Dodaj do ulubionych

ZASKOCZENIE W KANCELARII:)

28.06.05, 08:51
CZEŚĆ MÓJ NARZECZONY MA 33 LATA I W ZWIĄZKU Z TYM KSIADZ KAZAŁ MU
PRZYPROWADZIĆ DO KANCELARII 2 ŚWIADKÓW KTÓRZY ZNAJĄ GO OD PRZYNAJMNIEJ 15 LAT
I ZAŚWIADCZĄ ZE NIEMA JUŻ WCZEŚNIEJ ZAŁOŻONEJ RODZINY. SPOTKALIŚCIE SIĘ Z
CZYMŚ TAKIM??
Obserwuj wątek
    • aldialdi Re: ZASKOCZENIE W KANCELARII:) 28.06.05, 08:58
      Nie i uważam to za totalna głupotę. Ksiądz nie ma żadnego prawa wymagać od was
      przyprowadzenia świadków. tak przynajmniej uważam i jak znam siebie już bym się
      z nim o to kłóciła. smile
      • vanilla4 Re: ZASKOCZENIE W KANCELARII:) 30.06.05, 17:17
        Załamka... Przecież oprócz wspomnianych dokumentów wygłaszane są zapowiedzi o
        ile się nie mylę wlaśnie w celu stwierdzenia braku takich przeszkód...
    • caroll5 Re: ZASKOCZENIE W KANCELARII:) 28.06.05, 09:01
      Nieprawdopodobne!Przecież daliście mu napewno aktualne metryki chrztu z
      adnotacją o tym, czy było ewentualnie zawarte wczesniejsze małżeństwo
      koscielne, z urzędu stanu cywilnego też pewnie macie zaświadczenie o braku
      przeszkód do zawarcia zwiazku małzeńskiego. A jeżeli nie macie to bedziecie
      mieli i tam będzie wszystko napisane!Może chodzi o to czy Twój narzeczony nie
      maił wczesniej jakiejś "nieformalnej" rodziny, dzieci z tego związku.A jego
      działania to chyba zbyteczna nadgorliwosć. Zadzwoń do kurii biskupiej albo
      swojej diecezji i zapytaj specjaliste czy ksiądz może żądać takiego
      oświadzczenia od postronnych osób, świadków
    • marmar1906 Re: ZASKOCZENIE W KANCELARII:) 28.06.05, 09:18
      Jesli narzeczony ma wszystkie dokumenty (tzn metryka chrztu "do slubu
      koscielnego", z adnotacja o bierzmowaniu, swiadectwo z religii, dokumenty z USC
      itp) to ksiadz nie powinien tak robic, wiek nie ma tu nic do rzeczy. Jesli
      brakowalo dokumentow to moze sa takie procedury?
      • nutencja1 Re: ZASKOCZENIE W KANCELARII:) 28.06.05, 09:22
        no właśnie On ma już wszystkie dokumenty ja mam braki ale jestem młodsza i nie
        muszę przyprowadzać swiadków. Chyba jednak zadzwonie do kurii tak z ciekawości
        bo jak znam życie dla świętego spokoju i szybkiego otrzymania licencji (ślub
        bierzemy nie w swojej parafi) przyprowadzimy świadków.
        • domi_mikolka Re: ZASKOCZENIE W KANCELARII:) 30.06.05, 16:03
          jejku, to ja nie wiem co nas czeka, bo mój narzeczony ma lat 35, a ja jestem
          sporo młodsza. ciekawe ilu my będziemy musieli przyporwadzać świadków? powiem
          mojemu ukochanemu, żeby zaczął się zastanawiać, kto poza jego mamą zna go
          dłużej niż 15 lat...
          • elld Re: ZASKOCZENIE W KANCELARII:) 30.06.05, 16:30
            mój ma również 35 lat i byliśmy dzisiaj w kancelarii, opowiedziałam księdzu to
            zdarzenie (Twoje) i świetnie się bawiliśmy; chociaż nowy protokół zabiera takie
            pytanie, które ksiądz może "źle zrozumieć" i prosić o potwierdzenie;
            najbardziej podobało mi się pytanie co do stanu psychicznego .. odpowiedziałam
            księdzu, że każdy chory twierdzi, że jest zdrowysmile)) dziwnie się na mnie
            popatrzył, ale u nas było OK! - czego i wam życzę
            • salsa11 Re: ZASKOCZENIE W KANCELARII:) 30.06.05, 18:23
              my u księdza też mieliśmy ubaw z tym pytaniem o zdrowie psychiczne... bo jak
              pytał o to mojego R to dyskretnie za jego plecami pokazywałam księdzu, że jest
              chory... ksiądz zrobił sie czerwony jak burak ze śmiechu i powiedział : hmm
              czyli chory ... a na jaką przypadłość Pan choruję, Panie R...?? smile))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka