maddalena81 01.08.10, 13:33 Cześć Dziewczyny, czy któraś z was ma doświadczenia własne lub zna kogoś kto brał ślub kościelny za granicą. Ja i narzeczony mieszkamy w oklolicach Mediolanu (oboje jesteśmy Polakami) i chcielibyśmy pobrać się tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elske Re: Ślub za granicą 01.08.10, 15:28 Proponuję udać się do Waszego proboszcza i zapytać o formalności.On udzieli Wam wyczerpującej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lvivianka Re: Ślub za granicą 01.08.10, 20:00 Ja biore kosicleny za granica I z formalnosci musielismy jedynie "zaklepac" date, pozniej jeszcze beda spowiedz przed samym slubem i zapowiedzi. Zadnej poradni, zadnych nauk. Po prostu cud miod. Odpowiedz Link Zgłoś
maddalena81 Re: Ślub za granicą 02.08.10, 07:56 Livivianka, w jakim kraju bierzesz slub? Odpowiedz Link Zgłoś
lvivianka Re: Ślub za granicą 02.08.10, 17:36 Maddaleno,jezeli chodzi o formalnosci, niestety Ci nie pomoge, bo slub mamy na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
maddalena81 Re: Ślub za granicą 02.08.10, 07:54 elske, a wiesz moze kogo mam uznac za 'naszego proboszcza'? Ksiedza w najblizszej parafii (we Wloszech jest obowiazek meldunkowy, wiec jestesmy zameldowani), ksiedza w polskiej parafii w Mediolanie (ostatnio nam sie nie udalo go zastac... ) ksiedza w parafii w Polsce w miejscu gdzie mieszkalam wiekszosc zycia, czy moze ksiedza w parafii w Polsce w okolicy gzdie jestem zameldowana. Wiem, ze najlepiej pytac u zrodla, ale do Polski narazie sie nie wybieram, a we Wloszech w sierpniu... to nawet ksiadz jest na wakacjach wiec rozpytuje czy ktos moze juz mial podobne doswiadczenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mala_mujer Re: Ślub za granicą 02.08.10, 12:28 zalezy, gdzie zwykle we Wloszech chodzicie do kosciola mamy podobna sytuacje, polski ksiadz nas zaanektowal i jestesmy w spisie parafian polskiej parafii Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Ślub za granicą 03.08.10, 17:53 Spróbujcie w parafii w ktorej jesteście zameldowani i w polskiej parafii. Jesli chcecie mieś ślub we Włoszech, to nie ma sensu załatwiać cokolwiek w parafii w Polsce. Wasza parafia, to ta do której w tej chwili należycie. Ja też mieszkam za granicą, u mnie jest o tyle łatwiej , że w moim mieście jest tylko jedna parafia Rzymsko Katolicka , a proboszcz jest polakiem . Odpowiedz Link Zgłoś
merda Re: Ślub za granicą 05.08.10, 16:06 Maddalena81, ja biore slub we Wloszech za tydzien Jesli masz jakies pytania, pisz na mail gazetowy,chetnie Ci pomoge. Uprzedze Cie, ze o ile masz chetnego do pomocy ksiedza,to zalatwienia nie sa skomplikowane, jedynie czasochlonne. Pozdrawiam P.S Twoja parafia to ta gdzie jestes zameldowana.Natomiast z polskiej parafi trzeba wydobic dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
doxi_mara Re: Ślub za granicą 05.08.10, 18:06 my tez bierzemy slub koscielny za granica, w naszej tutejszej parafii. w miescie mamy polska misje katolicka, ale jednak wybralismy nasz kosciol. z papierkami nie bylo problemow, musialam dac akt chrztu, swiadectwo bierzmowania i po sprawie. nauk tez nie ma. czesto latwiej niz w PL Odpowiedz Link Zgłoś
maddalena81 Re: Ślub za granicą 07.08.10, 08:01 To widze, ze jest nas wiecej. A wy jakich powodow wychodzicie za maz zagranica? Bo narzeczony stamtad pochodzi? Bo tam mieszkacie? Albo moze na stale oboje mieszkacie w Polsce a slub jest w innym miejscu bo tak to sobie wymisliliscie? Odpowiedz Link Zgłoś