Dodaj do ulubionych

obiad z okazji ślubu – restauracja w Warszawie

29.09.11, 20:18
Cześć!

Mam do Was prośbę o rady – u nas wesela nie będzie – chcemy tylko zrobić obiad dla rodziny (35-40 osób). Znacie jakąś fajną, klimatyczną restaurację w Warszawie, najchętniej Mokotów, Śródmieście, Wilanów? Chcielibyśmy, żeby było w miarę elegancko i oczywiście nie za drogo (jaki to jest w ogóle rząd cenowy za "talerzyk"?) – idealnie z miłą obsługą, "ciepłymi" wnętrzami.
Pozdrawiam i dziękuję za propozycje!
kiddo
Obserwuj wątek
    • bobralus Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 29.09.11, 20:50
      podobno fajna jest Kuźnia Smaku na Mazowieckiej, znajomi organizowali w Karpielówce na Imielinie i byli zadowoleni, Gospoda pod Młynem przy metrze Ursynów (te dwie bardziej przystepne cenowo) też pewnie mogłaby się podjąć takiej imprezy. Dobry poziom ma również Quchnia Artystyczna w Zamku Ujazdowskim. Ewentualnie Mozaika przy Morskim Oku i restauracja Lotos (obie z echem minionej epoki, ale jedzenie ok, jeśli właściciele umieliby zachęcić do siebie, to czemu nie, ceny na pewno konkurencyjne w stosunku do powyższych pozycji).
      • bobralus Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 29.09.11, 21:02
        jeszcze mi sie przypomniał Galeon na Konduktorskiej i Stajnia na Nowoursynowskiej, w obu nie byłam, ale słyszałam dobre opinie znajomych
      • audrey_horne Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 05.10.11, 23:20
        Różana jest rzeczywiście świetna, ale bardzo droga, podobnie jak R20. Ja polecam Kuźnię Smaku, wyżej wspomniany Lotos (ale to są totalne echa PRL). Jedną z moich ulubionych restauracji jest Porto Praga, ale to na Pradze i kuchnia raczej śródziemnomorska. Qchnia artystyczna jest trochę przereklamowana, ale pięknie położona, wspaniały widok. Może U Kucharzy?
        • kiddo Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 06.10.11, 17:53
          Dzięki za odzew, ale Lotos... czy polecana wyżej Mozaika... No co Wy, bez żartów smile To nie miejsce na taką okoliczność.

Myślę, że przy 30 gościach możemy rozglądać się za czymś o wyższym standardzie, a ten 1000 zł więcej będzie rozsądną ceną za jakość, klasę i znakomite jedzenie...
          Jutro idziemy na kolację do Różanej i pogadamy z menadżerem. Dam znać jak poszło.
          • bobralus Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 06.10.11, 21:18
            Mozaika ani Lotos nie były polecane tylko wymieniane w odzewie na prośbę, żeby nie było za drogo. Gdyby podano rząd cenowy to można by rozmawiać, a tak nie wiadomo, czy rozmawia się z osobą ubogą, która musi liczyć się z kosztami i po prostu chce się spotkać z rodziną maxymalnie tnąc koszty (wiem, że takie imprezy się tam odbywają, więc jest grono ludzi dla których to nie byłby żart), czy z kimś kto prowadzi rozmowy z jedną z ekskluzywniejszych restauracji w Warszawie.
            • kiddo Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 06.10.11, 23:00
              Sorki, nie chciałam nikogo urazić, jestem wdzięczna za rady.

Mozaika jest dla mnie miejscem kultowym, jednak nie urządziłabym tam obiadu ślubnego, w Lotosie tym bardziej. Natomiast można się tam wybrać na dobrze zmrożoną wódeczkę i śledzia tudzież tatara (choć w moim obecnym stanie wódeczka i tatar raczej odpadają).

Rzędu cenowego nie podałam, bo zupełnie nie orientuję się w temacie; nie jestem ani uboga, ani bogata, normalnie z narzeczonym pracujemy, wcale nie spijamy śmietanki z rodowych majątków (wydaje mi się, że osoba uboga z definicji żyje w ubóstwie i nie pomyślałaby nawet o organizowaniu jakiejkolwiek okoliczności w restauracji).
              Czy Różana jest jedną z ekskluzywniejszych restauracji w Wwie? Nie wiem, ale mimo że menu jest moim zdaniem naprawdę wykwintne, to można skomponować zestaw z dwoma przystawkami, zupą, daniem głównym i deserem za 150 zł/os. więc chyba dramatu nie ma. No nie wiem, może okaże się, że jest masa ukrytych, nieprzewidzianych przez nas kosztów i to miejsce okaże się dla nas nieosiągalne. Marzy mi się jednak taka właśnie scenografia, urocza i stylowa. Mój ukochany myślał przez moment o wspominanym tu Galeonie, gdzie byliśmy jakiś czas temu na kolacji i jedliśmy pysznego łososia, jednak ja, na wspomnienie sieci wiszących z sufitu i kukieł piratów szybko wybiłam mu to z głowy smile
    • kosher_ninja Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 29.09.11, 21:16
      Napisałam na priv
      • madzirek85 Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 30.09.11, 09:43
        Ja polecam www.kwintesencja.waw.pl/ jedzenie bardzo dobre, właścicielka bardzo fajna i można się dogadać odnoście ceny za talerzyk. Nie byłam na większych imprezach, miałam tam wigilie firmową i restauracja zrobiła na mnie pozytywne wrażenie, a jedzenie niebo w gębie smile
    • kiddo Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 30.09.11, 12:21
      Cześć!

Dziękuję wszystkim za odzew! Rozesłałam wszędzie wstępne zapytanie o możliwość zorganizowania obiadu.
      Oczywiście moim marzeniem stała się restauracja Polska Różana, bo wygląda naprawdę wspaniale, a do tego znajduje się ok. 300 m od kościoła, gdzie bierzemy ślub! Nie wiem tylko, czy nie jest jednak poza naszym zasięgiem cenowo. W przyszłym tygodniu pójdziemy tam na kolację i porozmawiamy o konkretach.

Gdyby ktoś miał jeszcze jakąś sugestię, to będę wdzięczna!

pozdrawiam
      • kiddo Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 30.09.11, 12:24
        A Różaną znalazłam, przekopując to forum. Zobaczcie, jak fajnie to wygląda:

www.restauracjarozana.com.pl/index2_pol.html
        Tylko pewnie poniżej 200 zł/os. nie zejdziemy.. Ale jeśli robimy dla samej rodziny, to może warto jednak się wysilić?
        • ewul100 Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 30.09.11, 12:34
          Ooo byłam kiedyś na kolacji w tej Różanej. Siedzieliśmy na zewnątrz i było baaaardzo przyjemnie i z klasą. Z tego co pamiętam to ceny jakoś bardzo nie przerażały, więc myślę, że na obiad poślubny super sprawa.
          Pięknie jest też w Moonsferze moonsfera.pl/restauracja_main.html ale tam z kolei drogo, chociaż jedzenie przepyszne i dużo
          • nat10 Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 01.10.11, 11:50
            Kiddo,daj znać,jak w tej RóżanejsmileU nas podobny problem-restauracja na obiad na ok 35 osóbsmile
            A kiedy bierzecie slub?My w sierpniu.Dorota
            • nat10 Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 01.10.11, 11:53
              Zobacz jeszcze Castello-mają fajny całoroczny taras,San Lorenzo-drogo niestety,StAntonio,La Strada,Il SolesmilePozdrawiam
              • haneczka_p Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 05.10.11, 10:26
                ja polecam Il Solesmile my mielismy tam swoj obiad: jedzenie b.dobre, oferta cenowa b. okej, menagerka w porządku
                odnośnie Kuźni Smaku: jedzenie pyszne, menager kiepski i tego typu uroczystości nie odbywają się w głównej restauracji, a salach obok, ktore wygladem juz tak nie powalaja
            • kiddo Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 01.10.11, 15:04
              Dam znać wink
              My już za 2 miesiące – początek grudnia wink Heh, trochę mało czasu, ale to zawsze był mój zamiar – żeby zorganizować wszystko bez większego napinania, na lekkim spontanie i bez rozkminiania 100 000 pierdół wink

Dzieki za Twoje typy!
    • bobralus Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 01.10.11, 22:52
      Różana jest piękna, bardzo dobra restauracja, jednak po raz kolejny przekonuję się, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia skoro wstępnie spełnia wytyczne "nie za drogo"smile
    • florencja78 Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 05.10.11, 15:10
      ja rowniez bardzo polecam restauracje różaną na mokotowie, byłam tam właśnie na obiedzie ślubnym mojej kuzynki, było bardzo kameralnie i elegancko a tort kajmakowy to poezja, w sumie bylo wlasnie ok 30 osob, prawie najblizsza rodzina, caly czas gral pan na fortepianie, super klimat i wszystkim bardzo sie podobalo
      • kiddo Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 05.10.11, 20:41
        Dzięki wink
        • nat10 Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 08.10.11, 19:26
          Kiddo,jak wrażenia po Różanej?Dorota.
          • bobralus Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 11.10.11, 20:34
            Ostatnio mijałam restauracje, którą mam koło domu - Valadier, na rogu Madalińskiego i Łowickiej. Ładnie wygląda, w sam raz na takie okazje, w srodku nie byłam.
    • kiddo Relacja z Różanej 11.10.11, 20:45
      A zatem byliśmy w piątek w Różanej. Wrażenia bardzo pozytywne! Wystrój i atmosfera naprawdę świetne, wykwintne. Rozmawialiśmy z przemiłym i konkretnym menadżerem. Na takie okazje dysponują dwiema salami, które gwarantują intymność. Obejrzeliśmy je i są naprawdę spektakularne. Jedna pomieści max. 30 osób, druga 40 osób. Jeśli chodzi o koszt, to żeby wynająć taką salę na wieczór, minimalny rachunek musi wynieść 6000 zł w przypadku większej sali i 3000 zł w przypadku mniejszej. Menu można skomponować dowolnie, pan menadżer powiedział, że można się zamknąć w koszcie ok. 190 zł/os. (przystawka, zupa, danie, deser, wino). Można oczywiście wybrać po dwa dania, zupy itd. – do wyboru przez gości. Restauracja może wydrukować dla nas uzgodnione menu. Co mnie ujęło, to że nie doliczają żadnych dodatkowych kosztów za np. serwis kelnerski czy dekorację sali (w restauracji codziennie są świeże kwiaty, podobno bardzo o to dbają). No a co do jedzenia, bo przecież zjedliśmy również kolację, to było bardzo dobre, choć może nie rewelacyjne... za tę cenę. Choć na deser wzięłam tort bezowy z kremem kawowym no i to był już kulinarny orgazm smile Zresztą nie oszukujmy się, podczas obiadu z takiej okazji nie chodzi tylko o jedzenie, ale przede wszystkim o atmosferę, wrażenie, wystrój, klimat...

Czy zdecydowaliśmy się na Różaną? Jeszcze ostatecznie nie, choć to jeden z dwóch naszych głównych typów. Rozważamy jeszcze mieszczącą się kilka przystanków dalej, przy ul. Puławskiej, restaurację Piotra Adamczyka Stary Dom www.restauracjastarydom.pl/
      Byliśmy tam z kolei w niedzielę i miejsce, choć nie tak wykwintne jak Różana, również jest urocze i klimatyczne, na bardzo przyzwoitym poziomie. Wg mojego narzeczonego jedzenie było tam lepsze! Przedstawiono nam dwa przykładowe menu na obiad weselny, za 149 zł i 169 zł / os. Tutaj jest jedna sala, którą można wynająć na wyłączność, jednak pomieści ona 120 osób, i żeby móc ją zająć, rachunek musi opiewać na min. 25 000 zł smile Jest natomiast inna opcja – urocza antresola, która przy takiej liczbie gości jak nasza będzie akurat. Stary dom dolicza do rachunku 10% za serwis kelnerski.

Rozważamy obie restauracje, Różana to na pewno już taki high-life, zaś Stary Dom, trochę mniej wykwintny, oferuje pyszne jedzenie, spore porcje i nieco przystępniejsze ceny (choć różnica nie jest drastyczna).
    • jagga46 Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 23.08.13, 09:35
      Z takich miejsc w centrum Warszawy wartych polecenia co do obiadów weselnych jest Hawełka na Wiejskiej. Sala duża i przestronna, menu ok a i cenowo wcale nie wygląda to źlesmile.
    • kozica33 Re: obiad z okazji ślubu – restauracja w Wa 25.08.13, 17:43
      Ja zdecydowanie polecam Klub Sosnowy /Businessman Institute / - właśnie tu wyprawialiśmy ostatnio nasze niewielkie wesele (60 os.) - świetne otoczenie (sosnysmile), przepyszne jedzenie (nie banalne), profesjonalna obsługa, manager...Naprawdę fajniesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka