Dodaj do ulubionych

gdzie sie zalatwia szybko bierzmowanie!!!?????????

16.05.05, 13:25
blagam pomozcie! niedlugo planujemy z moim narzeczonym slub koscielny jednak
niestety ani ja ani on nie mma sakramentu bierzmowania niezbednego do
udzielenia slubu przez ksiedza! NIE MAMY NIESTETY CZASU NA ROBIENIE TEGO W
NORMALNY SPOSOB CZYLI CHODZENIE PRZEZ ROK NA KURSY ITD. MUSIMY ZALATWIC TO
SZYBKO I BEZ ZADNYCH KURSOW. SLYSZALAM COS O PLACU TRZECH KRZYZY! CZY KTOS Z
WAS WIE JAK TO DOKLADNIE WYGLADA JAK TO SIE ZALATWIA ?
Obserwuj wątek
    • rozalia29 Re: gdzie sie zalatwia szybko bierzmowanie!!!???? 16.05.05, 13:33
      Na Placu Trzech Krzyży uroczystość przyjęcia sakramentu bierzmowania odbywa się
      co piątek. Ze swojej parafii trzeba przyniesć zaświadczenie dla tamtejszej
      kancelarii, że oni jakby kierują kogoś na bierzmowanie na Plac T.K. Trzeba mieć
      też zaliczony materiał, który trzeba zdać najlepiej u swojego księdza
      indywidualnie. To znaczy: idziesz do swojej parafii, dogadujesz się z księdzem,
      że nauczysz się np. w dwa tygodnie, potem on indywidualnie odpytuje i jak uzna,
      że sie nauczyło to wydaje zaswiadczenie do innej parafii , że potwierdza
      przygotowanie tej osoby do bierzmowania i zgadza się na przyjecię bierzmowania
      w innej parafii.
      • miszka00 do rozalii 16.05.05, 13:55
        a moze tak byc ze ksiadz sie nie zgodzi i czy musi to byc koniecznie MOJA
        prafia ?
        • graid Re: do rozalii 16.05.05, 14:33
          nie musi byc Twoja parafia, na Karolkowej swietnie przygotowuja do Sakramentu
          Bierzmowania - mozesz zaczac od np 6 spotkania. Przygotowanie trwa bodajze 1,5
          miesiaca / 9 spotkan bodajze, ale nie jestem na 100% pewna/, po kursie w
          najblizszy piatek mozna przyjac Bierzmowanie, ale jesli nie jestes z parafii
          praskiej
          • rozalia29 Re: do graid 16.05.05, 14:40
            Pewnie tak, ale Miszka pytała się o szybszą możliwość. Pozdr.
    • viinga Re: gdzie sie zalatwia szybko bierzmowanie!!!???? 16.05.05, 13:34
      najlepiej zapytaj swojego księdza. Wiem że są organizowane takie "szybkie"
      bierzmowania. U nas są takie raz w miesiącu w katedrze.
    • jaga112 Re: gdzie sie zalatwia szybko bierzmowanie!!!???? 16.05.05, 13:43
      Moj narzeczony był tam bierzmowany 13 maja czyli zeszły piatek. Wyglada to tak
      ze musisz miec zaliczone nauki przygotowujące do bierzmowania - koniecznie, nie
      ominiesz tego. Idźcie na Karolkową do tamtejszej parafii - nauki sa chyba o 19
      ale nie pamietam w jakie dni, chyba wtorek. Znajdziedz tel do kancelarii w
      necie lub ksiazce telf. Nauk jest 8 i na koniec jest egzamin. Jak masz
      zaliczone to dostajesz w kancelarii papier z którym po spowiedzi (musi ci ksiac
      spowiednik podpisac na tym papierze) mozesz isc na plac trzech krzyzy w kazdy
      piatek oprócz 1 piatku mieisaca o 18 jest bierzmowanie. Jesli idziecie we
      dwójke mozecie miec 1 świadka, który - i to jest ważne- musi miec z parafii
      zaswiadczenie ze jest wierzącym i praktykującym katolikiem. Z tym papierem nie
      ma problemu. Świadek musi byc po spowiedzi ale jej nie potwierdza. I to chyba
      na tyle. Jak masz pytanka to wal śmiało bo jestem w temacie wink
      • miszka00 do jagi 16.05.05, 13:50
        sluchaj wielkie dzieki! ale to mi w sumie nie zmienia sytuacji bo tak czy saiak
        z tego co miowiesz nauk nie da sie pominac tylko ze my nie mam,y na to czasu
        • rozalia29 Re: do miszki 16.05.05, 14:05
          Dlatego najlepiej jest udać się do własnej parafii(własnej dlatego, że tam
          wiedzą z kim rozmawiają i z tej parafii wychodzą wszelkie pozwolenia np. na
          ślub gdzie indziej, metryka chrztu itp.)i dogadać się z księdzem. Córka
          znajomej (też bez bierzmowania)od razu pojechała na Plac T.K. i stamtąd
          skierowali ją z powrotem do jej parafii. Tam ksiądz dał jej tematy do nauki.
          Odpyta ją w przyszłym tygodniu. Jeżeli zda, wyda jej zaswiadczenie że jest
          przygotowana i zezwala jej przyjąć bierzmowanie na PlacuT.K. Wszystko jak
          dobrze pójdzie zajmie jej dwa tygodnie, bo tematy dostała w ta sobotę a
          bierzmowanie będzie w razie czego w piątek.
        • jaga112 Re: do jagi 16.05.05, 14:17
          zagadaj z księdzem w swojej parafii bo jak mowie- nauk nie przeskoczysz. Może
          zrobi wam dwa indywidualne spotkania. Idz i przedstaw sytuację. Może tak jak
          mojemu koledze zrobią ci takie dwa spotkanka.
        • vandikia Re: do jagi 16.05.05, 14:19
          mi to się wydaje, że wy nie macie ochoty na te nauki, a nie czasu. Po co brać
          slub kościelny-dla szopki?

Weźcie sobie cywilny, a potem w spokoju przygotujcie się do kościelnego

Pozdrawiam
          • rozalia29 Re: do vandiki 16.05.05, 14:27
            Nie oceniaj tak pochopnie. Czasem tak bywa. My np. odbylismy nauki
            przedmałżeńskie wekeendowe, bo w tygodniu zupełnie nie mamy czasu,
            chodzilibyśmy cztery miesiące albo i dłużej , żeby zaliczyć wszystkie tematy. I
            uważam, że warto było, bo ksiądz rzeczywiscie stworzył właściwą atmosferę
            spotkania. Bywa,że chęci ma się dobre, a zaniedbania(np. brak bierzmowania)
            trzeba nadrabiać i bywa, że szybko.
            • vandikia Re: do vandiki 16.05.05, 14:30
              ok rozalio, co innego nauki - sama przyznasz. A co innego sakrament. A w
              tekście : gdzie się załatwia bierzmowanie - łatwo wyczuc intencje. Jasne, że
              zdarzają się "wpadki" i inne sytuacje zyciowe (nie wiem ktoś umiera, czy coś).
              Ale mimo wszystko będę obstawać przy tym co napisałam w załozonym wątku. Wg
              mnie jak ktoś wierzy, a już mu się zdarzy nieoczekiwana sytuacja, powinien
              wziąc najpierw cywilny. Potem niech się nawet w miesiąc do bierzmowania
              przygotuje i je przyjmie, ale niech nie mówi "załatwiłem sobie", bo to nie
              handel.

Pozdrawiam wink
              • rozalia29 Re: do vandiki 16.05.05, 14:38
                Ależ moja droga, bywa, że ktoś i rok przygotowuje sie do sakramentu i tyle z
                tego wynosi co nic, a cieszy się bo ma zaliczone i z głowy. A niektórym może
                dwa tygodnie samodzielnego czytania katechizmu i indywidualna rozmowa z
                księdzem dadzą dużo więcej. Zwykle rzeczywiście ludzie traktują to jako jeszcze
                jeden papier do załatwienia. Ale na pewno nie wszyscy. Pozdr.
          • jaga112 Re: do jagi 16.05.05, 14:35
            Bierzmowania część ludzi nie ma przez zwykłe zaniedbanie - ja tak jak do
            komunii przystapiłam w "terminie" czyli ósmej klasie ale jest masa ludzi która
            tego nie zrobiła i co maja rezygnować ze ślubu kościelnego? To co napisała
            Vandikia jest absurdem bo te nauki są często zaraz po pracy i nie sądzę zeby
            chciało Ci się biegać na nie. Dlatego te osoby nie maja na to ochoty. Ale to
            nie jest szopka.
            • graid Re: do jagi 16.05.05, 14:39
              sa tez nauki w weekendy- wiec bez przesady, mozna je zobic jak sie chce. To nie
              jest tak, ze je organizuja tylko w dni "o pracy"
            • vandikia Re: do jagi 16.05.05, 14:39
              jago

ludzie, którzy nie przystąpili w 2 klasie podstawówki do Komunii do powiedzmy
              ok 20 roku życia żyli na innej planecie? Czy nagle im się światopogląd zmienił,
              że teraz już są pewni, że chcą żyć w wierze katolickiej. W Polsce ślub biorą
              najczęściej ludzie dorośli, więc chyba są świadomi tego co zaniedbali i jeśliby
              myśleli troche o życiu duchowym, a nie tylko materialnym (nie mylić z
              pieniędzmi) to pewnie szybko by wszystko nadrobili.

Dalej uważam, że dla większości ludzi, którzy coś "załatwiają" jest to szopka.

Poza tym wczytaj się jeszcze raz w to co napisałam. Mozesz szukac innej
              parafii, mozesz odbyc szybszy kurs, nik Cie nie zmusza gdzie masz to zrobić.
              Dla chcącego nic trudnego, bo mozliwości jest po prostu mnóstwo!!!

Pozdrawiam
              • rozalia29 Re: Ogólnie 16.05.05, 14:44
                A jak się coś dla czegoś poświęci i ma się ochotę na pewne wyrzeczenia np.
                latanie na nauki dwa razy w tygodniu z wywieszonym jęzorem po pracy mimo
                zmęczenia, to znaczy,że Ci na tym naprawdę zależy.
                • graid Re: Ogólnie 16.05.05, 14:47
                  "latanie na nauki dwa razy w tygodniu " - na Karolkowej raz w tygodniu
                  • rozalia29 Re: Ogólnie 16.05.05, 14:49
                    A to rzeczywiście duża wygoda.
                    • graid Re: Ogólnie 16.05.05, 14:56
                      a co?? chcialabys dostac tylko papierek czy SAKRAMENT Bierzmowania??? Tak
                      ciezko poswiecic 1,5 h raz w tygodniu na spotkania prygotowujace do wziecia
                      saktamentu??? Ludzie bardzo czesto sie "budza" tuz przed slubem i chca miec juz
                      i teraz Bierzmowanie. Maja czas wybierac sale, kiecke, gajerek, ustalac menu w
                      restauracji a szkoda im poswiecic chwilki dla Boga uncertain. Nie moga chodzic w
                      tygodniu, to organizowane sa tez takie spotkania przygotowujace w weekend, ale
                      przeciez w weekend trzeba odpoczac, pospacerowac po starowce....., kto by
                      chcial chodzic na nauki.....
            • vandikia Re: do jagi 16.05.05, 14:53
              jeszcze dodam, że ostatnio w pracy miałam zamęt, mnóstwo mnóstwo roboty, po
              pracy przebijałam się przez korki do domu, wpadałam i dosłownie w locie coś
              jadłam i chodziłam na godzinne nauki z moim facetem. I muszę przyznać, że tak
              czy siak, to jakoś zbliża ludzi.

I zal mi było dziewczyn, które same siedziały i patrzyły smutno na pary.
              Wiem praca, może jakies inne zadania specjalne. Tak czy siak, nieciekawie to
              wyglądało.
              • rozalia29 Re: do graid 16.05.05, 14:58
                A na którą z nas tak krzyczysz, bo się troszkę zgubiłam?
                • graid Re: do graid 16.05.05, 15:03
                  alez ja nie krzycze smile Nie uzylam ani wykrzyknikow ani capslooka, wiec nie wiem
                  z czego to wywnioskowalas.... uncertain
    • agamaks Re: gdzie sie zalatwia szybko bierzmowanie!!!???? 16.05.05, 15:02
      Najpierw załatwisz sobie bierzmowanie, a potem ślubu udzieli Wam ksiądz. Przy
      takim ujęciu tematu, to się nie dziwię, że Vandikię zalała gorączka.
      • vandikia Re: gdzie sie zalatwia szybko bierzmowanie!!!???? 16.05.05, 15:17
        już mi trochę przeszło, nie będę świata zbawiać na siłę...

tak swoją drogą fajne sa pytania: a który ksiądz będzie wam ślubu udzielałwink

odp: żaden, ślubu udzielimy sobie nawzajemsmile
        • jaga112 Re: gdzie sie zalatwia szybko bierzmowanie!!!???? 16.05.05, 15:26
          Ale się afera zrobiła! Wydaje mi się ze autorka tematu czeka na pomoc a nie na
          ocenę!! Dlaczego na tym forum ktos nie może zarzucic tematu zeby ktos po nim
          nie pojechał. Panny piszą: oceńcie moją suknię i wszyscy piszą jaka to ta druga
          jest śliczna!! Tu możecie sobie pooceniać i pokrytykowac. Ja bedę się bała
          kiedyś rozpocząć jakiś wątek żeby po mnie nie pojechano tak jak po autorce tego
          wątku. Że robi szopkę? Robi i co wam do tego!! Że za mało wysiłku w to wkłada??
          Może nie chce lub nie ma czasu!! Pomagajcie a nie oceniajcie. A Vandikia ma
          dziś zły humor o czym się mozna od razu przekonać. Vandikio, skocz po
          czekoladę, mi to zawsze pomaga na złość i chyba sobie zaraz tabliczkę doustnie
          zaaplikuję. Pozdrawiam (bez złośliwości!!)
          • vandikia Re: gdzie sie zalatwia szybko bierzmowanie!!!???? 16.05.05, 15:43
            dzieki jago,

humor mam zły to prawda

i bynajmniej moim celem nie bylo oszkalowanie tej dziewczyny

po prostu jak ktos bardzo bodzie w moją wiarę, się oburzam

a dziś się tylu herezji naczytalam, ze aż oczy bolą.

pozdrawiam wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka