13.02.06, 15:26
tak sobie myśle - w pierwszych kilku miejscach które odwiedziliśy mozna było
mieć wlasny alkohol bez żadnuch "ale". w kolejnych albo kupujemy od firmy po
"promocyjnych cenach" (duuużo drożej niż normalnie) albo mamy swój ale z
korkowym. korkowe od 10-15pln za butlekę - niezaleznie od tego czy pływa w
niej wódeczka czy winko. przy powiedzmy 50-60 butelkach wina to sie robi
500-750pln... choć i tak często taniej niż kupując od restauracji.

i tak mnie ciekawosć zżera, czy to my tak trafialiśmy czy tak ogólnie jest ze
jednak wiecej miejsc chce to korkowe?

napiszcie jak u was jest i jak w miejscach odwiedzanych było. oczywiscie
mówimy o restauracjach itp a nie o salach wynajętych indywidualnie czy 'po
znajomości'.
Obserwuj wątek
    • marlena.k1 Re: korkowe 13.02.06, 15:30
      ja robie w restauracji,ale od pocztaku byla mowa,ze alkohol przynosimy swoj i
      nikt do tego nic nie ma jaki i za ile,szczerze to i tak dajemy im zarobic na
      weselichu sporo a oni jeszcze z alkoholu chca zedzec.
      • agnrek Re: korkowe 13.02.06, 15:31
        Motel Gaja na Połczyńskiej - nie ma korkowego.
    • mysza_klapsiara Re: korkowe 13.02.06, 16:07
      W restauracji, w której będziemy mieć przyjęcie alkohol załatwiamy we własnym
      zakresie, szef restauracji nawet nie proponował swojego. Korkowego nie ma.
      • anulka_1 Re: korkowe 13.02.06, 16:16
        U nas tak samo. Owoce, ciasta i alkohol we własnym zakresie - korkowego nie ma.
    • kiwigirl Re: korkowe 13.02.06, 16:33
      z tych w któych się natknęłiśmy na "ich" alkohol dość drogi lub korkowe to na
      pewno: Arsenał, Delfin Wellness, Baglera, o villi foksal nie wspomnę.
      restauracja polska (w domu bez kantów) co jeszcze...
      • mala_kasia1 Re: korkowe 13.02.06, 16:42
        U mnie są dwie opcje do wyboru:
        - albo pakiet z wodą, sokami, napojami bezalkoholow,herbatą, kawą, winem, wódką,
        piwem w cenie 85 zł od osoby
        - albo alkohol we własnym zakresie, ale w ramach korkowego trzeba wykupć napoje
        bezalkoholowe za 50 zł od osoby
        • kiwigirl Re: korkowe 13.02.06, 16:55
          czyli de facto tez korkowe jest - tyle ze ładnie ukryte w pakiecie soczków.
          sprytnie smile
      • chenoa1 Re: korkowe 13.02.06, 22:21
        villa foksal nie ma korkowego, myslalam o weselu tam i sprawdzalam, pozostale z
        listy nie wiem
    • kati_t Re: korkowe 13.02.06, 16:46
      my płacimy korkowe i to chyba najdroższe na tym forum sad

bo za butelkę wódeczki 0,7 - 20 zł
      za butelkę wina - 15 zł

Co i tak wychodzi trochę taniej niż to co oni proponowali.

Restaurator otwarcie nam powiedział że ich największa marża jest na alkoholu,
      nie targowaliśmy się, zależy nam aby mieć wesele właśnie w tej restauracji.

Byliśmy w 3 miejscach (szukając restauracji na wesele) i w każdej wspominali o
      korkowym.

Pozdrawiam
      smile
    • monia76 Re: korkowe 13.02.06, 16:54
      u nas nie bylo mowy o korkowym, alkohol przynosimy wlasny
      • chenoa1 Re: korkowe 13.02.06, 22:22
        ja tez nie mam korkowego i w wielu miejscach ktore sprawdzalam go nie bylo.
    • lady_of_avalon Re: korkowe 13.02.06, 22:32
      Ze wszystkich miejsc jakie odwiedzałam korkowe było tylko w jednym - niestety
      tym które wybraliśmy sad(( 15 złoty od pół litra, albo kupujemy u nich po 35
      złoty...
      Co więcej wiekszośc restauratorów reagowała oburzeniem na pytanie o korkowe,
      mówiąc ze to porządny lokal i że nie wyobrażają sobie jak można pobierać takie
      opłaty "za nic"...
      Widac niestety nasz jest nieporządny sad(
      • sandraa3 Re: korkowe 13.02.06, 23:32
        U nas własny alkohol, bez korkowego, ale z tego co sie zdążyłam zorientować
        jest badzo różnie. Najwiecej chyba chca w villa nova, 40%.
        • chenoa1 Re: korkowe 13.02.06, 23:43
          za korkowe chca tez w wiekszosci lepszych hoteli, a takze np w belvedere,
          • justm Re: korkowe 14.02.06, 11:38
            w jednej z restauracji, które braliśmy pod uwagę chcieli nie tylko korkowe, ale
            równiez - nie można donieśc własnych napoi bezalkoholowych, na głowę jest
            wliczony tylko 1l (w lato!!!!) i od każdej otwartej potem butelki np coli -
            12pln
            • kiwigirl Re: korkowe 14.02.06, 11:43
              ja cały czas dyskutuję z restauracją która mi się podoba bo... nie tylko chcą
              korkowe ale jeszcze dopłatę za mała liczbę gości...
              załamali mnie tym.

albo zapłace za minimum 80os (a mamy max65) albo za moich gości plus 2tys za
              wynajem sali... jakby nie liczyc musimy im dac w łape na czysto extra ok 2tys
              żeby sobie u nich zrobić wesele, a przecież na pewno mają zysk wkalkulowany w
              cenę talezyka... kurcze szkoda bo miejsce fajne! mam nadzieję ze jednak coś
              odpuszczą, ale coraz mniejszą... wygląda na to że im w ogóle nie zalezy na
              klientach, imprezie i reklamie jaką zrobiłaby im zadowolona klientka wierna
              forumowiczka sad
              • justm Re: korkowe 14.02.06, 12:08
                kiwi. u mnie to samo. mam podniesioną stawkę za osobę ze wg na małą ilość gości.
                reklama reklamą -liczy się kasa.
                w mojej restauracji w grudniu nie było miejsc na cały nastepny rok - im reklama
                nie potrzebna.
                na tym forum ludzie tylko o tą knajpę pytali, a nikt o niej nic nie pisał....

ja płacę o 10-20pln więcej niż mają normalną stawkę za każdego gościa sad
                dodatkowo pani chce pełną kwotę za wyżywienie obsługi - tu będziemy jeszcze mam
                nadzieję pertraktować, zwłaszcza, że np kamera czy foto nie będą na weselu do 5
                rano.
                • ann_jazon Re: korkowe 14.02.06, 12:57
                  dla mnie to to co odstawiają niektóre kanjpy to czysta chamówa! doją tyle ile
                  da się wydoić z każdych nowożeńców i mają jeszcze czelność nazywać to "czystym
                  interesem" :[
                • kiwigirl Re: korkowe 14.02.06, 13:21
                  hmmm jeszcze 10pln na os. bym zniosła, pewnie z uśmiechem na ustahc. mnie
                  wychodzi extra 30pln jeśloi sobie rozłożę te 2tys na 65 gości, plus korkowe...
                  sad jak tu się nie powiesić?
                  • krewetka Re: korkowe 14.02.06, 13:23
                    u nas korkowe bedzie 5zl , do tego alkohol po cenah "hurtowych" baardzo jestem
                    ciekawa jakie te ceny hurtowe nam przedstawia, w ostatecznosci bede targowac
                    sie o wlasny alkohol
                    • kiwigirl Re: korkowe 14.02.06, 13:30
                      te "ceny hurtowe " to chyba ściema. mnie np. w klubie bankowca pan poweidział ze
                      albo bez korkowego własny alkohol (+dla nich) lub z ich hurtowni i płacimy za
                      wypity tylko. nic nie zostanie wiec super. wczoraj wreszcie dostałam liste win z
                      jego hurtowni - po chyba... 2 czy 3 tyg od ostatniego proszenia, a pierwszy raz
                      prosiłam jeszcze w zeszłym roku gdy po raz pierwszy tam byliśmy - i się okazuje
                      ze w hurtowni są wina w cenac 49pln / butelka i wyższe...

a w sklepach nie raz kupowaliśmy je taniej... mowa o np. chilijskich winach, ale
                      to nie tłumaczy cen podanych w liście. nawet w glupim lidlu ostatnio stały
                      chilijskie wina po bodaj 12pln...
        • ancaa Re: korkowe 14.02.06, 14:21
          40% w Villa Nuova, przecież to zabój w biały dzień !!! Straszne zdzierstwo!
          Wychodzi tak, że możnaby za to kupić podwójną ilość napojów! Okropne miejsce.... .
    • zauroczona26 Re: korkowe 14.02.06, 13:26
      najwięszky bezsens przy organizowaniu imprez- marza *2
      my od razu zrezygnowaliśmy z takich knajpek...choc jak daja niższą stawke na
      jedną osobe to potem wyrównują sobie opłatami dodatkowymi- jak korkowe, kelner
      itp....
      • kiwigirl Re: korkowe 14.02.06, 13:39
        wiesz stawka standardowa, 130/140pln/os. ale do tego jeszcze są te dopłaty jak
        mało osób oraz korkowe... w sumie bardzo się drogo robi.

mam straszny dylemat bo sala mi się podoba, wszystko super tylko te opłaty
        dodatkowe... w bankowcu gdzie mamy rezerwacje sali nie zmieszczą nam się wszyscy
        goście. nie ma siły! pan twierdzi ze tak, ale ustawił nam krzesła na 50os i już
        tak mało miejsca zostało na tańce że miałam watpliwości a do tego krzesła się
        stykały!!! jak niby ludzie mają tam wygodnie siedzieć? a ma byc 10 wiecej osób
        niż było ustawionych krzeseł. Wiec albo zrobimy tam (wybór kiepski: albo będzie
        ciasno albo bardzo ograniczymy ilość gości) albo w większej sali (ale nie aż tak
        większej, żeby nagle 65 os było w niej "za mało"! osobiscie uważam ze na
        ustawienie małych stołów jak chcemy 8os to miejsca jest AKURAT na ok 60-70
        os...) ale za doplatą...
    • bacha1979 Re: korkowe 14.02.06, 15:17
      Byłam w kilku miejscach, pod Kielcami i powiem Ci, że dopiero tu na forum
      usłyszałam o "korkowym". Nauczobna przez Was pytałam czy coś takiego
      praktykują. Wszędzie zaprzeczali.
      • kiwigirl Re: korkowe 14.02.06, 15:43
        no tak, warszafka ogólnie rządzi się swoimi prawami, niestety...
    • annanaba Re: korkowe 15.02.06, 10:33
      my nie mamy korkowego, ale wczoraj usłyszałam, że można trochę wykołować
      pazerniaka, chcącego zarobić na nas. a mianowicie można zakupić butelki 5
      litrowe, są podobno fajne rzeczy, w których się je umieszcza i to całkiem
      sympatycznie (podobno) wygląda (płaci się korkowe od ilości butelek surprised)),
      ja osobiście nie widziałam czegoś takiego.
      • lady_of_avalon Re: korkowe 15.02.06, 10:43
        Nam niestety licza od pół litra a nie od butelki...
      • kiwigirl Re: korkowe 15.02.06, 12:50
        hi hi hi wink
        to moze kupic winko i poprzelewać w beczki? takie po 50 l, niech bedzie "po
        staropolsku" smile i zamiast za 50 butelek zapłacimy za jedna smile

nam powiedziano korkowe 'ogólnie' jeśli chcecie wąłsny alkohol to płacicie
        korkowe 500pln.

niezależnie od tego ile czego itp
    • lu06 Re: korkowe 15.02.06, 10:37
      W Warszawie krzykneli 35zł korkowego! Trwam w szoku...
      • annanaba Re: korkowe 15.02.06, 10:39
        czy ktoś na to idzie?????????????????????????????????????
        to jakiś absurd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • kasia1200 Re: korkowe 15.02.06, 14:08
          A piszcie w miarę możliwości gdzie rządają takich korkowych. To niektórym
          odrazu pomoże w wyborze odpowiedniego miejsca smile
          • dania77 Re: korkowe 15.02.06, 14:14
            mu korkowe też mamy , ale 10 zł od osoby dorosłej, nie od butelek, nie od
            litrów tylko koszt na osobę.... + 10 zł za korkowe.... do przeżycia....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka