Dodaj do ulubionych

Ślub poza USC

30.11.05, 08:03
Cześć słyszałam ostatnio od pewnego restauratora, że nie można już brać
ślubów poza USC, czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • agnieszkad321 Re: Ślub poza USC 30.11.05, 12:13
      Oczywiscie, ze tak! Ja tak planuje swoj slub, najlepiej na lonie natury. Musisz
      po prostu pojsc do dowolnego Urzedu Stanu Cywilnego i napisac do jego
      kierownika podanie z "prosba o oddelegowanie urzednika na uroczystosc zawarcia
      malzenstwa poza Urzedem Stanu Cywilnego". Musisz prosbe umotywowac - wystarczy
      jakis banal typu "chcemy, aby nasz slub mial niepowtarzalna oprawe; to miejsce
      jest dla nas wazne z przyczyn emocjonalnych", czy cos takiego. Jedyna rzecz,
      ktora musisz zapewnic to miejsce na godlo panstwowe i znak USC (wiec moze
      konieczna bedzie jakas altanka czy cos). Miejsce nie moze tez "obrazac powagi
      urzedu". Ta usluga nic nie kosztuje dodatkowo oprocz oplaty za transport
      urzednika tam i z powrotem. Byc moze trzeba tez zaplacic za transport
      urzednika , zeby sprawidzil, czy miejsce go nie obraza. Jesli wybierasz sobie
      plener nie nalezacy do Ciebie , musisz miec zgode wlasciciela terenu na
      zorganizoanie uroczystosci i dolaczyc ja do podania. Jedyny problem to moze byc
      termin. Jesli jest duze "oblozenie" urzedu - moga nie chciec wypuscic urzednika
      i trzeba rezerwowac z duzym wyprzedzeniem.
      Pozdrawiam!
      • kiwigirl Re: Ślub poza USC 30.11.05, 13:16
        kurczę, pomysł już kiedyś chodził mi po głowie, potem zupełnie odpuściliśmy.
        jak to wyglada - czy trzeba od razu skladac podanie przy wyborze daty czy mozna
        np. zarezerwować termin a potem poprosić o "oddelegowanie urzednika"?

mysleliśmy żeby załatwić formalnosci juz teraz, a żeby to zrobić poza USC to
        musielibyśmy chyba najpierw jakieś miejsce wynaleść i zaklepać itp...

mam troche poczucie bezradnosci jeśłi chodzi o te przygotowania. dotad tylko
        czytałam net, oglądałam strony itp, a teraz trzeba przejść od teorii do praktyki
        i... sad
        • lutienn Re: Ślub poza USC 30.11.05, 13:35
          Słyszałam, ze urząd mozna załatwiać najwcześniej pół roku przed planowaną datą.
          Ah i slyszałam ze ta przyjemnośc koszyuje około 500zł.
    • kiwigirl gdzie Ślub poza USC? 01.12.05, 13:54
      ja tez już sprawdziłam, opłata "za ślub" jest taka jakby miał miejsce w USC.
      dodatkowo musisz zapewnić transport do/z miejsca dla urzednika odelegowanego
      (czyli koszt benzyny lub taxi jak nie chcesz tacie czy bratu głowy zawracac)
      oraz oczywiście koszt wynajmu samej sali w ładnym miejscu.

a ja mam jeszcze pytanie jak w temacie - gdzie "pałacowe" sale można wynająć na
      samą uroczystość ceremonii zaślubin (cywilną) w w-wie?

wiem o pałacyku Szustra choć nie wiem u kogo to załatwiac. jedziemy jutro
      oglądać. choc może ktoś ma jakis kontakt do jakiejś konkretnej osoby tam?

słyszałam cos tez o Łazienkach - ale nie wiem w którym budynku by można, czy w
      pałacu? czy w którymś z bocznych? czy ktoś wie gdzie i jak to załatwiać i gdzie
      sie udać?

będe wdzieczna za wszelkie kontkaty i informację, tu lub na priva.
      • sandraa3 Re: gdzie Ślub poza USC? 01.12.05, 14:27
        w jabłonnej w pałacyku też można.
        • kiwigirl Re: gdzie Ślub poza USC? 01.12.05, 14:55
          słyszałam o Jabłonnej, ale to juz jednak jest kawałek drogi.

znasz jakieś szczegóły? tj. cenę wynajmu i czy tam tez robią wesela czy tylko
          ceremonię? ustaliliśmy ze na obrzeżach W-wy tylko jeśli w tym samym miejscu lub
          tuz obok znajdziemy knajpkę na wesele. inaczej nie ma sensu - ciagać gości poza
          warszawe na 20 minut a potem znów jechac na drugi koniec miasta na wesele.

niestety knajpki na wesele w pałacykach za 180pln od osoby odpadaja ze względów
          budzetowych.

A coś w Warszawie jeszcze znacie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka