Dodaj do ulubionych

kiedy do ksiedza

14.12.05, 16:37
Mam mały problem. bierzemy slub 29 lipca, sale, fotografa olkiestrę mamy już
załatwioną pozostał ksiądz. Wszystkie te sprawy załatwiałam sama bo mój
przyszły mąż pracuje w delegacji i tylko na weekendy jest w domu. Szef
stawarza mu problem z urlopem a proboszcz w naszej parafi nie jest zbyt miły
i jak bylismy ui niego w sobotę to nas popraostu nie przyjoł bo stawierdził
że godziny urzedąwania ma od poniedziału do piątku. Boje się że jak mój
przyszły mąż dostanie wkońcu urlop i pójdziemy do księdza to nasz termin
będzie już zajęty.
Obserwuj wątek
    • adzik27 Re: kiedy do ksiedza 14.12.05, 17:09
      zarezerwować termin w kosciele możesz sama. jak juz pojdziesz do ksiedza to
      spróbuj wyjasnic na czym polega problem. Jak nie będzie chcial sluchac (mam
      nadzieje ze tak nie bedzie) to idz do innego kosciola.
      • siwa2409 Re: kiedy do ksiedza 14.12.05, 17:11
        No własnie nie jestem pewna czy moge iśc sama z tego co wiem to akurat tam
        musimy iśc razem
        • raszefka Re: kiedy do ksiedza 14.12.05, 17:16
          Razem to na spisywanie protokołu, z dokumentami, najwcześniej 3 miesiące przed
          ślubem. Teraz idź sama. Nie wiem, jakie tam u was porządki, ale takie rzeczy
          załatwia się w kancelarii. Proboszcz moze był niemiły, a może nie miał ksiąg u
          siebie
        • marmar1906 Re: kiedy do ksiedza 14.12.05, 17:28
          Mozesz isc sama (najlepiej w godzinach pracy kancelarii, to ksiadz nie bedzie
          mogl cie odeslac), aby zarezerwowac termin. Ok 3 miesiace przed slubem umowicie
          sie z ksiedzem (np telefonicznie) na konkretny dzien i godzine na spisywanie
          protokolu, wtedy musicie isc z narzeczonym.
    • ewcia1980 Re: kiedy do ksiedza 14.12.05, 19:51
      moim zdaniem nie powinnas wogóle sie przejmowac niemiłym ksiedzem i spokojnie
      sama pójśc zarezerwowac termin, oczywiscie w godzinach otwarcia kancelarii.
      ja tak własnie zrobiłam w ta niedziele. proboszcz przyjał mnie, mimo ze
      kancelaria parafialna była wtedy nieczynna. termin zarezerwowałam a z
      narzeczonym mam sie pojawic własnie do spisania protokołu.
      mysle, ze u ciebie tez nie powinno byc problemu a jakby ksiadz cos marudził to
      idz z bratem czy dobrym kolega smile (oczywiście nie namawiam nikogo do kłamstwa,
      ale jak nie bedzie innego wyjscia to cóż poradzic)

Ps. ja byłam z moimi rodzicami smile bo akurat pojechalismy razem na msze i
      stwierdziłam, ze moze przy okazji załatwic ta sprawe.
      pozdrawiam.
    • miszka00 Re: kiedy do ksiedza 15.12.05, 11:33
      hehe ja tez slubuje 29 lipca i tez wszystko mam załatwione oprócz slubu
      koscielnegosmile ale na szczescie parafii w warszawie nie brakuje a księza na
      szczęscie udzielają kilku slubów dziennie, a ja nie mam jakiejs wysnionej
      jedynej parafii w której chciałabym sie pobrac!

wazne z kim a nie gdzie i kiedy.
      • annajustyna Re: kiedy do ksiedza 15.12.05, 12:12
        Wbrew pozorom nie az takiej dowolnosci co do parafii - Twoja jest parafia
        meldunku czasowego ponad 3 m-ce i tam sie wszystko zalatwia...
        • fuczka Re: kiedy do ksiedza 15.12.05, 12:50
          Termin i miejsce ślubu rezerwujesz w tym kościele, w którym chcesz brać ślub i
          nie musi to być twoja parafia "meldunku czasowego ponad 3 m-ce".
          • annajustyna Re: kiedy do ksiedza 15.12.05, 13:01
            Dobrze, ale Miszka pisala o zalatwianiu slubu koscielnego, czyli miala chyba na
            mysli cala otoczke formalna...
            • fuczka Re: kiedy do ksiedza 15.12.05, 13:38
              Co nadal nie oznacza, że musi to być kościół parafialny narzeczonej.
              • annajustyna Re: kiedy do ksiedza 15.12.05, 14:28
                Ok, moze byc to kosciol narzeczonego.
    • pati_m Re: kiedy do ksiedza 18.12.05, 09:06
      Myślę, że spokojnie możesz iść sama. My bierzemy ślub w moim rodzinnym mieście,
      a mieszkamy 500 km dalej. Pracujemy i studiujemy zaocznie, więc nie było szans,
      żebyśmy podjechali do mojej parafii załatwiać termin. Do księdza poszła więc
      moja mama i okazało się, że nie było najmniejszego problemu - termin zaklepany.
      Tylko te 3 miesiące przed ślubem musimy się stawić z dokumentami. Dlatego nie
      martw się, powinno się udać. Pozdrawiam i życzę duuuużo szczęścia!!! smile
      • siwa2409 Re: kiedy do ksiedza 20.12.05, 21:21
        Wczoraj do niego poszlismy. I niestety niczego nie załatwiliśmy. Kazał nam
        przyjśc 3 moesiące przed ślubem. Nawet nie raczył sobie zapisać daty i godziny
        o której byśmy chceli msze w kościele. Jak się go zapytałam " a co jesli nie
        będzie wolnej godzin?" to odpowiedział mi że teraz jeszcze jest miejsce a co
        będzie później to niewiadomo. Nie macie pojęcia jak go wyzuwała. W najgorszym
        wypadku wezmiemy slub w jakimś innym kościele. stwierdziłam że nie będe sobie
        nerwów szarpać przez jakiegoś kleche.
        • kasia_na_102 Re: kiedy do ksiedza 20.12.05, 21:40
          Siwa, a tylko proboszcz jest u Ciebie w parafii??? Może pójdź do kacelarii,
          kiedy jest inny ksiądz. Przecież musi być możliwość rezerwacji terminu
          wcześniej. A jak nie to spróbujcie w innej parafii. Ja bym nie chciała, żeby
          taki ksiądz mi ślubu udzielał...
          Powodzenia
          Kasia
          • siwa2409 Re: kiedy do ksiedza 20.12.05, 21:57
            Jest jeszcze dwóch wikarych, ale w kancelari urzęduje tylko proboszcz. Ja mam
            nadzieje że jeśli wkońcu uda nam się załatwić ten ślub u niego to on go
            niebędzie nam dawał, bo on potrafi czasami w trakcie mszy cos głupiego
            powiedziec i klapa. Mam nadzije że jakoś to zdzierże. najlepsze jest to że sala
            zarezerwowana, przedpłata zapłacona, z olkiestą i fotografem umowa podpisana a
            tylko jeden ksiądz sprawia problemy. Sami powiedzcie czy zależało by mu zapisać
            sobie w kalendzarzu i jak ktoś inny przyjdzie to mieć już zajętą godzinę i
            datę? Ale ja myśle że on tak z wszystkimi postepuje. Wogóle to się boje ile on
            sobie wyceni za msze. Z tego co wiem to za chrzciny woła 350,00 wg cennika wink
            • kasia_na_102 Re: kiedy do ksiedza 20.12.05, 22:02
              siwa2409 napisała:

> Jest jeszcze dwóch wikarych, ale w kancelari urzęduje tylko proboszcz.

To fatalnie sad

> Sami powiedzcie czy zależało by mu zapisać
              > sobie w kalendzarzu i jak ktoś inny przyjdzie to mieć już zajętą godzinę i
              > datę? Ale ja myśle że on tak z wszystkimi postepuje.

To znaczy, że nikt nie może zarezerwować godziny ani daty wcześniej niż na 3
              miesiące przed ślubem?... W takim razie musisz szybko iść rezerwować, gdy
              stuknie 3 miesiące do ślubu smile

>Wogóle to się boje ile on
              > sobie wyceni za msze. Z tego co wiem to za chrzciny woła 350,00 wg cennika wink

U mnie w parafii życzą sobie 1000zł. Jak to usłyszłam to sie odwróciłam na
              pięcie i powiedziałam do widzenia. Biorę slub gdzie indziej, gdzie nie ma
              cennika i jest co łaska.

Mam nadzieję, że jednak uda Ci się coś wywalczyć z tym pomylonym proboszczem.
              Powodzenia
              Kasia
            • justm Re: kiedy do ksiedza 21.12.05, 08:06
              ja tez boje się iść do swojego proboszcza.
              za mszę chce najmniej 600pln + 150 za licencję sad
              • zaba772 Re: kiedy do ksiedza 21.12.05, 08:25
                Strasznie sie zdziwilam, bo u Nas date i godzine zarezerwowal moj Tato i to
                przez telefon! Nie bylo z tym zadnego problemu. A razem mamy sie stawic na
                poczatku Nowego Rokusmile Trzymam kciuki za Was, na pewno znajdzie sie jakies
                rozwiazanie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka