Dodaj do ulubionych

zimowa panna młoda (trójmiasto)

18.10.12, 16:25
Witam Paniesmile
Niecałkiem niespodziewanie zostałam kilka dni temu narzeczoną. Nie chcemy zwlekać ze ślubem i postanowiliśmy się pobrać już w styczniu, dlatego będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi i pomoc, żeby o czymś nie zapomnieć etc.
Ślub: Konkretna data ustalona będzie jutro, kiedy to udamy się do kościoła, do którego zwykle chodzę- niestety kościół ten jest bardzo popularny wśród par (choć zdążyłam się zorientować, że styczeń nie jest najbardziej "ślubnym" miesiącem, wiec może będziemy mieli szczęście); jeśli tam terminów wolnych nie będzie to na szczęście w Gdańsku jest wiele innych pięknych kościołów. Zapisaliśmy się na nauki do kościoła, więc zakładam, ze wszystkie formalności jakie musimy załatwić nam wyjaśniąsmile
Przyjecie: bardzo skromne - rodzice, dziadkowie, rodzeństwo, kilkoro najbliższych przyjaciół, razem 23 osoby dorosłe i max 7 dzieci, dzwoniłam w kilka miejsc i chyba problemów z termin nie będzie. Może polecacie coś w Trójmieście lub okolicach? zależy nam, żeby knajpka była tylko dla nas, oczywiście z dobrym jedzeniem, z miejscem, żeby można było trochę potańczyć i żeby maluchy mogły rozrabiaćsmile jeśli poza miastem, to chętnie z opcją nocowania.
Sukienka (strój męski niech sobie mężczyzna ustala;p): chciałabym kupić, ale niekoniecznie wydając na nią dwie pensje - może polecacie jakiś komis? jak model wybiorę, to się zastanawiać będę jakie okrycie wybrać, by przez śnieżyce bez kataru przejśćsmile w sumie to chętnie założyłabym suknię z rękawami...
Obrączki: mam sporo jakiś łańcuszków, kolczyków, których nie noszę, nosić nie będę, a nie mają też one wartości sentymentalnej. Polecacie może jakiegoś złotnika, który mi złoto przetopi i zrobi obrączki?
Zaproszenia: problem jest taki, ze ja mam dosc spora rodzine (rodzenstwo rodzców, kuzynowie), której nie zapraszam na przyjecie weselne - i bede pod tym wzgledem pierwsza w rodzinie...z roznych powodow tak sie dzieje, ale przede wszystkim dlatego, ze nie chcemy wielkiego wesela i jestesmy co do tego zgodnismile nie chcielibysmy jednak sprawic nikomu przykrosci....czy zapraszajac na slub wreczac "zawiadomienie" czy "zaproszenie"? czy dobrym pomyslem jest wlasnie osobiste zaproszenie na slub pewnych osob, zeby je w ten sposob wyroznic (mimo, ze na weselu nie beda)?
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • 5th_element Re: zimowa panna młoda (trójmiasto) 18.10.12, 17:03
      na sam slub - wystarczą zawiadomienia (mozna dla jasnosci dodac w tresci, jak to milo byloby pana x czy pania y na nim widziec).
    • looona Re: zimowa panna młoda (trójmiasto) 19.10.12, 08:52
      czy zapraszajac na slub wreczac
      > "zawiadomienie" czy "zaproszenie"? czy dobrym pomyslem jest wlasnie osobiste za
      > proszenie na slub pewnych osob, zeby je w ten sposob wyroznic (mimo, ze na wese
      > lu nie beda)?

Dla osób które będą uczestniczyły w ślubie i przyjęciu - zaproszenia, dla tych, którzy będą tylko na ślubie - zawiadomienia. I te i te wręczałam osobiście. Chciałam uniknąć sytuacji, gdy ktoś niefortunnie zrozumie, że zawiadomienie to również zaproszenie na wesele, dlatego u każdego usiedliśmy na herbacie i szczerze powiedzieliśmy, że nie robimy dużego wesela (nie trzeba się tłumaczyć dlaczego), ale że bardzo by nam zależało żeby dana osoba pojawiła się na ślubie a za jakiś czas serdecznie zapraszamy na ciasto i oglądanie zdjęć. Wszyscy zrozumieli i nie było żadnego problemu smile
    • sushi_girl Re: zimowa panna młoda (trójmiasto) 19.10.12, 10:41
      Wydaje mi się, że trudno Wam będzie zarezerwować najpę całkowicie dla siebie na 30 osób, ale zależy czego Wam potrzeba i na jaki budżet. Dośc małe i urokliwe są Czerwoen Drzwi na Piwnej i restauracja w Parku oliwskim tego samego właściciela. Chociaż nie jestem pewna czy jest tam gdzie tańczyć.
      Można by tez spróbowac Petit Paris w Gdyni, bo jest mniejsze, chociaż to sopockie serwuje dla mnie najlepsze jedzenie w Trójmieście bez dwóch zdań.

Sukienki radzę poszukać na weselniku na Trójmieście.pl, mnóstwo dziewczyn tam sprzedaje i zawsze masz opcje podjechania i przymierzenia. Jak trochę poszperasz to też znajdziesz wątek o babce, która w domu ma komis sukienek, które jej zostawały po pokazach mody. Chcoiaż teraz w salonach jest 70% zniżek, widziałam dziś, bo końcówki kolekcji.

Co do obrączek, to jeżeli zależy Ci na dokładnie tym złocie, które przetopisz to nie wiem gdzie, ale my wymienilismy stare obrączki naszych babć na nasze nowe w Goldtexie na Zaspie (ale jest tez w gdyni i na Szadółkach).

Dla ludzi, którzy przyjdą tylko na ślub napisz 'zawiadomienie'. Byłam już an takim ślubie gdzie wszędzie było 'zaoraszamy' i kila osób - niesłusznie - czuło się zaproszonych na wesele.
      • kawa_o_poranku Re: zimowa panna młoda (trójmiasto) 19.10.12, 12:46
        Dziękuję Wam za podpowiedzismile
        szczerze mówiąc nie przypuszczałam dotąd, że moda ślubna ulega takim zmiano, ze co rok kolekcje, a co za tym idzie -wyprzedażesmile ale tak to jest, jak człowiek się wcześniej nie wkręcał w temat.
        z zawiadomieniami o slubie właśnie takich pomyłek chciałabym uniknąć..chyba popracujemy nad treścią zawiadomień, żeby też nie brzmiały tak sucho...
        zaczynam mieć obawy, że przyjecie weselne nieco nam się rozrośnie - wczoraj przyszła teściowa, skąd inad swietna babka, zaczęłą snuć wizje, które powodowały, ze moje oczy robiły się coraz większe i - chyba - troche przestraszone;]ale po prawdzie przedstawiła kilka argumentów za zaproszeniem nieco większej liczby gości, które są na tyle rozsądne, ze powinniśmy przynajmniej je rozważyc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka