Dodaj do ulubionych

suknia-prośba o radę

06.08.13, 17:20
Witam,
zamarzyła mi się sukienka jak u p. Czartoryskiej (afterparty.pl/galerie_galeria.html?galg_id=2761&ph_wide_03_page_no=7) oczywiście w wersji białej i zamiast baskinki, szarfa i kokarda na plecach.

Jednak usłyszałam, że jest za "skromna". Jak myślicie nadaje się na ślub kościelny?
I drugie pytanie, z jakiego materiału jest wykonana (od pasa w dół)- wydaje mi się, ze musi byc on stosunkowo gruby?
Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: suknia-prośba o radę 06.08.13, 17:58
      Jak słyszę tekst, że jakiś strój jest "za skromny" na dowolną okazję, to...echbig_grin

90% sukni ślubnych to albo bezy, albo ućkane Svarowskim i innym badziewiem (bo MUSI błyszczeć) klony, wszystkie reklamowane jako piękne i niepowtarzalne.

Zalinkowana sukienka bardzo mi się podoba. Jest elegancka i pasuje na ślub. Na materiałach się nie znamsmile Tyle widzę, że jest lejący i miękki.
      • natka1100 Re: suknia-prośba o radę 06.08.13, 20:07
        Mi sie koronka nie podoba, moze w jasnej wersji bedzie mniej drapiezna.
        Na dl musi byc troche sztywny material, bo na lejacym nie bedzie widac ksztaltu. ja bym optowala za tafta , moja kiecka slubnajest wlasnie z tafty smile
    • brytf-anna Re: suknia-prośba o radę 06.08.13, 22:55
      Ta sukienka w wersji białej zapowiada się być świetna na ślub, nie daj sobie wmówić, że w dniu ślubu trzeba wyglądać "jak księżniczka", bo to "jedyna taka okazja"... brrr.
      Moim zdaniem na pewno dół nie jest z tafty. Jest raczej z czegoś miękkiego, a może nawet elastycznego?...
      Tylko ten krój może być hmmm.. wymagający co do figury smile Tzn wydaje mi się, że trzeba być do niego idealną klepsydrą. Ale oczywiście przymiarki wszystko wyjaśnią smile
      • siuxwawa Re: suknia-prośba o radę 06.08.13, 23:04
        Dziękuję za odpowiedzi.
        Sukienka od razu mi się spodobała i chyba juz nie zmienię decyzji.
        Jeżeli chodzi o figurę to mam nadzieję, że się sprawdzi, jestem wysoka (176+6cm obcasu) a wymiary prawie idealnej "klepsydry" 90-65-95.
        Tylko obawiam się, o to żeby materiał, który jest stosunkowo opinający na pośladkach nie uwydatnił ewentualnych niedużych niedoskonałości (cellulitowychsmile
    • 5th_element Re: suknia-prośba o radę 07.08.13, 08:23
      suknia bardzo ładna, przy Twoich wymiarach powinna się sprawdzić. Materiał musi być lejący (nie daj sobie wmówić że na ślub musisz mieć coś sztywnego a'la Kwaśniewska) a co do celulitowych rozważań - suknia nie może opinać (ona się leje, nie opina), pod spodem może być delikatna podszewka. Krawcowa sobie poradzi. Tylko po pierwsze primo: czy masz sensowną krawcową?
      • siuxwawa Re: suknia-prośba o radę 07.08.13, 08:43
        Niestety nie mam. Mieszkam w Warszawie i po zapytaniu w tutejszych kilku salonach , w których szyją suknie na wzór klienta życzą sobie 2 000-4 000zł-ten koszt mnie troche przeraza, bo sukienka jest dość prosta.
        Znalazłam inna krawcową z jakiegoś forum- nie mogłam znaleźć o niej żadnych opinii ( 600 zł z materiałem) tylko boję się ryzykowaćsmile
        • kwiat_aloesu Re: suknia-prośba o radę 07.08.13, 11:28
          Pytanie, jaka część kosztu to szycie, a jaka materiał. Moja sukienka kosztowała w sumie sporo, ale to były dwie warstwy prawdziwego jedwabiu, z czego jedna to gruba satyna. Koronka też swoje kosztuje.
        • abihsba Re: suknia-prośba o radę 07.08.13, 12:16
          Sam materiał jest drogi - wątpie, żeby cena 600zł za gotową sukienkę była wiarygodna.
          Może ją źle zrozumiałaś i ona bierze 600zł plus materiał, ale i tak wydaje mi się to mało, bo szycie sukienki to dużo roboty. Za kostiumy życzą sobie 200-300 zł

Sukienka w wersji białej będzie ładnie wyglądaćwink
          • siuxwawa Re: suknia-prośba o radę 07.08.13, 12:26
            600 zł (to koszt materiału i uszycia)-jestem pewna.
            • abihsba Re: suknia-prośba o radę 07.08.13, 12:26
              to ja bym nie ryzykowała chyba...
              • siuxwawa Re: suknia-prośba o radę 07.08.13, 12:53
                Cena materiału po najmniejszej linii oporu to po wyliczeniu moim ok. 200zł. Więc oszczednosc pewnie jest na materiale, koronce.
                • abihsba Re: suknia-prośba o radę 07.08.13, 12:58
                  są ładne i mniej ładne koronkismile
                  wiesz 600zł to nie dużo, ale jak się okaże, że sukienka nie spełnia Twoich oczekiwać to jesteś 600zł w plecy.
                  Ja jestem zdania, że sukienkę trzeba mierzyć - nigdy nie wiesz jak będziesz w tym wyglądała
                  A szukałaś po sklepach ślubnych czy nie ma podobnej sukienki?
                  • brytf-anna Re: suknia-prośba o radę 07.08.13, 13:04
                    A skąd Czartoryska miała tę sukienkę? Może ona jest w ogóle dostępna w wersji białej i nie ma co szukać krawcowych? A jak od projektanta, to może można zamówić u niego? Z ceną wtedy na dwoje babka wróżyła, ale może nie być wcale źle.
                    • siuxwawa Re: suknia-prośba o radę 07.08.13, 19:18
                      Niestety nie udało mi się znaleźć informacji skąd jest ta sukienka (wysłąłam nawet maila z zapytaniem). W salonach tez na razie żadna mi się az tak nie spodobała, ale jeszcze poszukam.
                      • natka1100 Re: suknia-proĹ?ba o radÄ? 07.08.13, 20:07
                        czesc
                        moim zdaniem taka kiecke.uszyje ci krawcowa od sukienek do tanca towarzyskiego.moja ciotka jest z branzy tanecznej.moge ja zapytac o jakies namiary.kiecki do tanca maja tez specjalne tkaniny , jakies skiny i szyfony elastyczne, a przeciez musza super lezec i.na stojsco i w ruchu.aha, ciotka dziala na zoliborzu.moze byc?
                        • siuxwawa Re: suknia-proĹ?ba o radÄ? 07.08.13, 20:23
                          tak, poproszę jakis namiar, mail, lub telefon na mojego maila gazetowego.
        • mynik Re: suknia-prośba o radę 03.12.14, 19:04
          bez ryzyka jest pracownia www.studioaudrey.pl !
    • brytf-anna Re: suknia-prośba o radę 07.08.13, 20:37
      Pobawiłam się w detektywa i oto co znalazłam:

www.tvn.pl/showbiz/gwiazdy-stawiaja-na-czern-i-biel-kto-wyglada-najlepiej,57256,936,0,0.html
      "Anna Czartoryska pojawiła się w pięknej wieczorowej kreacji wykończonej koronką. Co ciekawe, sukienka pochodzi z... prywatnej kolekcji aktorki i należała wcześniej do jej mamy! To się nazywa idealne wyczucie stylu vintage!"

czyli niestety pozostaje szycie uncertain
      • horpyna4 Re: suknia-prośba o radę 08.08.13, 14:30
        Przede wszystkim nie należy szukać "sukni ślubnej", tylko "długiej sukni wieczorowej z koronką". Na słowo "ślubna" krawcowym włącza się w mózgu automatyczne zawyżanie ceny.
        • abihsba Re: suknia-prośba o radę 08.08.13, 14:46
          horpyna4 napisała:

> Przede wszystkim nie należy szukać "sukni ślubnej", tylko "długiej sukni wieczo
          > rowej z koronką". Na słowo "ślubna" krawcowym włącza się w mózgu automatyczne z
          > awyżanie ceny.

DOKŁADNIE! Bardzo dobrze powiedziane!
          • siuxwawa Re: suknia-prośba o radę 08.08.13, 17:15
            Przewidziałam, że tak będziesmile I owa wspomniana kwota 600 zł została mi zaproponowana, gdy nie przyznałam się, ze to suknia ślubnasmile Dostałam jeszcze odpowiedzi 900-1300. A w pozostałych przypadkach "sukni ślubnych" cena wynosiła przynajmniej x2smile
            • 5th_element Re: suknia-prośba o radę 09.08.13, 07:29
              sprawdz prace wybranej krawcowej. Nie wierz w bajki, które opowiada. Ja się sparzyłam i raczej już bym nie szyla, choć model kusi niezmiernie smile Powodzenia, trzymam kciuki, bo w sumie suknia nie jest jakos udziwniona i prawdziwa krawcowa sobie poradzi, przy czym tez doradzi czy sama wybierze material czy skoryguje kroj uwzgledniajac potrzeby sylwetki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka