Dodaj do ulubionych

ślub za granicą

26.09.04, 17:53
hej, jestem bardzo świeżo zaręczona smile
Wiemy, że chcemy się pobrać za granicą, w jakimś egzotycznym miejscu, ale nie
wiemy jeszcze gdzie.
Czy ktoś z Was planuje coś podobnego?
Obserwuj wątek
    • Gość: liza Re: ślub za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 20:49
      tez mi sie ten pomysł podoba. czytałam tu na forum o slubie w ambasadzie w
      maroku. Ja sama tez nie wiem dokladnie gdzie i chyba jest mi wszystko jedno.
      Byleby bylo ladnie, cieplo i z dala od rodziny, ktora w tym momencie nie obrazi
      sie za brak zaproszenia wink Szopka na 100osob nie jest w moim guscie i
      chcialabym wyjechac w sina dal, na wakacje jako panna a wrocic jako nie-panna wink
      moze wiesz czy trzeba na taka okolicznosc zalatwiac jakies zezwolenia i jakie?
      • lauraa Re: ślub za granicą 27.09.04, 12:20
        hej smile

Ofert jest całe mnóstwo, mam problem z wyborem. Najbardziej chyba mnie ciągnie
        na Malediwy.
        Trzeba wcześniej zarezerwować, oni zajmuja sie papierkowa robota. Musisz miec
        akt urodzenia i paszporty wink
        • Gość: ania Re: ślub za granicą IP: 194.63.132.* 27.09.04, 13:59
          My lecimy do Las Vegas- a w podroz poslubna jedziemy na wycieczke do Grand
          Canyon.
          Uwazam ze bede miala o wiele bardziej niezapomniane wrazenia niz z wesela w
          kraju.
          • lauraa Re: ślub za granicą 27.09.04, 15:52
            Macie już wszystko załatwione? smile
            • Gość: ania Re: ślub za granicą IP: 194.63.132.* 27.09.04, 16:37
              tak - wszystko zalatwione i okazalo sie ze jest to o wiele tansza impreza niz
              wesele w polsce
      • dzenifer Slub w maroku. 28.10.04, 20:57
        Ja bralam slub cywilny w maroku. Nie odbyl sie w polskiej ambasadzie, tylko w
        marokanskim usc. Aby zawrzec zwiazek malzenski w ambasadzie, albo oboje musicie
        byc polskiej narodowosci, albo miec rezydencje (co w tym dzikim kraju nie jest
        takie proste). Slub koscielny chcemy miec w przyszlym roku, w moim rodzinnym
        miescie.
    • ruda_szczurka Re: ślub za granicą 27.09.04, 23:58
      dziweczyny rozwiejcie moje watpliwości...
      bierzecie świadków ze sobą czy robicie łapankę przed ambasada? wink))
      • paluszek11 Re: ślub za granicą 28.09.04, 15:47
        Podnoszę, bo też jestem ciekawa, jak się to organizuje.
        • koperrek Re: ślub za granicą 28.09.04, 16:08
          Witam Was,
          slub sie bierze w konsulatach (jezeli na prawie polskim) a nie w ambasadach. I
          ceremonia i zasady sa dokladnie takie same jak w przypadku slubow cywilnych w
          Polsce. Slub w konsulacie wedlug prawa nie jest slubem "za granica" ale slubem
          na terytorium wlasnego kraju (budynki konsulatow sa eksterytorialne). Mozna (a
          nawet trzeba)wziac wlasnych swiadkow, zglosic sie na 30+1 dni przed planowanym
          slubem z wszytskimi dokumentami. Reszta zalezy od konsulatu. W Pradze przemili
          ludzie pozwalaja wszystkie dokumenty wyslac faksem a oryginaly dostarczyc
          osobiscie na dzien przed slubem. W Bratyslawie np. kazali osobiscie stawic sie
          na miesiac przed z wszystkimi dokumentami - tak wiec zalezy to od podejscia
          urzednikow.

Mozna tez wziac slub np. w Meksyku w Cancun na plazy i tam ze wzgledu na dosyc
          wysokie koszty - jak macie zyczenie to oni zalatwiaja swiadkow miejscowych.
          Taki slub jest wazny w Polsce bo mamy w tej sprawie podpisana umowe z
          Meksykiem. Mozna tam wziac nawet slub koscielny (koszt to cywilny ok -500
          dolarow, koscielny 1200 dolarow - ceny z zeszlego roku)

Gdzies na forum czytalam o dziewczynie, ktora brala slub na Dominikanie.
          • koperrek Re: ślub za granicą 28.09.04, 16:13
            i jeszcze dla chetnych:

www.cancunweddingservices.com/
            • ania_2000 Re: ślub za granicą 28.09.04, 16:35
              dodam jeszcze ze mozna wziasc slub na statku - bylam swiadkiem takiej
              uroczystosci podczas cruise na Karaiby - slubu udziela kapitan, w specjalnej
              kapliczce - wszystko pieknie wygladalosmile i rzeczywiscie, jak sie wezmie pod
              uwage koszty - to wcale nie odbiegaja od organizowania wesela - a przezycia
              podejrzewam (dla niektorych) o wiele bardziej niezapomniane niz "zwykle" wesele.

www.royalcarib.com a konkretnie
              www.royalcarib.com/activities/wedding.html
      • lauraa Re: ślub za granicą 28.09.04, 21:05
        W większości "pakietów" zapewniają świadków.
        Ja się zastanawiam jak to zrobić. Nie wiem czy wolę być tylko z narzeczonym,
        czyz jednak kogoś przy sobie mieć. No i druga sprawa to koszta... wypadałoby
        świadkom taki wyjazd zafundować.

Najbardziej chciałabym Malediwy, ale niekoniecznie. Wybór miejsc jest tak duży,
        że długo jeszcze będę szukać wink
        • ruda_szczurka Re: ślub za granicą 28.09.04, 23:20
          lauraa napisała:
          >
          > Najbardziej chciałabym Malediwy, ale niekoniecznie. Wybór miejsc jest tak
          duży,
          >
          > że długo jeszcze będę szukać wink

Lauroo, a wyjasnij mi jeszcze jedna rzecz bom ja ciemna jak tabaka w rogu w tym
          temcie wink otoz piszesz że jest duży wybór... okej to zrozumiałam, az tak zle
          zemna nie jestsmile Ale gdzie jest ten wybór? Lista możliwości wisi w naszych
          urzedach stanu cywlinego, w biurach podruzy pytać, czy moze jeszcze gdzieś
          indziej...?
          • lauraa Re: ślub za granicą 29.09.04, 14:44
            Na przykład tu:
            www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=weddings+abroad&lr=
            • ruda_szczurka Re: ślub za granicą 29.09.04, 16:17
              dzięki smile
              na to nie wpadłam!
    • oliwka254525 Re: ślub za granicą...... 29.09.04, 12:37
      To bardzo ciekawe. CZy mozecie podac adresy , gdzie szukac mozliwosci slubu za
      granica. i jak sie takich ofert szuka.

Za pomoc z gory dziekuje.
      • lauraa Re: ślub za granicą...... 29.09.04, 14:45
        www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=weddings+abroad&lr=
    • maxine30 Re: ślub za granicą 26.10.04, 15:53
      Hello!!!

ja też koniecznie chce wziąć ślub za granicą, myślymy o okresie swiątecznym...
      MOże by tak we czwórkę, jeśli byśmy sie co do miejsca by się udało dogadać.
      Mogłoby być fajnie. Daj znać gdzie organizujesz..

Pozdrawiam
      • lauraa Re: ślub za granicą 27.10.04, 14:17
        Jeszcze nie mamy ani terminu, ani miejsca. Slub bedzie za rok - półtora.
        Ale raczej nie w swieta sad
        Zalezy od pogody w miejscu ktore wybierzemy (zeby nie bylo pory deszczowej).
        • Gość: maxine Re: ślub za granicą IP: *.wrzeszcz.net / *.wrzeszcz.net 27.10.04, 15:50
          To ja będę szukać tak, zeby udało sie max do 4 miesięcy. Zobaczymy czy się
          uda wink
          • Gość: laura Re: ślub za granicą IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.10.04, 21:17
            powodzenia smile
            Napisz co znalezliscie. I pamietaj o porze deszczowej i huragaanch wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka