Dodaj do ulubionych

zapowiedzi

IP: 62.29.138.* 27.04.05, 16:00
placimy 600 zl na slub czy na zapowiedzi tez dodatkowo sie placi? ile? czy
trezba? a jesli nie zaplacimy to co?
Obserwuj wątek
    • Gość: pola Re: zapowiedzi IP: 80.51.57.* 27.04.05, 17:27
      my płacimy 650-700 zł za ślub, a za zapowiedzi dodatkowo 80 zł!
      i mniej nie można bo kościół jest w budowie i wciąż potrzeba pieniędzy, a
      ksiądz stwierdził, że to wcale nie jest dużo, w innych miastach płaci się nawet
      1500 zł- parodia.
      • ewelinab1 Re: zapowiedzi 27.04.05, 17:51
        Pierwsze slysze by placilo sie za zapowiedzi!!!!
        My bedziemy mieli proboszcza z mojej parafii i odatkowo ksiedza mowiacego po
        francusku, gdyz moj narzeczony jest francuzem, ksiadz sam zaproponowal takie
        rozwiazanie! Obojgu zaplacimy po okolo 700 zl, choc ten drugi prosil tylko o
        oplacenie podrozy.Natomiast za zapowiedzi nic nie placimy!Pozdrawiam
      • Gość: JUSTKA Re: zapowiedzi IP: 62.29.138.* 28.04.05, 08:14
        zartujesz????????????? ja pitole!!! Im ciagle malo!!! niby wszystko co laska
        ale nie mniej niz iles tam... zenada!!! robia niezly interes. zreszta widac to
        po samochodach jakimi jezdza!!! a jak nie dam na zapowiedzi to co? nie udziela
        mi slubu??? przeciez zapowiedzi nie musza byc. dla mnie liczy sie slub a nie
        zapowiedzi
    • Gość: prawie_żona Re: zapowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 19:21
      Po raz kolejny pytanie postawione na forum można skwitować: co parafia, to obyczajwink
      Nie ma reguł, zazsad, które by obowiązywały w całej Polsce! ba, w diecezji,
      dekanacie..wink
      Wszystko więc zależy od proboszcza parafii, w której macie ślub.
      Nam powiedziano :"Co łaska" i dopiero na nasze wyraźne prośby, by tę "łaskę"
      bliżej określić, usłyszeliśmy w kancelarii: "Proboszcz prosił, żeby raczej nie
      było to mniej niż 100zł". W tym (jeszcze nie wiemy, ile damy) mamy też
      kościelnego i organistę (jak nam powiedziano - są opłacani przez parafię) i nie
      płaciliśmy też za zapowiedzi.
      Taki proboszczsmile
      • amoniaaa Re: zapowiedzi 28.04.05, 08:22
        U nas jest to samo. Płaci się jakieś 200 zł za ślub (no można i więcej ale n
        ikt nie wymaga) i jest w tym organista i są zapowiedzi. Nigdy nie dałabym 700
        zł za ślub !!!! Chyba oszaleli. Pewnie jak byście powiedzieli że idziecie w
        takim razie do innej parafii, to od razu zgodziliby się nawet na 300 zł...
        • Gość: JUSTKA Re: zapowiedzi IP: 62.29.138.* 28.04.05, 08:31
          to jest na prawde chore...kosciol stal sie instytucja i biznesem a nie
          swiatynia i domem Boga !!! wstyd! ja rozumiem ze musza z czegos zyc, ale
          niektorzy na prawde przesadzaja z ta swoja pazernoscia!!! uwazam ze granice 300-
          500 zl za wszystko ( msza, organista i zapowiedzi i przystrojenie kosciola ) sa
          rozsadne, ale nie 600 za slub, 200 za przystrojenie i 100 za zapowiedzi!!!
          przeciez i tak mamy mnostwo wydatkow przed slubem ( urzad stanu cywilnego,
          metryki chrztu itd. to wszystko kosztuje. zdziercy! niech tych slubow bedzie 5
          do 7 w jedna sobote... i oczywiscie zbieraja na tace na takiej mszy... roba to
          nawet na pogrzebach!!! to jest zenujace!!!
        • ewelinab1 Re: zapowiedzi 28.04.05, 13:55
          Nie, to nie ksiadz od nas wymaga 700 zl.Wiem, ze ludzie daja po 500, 600 mimo
          wszystko.Natomiast my damy 700, gdyz ksiadz okazal sie naprawde w porzadku. My
          bedziemy w miescie, gdzie bierzemy slub, zaledwie 3 dni przed.Wszystko zostalo
          zalatwione przez moja mame lub telefonicznie. Ksiadz wykazal duzo dobrej woli,
          chociaz nie musial.Poza tym, w zwiazku z tym,ze rodzina narzeczonego nie mowi w
          ogole po polsku, postanowil "sprowadzic" ksiedza, ktory mowi w ich
          jezyku.Uwazam, ze naprawde jest to sympatyczne z jego strony i postanowilismy
          mu sie odwdzieczyc wlasnie dajac wiecej za msze slubna.
          • izaps76 Re: zapowiedzi 28.04.05, 21:24
            Witam smile
            zgadzam sie ze co parafia to obyczaj.... my zaplacilismy po 50 zl. za za
            zapowiedzi - podano nam po porstu kwote i juz - a za slub ksiadz powiedzial ze
            jest to oplata dobrowolna i uscislil ze zazwyczaj okolo 400 zl. Ale niestety do
            organisty i koscielnego musimy isc osobno ... ile ? jeszcze nie wiemy sad( życze
            powodzenia
    • Gość: Triss Re: zapowiedzi IP: *.toya.net.pl 30.04.05, 13:33
      My placimy 300 zl za slub, 100 zl za zapowiedzi (tylko do tej pory nie wiem,
      czy jest to cena jednych, czy dwoch zapowiedzi), 100 zl dla organisty i 150 zl
      za przystrojenie kosciola. Uwazam, ze 600 czy 700 zl za sam slub to ciezka
      przesada.
      Pozdrawiam smile
    • Gość: a Re: zapowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 14:45
      U nas wyraznie powiedziano: rezerwacja terminu kosztuje 100zl, a slub kosztuje
      350-450zl. Na pewno placi sie tez za zapowiedzi, organiscie placi sie osobno ok
      100zl.
      to nie kosciol, to biznes. wiele razy slyszalam do staruszka, ktory oplacal
      pogrzeb zony - 400zl sie nalezy, dal 40 i bylo wielkie oburzenie. oczywiscie sa
      tez normalne koscioly, ale z tego co slysze to niewiele.
      nie dalabym 700zl za slub + jeszcze ekstra oplaty, ale na szczescie nie musze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka