Dodaj do ulubionych

Slub cywilny

12.09.05, 11:32
Mam pytanie.Czy moze ktoras z Was orientuje sie czy slub cywilny mozna brac
poza urzedem stanu cywilnego??Niestety nie mozemy miec slubu koscielnego i
dlatego chcielibysmy aby nasz slub cywilny byl wyjatkowy.Czy mozliwe jest aby
urzednik udzielil nam slubu np.w ogrodzie?Dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • deczko Re: Slub cywilny 12.09.05, 11:42
      Tam gdzie moja siostra miala wesele, kierownik mowil, ze ludzie od razu na sali
      weselnej biora slub cywilny.

A kiedys na forum widzialam, wlasnie fotki ze slubu nad morzem.
      • diabladko Re: Slub cywilny 12.09.05, 12:02
        Dziekuje za odpowiedzsmile czyli wychodzi na to ze mozemy zorganizowac slub w
        innym miejscu niz urzad stanu cywilnego
        • poziomka76 Re: Slub cywilny 12.09.05, 12:31
          Oczywiście, że możecie. Musicie to tylko ustalić z kierownikiem urzędu USC.
          • diabladko Re: Slub cywilny 12.09.05, 12:35
            Nawet nie wiecie jak bardzo poprawilo mi to humorsmile bo jak sobie wyobrazalam
            slub w naszym dosc obskurnym urzedzie to az mnie ciarki przechodzily.Czyli
            zabieram sie za planowanie mojego wysnionego slubu w ogrodziesmile
            • nikkka Re: Slub cywilny 12.09.05, 14:43
              Witaj,
              ja mialam slub cywilny poza USC. Jezeli chcesz miec szegoly to daj znac na priv.

Nikkka
              • diabladko Re: Slub cywilny 12.09.05, 15:42
                Nikkka nie moge wyslac maila
                • nikkka Re: Slub cywilny 12.09.05, 15:54
                  Nie mozesz? Mozemy pogadac na forum.
                  • kiwigirl Re: Slub cywilny 13.09.05, 10:33
                    pogadajcie proszę na forum, mnie też ten temat interesuje.

w jakim mieście brałaś ślub nikka? i czy mieliści "powód" jak to określają w USC
                    do zawarcia zwiazku poza usc, czy też faktycznie tylko ze względu na ladniejszy
                    wystrój, miejsce przenieśliście się gdzieś indziej? gdzie?
                    • nikkka Re: Slub cywilny 13.09.05, 11:26
                      Slubu nie bralam w miescie tylko w wybranym przez nas miejscu 10 km od
                      najblizszego miasta - nad jeziorem na warmii.
                      Powodu nie mielismy za specjalnego - oprocz tego ze a) nie chcielismy slubu
                      koscielnego, b) najblizszy USC byl tak ochydny ze powiedzialam ze wezme tam
                      slub po moim trupie c) naogladalam sie amerykanskich produkcji filmowych klasy
                      B wink))

Wszystko zalezy od zgody kierownika USC. Jezeli chce to nie potrzebuje zadnych
                      powodow. Jezeli jest formalista to nic nie zdzialacie w tym kierunku.

W Warszawie jest to juz normalne - pisze sie do kierownika USC i zalacza zgode
                      wlasciciela budynku ("miejsca" gdzie slub ma sie odbyc). Nie spotkalam sie
                      jeszcze z para ktorej by odmowiono.

Poza Warszawa w jakis bardziej "romantycznych" miejscach moze byc problem bo
                      np. "moj" urzednik w zyciu sie z taka sytuacja nie spotkal. I podjecie decyzji
                      zajelo mu troche czasu. Ale wykazal sie dobra wola.

Dodam jeszcze, ze miejsce w ktorym bralam slub jest 350 km od Warszawy i zadne
                      z nas nie ma z nim nic wspolnego poza sentymentem wink

• kiwigirl Re: Slub cywilny 13.09.05, 11:59
                        hej, ja chyba cię skądś kojarzę... jakoś tak to znajomo brzmi smile
                        • nikkka Re: Slub cywilny 13.09.05, 12:06
                          He, he... bylas na moim slubie?
                          Bo wydaje mi sie ze nie uzewnetrznialam swoich przezyc nigdzie indziej do tej
                          pory wink
                          • kiwigirl Re: Slub cywilny 13.09.05, 12:11
                            niestety po romantycznych brzegach jezior poza warszawą dawno sie nie
                            włóczyłam... wiec chyba nie. A szkoda...

Ale gdzies czytałam podobny post. o urzędzie "niewarszawskim" i zaskoczonym
                            urzędniku... nawet fragment o ochydnych USC brzmi znajomo...

a na gimbli nie bywasz?
                            • nikkka Re: Slub cywilny 13.09.05, 14:00
                              Na gimbli bylam do tej pory ze 2 chyba razy - usilowalam bezskutecznie sprzedac
                              sukienke wink

A ochydne urzedy chyba sa wszedzie.
                              • kiwigirl Re: Slub cywilny 13.09.05, 15:33
                                to znaczy ze ktoś miał taki pomysł jak ty smile

masz racje co do urzędów, niestety u nas takie właśnie są. choć przecież tak
                                niewiele trzeba aby je "poładnić". My sie przymierzamy do Warszaswskiego Pałacu
                                Ślubów. Wewnątrz niespecjlnie, ale zato sąsiedztwo starówki ma w sobie urok.

też chciałam w jakims pieknym ogrodzie, wśród kwiatów czy nad jakimś jeziorem
                                ... ale chyba ślub bedzie w kweitniu, a wtedy ani te ogrody jeszcze nie są takie
                                piękne ani gwarancji nei ma ze nad woda błotka nie bedzie... sad
                                • monia725 Re: Slub cywilny 13.09.05, 16:18
                                  dziewczyny a na skromnym cywilnym [w urzedzie] świadkowa też powinna mieć
                                  bukiet? Kurcze, bo zapomniałam o bukiecie dla niej sad To my kupujemy kwiaty dla
                                  świadkowej?
                                  • iskierka4 Re: Slub cywilny 13.09.05, 16:56
                                    Dziewczyny a ile wogle kosztuje slub cywilny??? czy macie jakies "specjalne"
                                    oplaty za to ze slub jest poza urzedem tylko np. w jakims ogrodzie??

My raczej rezygnujemy z ksoceilnego bo jest to bardzo drogie i wesele tez.
                                    Chxcemy cywlimy i tylko przyjecie ale juz sama nie wiem jakie to sa koszty.

Napiszcie ile trzeba kaski przygotowac i czy da sie wszystkie formalnosci w
                                    miesiac zalatwic???
                                    • annajustyna Re: Slub cywilny 13.09.05, 16:58
                                      A co ma koscielny z drozyzna wspolnego???? Koscielny sie bierze ze wzgledu na
                                      sakrament a nie pompe!!! Ludzie, skad to przekonanie, ze koscielny musi byc
                                      wystawny???? Podobniez slub poza USC kosztuje 1000 zl, a koscielny mozna
                                      dostac za darmo...
                                      • nikkka Re: Slub cywilny 14.09.05, 09:16
                                        O rany dziewczynko, kto Ci takich bzdur naopowiadal???
                                        Slub poza urzedem nie kosztuje ani grosza wiecej niz slub w urzedzie - czyli
                                        jak ktos juz wspomnial cos ok. 100 PLN za akt slubu i odpisy.
                                      • kiwigirl Re: Slub cywilny 14.09.05, 13:40
                                        tak, czytam i czytam wpisy - głównie z ciekawości - o ślubach kościelnych i co
                                        widzę? "co łaska" dla księdza - 500-1000pln, plus organista nawet do 300pln... i
                                        kwiaty do kościoła (choć te zawsze w kościele są, no ale na ślub trzeba jak
                                        widać swoje mieć...) jednak chyba ten ślub kościelny "za darmo" to nie jest
                                        prawdą...
                                    • monia725 Re: Slub cywilny 13.09.05, 17:19
                                      Za cywilny w urzędzie płacimy 82,50 wink do tego jeśli bierzesz toast dla gości
                                      to ok 4 zł/osobę. To jest za sam ślub, reszta wydatków na ewentualne zdjęcia,
                                      przyjęcie, kamerę itd zależy już od ciebie
                                      • dc22 Re: Slub cywilny 14.09.05, 09:51
                                        hihihi smile na gimbli byl dokladnie ten sam pomysl smile faktycznie, tez sie nim
                                        zainteresowalam bo tez moze sie zdarzyc ze miec bede jedynie cywilny smile)

wiem ze to mozliwe - poza USC - i tez bede tak to wtedy zalatwiacsmile stad dodaje
                                        ten watek do "ulubionych" smile

pozdrowionka
                                        • diabladko Re: Slub cywilny 14.09.05, 09:55
                                          Ja chcialabym zorganizowac nasz slub w ogrodzie naszych znajomych.Wyrazili na
                                          to zgode,ale mamy problem z urzednikiem.Powiedzial ze nie spotkals sie jeszcze
                                          z takim wydziwianiem.Cholercia ale ten urzad stanu cywilnego jest tak obskurny
                                          ze az szkoda gadac.Bylam tam raz na slubie i wogole nie czulo sie tej atmosfery.
                                          • nikkka Re: Slub cywilny 14.09.05, 10:30
                                            Ja swojemu pokazalam pare artykulow z prasy typu "ze ktos tam wzial slub w
                                            balonie, w ogrodzie, na statku" Mysle ze to go troche przekonalo ze nie jest
                                            to "wydziwianie".
                                  • kiwigirl Re: Slub cywilny 14.09.05, 13:42
                                    podnosze pytanie - w wersji ogólnej:

czy świadkowa musi miec wiazankę? mnie sie podobają takie "długie chude" z
                                    jednego czy trzech kwiatów z pięknym kielichem (nazwa gdzies tu była ale nie
                                    pamiętam) bez odób itp. wiec dziwnie by wygladało gdyby świadkowa miała nagle
                                    bukiecik, albo jeszcze - takie samo coś jak ja smile

tym bardziej w USC, gdzie wszystko trwa dużo krócej, świadkowie stoją jakoś
                                    obok, podpisują papiery itp itd.
                                    • dakota77 Re: Slub cywilny 16.09.05, 22:29
                                      Alez w tej kwstii nie ma w ogole czegos takiego jak "musi":0. zrobcie, jak wam
                                      sie podobasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka