Dodaj do ulubionych

ślub we Włoszech

31.05.11, 19:37
Witajciesmile
Czy któraś z Was brała ślub w konsulacie w Bolonii lub Mediolanie? Na ile wcześniej należy zarezerwować termin? Czy to prawda, że konsulat zastrzega sobie prawo do przełożenia ceremonii z dnia na dzień? Jaka jest szansa na to, że pracownicy zgodzą się zostać świadkami? Macie może namiary na jakiegoś dobrego, mówiącego po angielsku (lub po polsku) fotografa? A może jesteście w stanie polecić hotel idealny na noc poślubną?
W zasadzie interesuje mnie wszystkosmilesmile

Pozdrawiam,
Blacky
Obserwuj wątek
    • kati_p Re: ślub we Włoszech 31.05.11, 20:03
      Ja obczajałam ślub w Mediolanie i dowiedziałam się, że:

Szanowna Pani,

Osoby zamierzające zawrzeć związek małżeński w Konsulacie, powinny zgłosić ten fakt przynajmniej na 2 miesiące wcześniej i przedstawić następujące dokumenty:

•dokument stwierdzający tożsamość ,

•odpis skrócony aktu urodzenia (aktualny),

•odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, jeżeli pozostawały poprzednio w związku małżeńskim, lub odpis aktu zgonu małżonka (aktualny),

•pisemne zapewnienie, że nie wiedzą o istnieniu okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa złożone przed Konsulem lub kierownikiem Urzędu Stanu Cywilnego nie później niż 30 dni przed zawarciem małżeństwa.

Potrzebnych jest też 2 świadków obywateli polskich i ich dokumenty tożsamości. Pracownicy Konsulatu nie mogą być świadkami.

Śluby w naszym Urzędzie odbywają się w środy i ustalenie daty następuje po ustaleniu z Konsulem Generalnym, który udziela ślubów. Prosimy o wysunięcie propozycji daty zawarcia małżeństwa, aby móc zweryfikować z kalendarzem zajęć Konsula.

Opłatę konsularną 180 euro za zawarcie małżeństwa przed Konsulem należy uiścić przed ślubem.

Z wyrazami szacunku
      Urząd Stanu Cywilnego
      Konsulat Generalny RP w Mediolanie
      • black_madonna Re: ślub we Włoszech 31.05.11, 20:09
        Wielkie dzięki!!
        Szkoda, że pracownicy nie mogę (nie chcą?) być świadkami...
      • krezzzz100 Re: ślub we Włoszech 18.07.11, 23:29
        kati_p napisała:

> odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, jeżeli pozostawały poprze
        > dnio w związku małżeńskim, lub odpis aktu zgonu małżonka (aktualny),

Ujął mnie ten aktualny akt zgonu))) Znaczy, jest szansa, że eks małżonek może ożyć...
      • 5th_element Re: ślub we Włoszech 12.01.12, 16:10
        generalnie swiadkami maja byc osoby ZNAJACE JEZYK POLSKI NA TYLE, ZE WIEDZA, CO PODPISUJA (czyli w efekcie ktos kto jest pelnoletni, ma dowod tozsamosci i wie, ze jest na slubie -co przeciez mozna wytlumaczyc wczesniej a w odpowiedniej chwili szturchnac swiadka znaczaco, by podpisal dokument big_grin
    • maddalena81 Re: ślub we Włoszech 31.05.11, 20:37
      Bralam slub we Wloszech smile w okolicach Mediolanu, wprawdzie koscielny, wiec co do organizacji slubu w konsulacie nie moge Ci za wiele opowiedziec, ale za to moge polecic Ci fotografa, ktory robil nam zdjecia na slubie koscielnym. Musze go tylko zapytac czy mowi po angielsku.
      Zdjecia, ktore pokazalama na forum zostaly obrobione przez naszego polskiego fotografa (bo przygotowywala nam album), ale po tej obrobce zmienily sie niewiele, bo byly bardzo naturalne.
      Co do hotelu to jako ze mieszkam zbyt blisko, wiec nie korzystalam z hotelu w Mediolanie.
      A jak pracownicy konsulatu nie chca / nie moga byc swiadkami a chcesz swiadkow z 'lapanki' to daj znac kiedy to wpadniemy z mezem na wasz slub smile
      • kati_p Re: ślub we Włoszech 31.05.11, 20:48
        Kurczę.. a myśmy właśnie z powodu problemu ze świadkami odpuścili sobie ślub w Milano..........
      • black_madonna Re: ślub we Włoszech 31.05.11, 21:01
        To szalenie miło z Twojej stronysmile Rozglądam się za ofertami firm pośredniczących w organizacji ślubów we Włoszech, gdyż oni z reguły "wypożyczają" swoich świadków, ale jakby nie wyszło... kto wie, może odezwę się do Ciebie za parę miesięcy i przypomnę Ci o Twojej, jakże uprzejmej deklaracjismile
        Pozdrawiam!!!
        • maddalena81 Re: ślub we Włoszech 31.05.11, 22:39
          > To szalenie miło z Twojej stronysmile Rozglądam się za ofertami firm pośredniczący
          > ch w organizacji ślubów we Włoszech, gdyż oni z reguły "wypożyczają" swoich świ
          > adków,

Jestes pewna, ze potrzebujesz organizowania?
          Bo chyba nie chodzi o duze wesele, skoro chcecie wyozyczyc swiadkow.... smileA mala uroczystosc moze da sie zorganizwoac samemu bez placania z firme. Chyba, ze zalezy Ci na tym, zeby ktos za Ciebie zalatwial, a koszt nie jest az taki duzy.
          Co potrzebujesz? Lot - zalatiwsz sama. Hotel - znajdzie sie cos ladnego jak przeszukasz internet smile obiad po slubie - j.w. Fotografa mysle tez nie tak trudno bedzie znalezc przez internet, chciaz uprzedzam we Wloszech to droga zabawa.

@Kati.... no szkoda, ze wczesniej sie nie poznalysmy..... albo, ze wczesniej tego nie wiedzialam, jasne, ze bymsmy Wam poswiadkowali w Milano. To moze jednak, szybki cywilny przed koscielnym ? big_grin
          • kati_p Re: ślub we Włoszech 31.05.11, 22:50
            Już nie zdążymy wink Trzeba się zgłosić 2 miesiące wcześniej, a do naszego ślubu został miesiąc i 23 dni... aaaa!!! O_o
          • black_madonna Re: ślub we Włoszech 01.06.11, 15:57
            Zgadzam się w zupełności, że można to załatwić samemusmile Przelot i nocleg i tak biorę na siebie, ale:
            Zatrudniając firmę:
            - Mam sprawdzonego fotografa za 300euro, a w google znalazłam kilku za 1300e i w góręuncertain
            - Termin jest zaklepany na trzy miesiące z góry i na miejscu jest ktoś, kto trzyma rękę na pulsie i zna włoski - na wszelki wypadek. W przypadku wzięcia ślubu w konsulacie podobno nigdy nie ma tej pewności.
            Do tego jest tłumacz samej ceremonii, która odbywa się po włosku (kocham brzmienie tego języka) i całość może się odbyć w XIV- wiecznym ratuszu, a nie w konsulaciesmile no i istnieje możliwość wypożyczenia "świadków".
            Dla kogoś, kto nie zna włoskiego i jednocześnie nie zna we Włoszech absolutnie nikogo, kto zechciałby być świadkiem - wynajęcie firmy nie jest takim głupim pomysłemsmile a przy tym, w wersji podstawowej wcale nie kosztuje wielesmile
            Nie potrzebuję makijażu za 150 euro, ani "profesjonalnego" bukietu za 100e, czy dekoracji samochodu za 200e.

Ale kto wie? Może porwę się na samodzielną organizacjęsmile
            Mam jeszcze sporo czasu, więc na razie jestem na etapie rozważania kilku możliwoścismile

Pozdrawiamsmile

• maddalena81 Re: ślub we Włoszech 01.06.11, 16:34
              > - Mam sprawdzonego fotografa za 300euro, a w google znalazłam kilku za 1300e i
              > w góręuncertain
              hm.... to szkoda, ze ja wczeniej nie mialam namiaru na takiego fotografa za 300 euro. Podzielilabym sie ze wszytkimi znajomymi co biora slub, ze mozna zrobic zdjecia za tyle...
              Koniec koncow my nie zaplacilimy zbyt duzo.... ale normalna kwota jaka sobie zyczy fotograf za zdjecia slubne to ponad 1000 euro.

> Do tego jest tłumacz samej ceremonii, która odbywa się po włosku (kocham brzmie
              > nie tego języka) i całość może się odbyć w XIV- wiecznym ratuszu, a nie w konsu
              > laciesmile
              Czyli nie mowisz o slubie w konsulacie, tylko o slubie w urzedzie jakiegos miasta? Bo w konsluacie mozna po prostu po polsku.... a to rzeczywiscie przydalby sie ktos kto wie jak to zalatwic, bo ja mieszkajac tu nie wiedzialabym z ktorej strony zaczac jak sie nie ma we wloszech meldunku smile
              W takim razie nie jeste ograniczona miastem, mozesz wybrac takie, gdzie nie ma konsulatu. W Weronie ratusz jest chyba w ladnym miejscu, nie ma tam tylu turystow co w Wenecji.
              Za makijaz sobie rzeczywiscei zycza straszne kwoty. A kwiaty moj maz kupil mi w kwiaciarni za rogiem big_grin
    • carusotti [...] 18.07.11, 22:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka