Dodaj do ulubionych

lista prezentów

28.02.06, 21:43
oglądalam przed chwila liste prezentow pewnej osoby z forum.I doszłam do
wniosku,ze jakby ktos kazał mi wybrać i odznaczyć sie na tej liscie to
olałbym to.
Kupiła bym cos innego lub dała kase.
Kiedys tez tak myslałam o tym,ze to dobre rozwiazanie.
My mamy skompletowany dom dlatego poczta pantoflowa rozniose ze wolimy
pieniądze.Kupimy co chcemy i kiedy chcemy.
Nie podoba mi sie ten wariant.To nie kulturalne.
pozdrawiam osoby nie zgadzające sie ze mną.
Obserwuj wątek
    • lu06 Re: lista prezentów 28.02.06, 22:12
      Ja też już pare list widziałam i upewniłam się że nie ma sensu tego robić.
      Dając zaproszenie będę mówić prosto z mostu że wszystko mamy i wolimy koperty.
      Pozdrawiam!
      • cezar8 Re: lista prezentów 28.02.06, 22:31
        My mamy liste i jestesmy zadowoleni. Kazdy moze ja zobaczyc, zatelefonowac do
        sklepu i wplacic pieniazki lub zarezerwowac prezent od siebie. Wszystkie
        rzeczy, ktore wybralismy sa w dwoch sklepach wiec nie stanowi to problemu.
        Pozniej po weselu musimy do roku czasu, wybrac te rzeczy lub zastapic je
        innymi. To oczywiscie gdy ktos wplaci pieniadze bez podania, na ktory przedmiot
        wplaca. Rowniez mamy umeblowane mieszkanie ale nowy kompet sztuccy lub talerzy
        bardzo sie nam przyda.
    • mysza_klapsiara Re: lista prezentów 28.02.06, 22:47
      Widzę, że wywołało emocje wink Lista sprawdza się w przypadku gości, którzy jej
      oczekują. Jeśli jest się w bliskich stosunkach z innymi, to nie jest to żaden
      brak taktu czy brak kultury. Równie dobrze niegrzecznym można być mówiąc, że
      chce się koperty. Fakt, nie każdy musi stosować się do listy, ale
      niejednokrotnie jest ona pewną wskazówką, co sprawiłoby młodym radość i co
      najzwyczajniej w świecie by się im przydało!
      Jeśli masz skompletowany dom, to dobrze. Tylko pozazdrościć. Nie wszyscy jednak
      tak mają. Trzeba wziąć to pod uwagę. A tak poza tym, każdy ma swoje zdanie.
      Pozdrawiam serdecznie!
      • misiaczyca1 Re: lista prezentów 01.03.06, 09:12
        No właśnie Twoja liste prezentów oglądałam.
        Jezeli rodzina sama prosi o taka liste to ok.Ja bym nie prosiła jako gośc.
        A co jeśli nie prosi a prezent za 400zł. nie sa dostępne dla goscia?ma kupic
        podróbke garnków Tefala z wymienną rączką?? Kiedys był tu post(albo gdzie
        indziej) mówiący o zamiennych rzeczach które wypisano w liscie.Kobieta sie
        obraziła ze nie dostała takiej porcelany jaką chciała.A taka jaką chciał
        kosztowała 1500zł.Moge użyc zamienników ale pewnie potem bede obgadana.
        • mysza_klapsiara Re: lista prezentów 01.03.06, 14:26
          smile Pozycji na liście jest dużo, różne warianty, cenowo również zróżnicowane. I
          to są tylko propozycje. Nie zamierzam zapraszać gości i jednocześnie wręczać im
          listy. Jeśli chcą i poproszą - proszę bardzo. Będziemy się cieszyć. Wszystko
          zależy od indywidualnego podejścia. Nie o prezenty tu przecież chodzi. Znając
          moją rodzinę i zaproszonych gości, dla nich lista będzie pomocna. Jeśli nie będą
          w stanie kupić, dadzą pieniążki. Jak już napisałam, to są tylko i wyłącznie
          propozycje. Obrażać się nie zamierzam! Pozdrawiam!
    • agnrek Re: lista prezentów 01.03.06, 14:28
      Popytajcie osoby, które już sa po ślubie - każdy na pewno mówił, że woli
      koperty, a gość i tak kupił komplet pościeli czy obrusik albo trzeci toster.
      Temu służy właśnie lista prezentów, u mnie niektórzy goście są konserwatywni i
      nie daja nikomu pieniędzy, zawsze prezent. Im więc powiem, czego mi brakuje.
    • breneka Re: lista prezentów 01.03.06, 14:34
      A my zrobilismy liste, owszem, ale poinformowalismy o niej jedynie naszych
      znajomych. Z zastrzezeniem, ze to nie przymus, a jedynie ulatwienie, gdyby nie
      mieli pomyslu. Dostalismy troche rzeczy z listy, nie wszystko, oczywiscie.
      Powiem wam, ze nie kazdy lubi ganiac po sklepach i wymyslac co mlodym kupic.
      Poza tym gusta sa naprawde rozne. Nie kazdy tez chce wydawac na prezent dla
      mlodych duzo pieniedzy, a w koperte glupio mu wkladac kilka zlotych. No tak juz
      jest. Ludzie sa rozni. Dlatego rozrzut cenowy naszej listy byl spory, a goscie
      mogli ze spokojnym sumieniem kupic nawet niedroga rzecz, ale ze swiadomoscia,
      ze my ja sobie wybralismy i chcemy ja.
      No to na tyle.
      • nionczka Re: lista prezentów 01.03.06, 16:01
        Zgadzam sie z Breneka. Listy prezentów tylko ulatwiaja zakupy gosciom i
        sprawiaja, ze mlodzi sa bardziej zadowoleni z prazentów.
        Ja bym sie nie odwazyla zorganizowac wesela bez listy bo jestem bardzo
        wymagajaca i mam konkretne upodobania. A poza tym mamy juz urzadzone
        mieszkanie. W takim wypadku gosc kupujacy to, na co ma ochote wedlug wlasnego
        uznania, po prostu wywala pieniadze. Bylam druhna na weselu gdzie mlodzi
        dostali mnóstwo okropnych prezentów i panna mloda wrecz sie rozplakala bo widac
        bylo, ze to byly rzeczy drogie. Ja tylko mojej wlasnej siostrze powierzylabym
        wybieranie rzeczy do domu, nikomu innemu.
        • misiaczyca1 Re: lista prezentów 01.03.06, 16:06
          Bylam druhna na weselu gdzie mlodzi
          > dostali mnóstwo okropnych prezentów i panna mloda wrecz sie rozplakala bo
          widac
          >
          > bylo, ze to byly rzeczy drogie

nawet nie skomentuje bo mnie zlinczują.Zostawie to dla siebie ale zaznaczam,ze
          swoje pomyślałam.
          Ja liscie bym sie nie poddała.pozdrawiam i szanuje Wasze zdanie.
        • agnrek Re: lista prezentów 01.03.06, 16:15
          A ja widziałam mine państwa młodych, którzy rozpakowali trzy takie same tostery
          pod rząd smile Widac promocja była w markecie smile
          • cezar8 Re: lista prezentów 01.03.06, 16:26
            jak wczesniej wspomnialam my mamy liste. Sub mamy w Polsce a mieszkamy poza.
            Nie wyobrazam sobie wracac do domu z suknia, psem w klatce, masa bagazu, pudel
            z prezentami. Wczesniejszy cywilny utwierdzil nas o dobrym wyborze listy, choc
            nie uniknelismy prezentu typu deska a na nim trzy talerzyki na zimne przekaski.
            Jak widzicie,lista nie "wymusza" od goscia, aby kupil prezent, ktory nam sie
            podoba. Kazdy zrobi to co chce, wybierze sam lub zda sie na nasz gust i
            potrzebe!
            • misiaczyca1 Re: lista prezentów 01.03.06, 16:34
              mała dygresja--> na słowo "nie wyobrazam sobie" gesia skórka mi wychodzi.
              tak pomyślałam sobie,ze jak w wątku pojawi sie słowo "nie wyobrażam sobie" to
              mogłby autor uprzedzic w temacie choćby trzema gwiazdkami i wykrzyknikami
              (***!!!)
              pozdrawiam.i jeszcze przemyśle sprawe listy prezentów ale nie wiem czy zmienie
              zdanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka