Dodaj do ulubionych

Ile dać w kopercie?

18.10.14, 12:09
Idziemy do znajomych na wesele, nie jacyś bliscy przyjaciele, ale dobrzy znajomi powiedzmy. Zastanawiamy się ile wypada dać w kopercie? Słyszałam o tym, że mniej więcej tyle, ile za talerzyki plus cos jeszcze, czyli ile? Bo tak przeglądnęłam fora to za talerzyk średnio nawet 200zł sie płaci, więc wychodziłoby ok 500zł? Czy to nie za dużo? Nie śpimy na kasie, jesteśmy w stanie tyle wyłożyć, ale nie powiem, żeby to był mały wydatek. Ile dawaliście chodząc ostatnio na wesela?
Obserwuj wątek
    • fotelik-2 Re: Ile dać w kopercie? 18.10.14, 16:00
      Jesli jestescie zaproszeni na slub i wesele-NIGDY NIE SUGERUJCIE sie tym ile moze kosztowac "Ta
      lerzyk"!!!???
      Dajecie w prezencie to na co Was stac.
      Ale od srca i z srcem.
    • rosemary84 Re: Ile dać w kopercie? 21.10.14, 10:11
      Ja powiem szczerze- jako przyszła młoda bardzo nie chciałabym, żeby moi goście liczyli w ten sposób prezent dla nas.... Jesli kogoś zapraszam to dlatego, że chcę, żeby był on ze mną w tym ważnym dniu i prawdę mówiąc mam w nosie czy przyjdzie on z kopertą wypchaną kasą czy z samym winem/kwiatkiem. Bardzo byłoby mi przykro, że ktoś odmówił nam przyjścia na ślub i wesele dlatego, że nie miał kasy "na kopertę". Jak napisała przedmówczyni- dajcie tyle na ile Was stać i bądźcie po prostu tego dnia z młodymi, niech kasa nie przesłania tak ważnego dnia w ich życiu wink
      • klaudia.nowosinska Re: Ile dać w kopercie? 21.10.14, 10:32
        rosemary84 napisała:

> Ja powiem szczerze- jako przyszła młoda bardzo nie chciałabym, żeby moi goście
        > liczyli w ten sposób prezent dla nas....

Niestety, nie każda para młoda myśli tak jak Ty. Przykłady nietrudno znaleźć, również na tym forum.
        • rosemary84 Re: Ile dać w kopercie? 27.10.14, 17:04
          Wiem niestety, często się z tym spotykam i strasznie mnie to złości, bo później słyszę opowieści typu "chciałam pójść na to wesele, ale nie mieliśmy kasy na kopertę"... no żesz, jakby się zapraszało koperty, a nie bliskich ludzi... sad
      • malinkowa22 Re: Ile dać w kopercie? 07.11.14, 14:03
        Wiesz, bardzo mi się podoba Twój sposób myślenia. Też nie przepadam, jeżeli ktoś patrzy na wszystko przez pryzmat pieniędzy, a nie kontaktu z drugim człowiekiem.
        _________________________________________________________________________
        EKO-TRANSspj buduje szamba betonowe na prywatnych posesjach.
    • anikssa Re: Ile dać w kopercie? 23.10.14, 18:00
      głupie troche to przeliczanie talerzyków... bo kurde jak kogos nie stac na dom weselny po 200zł za osobe i robi wesele, nie wiem, w jakiejś sali OSP to co? To mozna mniej mu dać?
      a w ogóle to przecież ceny na salach są przeróżne w zasadzie można znaleźć od 100zł do 300 albo i więcej, więc co? może będzie nowa tradycja- "zadzwoń przed ślubem na sale zapytaj ile płacą młodzi" dobre, nie? wink
    • gogielsq Re: Ile dać w kopercie? 26.10.14, 14:40
      Tyle, na ile was stać. To jest jedyne kryterium. Jeśli młodzi was zapraszają to znaczy, że z jakiegoś powodu jesteście przez nich mile widziani. A jeśli tak nie jest, jeśli zapraszają was po to, by podnieść liczebność gości i szczycić się weselem na ileś tam osób, to tym bardziej nie zawracajcie sobie tym gitary. Dla większości młodych jest ważne ile kasy dostaną, ale absolutnie nie jest to wyznacznikiem tego, ile wy im dacie. Każdy daje według zasobności swej kieszeni. Jeśli dacie tyle, ile możecie to będzie akurat. Raz jeden byłam na ślubie, gdzie młodzi na zaproszeniach zaznaczyli, że chcą tylko i wyłącznie zabawek, które przekażą do domu dziecka, bo uważali, że skoro oni mają dzień radości to i odrobinę tej radości chcieliby podarować sierotom. I to było pięknesmile
    • badencja Re: Ile dać w kopercie? 27.10.14, 18:18
      Trochę mnie pocieszyłyście, w sumie racja, że nie ma co przeliczać bo ceny na salach różne, nie wiem ile kosztuje talerzyk tam gdzie nas zaproszono, ale nie będę się tym zajmować, damy tyle ile możemy smile

w ogóle rozmawiałam na ten temat z koleżanką i mało z krzesła nie spadłam, jak mi zaczęła opowiadać, że jej siostra miała założony zeszycik(!!!) w którym zapisywała ile od kogo dostała w prezencie ślubnym i później dzięki temu nie miała problemu ile komu dać, jak ją odpraszali na wesele... co najmniej dziwne to dla mnie, nie sadzicie?
    • aszuelka Re: Ile dać w kopercie? 28.10.14, 19:57
      A dla mnie strasznym nietaktem byłoby iść na wesele i dać w kopercie mniej niż za talerzyk! To już nie te czasy, gdzie wesele opędzało się w remizie po kosztach, trochę szacunku dla młodych i ich rodziców oraz całej pracy którą włożyli w organizację wesela sie należy!
      • landora Re: Ile dać w kopercie? 02.11.14, 18:08
        Może wobec tego napisz na zaproszeniach, ile kosztuje bilet na twoje wesele? Jeżeli cię nie stać na wesele, to go nie urządzaj, a nie oczekuj od gości, żeby za nie zapłacili!

Ja daję prezent, na który mnie stać, nigdy nie dają pieniędzy. Tego samego oczekiwałam od moich gości.
      • kaga9 Re: Ile dać w kopercie? 02.11.14, 22:06
        Aszuelka -OK. Ale rozumiem, że jeśli ktoś powie, że nie przyjdzie na wesele Twojej córki (z tego, co kojarzę), bo go nie stać, to nie będziesz komentować, że to żałosna wymówka? Przy demonstrowaniu takich poglądów rozmiar grupy gości może się gwałtownie skurczyć...
    • slubnapanienka Re: Ile dać w kopercie? 28.10.14, 20:25
      Mi się nie wydaje, że każda Młoda Para liczy na to, że im się wesele zwróci. Na pewno byłoby to miłe gdyby każdy postąpił tak jak sugerujesz. Ale przecież to nie o to chodzi, żeby ludzie się zapożyczali idąc na wesele, czy wydawali swoje oszczędności pakując do koperty kwotę która jest dla nich naprawdę duża. Zaproszenia na wesele dostaje się po to, żeby w tym radosnym dniu towarzyszyć swojej rodzinie czy przyjaciołom. Przykre by to było, gdyby tylko chodziło o kasę. Moim zdaniem dajcie tyle na ile Was stać.
      • rosemary84 Re: Ile dać w kopercie? 29.10.14, 09:27
        W życiu nie słyszłam, żeby komuś wesele się "zwróciło" wink z resztą w ogóle co to za myślenie... czy robiąc imprezę urodzinową zaprasza się gości licząc, że cokolwiek się "zwróci"? Nie wydaje mi się, więc naprawdę nie wiem skąd takie materialistyczne podejście do wesela się wzięło, smutne to dla mnie, że kasa wielu ludziom przysłania taki ważny dzień...
        • pina_july Re: Ile dać w kopercie? 04.11.14, 11:57
          >w ogóle rozmawiałam na ten temat z koleżanką i mało z krzesła nie spadłam, jak mi zaczęła opowiadać, że jej siostra miała założony zeszycik(!!!) w którym zapisywała ile od kogo dostała w prezencie ślubnym i później dzięki temu nie miała problemu ile komu dać, jak ją odpraszali na wesele...

Czytam i nie wierzę, w ludzki materializm... i głupotę...
          Wychodzi na to, że jeżeli zapraszam gości do domu powinnam przy wyjściu wystawić im rachunek za jedzenie, napoje i może jeszcze wodę za korzystanie z toalety???

• bobralus Re: Ile dać w kopercie? 04.11.14, 12:44
            Ja mysle gdzies pomiedzy - oczywiscie, ze nie chodzi o to, ze ktos ma nie przyjść, bo zle mu sie dzieje finansowo i moze dac tylko symboliczny prezent, ale tez nie ma co porownywac wesela i jego znaczenia do imprezy urodzinowej - to jest jednak moment przejścia w dorosłe życie i gosci zaprasza sie po to, zeby ich ugoscic i dzielić z nimi radość, ale tez po to by wsparli, wyprawili w swiat. W tym wypadku mysle ze idea jest sluszna, aby dac taki prezent, zeby mogli zacząć to życie możliwie komfortowo - mogli pomyśleć bez lęku o dzieciach, odswiezeniu mieszkania, kupieniu bezpieczniejszego auta z myślą o rodzinie. Nie rozumiem skąd takie oburzenie na taka ideę oparta na zwykłej ludzkiej życzliwości i wzajemnym szacunku. I nie chodzi tu o zaciąganie długu, ale o postaranie sie z całego serca w ramach swoich możliwości zarówno jako para młoda, by goście czuli sie zadbani, jak i jako goscie w tym by para młoda poczuła sie wsparta. W innym przypadku wydaje mi sie to nie miec większego sensu.
            • landora Re: Ile dać w kopercie? 04.11.14, 13:18
              to jest
              > jednak moment przejścia w dorosłe życie i gosci zaprasza sie po to, zeby ich u
              > goscic i dzielić z nimi radość, ale tez po to by wsparli, wyprawili w swiat.

Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy ślub często biorą trzydziestolatki...

aby dac taki prezent, zeby mogli zacząć
              > to życie możliwie komfortowo - mogli pomyśleć bez lęku o dzieciach, odswiezeni
              > u mieszkania, kupieniu bezpieczniejszego auta z myślą o rodzinie.

Wybacz, ale na to wypadałoby sobie samodzielnie zarobić.

• bobralus Re: Ile dać w kopercie? 04.11.14, 15:42
                No każdy ma do tego inne podejście, można ślub i wesele pozbawiac sensu, nazywac impreza, fanaberia, wywalaniem kupy kasy na jeden dzien, a dawanie prezentów wynikiem materializmu, ale dla mnie to moment przejścia czy w wieku 20 czy 45 czy 60 lat i lubię myśleć, ze hojny prezent jest wsparciem młodych na nowej drodze, a nie naciaganiem mnie.
                • landora Re: Ile dać w kopercie? 05.11.14, 11:42
                  Ale ja nie pozbawiam ślubu sensu, tylko nie uważam, żeby w dzisiejszych czasach był on wejściem w dorosłe życie. Większość moich znajomych w momencie zawarcia ślubu była już dawno dorosła, pracowała, wielu miało dzieci.
                  O prezencie decyduje ofiarodawca, a obdarowany powinien go przyjąć z wdzięcznością i grzecznie podziękować, a nie obrażać się, bo prezent nie spełnił wymagań i nie pokrył kosztów talerzyka.
                  • bobralus Re: Ile dać w kopercie? 05.11.14, 13:39
                    Oczywiscie ze tak i nikt nie powinien urządzać wesela ponad swoje możliwości i czekać w napięciu czy zdoła z kopert opłacić należności. Ale tez uważam, ze gość powinien się w ramach swoich możliwości postarac, my dajemy od czasów studiów od 400 do 600zl, o weselu często wiemy min pol roku wczesniej i przygotowujemy sie na to. Mnie chodzi o dorosłość emocjonalną a nie realną, materialną czy biologiczną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka