leeloo26 30.01.06, 10:56 ..rozwidzoionym partnerem? Czy istnieje jakakolwiek możliwość? Mieszany/"połówkowy", ekumeniczny? Zaprzyjaźniony ksiądz udzielający cywilnego? Liczę na Was, bo wiele osób tu baaaardzo obeznanych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmraz Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 11:27 Raczej nie. Jeśli partner brał ślub kościelny, to według kościoła ciągle jest żonaty, a więc byłaby to bigamia... Odpowiedz Link Zgłoś
azanna Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 11:46 Ślubu kościelnego na pewno nie można wziąć. Za wyjątkiem sytuacji w której uda się unieważnić poprzednie małżeństwo. Ale można mieć mszę święta w swojej intencji, a potem ślub w USC, albo na odwrót - najpierw ślub, potem msza. Ksiądz może też w czasie mszy nawet poświęcić obrączki. Ale do Komunii oczywiście przystapić Wam nie wolno. No i trzeba znależć fajnego księdza, nie każdy zgodzi się na takei rozwiąznie jak napisałam powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_jazon Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 11:58 Jeżeli partner miał ślub kościelny, to kościół musiałby najpierw unieważnić poprzednie małżeństwo (zgoda papieska czy jakoś tak, dokładnie nie wiem), czyli wydać rozwód kościelny, co jednak nie zdarza się często i ciągnie sie latami. Moi znajomi czekają na taką zgodę (oboje mają po 50-55 lat) jakieś 10 lat. Bez takiej zgody nie da się niczego zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 13:17 O stwierdzenie niewaznosci poprzedniego malzenstwa (nie mylic z uniewaznieniem, bo to nie to samo) wystepuje sie do sadu biskupiego. Papiez (a raczej kardynalowie) zajmuje sie tylko glowami panstw i rodzinami krolewskimi... Odpowiedz Link Zgłoś
resetka nie ma czegoś takiego jak rozwód kościelny 30.01.06, 13:36 jak w temacie.. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_jazon Re: nie ma czegoś takiego jak rozwód kościelny 30.01.06, 17:18 jeżeli nie nazywa się to rozwód,no to niech to będzie "zezwolenie" wydawane przez Watykan, w każdym razie są przypadki, gdzie można ślub kościelny unieważnić i taka osoba może wziąść drugi ślub kościelny Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: nie ma czegoś takiego jak rozwód kościelny 31.01.06, 20:16 Jaki Watykan? Sad biskupi... (chyba ze jestes glowa panstwa...) Odpowiedz Link Zgłoś
caroll5 Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 12:07 Azanna!Nie wydaje się mi, aby jakikolwiek ksiądz w tej sytuacji odprawił msze św. w intencji małżonków biorących ślub cywilny, ani poświecił im obrączki! to by było sprzeczne z nauką koscioła katolickiego. Skoro w świetle nauk kościoła jeden z partnerów ma ślub kościelny nadal, a teraz bierze kolejny ślub cywilny to jaki cel ma modlenie się za nich, za ich zwiazek? To absurd.Jak kościół może modlic sie za nowy - niesakramentalny związek skoro poprzedni zwiazek jednego z partnerów w świetle tego samego kościoła jest nadal ważny? Jeżeli już to by mogła byc msza św. w intencji tej, aby grzesznik powrócił do swojej rodziny załozonej w obliczu Boga.. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 12:13 Moja mama po rozwodzie nigdy fo komunii przystaąpić nie mogła,a co dopiero wziąć kolejny ślub kościelny. Co Bóg złączył, człowiek niech nie rozdziela. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoszac Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 12:17 a mama mojek kolezanki sie rozwiodla zeby byc z ojcem dziecka. Poszla do spowiedzi i ksiadz ja rozgrzeszyl z rozwodu... Nie wiem jak to sie ma do Waszej sytuacji ani do mozliwosci zawarcia slubu koscielnego... Odpowiedz Link Zgłoś
olkao Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 12:40 Słyszałam o przypadkach ludzi specjalnie zmieniajacych wyznanie aby wziąć drugi raz ślub kościelny, np.na ewangelickie lub jakieś inne protestanckie... Zwykle robią to nadziani "byznesmeni" w wieku mocno średnim zaawansowanym aby poślubić swe dwudziestoletnie wybranki... On już miał kiedyś kościelny w kościele katolickim, a jej b.zależy na ślubie kościelnym... A w kościołach protestanckich dopuszcza się rozwody! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 13:20 Tylko, ze w tym momencie nie nalezy sie juz do KK... Jesli dla kogos wazniejsza oprawa niz wiernosc swojej religii... Odpowiedz Link Zgłoś
olkao Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 13:23 No wiesz... Ja nie mówię, że samam bym tak zrobiła... Z tego co wiem, to ten "byznesmen" zwykle zmienia religię, dziewczyna nie... Z drugiej strony - kościoły protestanckie też są chrześcijańskie - nie jest to odejście do jakiejś "szemranej" sekty! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 14:47 To nie byla wypowiedz przeciwko Kosciolom protestanckim - tylko przeciwko traktowaniu obrzadku jako otoczki. I nie przeciwko Tobie. Jesli dziewczyna nie zmienia religii, to slubu koscielnego w KK nie dostanie: pan "byznesmen" w dalszym ciagu ma zone koscielna, mimo cudownego nawrocenia))). Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
olkao Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 15:10 Nie odebrałam tej wypowiedzi przeciw sobie - skąd takie podejrzenie!? Ani przeciw kościołom protestanckim... Tak - po prostu pisze co mi się na ten temat "obiło o uszy" Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo26 Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 15:00 Czyli jeśli osoba nie chce uniważniać swojego małżeństwa kościelnego, ale nie ma nic przeciwko przejściu do kościoła ewangelickiego, to wtedy ślub bedzie możliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
olkao Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 15:09 Tak mi się wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 15:23 Bedzie. W Kosciele ewangelickim, ale nie KK. Odpowiedz Link Zgłoś
kurczeno Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 28.02.06, 15:43 " A w kościołach protestanckich dopuszcza się rozwody! " W kościołach protestanckich dopuszcza się rozowdy ale tylko pod pewnymi warunkami a nie ot tak sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 28.02.06, 15:50 Co nie zmienia faktu, ze NIESTETY niektorzy pastorzy maja 2. badz nawet 3. zone...Miedzy innymi z tego powodu wrocilam do KK... I cierpie, widzac cierpienie osob porzuconych, oszukanych przez malzonka, ktore nie maja prawa wg KK prawa do ponownego slubu w jego obrzadku... Kocham KK, rozumiem i szanuje nierozerwalnosc sakramentu malzenstwa i zarazem sie buntuje... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 13:19 A powiedziala ksiedzu, ze rozwiodla sie momo slubu koscielnego i zyje w nowym zwiazku? Tego przeciez nie wiemy, bo nie podsluchiwalismy... Mozna przyjmowac komunie bedac w zwiazku cywilnym: jsli sie zyje z malzonkiem jak brat z siostra... Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 annajustyna 30.01.06, 13:34 Dawno Cie nie było na tym forum?? Gdzie sie podziewałaś??? I jak z pracą??? Pozdrawiam. ) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: annajustyna 30.01.06, 14:44 Dopiero od weekendu mam znowu dostep do internetu. Jestem juz po przeprowadzce do meza, pracy niet, ale dobry humor na razie mnie nie opuszcza. Serdecznie pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
azanna Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 12:44 Ja znam taki przypadek - uroczystej mszy i poswięcenia obrączek (w mojej parafii przed miesiącem), więc nie wymyśliłam tego na poczekaniu. I przecież zaznaczyłam, że nie wszyscy księża zgodzą się, aby coś takiego zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
caroll5 Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 12:56 Po prostu tego nie mogę zrozumieć. Przecież to nie ma sensu!No ale nie znam całej sprawy, może jeden z partnerów był wyznania które dopuszcza rozwód, a młodzi wzieli ślub jednostronny(chyba tak to się profesionalnie nazywa), gdzie ze wzgledu na wiarę ślubuje tylko jedna osoba, a druga - innowierca - nie składa przysiegi. Odpowiedz Link Zgłoś
azanna Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 13:02 Oni nie wzięli ślubu w kościele (tylko następnego dnia w USC - ślub tylko cywilny), tylko mieli specjalną mszę w swojej intencji. Żyją ze sobą od wielu lat, mają dziecko. Kościowi wcale nie zależy aby rozbijać takie związki. Inna sprawa, że mężczyzna stara się o unieważnienie swojego kościelnego małżenstwa i ma na to duże szanse. Pewien mądry ksiądz mówi o takich parach "nie mają dostępu do Sakramentów ale przecież ciągle mają dostęp do łaski Bożej". Odpowiedz Link Zgłoś
olkao Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 13:03 A ja b.dobrze to rozumiem! Ksiądz był człowiekiem o otwartym umyśle i rozumiał, że ludziom różnie w życiu się układa. Zgodnie z nauką kościoła nie mógł oczywiście udzieli im ślubu, ale nic nie stoi na przeszkodzie modlić się w ich intencji, o ich wspólne szczęście, a nawet odprawić w ich intencji mszę św. W końcu jak wiadomo "nie sądźmy..."itd.!!! Oni w swoich sumieniach uwazali, że wiążąc się ze sobą robią dobrze... Pan Bóg, a nie ksiądz to oceni! A ztego co pamiętam z lekcji religii jest On miłością i jest wyrozumiały - zna ich intencje lepiej niz ksiądz! A ksiądz pewnie im wyjaśnił jak to jest zgodnie z nauką kościoła, że ślubu im nie udzieli, ale tez ich nie wyklął ani potępił.. To chyba chwała mu za to...? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 13:22 Ksiadz zachowal sie po prostu zgodnie z aktualna tendencja w KK, aby nie odrzucac ludzi po rozwodach... Niedawno nawet byl sobow w Watykanie w tej sprawie... Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
caroll5 Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 13:26 No tak różnie się w życiu układa i nie nam jest sądzić. Ja poprostu pomyślałam sobie, że ta osoba rozwiedziona kiedyś z kimś ten ślub koscielny wzięła. Teraz żyje w innym długoletnim związku, ma dziecko, stara sie o unieważnienie swojego ślubu kościelnego. To rozumiem. Ale załóżmy, że żona/mąż z pierwszego małżeństwa nie dąży do unieważnienia ślubu kościelnego. Dla tej osoby on jest ważny. Co we takiej sytuacji? Nadal uważa, że jest legalną - w oczach kościoła katolickiego - małżonką/małżonkiem - a tu ten sam kosciół (jeszcze przed unieważnieniem) odprawia mszę w intencji szczęści nowego niesakramentalnego związku jej/jego drugiej połówki. Dlatego taka sytuacji jak opisana powyżej jest nadal dla mnie nie do końca zrozumiała. No ale różnie to widac bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
olkao Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 13:32 ... No tak - róznie bywa - to prawda... Nie nam sądzić - chyba pozostaje przyjąć, że nie wszystko da się tak do końca zrozumieć, poukładać...itp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
azanna Re: czy można wziąć kościelny ślub z ... 30.01.06, 13:39 Wracając do opisanej powyżej sytuacji - mężczyzna rozwiódł się ze względu na fakt, że jego pierwsza żona (kościelna) zostawiła go dla innnego faceta - więc wątpię, żeby zaprzątała sobie głowę taką mszą, a tym bardziej żeby ją to bolało. W opisanej przeze mnie sytuacji ksiądz miał dobrą orientację, tak więc mógł się zachować tak jak się zachował. ALe oczywiście - gdyby 50letni mężczyzna zostawiłby wieloletnią żonę dla młodej kobiety i chciałby aby odprawić mszę w ich intencji - to zgodzę się, że coś byłoby nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Jeszcze o tzw. zobowiązaniach naturalnych 30.01.06, 13:34 Jeżeli dany partner miał z poprzednią żoną ważny ślub kościelny, to jest to dla Kościoła katolickiego człowiek żonaty, dopóki jedno z nich nie opuści tego padołu. Jeżeli natomiast miał ślub cywilny i się rozwiódł, sprawa jest otwarta. Ogólnie biorąc da się zrobić (tak miała się sprawa ze ślubem moich rodziców, jako też teściów), ale jest jeden problem. Pada otóż na rozmowie wstępnej pytanie o "zobowiązania naturalne z poprzedniego związku". Czyli - czy tamta sprawa jest zamknięta (a nie np. pozostaje we wspólnym gospodarstwie domowym, razem wychowują dzieci i ogólnie biorąc wyszłoby z tego wielożeństwo). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jeszcze o tzw. zobowiązaniach naturalnych 30.01.06, 14:52 Generalna zasada: jesli jedno z nupturientow zawarlo juz zwiazek cywilny i sie rozwiodlo, konieczna jest formalna zgoda biskupa. Przy spisywaniu protokolu pojawia sie natomiast pytanie o ewentualny wczesniejszy konkubinat... Ostanio rozsmieszyla mnie wiadomosc dotycza uwazniania slubu Kwasniewskich, tak jakby uwaznienie bylo jakims dodatkowym sakramentem, innym niz slub koscielny. Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
kanonista Re: Jeszcze o tzw. zobowiązaniach naturalnych 31.01.06, 17:09 Witam. Mam jedną uwagę do dwóch ostatnich postów, a mianowicie zgodnie z kan. 1055 par 2 KPK/83, "... między ochrzczonymi nie może istnieć ważna umowa małzeńska, która tym samym nie byłaby sakramentem". Jeśli osoby ochrzczone zawierają tylko małzeństwo cywilne, następnie się rozwodzą i jedna z tych osób chce zawrzeć związek małzeński w Kościele Katolickim, to zgodnie z prawem kanonicznym, powinno mieć miejsce stwierdzenie nieważności małzeństwa cywilnego, które z mocy cytowanego już kan. 1055 par 2 jest sakramentem. Taki proces, czy jak mówią inni "inne postępowanie" jest dość łatwy, ponieważ np. katolicy zobowiązani są przy zawieraniu małzeństwa do zachowania formy kanonicznej. Małżeństwo więc cywilne jest nieważnie zawierane z uwagi na brak formy (o ile nie zachodzą szczególne okolczności, ale przecież mówimy o regule, a nie wyjątku). Duchowny nie powinien jednak dopuszczać osób, które zawarły małżeństwo cywilne, a następnie się rozwiodły, do ślubu kościelnego. Taka osoba powinna wcześniej uzyskać stwierdzenie nieważności małżeństwa cywilnego w Sądzie Biskupim. ................. to tyle okiem adwokata kościelnego w sprawach o stwierdzenie nieważności małżeństwa ................. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jeszcze o tzw. zobowiązaniach naturalnych 31.01.06, 20:16 Rowniez pzdr)). Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnanocka Re: Jeszcze o tzw. zobowiązaniach naturalnych 31.01.06, 21:17 Dokladnie ta jest jak mowicie. U nas moj narzeczony po zwiazku cywilnym i musi miec zezwolenie biskupa, jednak jak nam ksiadz powiedzial jest to jedynie formalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś