej samej klasy: "Z proznego i Salomon nie naleje". Porazajace, co? Tak samo jak to Twoje. > A wiara, ze dziecko z takiej rodziny moze miec > aspiracje jest troche naiwna, ale to inny temat. Promotor mojego doktoratu urodzil sie w rodzinie bezrobotnego kolejarza pod Sheffield. Rozumiem, wiara w to co sie widzi na wlasne oczy jest naiwna. Wiara w teoretyczne konstrukcje myslowe nie jest naiwna. Odnosze wrazenie ze nasza dyskusja przestala byc powazna. Nie wiem czyja to wina, ale moze ja zakonczmy bo jakos nie widze szans na to zeby ktorys z nas przekonal drugiego. Pulbek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Szkoda kasy IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 05.06.02, 16:31 > A wiec jednak konstrukcja myslowa. Tak myslalem. Mam > kontrargument tej samej klasy: "Z proznego i Salomon nie > naleje". Porazajace, co? Tak samo jak to Twoje. Ale moje sie odnosi do tematu, a Twoje? > Promotor mojego doktoratu urodzil sie w rodzinie > bezrobotnego kolejarza pod Sheffield. Rozumiem, wiara w > to co sie widzi na wlasne oczy jest naiwna. Wiara w > teoretyczne konstrukcje myslowe nie jest naiwna. Dlatego napisalem "troche naiwna". > Odnosze wrazenie ze nasza dyskusja przestala byc powazna. > Nie wiem czyja to wina, ale moze ja zakonczmy bo jakos > nie widze szans na to zeby ktorys z nas przekonal > drugiego. Coz, zakoncze tak: rozwiazania socjalistyczne kosztuja, bo armia urzedasow kosztuje. Liberalizm likwiduje to cala armie dajac w zamian wolnosc wyboru drogi zyciowej. Dlaczego tego nie dostrzegasz? Co w tym Ci sie nie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Szkoda kasy IP: *.upc.chello.be 05.06.02, 13:09 Gość portalu: ktos napisał(a): > > > > No wiesz, pisac i liczyc to kazdy powinien umiec. > > > > Tez tak uwazam. Ale w takim razie nie rozumiem co > > wlasciwie chcial powiedziec p. Ziemkiewicz w swoim > > felietonie. > > Przeczytaj temat watku. RAZowi chodzilo o to, ze pieniadze wydawane na powszech > na > edukacja sa marnotrastwem. > To od razu widac po Tobie.Uwazam,ze pieniadze wydane na Twoja edukacje to marnotrastwo. > > Nie chodzilo mu o edukacje wyzsza, bo > > edukacji wyzszej nie okresla sie przymiotnikiem > > "powszechna". Ona po prostu nie jest powszechna, w zadnym > > kraju na swiecie. Nawet Woltery i Dideroty nie mialy tego > > na mysli. > > > > O edukacje poczatkowa tez (miejmy nadzieje) mu nie > > chodzilo. Wiec co? Szkoly srednie? To jakis taki malo > > pryncypialny ten felieton wychodzi... > > RAZowi chodzilo o podstawowa i srednia. A z tego, ze kazdy czytac i liczyc > powinien nic nie wynika (rownie dobze mozna powiedziec, ze kazdy powinien byc > szczesliwy). Wiadomo,ze analfabetami latwiej rzadzic.Moze o to chodzi w tym wszystkim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Szkoda kasy IP: *.pl 05.06.02, 14:07 Ten post wlasciwie nie nadaje sie do dyskusji, mimo to odpowiem... > To od razu widac po Tobie.Uwazam,ze pieniadze wydane na Twoja edukacje to > marnotrastwo. A moze jakis przyklad? Czy moze ktoś Cie zdenerwowal i musialas sobie ulzyc? > Wiadomo,ze analfabetami latwiej rzadzic.Moze o to chodzi w tym wszystkim? Problem w tym, ze wiekszosc ludzi i tak bedzie analfabetami, wiec po co lozyc na ich edukacje??? Wlasnie to, skarbie, napisal RAZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Szkoda kasy IP: *.upc.chello.be 05.06.02, 14:22 Gość portalu: ktos napisał(a): > > Ten post wlasciwie nie nadaje sie do dyskusji, mimo to odpowiem... > > > To od razu widac po Tobie.Uwazam,ze pieniadze wydane na Twoja edukacje t > o > > marnotrastwo. > > A moze jakis przyklad? Czy moze ktoś Cie zdenerwowal i musialas sobie ulzyc? > > > Wiadomo,ze analfabetami latwiej rzadzic.Moze o to chodzi w tym wszystkim? > > Problem w tym, ze wiekszosc ludzi i tak bedzie analfabetami, wiec po co lozyc n > a > ich edukacje??? Wlasnie to, skarbie, napisal RAZ. A kto lozyl na Twoja edukacje ?Kto lozyl na edukacje Raza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Szkoda kasy IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 05.06.02, 14:38 > A kto lozyl na Twoja edukacje ?Kto lozyl na edukacje Raza? Podatnicy - w tym ja osobiscie, ale co to ma do rzeczy? Czy to ja jestem tworca tego systemu? PS Nie odpowiedzialas na pytanie, kto Cie zdenerwowal; jestem strasznie ciekawy. Poza tym, teraz sie przestalem dziwic, dlaczego bylas ostatnio "popularna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Szkoda kasy IP: *.upc.chello.be 05.06.02, 14:50 Gość portalu: ktos napisał(a): > > > A kto lozyl na Twoja edukacje ?Kto lozyl na edukacje Raza? > > Podatnicy - w tym ja osobiscie, ale co to ma do rzeczy? Czy to ja jestem tworca > > tego systemu? > Skoro lozyli na Ciebie to dlaczego nie chcesz zeby lozyli na innych?Ty sie wyksztalciles i po sprawie inni nie musza. > PS Nie odpowiedzialas na pytanie, kto Cie zdenerwowal; jestem strasznie ciekawy > . > Poza tym, teraz sie przestalem dziwic, dlaczego bylas ostatnio "popularna". Nikt mnie nie zdenerwowal.I wcale nie jestem nielubiana i tyle.Wielu marzy by sie mnie pozbyc stad te watki,w ktorych albo sie mnie probuje obrazic albo osmieszyc.To nie ma nic wspolnego z popularnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Szkoda kasy IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 05.06.02, 15:32 > Skoro lozyli na Ciebie to dlaczego nie chcesz zeby lozyli na innych?Ty sie > wyksztalciles i po sprawie inni nie musza. Alez mi nic do tego!!! Niech oni sobie robia co chca!!! Ale nich sie panstwo do tego nie miesza, bo jak sie wmiesza, to zawsze polowe pieniedzy ukradnie. > Nikt mnie nie zdenerwowal.I wcale nie jestem nielubiana i tyle.Wielu marzy by > sie mnie pozbyc stad te watki,w ktorych albo sie mnie probuje obrazic albo > osmieszyc.To nie ma nic wspolnego z popularnoscia. Z popularnoscia nie, ale ma z "popularnoscia". Skoro nie jestes nielubiana, to dlaczego wielu marzy by sie Cie pozbyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Szkoda kasy IP: *.upc.chello.be 05.06.02, 15:42 Gość portalu: ktos napisał(a): > > > Skoro lozyli na Ciebie to dlaczego nie chcesz zeby lozyli na innych?Ty s > ie > > wyksztalciles i po sprawie inni nie musza. > > Alez mi nic do tego!!! Niech oni sobie robia co chca!!! Ale nich sie panstwo do > > tego nie miesza, bo jak sie wmiesza, to zawsze polowe pieniedzy ukradnie. > A kto ma sie mieszac?Na Twoja nauke starczylo to starczy i dla innych.Tylko trzeba dac szanse.Jakie masz gwarancje,ze prywatne szkoly beda uczyly lepiej.A moze tez beda chcialy sie podlizywac rodzicom i przepuszczac dzieci bez zadnych wiadomosci tylko dlatego,ze rodzice placa? > > > Nikt mnie nie zdenerwowal.I wcale nie jestem nielubiana i tyle.Wielu marz > y by > > sie mnie pozbyc stad te watki,w ktorych albo sie mnie probuje obrazic albo > > > osmieszyc.To nie ma nic wspolnego z popularnoscia.Sam wiesz jak jest z ta "popularnoscia" nikomu nie zycze popularnosci tego rodzaju. > > Z popularnoscia nie, ale ma z "popularnoscia". Skoro nie jestes nielubiana, to > dlaczego wielu marzy by sie Cie pozbyc? Pomylilo mi sie chcialam napisac,ze jestem nielubiana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Szkoda kasy IP: *.acn.pl / 10.134.128.* 05.06.02, 16:15 > A kto ma sie mieszac?Na Twoja nauke starczylo to starczy i dla innych. Na moja nauke starczylo, ale za to zaplacila stocznia i stoczniowcy. Wczesniej placilo Daewoo. Placi kazda upadajaca firma w Polsce. > Tylko > trzeba dac szanse.Jakie masz gwarancje,ze prywatne szkoly beda uczyly lepiej. Taka, ze "klient wymaga". Jak szkola bedzie uczyla zle, to nie bedzia miala uczniow. To bardzo proste. > A > moze tez beda chcialy sie podlizywac rodzicom i przepuszczac dzieci bez zadnych > wiadomosci tylko dlatego,ze rodzice placa? I Ty myslisz, ze rodzice tego nie wiedza??? I ze pan minister edukacji tego pilnuje w szkolach publicznych (tam mozna wreczyc lapowke!!!)??? Buhahahahaha!!!... Przeciez kazdy rodzic moze sprawdzic, jakie dana szkola ma osiagniecia, ilu studentow na uniwersytetach itd. Odpowiedz Link Zgłoś
miedz_brzeczaca Re: Szkoda kasy 05.06.02, 16:44 Problem, niestety, leży w tym, że w Polsce rodzice bardzo często nie reagują tak, jak niby to nakazywałby im realizm wolnorynkowy. Wcale nie chcą, żeby od ich dzieci wymagać. Odwrotnie - naprawdę często uważają, że "kto płaci, ten wymaga". A co stanie się z dzieckiem po takiej szkole? A... jakoś to będzie, zwłaszcza że rzecywistość społeczna nie pokazuje przecież tak naprawdę, żeby przepustką do kariery była ciężka praca i wykształcenie. Społeczeństwo dobrze widzi, że tą przepustką są tzw. układy. I reprodukuje to w szkołach, no bo w takiej sytuacji po co męczyć dzieciaki? Nakłada się na to ogólna lewacka tendencja niewymagania niczego od nikogo, i w efekcie jest jak jest. Mógłbyś oczywiście odpowiedzieć że tacy rodzice sami sobie winni i że system wolnorynkowy to wyprostuje. Ale nie miałbyś racji z jednego co najmniej powodu - tacy rodzice nie są w mniejszości, tylko w większości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Szkoda kasy IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 05.06.02, 14:57 Na edukacje pana Ziemkiewicza chetnie doloze. Podobnego pseudodowcipnego belkotu ze swieca szukac! Poruszyl wazne problemy, ale ten felieton to belkot bez ladu i skladu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Szkoda kasy IP: *.reykir.is 05.06.02, 17:55 To i ja moze cos dorzuce. Zgadzam sie z autorem artykulu w pewnych kwestiach, tzn wiekszosc spoleczenstwa geniuszami czy nawet talentami nie bedzie, podobnie jak mala czesc spoleczenstwa ma jakies potrzeby kulturalne. Nie zgodze sie ze edukacja powinna ograniczac sie do jedynie szkol dla elity intelektualnej czy bogato urodzonych. Szkoly takie oczywiscie istniec powinny i nie wybieraja je Ci ktorzy chca, ktorych stac, badz ktorzy otzrymaja wsparcie od panstwa na taka edukacje (system grantow, stypendiow powinien byc wtedy znacznie szerszy niz obecnie). Podstawowa ogolna edukacja musi obejmowac wszystkich. Dlaczego? 1. Bo dostep do edukacji musi byc powszechny, niezaleznie od dochodow rodzicow i urzednikow ktorzy przyznaja badz grant na szkole dla elit 2. w systemie demokratycznym (a mysle ze taki kazdemu odpowiada) o sprawach na roznych szczeblach decyduja wyborcy bezposrednio (glosowanie, referendum) lub poprzez przedstawicieli, Jesli decydowac o kraju w ktporym zyje mieliby ludzie pozbawieni szans na edukacje i wiedzy konczacej sie umiejetnosci pisania i czytania to czarno widze przyszlosc i raczej szukam mozliwosci zamieszkiwania w "mniej liberalnym kraju" 3. A moze zabrac "nie elitom" prawo wyborcze?, aby wybierali i decydowali tylko te elity? - toz to krok ku jakiemus rasizmowi edukacyjnemu Podsumowujac, jesli godzimy sie na demokracje, to poglady autora artykulu sa dobrym tematem do rozmow przy herbacie i na tym ich sensownosc sie konczy. Pozdrawiam mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Szkoda kasy IP: *.reykir.is 05.06.02, 17:59 przepraszam za gramatyke, nie przeczytalem po napisaniu i poszlo w wersji przed obrobka Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaceq Re: Szkoda kasy na Ziemkiewicza. IP: *.szeptel.net.pl 05.06.02, 19:05 Przeczytałem - i jak w tytule. Szkoda, ale schodzi na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK Bzdury.. IP: *.eng.fsu.edu 05.06.02, 21:05 Kabotyńskie bardzo. Przypomina mi to wywód JKM o tym, jak to sześciokrotne obniżenie cen benzyny wydźwignie naszą gospodarkę na światowe wyżyny... Edukacja to JEDYNE wydatki z kasy państwa które się zwracają. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: Bzdury..-doktorze-BRAWO!!! IP: *.ipt.aol.com 06.06.02, 02:54 Znakomite,choc wedlug mnie zbyt dzentelmenskie-czytajac te wypociny tych rzekomo "elytarnych" kabotynow po prostu noz w kieszeni sam sie otwiera-SAKD W LUDZIACH TYLE SLABO UKRYTEJ POGARDY DLA INNYCH???Moze i slabiej wyksztalconych,ale czesto z wiekszym potencjalem intelektualnym,anizeli ci ze "szkol elitarnych"-ktorym wedle starego powiedzenia wbijany gwozdz nie pasuje do sciany,bo jest "od tej drugiej"- o tym,kto jest elita decyduje moim zdaniem SAMO ZYCIE(zreszta patrzac na te "doskonale wyksztalcone" polskie elyty opanowuje czleka odruchy wymiotne)czasem chcialoby sie rzec-LEPPER NA STUDIA- ELYTY DO WIEZIENIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś