Gość: jana IP: 81.186.232.* 02.07.04, 15:07 (koscielny). Czy któraś z Was spotkała się w praktyce z takim rozwiązaniem? Jak to może wyglądać? Na tej samej mszy ślub i chrzest? Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, ale... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilka.k Re: najpierw dziecko potem ślub? 02.07.04, 15:23 a ja byłam na takim slubie u mojej cioci. miała swój ślub kościelny i jednocześnie chrzest córeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: najpierw dziecko potem ślub? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 15:28 Moi przyjaciele mieli taki właśnie ślub połączony z chrztem ich dwuletniego wówczas synka.Po prostu dziecko nie było planowane(choć chciane)a później mieli problem z ochrzczeniem małego nie będąc małżeństwem.Ostatecznie zdecydowali się na taką podwójną uroczystość-księża tym razem nie mieli nic przeciwko, a działo się to w mniejszym mieście.Po ceremonii zaślubin odbył się przy ołtarzu chrzest,rodzice chrzestni siedzieli na dodatkowych krzesłach za świadkami a mały do momentu chrztu z boku,z dziadkami.Mimo swojej nietypowości uroczystość była bardzo wzruszająca a momentami zabawna-bo np. ksiądz po wypowiedzeniu formuły chrztu przystępując do polania główki dziecka powiedział "ale nie wiem jak to zrobimy technicznie"bo mały był już chodzącym dzieckiem!Ogólnie nie widzę w tym nic złego-jeżeli ktoś jest w takiej sytuacji myślę,że nie ma się czego obawiać.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .werw Re: najpierw dziecko potem ślub? IP: 195.116.161.* / 195.116.161.* 02.07.04, 16:22 Nie rozumiem, co w tym dziwnego ? To że ludzie mają dziecko przed ślubem czy dwa sakramenty na raz ? Ja osobiście 100 wolałabym brać ślub gdy dziecko jest już na świecie ma rok czy dwa niż brać ślub na huuuuuuuuura w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madiza Re: najpierw dziecko potem ślub? IP: *.icpnet.pl 02.07.04, 18:01 sasiedzi brali slub przy okazji chrztu ich mlodszej coreczki na slubie byl tez obecny ich czteroletni synek. A wzieli slub bo namowil ich na to nasz rewelacyjny kaplan na koledzie. Bylo milo, skromnie i bardzo sympatycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jana Re: najpierw dziecko potem ślub? IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 03.07.04, 00:26 Ja osobiście 100 wolałabym najpierw brać ślub a starać się o dziecko później- jeśli już mowa o chęciach... Teraz konkretnie pytałam właśnie o takie rozwiązanie- obie uroczystości naraz- czy może jeszcze inaczej? I czy wydaje się Wam to odpowiednim/dobrym rozwiązaniem? Czy może jakoś inaczej i jak? A dlaczego Ty wolałabyś właśnie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .werw "co ludzie powiedzą ?" IP: 195.116.161.* / 195.116.161.* 05.07.04, 10:41 Moja siostra urodziła się w sierpniu, rodzice brali ślub w listopadzie. Wszyscy ogólnie mają się dobrze ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: najpierw dziecko potem ślub? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 16:16 Spotkałam sie z taką sytuacją, tyle, że ślub był w sobotę, a w chrzest dziecka w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza Re: najpierw dziecko potem ślub? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 14:45 Chcielibyśmy począć naszego potomka po ślubie dlatego w noc poslubną po raz pierwszy zrobimy to bez zabezpieczenia )) Odpowiedz Link Zgłoś