Dodaj do ulubionych

Jak elegancko odmówić

09.07.13, 09:53
Dosyć pochopnie zgodziliśmy się na pójście na wesele, które odbędzie się pod koniec sierpnia. Ostateczny termin na potwierdzenie przybycia minął - zgodziliśmy się. Teraz się okazuje, że impreza koliduje z moim urlopem ( jeśli nie sierpień to dopiero będę mogła urlopować w październiku) no i koszty, koszty....Nie jesteśmy blisko związani z parą młodą. Jak grzecznie odmówić?
Obserwuj wątek
    • amancjuszka Re: Jak elegancko odmówić 09.07.13, 11:25
      Grzecznie, to będzie jak wezmiesz konto bankowe i wplacisz ze 200 zl. Od tego nie zbiedniejsz, a zachowasz sie honorowo. I para mloda bedzie zadowolona i TY. I wtedy nie musisz przychodzić.
      • ardzuna Re: Jak elegancko odmówić 09.07.13, 11:36
        Co za bzdura powyżej.

Po prostu jak najszybciej zadzwońcie i się odwołajcie. Najlepiej podajcie prawdziwą przyczynę. Ja się nie obrażałam jeśli komuś kolidowało moje wesele z urlopem i z tego powodu nie mógł przyjść. Wiadomo że w pracy różne kwestie urlopowe mogą wyjść na jaw zupełnie się nie przejmując waszymi wcześniejszymi zobowiązaniami i tak to należy przedstawić.

U mnie umowę w restauracji podpisywało się z miesięcznym wyprzedzeniem a ostateczne uzgodnienia co do liczby gości były jeszcze korygowane w ostatnim tygodniu. Im wcześniej wiec powiecie o waszej nieobecności tym większa szansa na to że para młoda was będzie mogła nie uwzględnić na ostatecznej liście gości i nie zapłacić za was. Poza tym z 1,5-miesięcznym wyprzedzeniem może też jeszcze kogoś doprosić na wasze miejsce.
      • angazetka Re: Jak elegancko odmówić 09.07.13, 12:26
        Smutne musi mieć życie osoba, w relacjach międzyludzkich widząca tylko kasę.
    • deszcz.ryb Re: Jak elegancko odmówić 09.07.13, 17:43
      No to jak najszybciej zapowiedzcie, że was nie będzie; być może młodzi zdążą jeszcze kogoś doprosić na wasze miejsce [albo będą mogli zrezygnować z waszych nakryć].
    • klawiatura_zablokowana Re: Jak elegancko odmówić 09.07.13, 19:57
      Ostateczno-ostateczna rezerwacja miejsc na sali/w restauracji to parę tyg przed ślubem, więc po prostu jak najszybciej dajcie znać, że nie. Im wcześniej, tym lepiej to będzie przyjęte i kłopot z głowy.

Natomiast co do powodów, to powiedzcie po prostu, że koliduje wam to z ważnym wyjazdem. Roztrząsania, gdzie, po co, na co, za ile i z kim nie musicie rodzinie dostarczać.
    • lanser.tv Re: Jak elegancko odmówić 09.07.13, 22:09
      wystarczy grzecznie powiedziec, ze was nie bedzie ...
      w chwili zgadzania sie nie byliscie wstanie przewidziec, co bedziecie robic w tym dniu (poniewaz zazwyczaj zaprasza sie z wiekszym wyprzedzeniem). Dlatego nie ma co sie przejmowac i proponuje czym predzej poinformowac pare mloda, ktora bedzie mogla zaprosic na wasze miejsce kogos innego zeby nie tracic ani miejsca, ani $ za dane brakujace osobysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka