Dodaj do ulubionych

potwierdzenie zaproszen- plan B?

03.11.11, 21:57
Sluchajcie- wlasnie planuje liste gosci i tak sie zastanawiam- na zaproszeniach prosiy o potwierdzenie przybycia- co jesli sporo ludzi nie bezie moglo przyjechac? Macie "zapasowa " liste gosci? Zapraszacie w drugim rzucie- wiem, ze to glupie i brzmi okrutnie ale zastanawiam sie co sie robi z tymi pustymi miejscami. Drukujecie druga wersje z pozniejsza data powierdzenia? Glupio wreczyc komus "przeterminowane" zaproszenie...

Sama bylam kiedys zaproszona w drugim rzucia ( na zaproszeniu bylo potwierdzenie np do 15.stycznia a ja dostalam je 25.stycznia)...

Mam nadzieje ze mi sie nei oberwie...ciekawa jestem jak sie tym zajac.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • sajolina Re: potwierdzenie zaproszen- plan B? 03.11.11, 23:03
      Wydrukuj zaproszenia bez prośby o potwierdzenie, a po jakimś czasie zadzwoń do każdej osoby z pytaniem, czy będą.
    • tivee Re: potwierdzenie zaproszen- plan B? 04.11.11, 00:01
      Jeśli ktoś odmówi przed podaniem ostatecznej liczby gości to nie ma wiekszego problemu, tylko będzie mniej osób na weselu. Chyba, że musicie miec minimalną liczbę gości na sali lub sami sobie taką wyznaczycie.

Jeśli masz konkretną listę gości to dla nich zamawiasz zaproszenia. Przecież nie wiesz kto Wam na pewno odmówi i ile i które osoby jeszcze będziecie zapraszac na wesele wzamian za nie. Wtedy trzeba by dla nich drukowac podwójne zaproszenia np.ślub i awaryjne na wesele ( z tą późniejszą datą potwierdzenia). Z kolei nie każdy, kto zostanie zaproszony np. 3 tyg. przed też przyjdzie, bo np. nie był finansowo przygotowany na wesele.
      Za dużo z tym zamieszania.

Wg mnie lepiej np.:
      - zamówic dodatkowe zaproszenia do własnoręcznego wypisywana;
      - zamówic lub samemu ładnie wydrukowac wkładkę do zaproszenia na ślub, zapraszające na przyjęcie weselne;
      - dla tych osób z "drugiego rzutu" kupic zaproszenia np. w sklepie papierniczym do wypisywania.

Też kiedyś dostałam zaproszenie po terminie potwierdzenia ale to tylko dlatego, że znajomi nie mogli do mnie wcześniej przyjechac z różnych przyczyn ale wiedzieli, że przyjdę więc to nie było problemem.

Nie wiem wogóle czemu bałaś się zadac to pytanie, przecież chyba każdy się zastanawia kto z jego gości przyjdzie a kto nie i co wtedy. I jak to wszystko zorganizowac by się udało.
      Nie sądze, żeby tych odmawiających było aż tak dużo ( ale różnie się bywa), a tez nie każde puste miejsce trzeba koniecznie zapełniac.

• brzuchaczek Re: potwierdzenie zaproszen- plan B? 04.11.11, 10:32
      My po prostu oprócz zaproszeń wydrukowanych na zamówienie ,kupiliśmy kilka do wypisania ręcznego (właśnie na wypadek gdybyśmy musieli doprosić gości ) .
      • ewul100 Re: potwierdzenie zaproszen- plan B? 04.11.11, 10:47
        Miałam na początku taki plan, że jak część osób nie przyjdzie to na ich miejsce "wskoczą" dalsi znajomi, których w "pierwszym rzucie" nie zapraszamy. Potem jednak stwierdziłam, że to trochę bez sensu tak "upychać" i jak ktoś nie przyjdzie to po prostu podamy mniejszą liczbę gości i będzie mniejsze wesele. Tak samo mamy z dziećmi - zapraszamy wszystkich z dziećmi (ja byłam przeciwna, ale narzeczony sie uparł) i też nie wiemy, czy jak ktoś np. potwierdzi przybycie to z dziećmi czy zostawi dzieci w domu. Uznaliśmy, że będziemy pytać wprost.
        Aha, u moich rodziców było tak (30 lat temu), że w ogóle nie było potwierdzeń, ale zapraszali dużo osób na sam ślub. Jak ktoś z zaproszonych na wesele nie przyjechał, to już pod Kościołem przy składaniu życzeń zapraszali na wesele. Sama też kiedyś byłam zaproszona na wesele dzień przed (miałam zaproszenie na sam ślub, ale parę osób się wykruszyło dzień przed ślubem). Kupiłam szybko ładną pościel, poszłam, bawiłam się świetnie i nie poczułam się urażona.
        • sajolina Re: potwierdzenie zaproszen- plan B? 04.11.11, 12:33
          [i]Aha, u moich rodziców było tak (30 lat temu), że w ogóle nie było potwierdzeń, ale zapraszali dużo osób na sam ślub. Jak ktoś z zaproszonych na wesele nie przyjechał, to już pod Kościołem przy składaniu życzeń zapraszali na wesele.

u MOICH TEŻ TAK BYŁOsmile w rezultacie przyszło trochę za dużo gości, ale nikomu to nie przeszkodziło i impreza podobno była świetna
          • madzirek85 Re: potwierdzenie zaproszen- plan B? 04.11.11, 13:14
            U nas po wielkich oporach mojego N zrobiliśmy wstępną listę gości których chcemy zaprosić na wesele. Wiemy już dziś kogo na pewno nie będzie ale mimo to będziemy te osoby prosić... Dodatkowo zrobiliśmy listę rezerwową. Zwykle jest tak, że już przy zapraszaniu od razu się mówi czy ktoś będzie czy nie. I wtedy sięgniemy po listę rezerwową. Ale raczej będę miała wydrukowane te dodatkowe osoby na zaproszeniach. No i na pewno nie będę chciała prosić gości z wyprzedzeniem kilku dniowym - mój N mówi to nieeleganckie...
            • karola1008 Re: potwierdzenie zaproszen- plan B? 04.11.11, 13:42
              No i na pewno nie będę chciała prosić gości z wyprzedzeniem kil
              > ku dniowym - mój N mówi to nieeleganckie...
              A Ty sama tego nie wiesz big_grin?
    • dedukcja_watsonie Re: potwierdzenie zaproszen- plan B? 04.11.11, 21:24
      dzieki dziewczyny- oczywiscie nei bede zapraszac gosci pare dni przed slubem. Polowa gosci bedzie z zagranicy i nie wiem czy wszyscy przyjada- stad moje obawy- nie musze dobic do jakiesj konkretnej liczby - ale jesli duzo osob odmowi to moglabym zaprosic paru dalszych znajomych.

Chyba zrobie pare dodatkowych zaproszen bez daty potwierdzenia.

• magdzia-5 Re: potwierdzenie zaproszen- plan B? 06.11.11, 10:12
      ja tez nie wiem jak to rozegrac , tez mam rodzine z daleka i do tego starsza i tez nie wiem czy przyjada i tez nie wiem czy wszystkie zaproszenia rozdac na raz czy np. mac pozniej, generalnie 3.5 mca przed chce rozdac pierwsze zaproszenia na wielkanoc, tez nie wiem czy sie ktos nie obrazi ze dostal 2 mce przed, ale wtedy napweno wezme nowe zaproszenia chocby ze sklepu zeby nie bylo ze sa przeterminowane co do potwierdzen
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka