Dodaj do ulubionych

ile do koperty????

03.08.04, 11:06
zostalam zaproszona na wesele do mojej kolezanki, nie jest to nikt szczegolnie
mi bliski. Zupelnie nie wiem ile powinnam dac pieniedzy ( bo wlasnie o
pieniadze prosili) dawno nie bylam na zadnym weselu, wiec mam problem. Prosze
o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiek Re: ile do koperty???? IP: *.crowley.pl 03.08.04, 11:14
      w zeszłym roku od koleżanek i kolegów podostawaliśmy średnio po 200 zł (od pary
      oczywiście)
    • Gość: malikowna Re: ile do koperty???? IP: *.um.krakow.pl 03.08.04, 11:18
      Ja jestem po czterech weselach w tym roku i 4 jeszcze przed nami!!! Dajemy po
      200 zł. bo na wiecej poprostu nas nie stac zwłaszca że 4 wrzesnia czeka nas
      własne wesele. Ale uważam ze 200-300 zł. to super!
    • Gość: Ewcyk Re: ile do koperty???? IP: *.socrates.org.pl 03.08.04, 15:23
      wydaje mi sie ze 300 zl od pary bedzie ok. wszystko zalezy jak bliska jest Ci
      ta osoba.
      • Gość: Aneta Re: ile do koperty???? IP: 81.15.254.* 03.08.04, 15:38
        Moim zdaniem dla koleżanki wystarczy 200 zł. Miesiąc temu mieliśmy własne
        wesele i przeważnie tak dostawaliśmy od znajomych.
    • wojtow Re: ile do koperty???? 03.08.04, 17:26
      Para daje najczęściej 300 zł.
    • wojtow Re: ile do koperty???? 03.08.04, 17:27
      Dlaczego 300 zł ? Ponieważ standardowo daje się na tzw. "krzesło" a za osobę
      płaci się w lokalach około 120-130 zł.
      • Gość: kusia Re: ile do koperty???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 16:06
        właśnie, zazwyczaj daje się tyle ile wynośi cena za miejsce w restauracji za parę, właściwie prezent zaczyna się dopiero ponad tą kwotę, pozdrawiam!
    • hania6 Re: ile do koperty???? 04.08.04, 21:17
      moim zdanie 300 zl to przewsada, jezeli nie mam pieniedzy to nie wyprawiam
      wesela a nie licze na to ze sie zwroci. To nie jest sylwester gdzie sama sobie
      oplaczas wszystko tyulko zostalas zaproszona na impreze wiec moim zdaniem nie
      trzeba za to "placic". Czy myslicie ze 100 zl bedzie totalnym przegieciem???
      • daria4 Re: ile do koperty???? 04.08.04, 21:25
        100 to lekka przesada. jak kogoś nie stać to nie idzie na wesele. Zawsze mozna
        odmówić
      • Gość: Ita Re: ile do koperty???? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.08.04, 21:58
        Myslę,że to nie jest przesada.Każdy daje tyle ile może i uważa.Ja zostałam
        zaproszona na wesele bez osoby towarzyszącej(dziwne)i daję 150zł zastanawiałam
        się czy dać więcej ale...
      • Gość: L Re: ile do koperty???? IP: *.icpnet.pl 04.08.04, 21:58
        A ja uwazam ze to nie jest wcale przegiecie smile Dajesz tyle ile mozesz i mysle
        ze gdybys odmowila tylko dlatego ze nie masz 300 zl to kolezance byloby po
        prostu przykro i to nie ze wzgledu na kase smile
        Poza tym jesli idziesz sama to mysle ze owo 100 zl zadowoli nawet
        najbardziej "wyliczone" panny mlode z tego forum smilesmilesmile
        Smieszy mnie to ze wiekszosc robi slub z pieniedzy rodzicow a mowi o
        jakims "zwracaniu" smilesmilesmile Oddajecie potem te pieniadze?
        My robimy skromne przyjecie, dokladnie takie na jakie nas stac bo nikt nam nie
        dolozy zlotowki... Goscie ktorzy przyjada maja zapowiedziane ze nie powinni sie
        wyglupiac z prezentami bo zdajemy sobie sprawe ze im tez sie nie przelewa...
        • Gość: Aneta Re: ile do koperty???? IP: 81.15.254.* 05.08.04, 08:29
          Ja też jestem zdania, że dajesz tyle, na ile Cię stać. Jeśli możesz dać 100 to
          tyle powinno wystarczyć. Nie sądzę, żeby koleżanka liczyła na zwrot kosztów. Ja
          [półtorej miesiąca temu miałam własne wesele i nawet przez myśl mi nie
          przeszło, że wydatki powinny nam się zwrócić. Pozdrawiam.
    • Gość: nika Re: ile do koperty???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 10:03
      Uważam że 200-300 to standard. I nie spotkałam się nigdy z tym, żeby para młoda
      oczekiwała w ten sposób zwrotu kosztów.
      • Gość: patrywi Re: ile do koperty???? IP: *.acn.pl 05.08.04, 10:53
        ja osobiscie poplakalam sie otwierajac koperty po weselu, bo nie spodziewalam
        sie takiej hojnosci ze strony gosci. nigdy nie mialam takiego podejscia ze
        jezeli kogos nie stac na podarowanie co najmniej 200 zl to nie powinien w ogole
        przychodzic, bo dla mnie najwazniejsze bylo to, aby goscie po prostu dzielili
        ze mna te najpiekniejsze w zyciu chwile. Wsrod moich gosci byly np. moje trzy
        przyjaciolki-single. Jedna wreczyla mi 150 zl, druga 200zl a trzecia 100 euro,
        tyle na ile mogly sobie pozwolic.
    • 12345ewa2 Re: ile do koperty???? 06.08.04, 13:23
      Każdy daje tyle na ile go stać.Myślę jednak,że jeżeli będąc gościem weselnym
      miałabym dać mniej niż Młodzi zapłacili od osoby to wolałabym nie iść na wesele.
      Sądzę,że jeżeli wesele odbywa się w restauracji 300zł.od pary to powinno być ok.
      Pozdrawiam,
      • Gość: miki Re: ile do koperty???? IP: 62.233.200.* 06.08.04, 13:39
        Ja byłam już na kilkunastu weselach bo akurat moi przyjaciele ze szkoły i
        studiów zmieniali stan cywilny i na każdym weselu młodzi ludzie od pary dawali
        200, Ci nieco zamożniejsi 300, a najbliższa rodzina i najbliżsi przyjaciele to
        więcej. I tak było w róznych rejonach Polski, nawet małych miasteczkach. Więć
        standard to 200-300.
    • Gość: gienia Re: ile do koperty???? IP: *.kalisz.mm.pl 07.08.04, 14:52
    • danka125 Re: ile do koperty???? 10.08.04, 23:10
      Ja z kolei mam inne pytanie - ostatnio raczej nie bywam na weselach bom w innym
      przedziale wiekowym i znajomi już dawno wydani. Ale teraz zbliża się ślub
      kuzyna - nie chcą prezentów, tylko koperty.
      No i ja nie wiem, czy do takiej koperty wkłada się tylko pieniądze, czy też np
      kartkę z życzeniami i podpisem. No, naprawdę nie mam doświadczenia w tej
      materii.
      Nie chodzi mi o to, żeby się popisywać, ile to daliśmy, tylko żeby nie zrobić
      fopasa.
      Dana
      • annb Re: ile do koperty???? 11.08.04, 07:50
        kartkę z zyczeniami
        smile
        najlepiej taką gdzie nei ma tekstu tylko samemu trzeba cośwpisac
        wtedy młodzi wiedzą że myślałaś o nich smile
        a nei poszłaś po linii najmniejszego oporu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka