Gość: JUSTKA IP: 62.29.138.* 27.04.05, 16:00 placimy 600 zl na slub czy na zapowiedzi tez dodatkowo sie placi? ile? czy trezba? a jesli nie zaplacimy to co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pola Re: zapowiedzi IP: 80.51.57.* 27.04.05, 17:27 my płacimy 650-700 zł za ślub, a za zapowiedzi dodatkowo 80 zł! i mniej nie można bo kościół jest w budowie i wciąż potrzeba pieniędzy, a ksiądz stwierdził, że to wcale nie jest dużo, w innych miastach płaci się nawet 1500 zł- parodia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinab1 Re: zapowiedzi 27.04.05, 17:51 Pierwsze slysze by placilo sie za zapowiedzi!!!! My bedziemy mieli proboszcza z mojej parafii i odatkowo ksiedza mowiacego po francusku, gdyz moj narzeczony jest francuzem, ksiadz sam zaproponowal takie rozwiazanie! Obojgu zaplacimy po okolo 700 zl, choc ten drugi prosil tylko o oplacenie podrozy.Natomiast za zapowiedzi nic nie placimy!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JUSTKA Re: zapowiedzi IP: 62.29.138.* 28.04.05, 08:14 zartujesz????????????? ja pitole!!! Im ciagle malo!!! niby wszystko co laska ale nie mniej niz iles tam... zenada!!! robia niezly interes. zreszta widac to po samochodach jakimi jezdza!!! a jak nie dam na zapowiedzi to co? nie udziela mi slubu??? przeciez zapowiedzi nie musza byc. dla mnie liczy sie slub a nie zapowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie_żona Re: zapowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 19:21 Po raz kolejny pytanie postawione na forum można skwitować: co parafia, to obyczaj Nie ma reguł, zazsad, które by obowiązywały w całej Polsce! ba, w diecezji, dekanacie.. Wszystko więc zależy od proboszcza parafii, w której macie ślub. Nam powiedziano :"Co łaska" i dopiero na nasze wyraźne prośby, by tę "łaskę" bliżej określić, usłyszeliśmy w kancelarii: "Proboszcz prosił, żeby raczej nie było to mniej niż 100zł". W tym (jeszcze nie wiemy, ile damy) mamy też kościelnego i organistę (jak nam powiedziano - są opłacani przez parafię) i nie płaciliśmy też za zapowiedzi. Taki proboszcz Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: zapowiedzi 28.04.05, 08:22 U nas jest to samo. Płaci się jakieś 200 zł za ślub (no można i więcej ale n ikt nie wymaga) i jest w tym organista i są zapowiedzi. Nigdy nie dałabym 700 zł za ślub !!!! Chyba oszaleli. Pewnie jak byście powiedzieli że idziecie w takim razie do innej parafii, to od razu zgodziliby się nawet na 300 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JUSTKA Re: zapowiedzi IP: 62.29.138.* 28.04.05, 08:31 to jest na prawde chore...kosciol stal sie instytucja i biznesem a nie swiatynia i domem Boga !!! wstyd! ja rozumiem ze musza z czegos zyc, ale niektorzy na prawde przesadzaja z ta swoja pazernoscia!!! uwazam ze granice 300- 500 zl za wszystko ( msza, organista i zapowiedzi i przystrojenie kosciola ) sa rozsadne, ale nie 600 za slub, 200 za przystrojenie i 100 za zapowiedzi!!! przeciez i tak mamy mnostwo wydatkow przed slubem ( urzad stanu cywilnego, metryki chrztu itd. to wszystko kosztuje. zdziercy! niech tych slubow bedzie 5 do 7 w jedna sobote... i oczywiscie zbieraja na tace na takiej mszy... roba to nawet na pogrzebach!!! to jest zenujace!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinab1 Re: zapowiedzi 28.04.05, 13:55 Nie, to nie ksiadz od nas wymaga 700 zl.Wiem, ze ludzie daja po 500, 600 mimo wszystko.Natomiast my damy 700, gdyz ksiadz okazal sie naprawde w porzadku. My bedziemy w miescie, gdzie bierzemy slub, zaledwie 3 dni przed.Wszystko zostalo zalatwione przez moja mame lub telefonicznie. Ksiadz wykazal duzo dobrej woli, chociaz nie musial.Poza tym, w zwiazku z tym,ze rodzina narzeczonego nie mowi w ogole po polsku, postanowil "sprowadzic" ksiedza, ktory mowi w ich jezyku.Uwazam, ze naprawde jest to sympatyczne z jego strony i postanowilismy mu sie odwdzieczyc wlasnie dajac wiecej za msze slubna. Odpowiedz Link Zgłoś
izaps76 Re: zapowiedzi 28.04.05, 21:24 Witam zgadzam sie ze co parafia to obyczaj.... my zaplacilismy po 50 zl. za za zapowiedzi - podano nam po porstu kwote i juz - a za slub ksiadz powiedzial ze jest to oplata dobrowolna i uscislil ze zazwyczaj okolo 400 zl. Ale niestety do organisty i koscielnego musimy isc osobno ... ile ? jeszcze nie wiemy ( życze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triss Re: zapowiedzi IP: *.toya.net.pl 30.04.05, 13:33 My placimy 300 zl za slub, 100 zl za zapowiedzi (tylko do tej pory nie wiem, czy jest to cena jednych, czy dwoch zapowiedzi), 100 zl dla organisty i 150 zl za przystrojenie kosciola. Uwazam, ze 600 czy 700 zl za sam slub to ciezka przesada. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: zapowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 14:45 U nas wyraznie powiedziano: rezerwacja terminu kosztuje 100zl, a slub kosztuje 350-450zl. Na pewno placi sie tez za zapowiedzi, organiscie placi sie osobno ok 100zl. to nie kosciol, to biznes. wiele razy slyszalam do staruszka, ktory oplacal pogrzeb zony - 400zl sie nalezy, dal 40 i bylo wielkie oburzenie. oczywiscie sa tez normalne koscioly, ale z tego co slysze to niewiele. nie dalabym 700zl za slub + jeszcze ekstra oplaty, ale na szczescie nie musze Odpowiedz Link Zgłoś