Dodaj do ulubionych

dwa śluby w 3 mce

25.11.12, 19:12
Witam,
zastanawiam się kto ma rację ja czy narzeczony.
Otóż bart mojego M beirze po 2 latach narzeczeństwa ślub we wrześniu 2013, kościelny z weselem pompa itp. Mi na taka wystawna impreza nie potrzebna. Ot cywilny i obiad w restauracji dla najbliższych. I teraz schody bo dla rodziców mojego M to wydatek i musimy czeakc do 2014gp. Tylko jaki wydatek? Za wszytko płacimy sami a prezentow żadnych nie oczekuje. Chciałam konic maja/ początek czerwca, ale wg M to nie możliwe. Czy mam odpuścić czy sie upierac?
Obserwuj wątek
    • duchess85 Re: dwa śluby w 3 mce 25.11.12, 21:04
      > y i obiad w restauracji dla najbliższych. I teraz schody bo dla rodziców mojego
      > M to wydatek i musimy czeakc do 2014gp. Tylko jaki wydatek? Za wszytko płacimy

A wy co? Ubezwłasnowolnieni? Jak to musicie? Bo co?
      • kwiat_aloesu Re: dwa śluby w 3 mce 25.11.12, 22:57
        Jeśli za wszystko płacicie sami, to nie ma nad czym debatować - bierzecie ślub wtedy, kiedy chcecie. Po co odkładać?
    • nao-ko Re: dwa śluby w 3 mce 25.11.12, 21:43
      Moim zdaniem to trudna sytuacja dla rodziców Twojego narzeczonego. Nie musisz rezygnowac ze swoich planów, ale może chociaż zastanów się nad ich powodami? Egoizm panien młodych i lekceważący stosunek do przyszłych teściów bywa porażający....
    • disco-ball Re: dwa śluby w 3 mce 25.11.12, 21:49
      zależy, jakie macie relacje
      przypuszczam, że rodzice CHCĄ Was obdarować na równi z drugą parą, tak po prostu, więc obciążenie spore...
      jak musicie to bierzcie ślub, jak nie musicie smile to się wstrzymajcie
      • apolonija Re: dwa śluby w 3 mce 25.11.12, 22:13
        Nie bardzo rozumiem ideę przekładania ślubu z powodu mniejszej ilości środków na wesele...
      • horpyna4 Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 07:52
        Jeżeli chodzi tylko o obdarowanie, to można powiedzieć rodzicom, żeby to zrobili później. Nie jest to powód do przekładania terminu ślubu, bez przesady...

A może rodzice uważają, że jednak powinni dołożyć się finansowo do imprezy? I nie są w stanie wyobrazić sobie, że wielkiej imprezy nie będzie, a już na pewno nie za ich pieniądze? Najlepiej szczerze porozmawiać i wyjaśnić sprawę. Przyszłego męża nie musi być przy tej rozmowie.
        • daszutka Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 08:36
          Wystawnego wesela na pewno nie będzie . Po pierwsze rodzina z obu stron mała, a po drugie moi rodzice nie żyją. Po trzecie nigdy nie miałam parcia na tańce, białe suknie itp.
          Ostatnio usłyszałam argument, że ślub w maju/czerwcu to wpychanie się przed brata. Nie rozumiem czy chodzi o wyścig wg nich? Bo termin miesiąc po bracie to już im nie przeszkadza. Na jesień absolutnie odpada z powodów zawodowych.
          • horpyna4 Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 09:30
            Weźcie ślub w maju/czerwcu, wystarczy 2 świadków - niezależnie od tego, czy cywilny, czy kościelny. Nie potrzeba strojów, bukietów, muzyki. Nie potrzeba też gości, ani przyjęcia.

A rodzinkę powiadomcie po fakcie przy jakiejś okazji, na przykład na weselu brata. Zapytają "to kiedy wasz ślub?", odpowiecie "nasz już był". Obejrzeć miny - bezcenne.

Sorry, ale ja to bym się wściekła, gdyby ktoś usiłował mi dyktować w ten sposób, co mam robić i kiedy.
        • daszutka Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 08:37
          Dobrze wiedzą że nikt nie oczekuje ani dokładania się ani żadnego prezentu.
          Aha, o stanowisku co do terminu wiem od mojego M a nie od nich bezpośrednio.
          • pina_july Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 09:39
            Ja mam odczucie (może błędne) że brat przez to że organizuje ślub i huczne wesele jest "ważniejszy"
            Według mnie jeśli płacicie za siebie to nie ma problemu. Powiedzcie teściom, że nie oczekujecie na wkład finansowy itp Wystarcy szczera rozmowai powinno być ok wink
            • daszutka Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 09:52
              Dokładnie takie są moje odczucia. Poza tym ciągle w kwestiach rodziny M to ja muszę ustępować. I trochę mam tego dosyć.
              • 5th_element Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 10:05
                tez odnioslam takie wrazenie. Na dodatek obawiam sie, gdzie jest tu Twoje miejsce, skoro przyszly mąż nie stoi po Twojej stronie. Ma babke - cud: nie chce wesela, nie ma parcia ksiezniczkowego, nic nie chce od jego rodziny. A on sie miga...
      • szkrab_pimpek Re: dwa śluby w 3 mce 27.11.12, 20:50
        jeśli rodzice chcą po równi obdarować to niech podziela na pół środki przeznaczone na prezent i tyle. jaki w tym problem?
    • smoczy_plomien Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 09:35
      Sednem chyba jest to "wpychanie się przed brata". Nie piszesz, jak długo Wy się znacie, od jak dawna jesteście zaręczeni, kto się zaręczył pierwszy, kto jest starszy. Może faktycznie rodzice narzeczonego już odkładają pieniądze na fajny prezent dla brata, a tu nagle Wy wyskakujecie. Może dla Was prezent nie ma znaczenia, ale może rodzice nie wyobrażają sobie nie obdarować dziecka czymś "godnym" z takiej okazji?

Jeśli wszyscy są "przeciwko Tobie", to może jednak nie upieraj się. Jak wszyscy będą niezadowoleni, to i Ty nie będziesz czerpała przyjemności z tej imprezy. W życiu nie zawsze się wygrywa, chociaż doskonale rozumiem, że przekładanie ślubu aż o rok może Ci się nie podobać. A może da się jeszcze wybrać jakiś termin ze 2 tygodnie po ślubie brata, ale jeszcze przed październikiem?
      • smoczy_plomien Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 09:37
        Możesz także umówić się z narzeczonym, że porozmawiacie z jego bratem, czy jemu to "wpychanie się" przeszkadza. Jeśli nie, to może mógłby pomóc Wam przekonać resztę rodziny.
      • daszutka Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 09:42
        Mój M jest starszy od brata, ale nie wiem jakie to ma znaczenie? Brat z narzeczoną są razem 10 lat. My 3,5 roku. Szczerze powiedziawszy to mogłabym wziąć ten ślub za miesiąc i pozamiatane.
        Chciałam wziąć ślub w konsulacie to też się okazało nie możliwe, bo się rodzina obrazi. Oczywiście jego rodzina.
        • pina_july Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 09:54
          Ale czy to ma takie znaczenie kto jest starszy, kto ile jest zaręczony itp? Jeśli ktoś chce wziąć ślub (tym bardziej skromny) dlaczego mają im zabraniać bo brat?
          A jakie jest zdanie narzeczonego?
        • 5th_element Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 10:09
          no to widzisz, z kim masz do czynienia.

PS my mielismy slub w konsulacie podczas podrozy przed-po-slubnej i moja familia sie obrazila, ku chwale, bo nie musimy juz chadzac na nudne i drętwe spotkania z podłym żarciem i durnymi rozważaniami politycznymi, także pomyśl o przyszłych potencjalnych plusach wink
        • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 10:15
          Mnie osobiście spotkało coś takiego. Więc mogę ci powiedzieć co nieco. Z mezem planowaliśmy ślub, zareczyliśmy sie rok przed terminem. Na zaręczynach oczywiscie podalismy konkretny termin. 4 miesiące przed naszym slubem wpadła do domu jego siostra i oznajmiła, ze w maju robia wesele. Teraz wrażenia- maz nie był zachwycony pomysłem siostry, ja też nie- wydatek dla wszystkich dodatkowy. Poza tym z punktu widzenia rodziców jest to nieliczenie się z nimi- też chcą pomoc. Jak dla mnie (imeża) nie było to miłe. Mielismy to zaplanowane od roku i był to nasz czas, wiekszosć poświęcala uwage naszym przygotowaniom a tu nagle...Mieliśmy wrażenie jakby ktoś nam chciał popsuć to wszystko. Jednak , ze nie moglismy tego zmienic, postanowilismy pomOc w przygotowaniach do slubu siostry mojego N. Czego nie moge powiedziec o niej- nic nam nie pomogła- szereg krytyki, niezadowolenia z naszego wesela- po co takie duże wesele, po co kościół, zły fotograf itp., itd,
          Maz na naszym weselu posprzeczał się z siostrą (dosc powaznie), dopiero niedawno zaczeli normalnie rozmawiac ale nie jest to samo co przed weselem.
          Myslimy z meżem, ze chciała ten slub tak szybko aby być "pierwsza" tym bardziej, ze z obecnym męzem nie znali się zbyt długo.
          Chcem powiedzieć to, że niekiedy może lepiej odpuścić. To, ze chcesz mieć slub przed ich, może być źle odebrane. Twój przyszły mąż może nie chce zrobić im przykrosci. Sam moze nie chciałby aby wam ktoś zabrał ten czas przygotowań i tego uroku. Powiem ci, ze nie jest to przyjemne.
      • 5th_element Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 10:07
        taa, jasne, i rok czekac na prezent, ktorego sie nie chce??? Sorki ale to rodzice narzeczonego nie licza sie z nia, a nie na odwrot. Prezent mozna dac i na 2 czy n-tą rocznice, jaki problem?
        • pina_july Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 10:12
          Też jestem tego zdania, wszystko co powie Daszutka jest złe, a to przecież ma być ich ślub.
          Każdy chce aby ten dzień był idealny i dlatego trzeba być troche "egoistycznym" (oczywiście bez przesady tongue_out )
    • daszutka Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 10:38
      Tylko zawsze coś stoi na przeszkodzie. Jak nie śmierć w rodzinie to brak kasy, albo ślub brata, a ja mam dosyć czekania. Chce założyć rodzinę a nie czekać do 40-tki bo wszystko inne jest ważniejsze.
      • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 10:55
        Zrobisz jak zechcesz. Ja ci napisałam jak mogą się czuć inni w takiej sytuacji. Osobiscie bym czegos takiego rodzenstwu nie zrobiła. Na dodatek jeszcze 2 lata temu planowalismy nasz slub ale rozmawialismy miedzy sobą o tym. Nastepnie przyjechali do nas rodzice i powiedzieli, ze brat planuje slub w tym samym czasie wiec my powiedzielismy, ze skoro tak to my odłozymy. Brat jednak zrezygnował jak narazie wiec my wrócilismy do poczatkowej daty.
        Porozmawiaj moze z bratem N i jego N.
        • deszcz.ryb Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 12:47
          > Zrobisz jak zechcesz. Ja ci napisałam jak mogą się czuć inni w takiej sytuacji.
          > Osobiscie bym czegos takiego rodzenstwu nie zrobiła. Na dodatek jeszcze 2 lata
          > temu planowalismy nasz slub ale rozmawialismy miedzy sobą o tym. Nastepnie prz
          > yjechali do nas rodzice i powiedzieli, ze brat planuje slub w tym samym czasie
          > wiec my powiedzielismy, ze skoro tak to my odłozymy.

E tam, wpadłaś w welonikowe zapalenie mózgu, sama sobie robiłaś idiotyczną "konkurencję" z bratem. Po co to komu było? Trzeba było powiedzieć, że wy zrobicie wesele wtedy, kiedy to zaplanowaliście, a brat niech robi, co chce. I tyle w tym temacie. [autorko wątku - też tak zrób!]

Co to w ogóle za porównywanie, kto ma lesze wesele, kto gorsze, kto ma lepszego fotografa, no horror jakiś. uncertain Jakie wy macie układy w rodzinie, że taka chora rywalizacja przechodzi?
          • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 13:16
            Hehe, a co do czego? Jaką konkurencje? I nie lubie jak mi ktoś mówi co "trzeba" zrobic.
            Układy w rodzinie mamy na 5+. Dlatego zadbalabym o samopoczucie brata przekładajac slub ABY MÓGŁ SIĘ CIESZYC Z NARZECZONA PRZYGOTOWANIAMI.
            • i_love_tweety Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 14:33
              a brat o Twoje samopoczucie nie mógł zadbć? Sytuacja analogiczna, czemu akurat Ty masz ustępować "by mogli się cieszyć" i przekładać swoje plany.
              • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 16:16
                Brat nie wiedział o naszych planach ani rodzice. Dopiero gdy powiedzieli nam rodzice, ze brat chce wziaść ślub to im powiedzieliśmy , że planowalismy podobną date ale w takim wypadku to odłożymy. Na koniec brat nie miał slubu a my mieliśmy wesele w zaplanowanym na poczatku czasie. Gdyby mój brat wiedział, ze my chcemy brac slub napewno by nie ustalił daty podobnej. Mysle nawet, że nie zaplanowałby tego na ten sam rok i my tez nie. Dla mnie jest to oczywiste.
    • smoczy_plomien Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 15:30
      Trochę mnie przerażają niektóre radykalne wypowiedzi. Asertywność to jedno, ale umiejętność pójścia na kompromis jest równie ważna w życiu. Skoro brat robi huczne wesele, to może chce się nacieszyć, chce być w centrum uwagi itd, a tu nagle przychodzi daszutka i mówi, że ona zrobi wesele pierwsza. No niby małe, ale jednak odbierze bratu uwagę rodziny na jakiś czas. Może naprawdę nie ma sensu palić wszystkich mostów i od razu nie licząc się z innymi postawić na swoim. Daszutka dopiero wchodzi do rodziny i warto od początku zadbać o dobre relacje, bo tutaj to kwestia paru miesięcy czy nawet roku, a potem przez 20 lat zmaganie się z rodziną, bo przecież oni mają takie samo prawo uznać, że nie będą się z nią liczyć.

Brakuje informacji, jak się na ten pomysł zapatruje narzeczony oraz jego brat.
      • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 16:24
        Dokładnie. Mysmy planowali wieksze wesele a wspominana siostra męża- mniejsze ale całą uwagę zwróciła na siebie. My gdy chcieliśmy coś wspomniec o naszym weselu to od razu nam przerywała i zaczeła mówić o swoim albo wogóle nie zwracała uwagi na to co mowimy. Ja jak ja ale dla mojego męza napewno była to niemiła sytuacja- nie mówił tego glośno ale wiem, ze siostra go skłamała swoim zachowaniem. Ona zaplanowała swój slub na miesiąc przed naszym.
        • szkrab_pimpek Re: dwa śluby w 3 mce 27.11.12, 21:04
          dziwi mnie takie podejście- przecież to że ktoś ma wspaniały ślub i wesele nie umniejsza wagi twojego ślubu.
          • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 28.11.12, 09:26
            Nie bardzo zrozumiałam ten komen. ?
          • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 28.11.12, 09:29
            Nie zrozumialam- kto miał wspaniałe wesele i takie ...
            • szkrab_pimpek Re: dwa śluby w 3 mce 29.11.12, 20:53
              może nie wyraziłam się precyzyjnie. chodzi mi o to że to że ktoś robi ślub tydzień wcześniej/miesiąc wcześniej to nie umniejsza rangi tego późniejszego wydarzenia. Nie rozumiem akcji fochowania się na kogoś bo ma ślub 2 tyg wcześniej i szukania osoby która ma większe prawo do danego terminu.

(nie chodziło personalnie o Ciebie wink

• lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 30.11.12, 09:37
                Wiem, ze nie chodziło o mnie bo ja się nie fochowałam z tego powodu. Powiem ci, że w naszym przypadku było to totalne wepchnięcie się. Siostra mojego meża była zareczona 3,5 miesiąca a data slubu musiała być przed naszą smile
                • szkrab_pimpek Re: dwa śluby w 3 mce 04.12.12, 00:03
                  tylko czy to przez to że para jest krócej zaręczona to ma mniejsze prawo do wcześniejszej daty? ja tak nie uważam.
                  • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 04.12.12, 15:16
                    Ma prawo, kazdy robi co chce. O mnie nie idzie ale po 3,5 miesiacach znajomosci, na 3,5miesiaca przed slubem brata wyskoczyć z oświadczeniem, ze 29 dni wczesniej ona bedzie miala wesele. Robiac wesele 160 km od domu ponieważ tylko tam jest wolny termin przed weselem brata to mi sie nie wydaje normalne.
                  • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 04.12.12, 15:26
                    Mi nie chodzi o to "kto pierwszy ten lepszy". Ja swój slub przygotowałam tak jak chcialam bez patrzenia na to czy bedzie lepszy czy nie. Z meżem przygotowalismy dla jego siostry baaaardzo dużo rzeczy. Wyzdobę domu, auta, jeździliśmy, załatwialiśmy a w zamian otrzymaliśmy niezadowolenie, krytyke i brak pomocy jakiejkolwiek przy naszym slubie. Dlatego uważam, że w naszym przypadku było to robione z zamiarem.
      • nao-ko Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 16:27
        Smoczysmile Bardzo mądry postsmile
    • brzuchaczek Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 15:36
      To może zróbcie w karnawale 2013? styczeń, luty ? i wtedy ponad pół roku zostanie do września 2013 ( zamiast pół roku później w 2014 ?) poza tym kto pierwszy ogłosił datę ślubu ?jeśli oni to faktycznie może to wyglądać na celowe "wpychanie" się smile
    • ruscello Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 15:59
      Hm, skoro ślub koniecznie w maju/czerwcu, to zaczęłabym od rozmowy z bratem narzeczonego i wyjaśniła, że na moim skromnym ślubie będzie najbliższa rodzina- rodzice, rodzeństwo i chrzestni, tak?

Jeśli w najbliższą rodzinę wliczone jest rodzeństwo rodziców/i ewentualnie ich dzieci, to ślub powinnaś, Duszetko, przełożyć na później. Nie chodzi nawet o odbieranie uwagi, ale o traktowanie fair gości. Po sezonie urlopowym i na początku roku szkolnego będzie wesele, na które wcześniej będą odkładać pieniądze, kupować kreacje, itp. A tu nagle przed sezonem urlopowym drugie wesele. I co teraz? Przecież bez prezentu większość nie przyjdzie.

Znajome siostry brały ślub w odstępie 3 miesięcy - na drugim nie pojawiła się połowa zaproszonych gości, bo zwyczajnie nie mieli pieniędzy. Z tym, że one miały śluby w kolejności ich ogłoszenia. I co mieliby zrobić Twoi goście - iść na wesele, na które są dawno zaproszeni czy na wesele/obiad, który będzie wcześniej?
      • ruscello Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 16:01
        Daszutko, oczywiściesmile Przepraszam, pamięć szwankuje.
      • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 16:28
        Zgadzam sie także z twoją wypowiedzią. Poniewaz rozmawialiśmy z goscmi ze strony meża, ktorzy mieli być też na weselu jego siostry i nie byli zachwyceni wizją 2 weseli w przeciągu miesiaca.
        Poprostu to krytykowali- czy juz ze wzgledu na nas czy na siebie-
        • linka.k Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 16:40
          Ale tu są 3 miesiące przerwy a nie jeden
          • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 16:57
            Dla mnie np 3 msc cZy 1 to naprawde mały rozdział.
    • linka.k Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 16:38
      Takie odkładanie nie ma najmniejszego sensu. Zróbcie po swojemu to przyjęcie i tyle. Teściowie prawdziwych motywów nie ujawniają, wy się im nie tłumaczcie, po prostu asertywnie odpowiedzcie, że wy macie inne zdanie i już! Niech tylko Twój narzeczony pogada z bratem tak po męsku, szczerze, że im nic nie chcecie przeszkadzać, że nie macie żadnych roszczeń ani pretensji, że oni będą mieć huczne a wy skromne wesele.

Nie można czekać z sakramentem z powodu pieniędzy.

Ps. My przez moich rodziców przesunęliśmy termin ślubu, bo koniecznie chcieli dołożyć do organizacji wesela, nie zgadzali się na ślub bez wesela i na wesele bez ich wkładu. A i tak teraz okazało się, że i tak nie są w stanie nam pomóc...
      • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 16:59
        Przecież przyszły PM nie chce odłożyć slub. Dlaczego nie wziąść pod uwagę tez jego zdania?
        • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 17:44
          Pomyliłam się- pan młody chce inną date- dlaczego nie wziąść jego zdania pod uwagę?
      • ruscello Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 17:37
        Autorka pisała o ślubie cywilnym, więc nie wiem, gdzie tu sakramentwink A zrobić można wszystko i nie licząc się z nikim. Tylko należy liczyć się z konsekwencjami. Zapraszając gości chyba liczymy na ich przybycie? Chcemy, żeby się cieszyli z nami w dniu ślubu?
        Jak pisała autorka, wcześniej nie było czasu, bo brak kasy, itd. Czyli jakiś czas są już razem. Skoro jakiś czas minął, to dlaczego chce ślubu akurat teraz przed cudzym ślubem i w dodatku w najbliższej rodzinie? Mnie to obojętne, ale prawdopodobnie właśnie tak myślą przyszli teściowie. I mogą myśleć, że to fanaberia kobiety, która nie liczy się ze swoją przyszłą rodziną.
        • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 26.11.12, 17:48
          Ja to tak odebrałam w naszym przypadku. Myslę, ze mój maż też to tak odebrał, że w oczach jego siostry jestesmy tymi mniej waznymi osobami. Chociaż wiemy obydwoje, ze gdyby sytuacja sie odwróciła to ona by z nami do konca zycia nie rozmawiała.
          • pina_july Re: dwa śluby w 3 mce 27.11.12, 10:08
            Wiem, że padło to pytanie, ale odpowiedzi nie zauważyłam, kto pierwszy miał termin ślubu?
            Jeśli brat był pierwszy to może to być faktycznie "wpychanie się" i może warto byłoby odpuścić?
            Ale jeśli to wy byliście pierwsi to ja bym nie odpuszczała.
            Współczuje takiej sytuacji bo co nie zrobicie będzie źle... Albo będziecie "potępieni" przez rodzine, albo to Wy będziecie nieusatysfakcjonowani.
            • majowa_lamia Re: dwa śluby w 3 mce 29.11.12, 19:56
              WTF???
              rok 6 miesiecy itd???
              masakra ...
    • daszutka Re: dwa śluby w 3 mce 27.11.12, 10:18
      Cóż postanowiłam odpuścić, niech im będzie na zdrowie. Nie chce przez kolejne 20 lat mieć wypominane, a jestem pewna że tak by się to skończyło.
      • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 27.11.12, 10:49
        Jezeli to oni pierwsi oznajmili date slubu to dobrze zrobiłaś- ja tak mysle.
      • horpyna4 Re: dwa śluby w 3 mce 28.11.12, 10:13
        Czy dobrze zrobiłaś, to dopiero pokaże czas. Obym się myliła, ale...

Jesteście na etapie ustalania hierarchii w dużej rodzinie. Taki proces odbywa się często bez udziału świadomości jego uczestników, ale istnieje i miewa dalekosiężne skutki.

Wy jesteście na najlepszej drodze do tego, żeby być "tymi gorszymi", z którymi nikt nie będzie się liczył. Po prostu rodzina będzie zawsze wymagać, żebyście ustępowali. Będą uważali to na coś naturalnego, więc bądź wyczulona na takie zachowania.

Oczywiście mogę się mylić. Może naprawdę rodzicom zależało na tym, żeby hojnie i was obdarować; niezależnie od tego, jak wystawna ma być sama uroczystość. I oby tak było.
        • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 28.11.12, 10:37
          Chyba cześciowo przyznam ci racje- co do tej hierarchii. Poniewaz jak sie zastanowiłam nad relacjami w rodzinie meża to naprawde mój mąz zawsze musi ustąpić swojej siostrze. Chociaz u nas to było tak, ze to ona postanowiła wyprawić wesele miesiąc przed naszym a w ten sposób pokazała swojemu bratu jak mało jest ważny. Dla mnie jest to dosć dziwne poniewa u nas w rodzinie zawsze bylismy równi.
      • 5th_element Re: dwa śluby w 3 mce 28.11.12, 10:49
        odniosłam wrażenie, że ze względu na brak welonikowego zapalenia mózgu mimo, że planowaliście ślub wcześniej, nie ustalaliście konkretnej daty. Bo wersja "ślub i obiad" da się zapiąć w tydzień przygotowań. Brat Twojego M za to będzie miał wesele na sto par w lokalnym "dworku weselnym" i w związku z tym cała rodzina "zyje przygotowaniami". Dlatego moze odbiorą Waszą uroczystosc jako "wpychanie sie". Czyli w danym roku w danej rodzinie moze byc tylko jeden slub i kropka, bo rodzinne godzille wydrapią oczy, czemu forumowe godzille przyklaskują, bo pewnie tez robiły familijne jazdy i rywalizacje o pierdylion pierdół na weselu niezbędnych (jak winietki na wódę albo kolor wstążeczki na zaproszeniach współgrający ze skarpetkami PM) i uczestniczyly w zgryzotach typu "kto przyjdzie, dlaczego ciocia Stefa odmowila (no jak mogła, przeciez to nasz najważniejszejszy dzioen w zyciu i ciocia mimo żylaków i podagry powinna te kilka godzinek przecierpiec) a ciocia Ziuta wpakowała się na wesele z fyfnastoma potomkami mimo, ze zaproszona była tylko ona i wuj Rychu. No ale potomkowie tez musza sie bawic, szczególnie to 3-miesięczne, jeszcze przy cycu. Paranoja kompletna. Przyjmij moje szczere wyrazy łączenia sie w bólu szczególnie, że Twoj M nie kuma, ze jest spychany w hierarchii rodzinnej.
        • lan83luc Re: dwa śluby w 3 mce 28.11.12, 11:24
          Dlaczego uważasz, że jej maz jest spychany... ? Poprostu życie jest o kompromisach, rozmowach i dogadaniu sie. Ja sie naprzykład licze ze zdaniem i uczuciami innych a wcale nie czuje się przez to zepchnięta na jakies dalsze miejsce. Tak samo głosno mówie co mi przeszkadza a z czym się nie zgadzam. Nie wiem jak mozna byc tak samolubnym, ze tylko "ja", "ja" i "ja". Nie wiem, może ja zostalam w tyle a teraz tak sie żyje, ze nie liczy sie człowiek z innymi ludzmi. Chyba cos przespałam.
          • 5th_element Re: dwa śluby w 3 mce 29.11.12, 08:59
            autorka pisze, ze nie pierwszy raz to ona sie dostosowuje. Wydaje mi sie ze zdrowe relacje rodzinne to takie, gdzie kazdy sie czasem nagina. Nie rozumiem zwyczajnie jak mozna komus zabronic slubu tylko dlatego, ze ktos inny w rodzinie ma w tym samym roku podobne wydarzenie.
    • niwius Re: dwa śluby w 3 mce 28.11.12, 16:53
      Chcesz, to weź ślub w maju. Ale weź pod uwagę, że goście w sezonie letnim będą nagle musieli załatwić sobie dwa urlopy, a z doświadczenia wiem, że to nie zawsze takie proste.
      • orangewhatever Re: dwa śluby w 3 mce 28.11.12, 17:56
        ale na co ten urlop?? na ślub cywilny i obiad w restauracji?
        czytajcie ze zrozumieniem, naprawdę no...
        co to trudności z prezentami - autorka napisała, że będzie tylko grono najbliższych, więc raczej "połowa gości" brata męża nie będzie miała problemu z podwójnym prezentem, BO nie będą zaproszeni do Daszutki.
        a kreacje gości nie muszą być z kosmosu - poza tym naprawdę przywiązujecie za dużą wagę do tego. będziecie pamiętać, że ciotka Zosia miała niebieską sukienkę w kwiatki, a ciocia Krysia szary garnitur na pierwszym weselu?? ja chyba jestem dziwna, ale jeśli ktoś jest ubrany normalnie, nie rzuca się w oczy np. niestosownością ubioru, to raczej nie jest do zapamiętania.
        a jeśli ma na tyle świetną kreację, że zapada w pamięć z tego powodu, to tym bardziej nie ma przyczyny, dla której nie miałby wykorzystać tego stroju po raz drugi.
        • niwius Re: dwa śluby w 3 mce 01.12.12, 19:57
          Ja na kreacje też nie zwracam uwagi, ale (przynajmniej w moim otoczeniu) każdy na imprezy, na których inni goście się "powtarzają" stara się ubrać coś innego. Bez względu na to, czy kuzynka Ania pamięta, co jej ciocia miała na sobie 3 miesiące temu czy nie.

Co do urlopu - co ma do tego, że to cywilny i tylko przyjęcie? Na cywilny trzeba dojechać tak samo jak na kościelny, ja przyjęciu jest się tak samo jak na weselichu, więc naprawdę nie rozumiem, w jaki sposób miałoby to zajmować mniej czasu.
    • daszutka Re: dwa śluby w 3 mce 29.11.12, 08:27
      No i podjęta decyzja: ślub odbędzie się w połowie października. Mam nadzieję tylko że jesień będzie tak pogodna i kolorowa jak w tym roku.
      • smoczy_plomien Re: dwa śluby w 3 mce 29.11.12, 11:10
        Trzymam kciuki smile
      • pina_july Re: dwa śluby w 3 mce 29.11.12, 12:57
        Cieszę się, że ustaliliście date smile Mam nadzieje, że wszystko będzie ok
      • bukfa Re: dwa śluby w 3 mce 29.11.12, 17:37
        Gratuluje decyzji, ale nie za bardzo rozumiem - przeciez chodzilo o to zeby sluby byly oddalone w czasie, a pazdziernik ma blizej do wrzesnia niz maj/czerwiec! Czy przelozyliscie na pazdziernik 2014?
        • daszutka Re: dwa śluby w 3 mce 30.11.12, 08:40
          Październik 2013. Okazuje się ze półtora miesiąca po bracie jest ok.
          • pina_july Re: dwa śluby w 3 mce 30.11.12, 09:05
            1,5 miesiąca po bracie jest ok ale 3 miesiące przed już nie?? Mam nadzieje, że tego typu sytuacje nie będą się często powtarzały.
            • ruscello Re: dwa śluby w 3 mce 30.11.12, 13:20
              No to wiemy, jacy są ci przyszli teściowieuncertain Bardzo bardzo obiektywnie można uznać, że kierują się swoim postrzeganiem sprawiedliwości. Na zasadzie - tamta para była pierwsza, więc nie można ich kosztem 3 m-ce wcześniej brać ślubu. A skoro im nie ubędzie (materialnie/prestiżowo), bo będą pierwsi, to można ślub brać kilka tygodni po nich.
              Na pewno nie można się teściom całkiem podporządkować, ale moim zdaniem ślub nie powinien być przyczyną wielkich awantur. Forma ślubu i wesela, jaką chcą autorka i jej narzeczony, ale pozostać przy tym październiku. Potem nie podporządkowywać się teściom.
              • horpyna4 Re: dwa śluby w 3 mce 30.11.12, 16:21
                No cóż, chyba jednak "miałam nosa" co do oceny całej sytuacji. Teraz pozostaje ograniczyć stosunki rodzinne do niezbędnego minimum, inaczej będzie ciąg dalszy takich zachowań i będzie coraz gorzej. Uległość rozzuchwala.
          • bukfa Re: dwa śluby w 3 mce 30.11.12, 15:08
            Czyli wcale nie chodzilo o trudnosci finansowe z uzbieraniem pieniedzy na dwa sluby/prezenty w tym samym roku! Eh, nie podoba mi sie taki krecenie sad Mogli przynajmniej szczerze powiedziec ze chca byc pierwsi i tyle. Uwazajcie zebyscie nie zostali wydelegowani do roli rodzinnych kopciuszkow! A przede wszystkim zycze pieknego skromnego jesiennego slubu w ktorym chodzi o to co naprawde najwazniejsze. Wyglada na to ze chociaz Ty masz dobrze w glowie poukladane w tej rodzinie wink
            • szkrab_pimpek Re: dwa śluby w 3 mce 04.12.12, 00:18
              dobrze że łaskawie zostawili chociaż jeden kwartał do dyspozycji wink

oby nikt inny nie stanął na ich drodze do ich szczęścia
    • nabakier Re: dwa śluby w 3 mce 05.12.12, 09:48
      Hehe, niezła sytuacja tongue_out Poza moim wyobrażeniem jest, by ktoś mi dyktował kiedy ma się odbyć mój ślub. Zwłaszcza skromny.
      Błąd ogromny to pójście na ustępstwo. Nie możecie wziąć po prostu tego ślubu sami i nie robić szopki z rodziną? Wart ten "obiad rodzinny" czekania"- wolałabym w takiej sytuacji, żeby go wcale nie było. I tak jest pozamiatane w kwestii relacji w rodzinie, a tak to chociaż bylibyście panami swego. Wziąć ślub dla siebie i kiedy się chce, a nie dla "obiadu", którego ta akurat rodzinka i tak nie doceni.
      Ludzie bywają jednak dziwni.
      • 5th_element Re: dwa śluby w 3 mce 07.12.12, 08:35
        bozejszty moj jak ja sie w tej kwestii z Toba zgadzam. Normalnie w glowie mi sie nei miesci taka uleglosc, tym bardziej ze nic z niej dobrego dla ulegajacego nie wynika (sprawdzone na wlasnej skorze). Co tu duzo gadac, od pierwszego postu wiedzialam, ze tak bedziewink
    • minimalista5 Re: dwa śluby w 3 mce 07.12.12, 14:57
      slub to slub trzeba isc
    • mechantloup Re: dwa śluby w 3 mce 23.12.12, 09:36
      Co to będzie, jak Deszutka np. dziecko urodzi przed bratem od weselicha. Przecież to on miał imprezę WCZEŚNIEJ. Się będzie w rodzinie działo...
    • memphis90 Re: dwa śluby w 3 mce 01.01.13, 20:15
      Ja brałam ślub w lipcu, moja siostra- we wrześniu smile Mój był skromny, jej- wystawny. Nikomu z rodziny to nie przeszkadzało, o obu imprezach uprzedzeni byli rok wcześniej, więc mogli się przygotować.
    • nana550 [...] 14.01.13, 14:22
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • pelissa81 Re: dwa śluby w 3 mce 14.01.13, 15:00
      a ja powiem pod prąd. Uważam, że mogłabyś poczekać - nic was nie goni, na noc poślubną nie czekacie. Rozumiem całkowicie stanowisko rodziców, dla nich to jest dodatkowy wydatek i stres (to nie piknik, że przyjdą z marszu z kawałkiem wiechcia i kopertą typu 50 zł). Ja bym uszanowala zdanie najblizszych, to nie rywalizacja. Kochajace sie rodzenstwo umie sie dogadac samo. A jak sie nie kocha, to nie robcie szopki o idzcie do urzedu z para swiadkow i odfajkujcie. Znajomi tak zrobili, rodzicom wyslali powiadomienie.
      • orangewhatever Re: dwa śluby w 3 mce 14.01.13, 15:05
        moja droga, czytaj po kolei. 3 m-ce przed jest źle, ale 1,5 m-ca po już nie.
        i finanse będą, i wszystko...
        trochę chyba jednak nie o to chodzi w całej tej aferze.
        • pelissa81 Re: dwa śluby w 3 mce 14.01.13, 15:11
          Spoko, no to tym bardziej co za problem zrobić 1,5 mieś po. Problem z tyłka.
          • orangewhatever Re: dwa śluby w 3 mce 14.01.13, 15:33
            dla mnie to jest komiczny problem, dla autorki wątku może być problemem, skoro coś tam planowała na czerwiec, a tu nagle taki opór materii w postaci rodziny. kompletna bzdura.
            np. ja z moim facetem planujemy na wrzesień 2013. wiedzą rodzice i paru przyjaciół. teraz okazuje się, że syn chrzestnego mojego narzeczonego bierze ślub (z weselem) w czerwcu. to co, chyba powinnam się obrazić i wpaść w szał?wink) oraz nakazać przesunąć na miesiąc po naszymwink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka