lauraa 26.09.04, 17:53 hej, jestem bardzo świeżo zaręczona Wiemy, że chcemy się pobrać za granicą, w jakimś egzotycznym miejscu, ale nie wiemy jeszcze gdzie. Czy ktoś z Was planuje coś podobnego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: liza Re: ślub za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 20:49 tez mi sie ten pomysł podoba. czytałam tu na forum o slubie w ambasadzie w maroku. Ja sama tez nie wiem dokladnie gdzie i chyba jest mi wszystko jedno. Byleby bylo ladnie, cieplo i z dala od rodziny, ktora w tym momencie nie obrazi sie za brak zaproszenia Szopka na 100osob nie jest w moim guscie i chcialabym wyjechac w sina dal, na wakacje jako panna a wrocic jako nie-panna moze wiesz czy trzeba na taka okolicznosc zalatwiac jakies zezwolenia i jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
lauraa Re: ślub za granicą 27.09.04, 12:20 hej Ofert jest całe mnóstwo, mam problem z wyborem. Najbardziej chyba mnie ciągnie na Malediwy. Trzeba wcześniej zarezerwować, oni zajmuja sie papierkowa robota. Musisz miec akt urodzenia i paszporty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ślub za granicą IP: 194.63.132.* 27.09.04, 13:59 My lecimy do Las Vegas- a w podroz poslubna jedziemy na wycieczke do Grand Canyon. Uwazam ze bede miala o wiele bardziej niezapomniane wrazenia niz z wesela w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ślub za granicą IP: 194.63.132.* 27.09.04, 16:37 tak - wszystko zalatwione i okazalo sie ze jest to o wiele tansza impreza niz wesele w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
dzenifer Slub w maroku. 28.10.04, 20:57 Ja bralam slub cywilny w maroku. Nie odbyl sie w polskiej ambasadzie, tylko w marokanskim usc. Aby zawrzec zwiazek malzenski w ambasadzie, albo oboje musicie byc polskiej narodowosci, albo miec rezydencje (co w tym dzikim kraju nie jest takie proste). Slub koscielny chcemy miec w przyszlym roku, w moim rodzinnym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: ślub za granicą 27.09.04, 23:58 dziweczyny rozwiejcie moje watpliwości... bierzecie świadków ze sobą czy robicie łapankę przed ambasada? )) Odpowiedz Link Zgłoś
paluszek11 Re: ślub za granicą 28.09.04, 15:47 Podnoszę, bo też jestem ciekawa, jak się to organizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
koperrek Re: ślub za granicą 28.09.04, 16:08 Witam Was, slub sie bierze w konsulatach (jezeli na prawie polskim) a nie w ambasadach. I ceremonia i zasady sa dokladnie takie same jak w przypadku slubow cywilnych w Polsce. Slub w konsulacie wedlug prawa nie jest slubem "za granica" ale slubem na terytorium wlasnego kraju (budynki konsulatow sa eksterytorialne). Mozna (a nawet trzeba)wziac wlasnych swiadkow, zglosic sie na 30+1 dni przed planowanym slubem z wszytskimi dokumentami. Reszta zalezy od konsulatu. W Pradze przemili ludzie pozwalaja wszystkie dokumenty wyslac faksem a oryginaly dostarczyc osobiscie na dzien przed slubem. W Bratyslawie np. kazali osobiscie stawic sie na miesiac przed z wszystkimi dokumentami - tak wiec zalezy to od podejscia urzednikow. Mozna tez wziac slub np. w Meksyku w Cancun na plazy i tam ze wzgledu na dosyc wysokie koszty - jak macie zyczenie to oni zalatwiaja swiadkow miejscowych. Taki slub jest wazny w Polsce bo mamy w tej sprawie podpisana umowe z Meksykiem. Mozna tam wziac nawet slub koscielny (koszt to cywilny ok -500 dolarow, koscielny 1200 dolarow - ceny z zeszlego roku) Gdzies na forum czytalam o dziewczynie, ktora brala slub na Dominikanie. Odpowiedz Link Zgłoś
koperrek Re: ślub za granicą 28.09.04, 16:13 i jeszcze dla chetnych: www.cancunweddingservices.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
ania_2000 Re: ślub za granicą 28.09.04, 16:35 dodam jeszcze ze mozna wziasc slub na statku - bylam swiadkiem takiej uroczystosci podczas cruise na Karaiby - slubu udziela kapitan, w specjalnej kapliczce - wszystko pieknie wygladalo i rzeczywiscie, jak sie wezmie pod uwage koszty - to wcale nie odbiegaja od organizowania wesela - a przezycia podejrzewam (dla niektorych) o wiele bardziej niezapomniane niz "zwykle" wesele. www.royalcarib.com a konkretnie www.royalcarib.com/activities/wedding.html Odpowiedz Link Zgłoś
lauraa Re: ślub za granicą 28.09.04, 21:05 W większości "pakietów" zapewniają świadków. Ja się zastanawiam jak to zrobić. Nie wiem czy wolę być tylko z narzeczonym, czyz jednak kogoś przy sobie mieć. No i druga sprawa to koszta... wypadałoby świadkom taki wyjazd zafundować. Najbardziej chciałabym Malediwy, ale niekoniecznie. Wybór miejsc jest tak duży, że długo jeszcze będę szukać Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: ślub za granicą 28.09.04, 23:20 lauraa napisała: > > Najbardziej chciałabym Malediwy, ale niekoniecznie. Wybór miejsc jest tak duży, > > że długo jeszcze będę szukać Lauroo, a wyjasnij mi jeszcze jedna rzecz bom ja ciemna jak tabaka w rogu w tym temcie otoz piszesz że jest duży wybór... okej to zrozumiałam, az tak zle zemna nie jest Ale gdzie jest ten wybór? Lista możliwości wisi w naszych urzedach stanu cywlinego, w biurach podruzy pytać, czy moze jeszcze gdzieś indziej...? Odpowiedz Link Zgłoś
lauraa Re: ślub za granicą 29.09.04, 14:44 Na przykład tu: www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=weddings+abroad&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
oliwka254525 Re: ślub za granicą...... 29.09.04, 12:37 To bardzo ciekawe. CZy mozecie podac adresy , gdzie szukac mozliwosci slubu za granica. i jak sie takich ofert szuka. Za pomoc z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lauraa Re: ślub za granicą...... 29.09.04, 14:45 www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=weddings+abroad&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
maxine30 Re: ślub za granicą 26.10.04, 15:53 Hello!!! ja też koniecznie chce wziąć ślub za granicą, myślymy o okresie swiątecznym... MOże by tak we czwórkę, jeśli byśmy sie co do miejsca by się udało dogadać. Mogłoby być fajnie. Daj znać gdzie organizujesz.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lauraa Re: ślub za granicą 27.10.04, 14:17 Jeszcze nie mamy ani terminu, ani miejsca. Slub bedzie za rok - półtora. Ale raczej nie w swieta Zalezy od pogody w miejscu ktore wybierzemy (zeby nie bylo pory deszczowej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxine Re: ślub za granicą IP: *.wrzeszcz.net / *.wrzeszcz.net 27.10.04, 15:50 To ja będę szukać tak, zeby udało sie max do 4 miesięcy. Zobaczymy czy się uda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laura Re: ślub za granicą IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.10.04, 21:17 powodzenia Napisz co znalezliscie. I pamietaj o porze deszczowej i huragaanch Odpowiedz Link Zgłoś