zurek7777 30.08.05, 12:28 Potrzebuję rady. Jestem w ciąży i chcę wziąć szybki ślub konkordatowy i to nie w swojej parafii. Jak to ugryzć,żeby wszystko przebiegło w miare szybko i bezproblemowo?? Czu ktoś ma podobne doświadczenie za sobą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rubens22 Re: szybki ślub 30.08.05, 15:18 jeśli ślub nie w swojej parafi ani narzeczonego,to musicie miec pozwolenie od twojego lub jego proboszcza.Myślę,ze najdłużej jednak trwaja nauki-chyba najlepiej wam będzei zrobić weekendowe.Poradnictwo przedmałżeńskie ja z narzezonym "załatwiliśmy"w ciągu 1 dnia(normalnie 3 środy w miesiącu),poprosiłam panią,która to prowadzi,bo narzeczony pracuje za granicą i był tylko na weekend.A nauki też w ciągu 2 dni-tzn.ja robiłam uczciwie,tyle,ile trwały,ale ze względu na narzeczonego poprosiłam proboszcza parafii gdzie robiłam nauki i dał nam książkę,kazał przeczytać parę rozdziałów i podyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
mika761 Re: szybki ślub 30.08.05, 15:21 jak powiesz w kościele w którym bedziecie brać ślub że jesteś w ciązy i zalezy wam żeby dziecko przyszło na świat w związku małżeńskim, żadnych nauk i poradni nie będzie trzeba robić. Odpowiedz Link Zgłoś
marmar1906 Re: szybki ślub 30.08.05, 16:30 Nie mam za soba (ani przed ) ale zrobilabym tak: 1. Zebrac akty chrztu z adnotacja o bierzmowaniu oraz swiadectwa z religii 2. Z USC gdzie sie urodziliscie wziac skrocone akty urodzenia 3. Z aktami urodzenia do USC po papier do slubu konkordatowego. 4. Z papierami z pkt. 1. i 3. do ksiedza w twojej lub narzeczonego parafii idziecie spisac protokol i dac na zapowiedzi. Jesli nie jestescie z tej samej parafii to dostaniecie papierek ktory zaniesiecie do drugiej parafii aby tam wyglosili zapowiedzi. Na zapowiedzi liczcie 3 tygodnie. Teoretycznie idac spisac protokol powinniscie miec juz papier o odbyciu nauk i poradni. Tu powiedzialabym ksiedzu jak sprawa stoi i albo rzeczywiscie was zwolni (np. z nauk na podstawie swiadectwa z religii - slyszalam o takim przypadku) albo odbedziecie nauki (zacznijcie jak najszybciej) i doniesiecie zaswiadczenia pozniej. 5. W miedzyczasie rezerwujesz termin w kosciele 6. Po odbyciu nauk i wygloszeniu zapowiedzi ksiadz u ktorego spisywaliscie protokol da wam licencje (zazwolenie na slub w innej parafii), licencje zaniesiecie do kosciola w ktorym bierzecie slub. To tyle formalnosi. Odpowiedz Link Zgłoś