Dodaj do ulubionych

save the date

10.06.12, 16:18
Mam pytanie odnośnie save the date. Nie ze złośliwości, po prostu jestem ciekawa. Czy to jest w ogóle potrzebne? Tzn ja rozumiem, że goście muszą sobie zarezerwować termin. Ale gdzie w tym sens? Takie zawiadamianie kogoś, że będzie zaproszony. Zamiast po prostu wysłać te zaproszenia wcześniej?
Obserwuj wątek
    • beatrix-kiddo Re: save the date 10.06.12, 16:53
      Myśmy z M. nie mieli save the date, po prostu kilka miesięcy przed ślubem rozdaliśmy zaproszenia.
      Osobiście uważam, że STD to idiotyczne małpowanie zwyczajów amerykańskich, coś jak Halloween.
    • smoczy_plomien Re: save the date 10.06.12, 18:17
      Ja również uważam, że wysyłanie StD przy ślubie kościelnym, przy którym od dawna wiadomo jak to będzie wyglądało, jest bezmyślnym małpowaniem "hamerykańskich" zwyczajów.

My jednak mamy ślub cywilny, przy którym termin na sierpień można było zaklepać dopiero w maju, a więc zaproszenia zostały wysłane na początku czerwca. Chcieliśmy gości uprzedzić wcześniej, tym bardziej, że mamy termin wakacyjny. Gdybyśmy wysłali od razu zaproszenia z godziną, która nam się marzyła, to okazałoby się, że musielibyśmy wysyłać korektę.
      • maja22001 Re: save the date 12.06.12, 12:56
        A ja uważam że save the date to fajny zwyczaj bo można powiadomić w ten sposób wszystkich o kolejnym kroku. Można to zrobić w nietypowy sposób np robiąc plakat i wstawiając na fb lub wysyłając pocztą e- mail. Taki plakat można zmniejszyć do rozmiarów ulotki i wysłać tradycyjną pocztą jest w tej chwili wiele firm które zaprojektują nam w nietuzinkowy sposób taką ulotkęsmile) tu przykład takiego plakatu - pierwsza fotka - dodać można tekst o planowanej dacie ślubu i jest ok . www.slubcywilny.blogspot.com/2012/04/soneczny-slub.html
        cywilny.com/firmy/show-ad/?id=51 , cywilny.com/firmy/show-ad/?id=131

smoczy_plomien napisała:

> Ja również uważam, że wysyłanie StD przy ślubie kościelnym, przy którym od dawn
        > a wiadomo jak to będzie wyglądało, jest bezmyślnym małpowaniem "hamerykańskich"
        > zwyczajów.
        >
        > My jednak mamy ślub cywilny, przy którym termin na sierpień można było zaklepać
        > dopiero w maju, a więc zaproszenia zostały wysłane na początku czerwca. Chciel
        > iśmy gości uprzedzić wcześniej, tym bardziej, że mamy termin wakacyjny. Gdybyśm
        > y wysłali od razu zaproszenia z godziną, która nam się marzyła, to okazałoby si
        > ę, że musielibyśmy wysyłać korektę.
        • niwius Re: save the date 12.06.12, 14:59
          Ja rozumiem, że to może być fajne. Chodziło mi o to po co. Ale już zrozumiałam motywację wypowiadających się tu dziewczyn.
    • arbuzunia Re: save the date 10.06.12, 20:47
      Mają sens ponieważ wiele miesięcy przed ślubem informują o terminie pozwalając ludziom na przykład odpowiednio zaplanować wyjazdy wakacyjne.

Zaproszenia trudno rozdać na przykład 8 miesięcy przed ślubem ze względu na to że nie wszystkie szczegóły są już ustalone, na przykład godzina, który kościół itp.
    • martina.15 Re: save the date 10.06.12, 21:15
      My wysłaliśmy STD dla kilku par z rodziny którzy mieszkają dalej, właśnie w celu zarezerwowania sobie przez nich urlopów. Ci którzy są bliżej, kontakt jest na co dzień wiedzieli o dacie ślubu bezpośrednio więc nie było takiej potrzeby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka