Dodaj do ulubionych

Kto płaci za sukienkę ślubną?

09.03.06, 17:33
Może to trochę głupie pytanie, ale kto powinien kupowac sukienkę przyszłej
pannie młodej? Moi rodzice twierdzą, że za sukienke powinien płacić młody
albo jego matka, a w gazetach i we wszystkich portalach czytałam, że sukienka
i dodatki to wydatek rodziny młodej. To jak to w końcu jest? Jest jakis
przesąd dotyczący tego kto ma kupować suknię? Jak to było u Was?
Obserwuj wątek
    • madziola1982 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 09.03.06, 17:42
      ja kupuje sama
      • marcysia51 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 09.03.06, 17:45
        Twoi rodzice chyba chcą się wywinąć.niestety nie uda się.Suknie kupuja córce
        rodzice,narzeczony płaci za wesele i wódę.
        Kochani rodzice kasa na stół.
        • madziola1982 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 09.03.06, 17:46
          jesli ju z mówimy o tym jak powinno to wyglądać. To nie młody płaci za wesele
          tylko rodzice młodej. Młody za wódke, obrączki, transport , orkiestre.
          • marcysia51 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 09.03.06, 17:48
            O, przepraszam.Pomyłka,ale to dlatego,że mój mąż nie ma rodziców i za wszystko
            płacili moi.
      • vanilla4 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 09.03.06, 17:51
        też kupowałam sobie suknię sama. Nie przyszłoby mi do głowy prosić o to mojego
        faceta. Rodzice też dołożyli nam do wesela - więc myślę, że tez nie bardzo
        byłoby prosić, żeby mi kieckę kupowali.
    • aldonap22 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 09.03.06, 17:53
      Sęk w tym, że nie tylko rodzice mają takie poglady, koleżanki tez twierdziły że
      jest taka tradycja że sukienke kupuje się z przyszłą teściową która wykłada
      kasę na stół... Tyle że jak zyje nie znałam tej tradycji dlatego sie pytam
      • domi60 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 09.03.06, 17:58
        Zdecydowanie Ty albo Twoi rodzice.Mam nadzieje ze nie wyskoczylas to przyszlej
        tesciowej z ta propozycja
    • a1ma Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 09.03.06, 18:10
      Jak dla mnie to ten, kto będzie w niej chodził...
      • vanilla4 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 09.03.06, 18:17
        święte słowa smile Do autorki wątku - jesteś dorosła - zakladasz rodzinę - nie
        rozumiem dlaczego musisz znaleźć w internecie regułę kto komu kupuje - sama
        zadecyduj, ale nie narzucaj kupna komukolwiek.
        • reszka.ja Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 09.03.06, 18:33
          a u mojej rodziny w górach (okolice Babiej Gory) jest wlasnie taka tradycja ze
          to przyszly Pan Mlody kupuje Pannie Mlodej sukienke i to nie z obowiazku tylko
          po prostu taka tradycja. Np moj kuzyn kupil sukienke swojej Narzeczonej, dla
          mnie tez to jest dziwne ale wiem ze taka tradycja w niektorych rejonach Polski
          jest
        • bacha1979 Racja vanilla4 21.03.06, 15:00
          Święte słowa.Nie moja to sprawa, ale też mnie śmieszy jak dorośli i pracujący
          ludzie nie mają grosza , żeby dołożyć do swojego wesela. OK, rodzice chca wiec
          pomagają. Sama jednka nie wyobrażam sobie by po kasę na wszytko wyciągać ręke
          do rodziców. Mam dwie rączki i umiem zarobić.
          A już najlpeiej brzmią słowa: sukienkę i całe przyjęcie wraz z doadatkami
          sponsoruja rodzice, ale wcale nie czuję sie niedojrzała albo niedorosła. big_grin
          Choc na takie "kwaitki" się natknęłam.
    • wilaa1 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 09.03.06, 19:41
      heheh zaloze sie ze jestes z okolic Krosna bo tu własnie jest taki zwyczaj ze
      pan mlody kupuje mlodej sukienke a mloda mlodemu koszule. Heheh u nas jest
      wlasnie takak tradycja a u mojego narzeczonego ktory nie jest z okolic krosna
      juz niee .Ale i tak kupił mi sukienkesmile
    • aldialdi Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 09.03.06, 20:35
      aldonap22 napisała:

> Jest jakis
      > przesąd dotyczący tego kto ma kupować suknię? Jak to było u Was?

Przesąd????? Rany ludzie to nie średniowiecze.
      • anette0000 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 10.03.06, 09:08
        mi kupila sukienke moja babcia... za wesele (przyjecie - papu smile i
        hotel)zaplacili moi rodzice... za alkoholowe trunki, DJ, obraczki moj mezunio...
        i jest cudnie... juz od czterech lat...
    • agnrek Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 10.03.06, 09:52
      Ja myślę, że dzisiaj to już nie te czasy, że aktualny jest podział typu:
      alkohol-narzeczony, jedzenie-narzeczona. Kiedyś, gdy robiło się wesela w
      remizach czy innych tego typu salach, zabijało się prosiaczka i kurki, jedzenie
      przywoziło od rodziny ze wsi - zatrudniało kucharkę, to może i to miało sens.
      Dzisiaj, gdy orgaznizujemy wesle w restauracjach, gdzie zostawiamy nierzadko 10-
      20 tysięcy, trudno byłoby zwalić na jedną rodzinę 2/3 wydatków, prawda?
      Je jestem zwolenniczką równego podziału, tzn. albo młodzi płacą za wszystko
      sami albo też rodzice po połowie.
      My jesteśmy od lat niezależni, płacimy za siebie, a do tej "kupki" dołożymy
      pieniążki z prezentów, które dostaniemy od rodziny i przyjaciół.
      • agnrek Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 10.03.06, 10:00
        Jeszcze jedno, ja zarabiam 3 razy więcej niż teść, więc jak przed gardło może
        mi przejść prośba, żeby on mi sukienkę za 2,5 tysiąca kupił, skoro on nawet
        chyba tyle nie zarabia?
        • anabas Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 14.03.06, 17:53
          Ja kupie tylko sukienke. A moj narzeczony placi za jedzenie, alkohol, DJ, itd...
    • aldonap22 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 21.03.06, 14:33
      Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, w zasadzie macie rację, kto nosi suknię ten
      za nią zapłaci, choć lubię kultywować takie staroświeckie tradycje... no ale
      nie chcę tez ruinowac swoich przyszłych teściów i narzeczonego smile
    • ladybird4 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 21.03.06, 14:50
      jak to kto?!!? no oczywiscie ze Ty, a nawet raczej Wy!bo pieniadze na slub
      zbieracie razem.
      a podzialy: ja za sukienke, ty za wodke, oni za orkiestre nie mieszcza mi sie w
      glowie!!!
      to nie czasy gdy rodzice wydawali za maz 15 letnia corke i wszystko za nia
      organizowali!
      teraz zdaje sie rodzine zakladaja ludzie ktorzy do tego dorosli wiec niech
      wezma i finansowa odpowiedzialnosc za taka decyzje a nie przykrywaja sie
      tradycja i zwalaja to na rodzicow!!!
      nasi rodzice beda honorowymi goscmi na naszym weselu !
      • halszkabronstein Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 21.03.06, 23:31
        Przesadzasz , znam pare nauczycieli ( wcale nie są to 15 latkowie jak sie
        domyślasz ) jednak wcale nie są aż tak bogaci by nagle wyłożyć ta całą kase na
        wesele . Rodzice wiec pomagaja im bo wychodza z założenia , ze to młodzi
        wchodza na nowa droge zycia i im sie każda pomoc na starcie przyda . Gdyby
        mieli sie dorabiac na wesele z własnych pensji to musieli by baaaardzo długo
        czekac smile , a branie kredytu na wesele troche wydaje mi sie absurdalne .
        Oczywiście jeśli jest taka możliwość , kiażdy powinien finansowac wlasne wesele
        od a do z jednak wczesto młodych ludzi nie stac na taki wydatek od razu nawet
        jesli juz zarabiaja wystarczajaco by sie utrzymac z miesiaca na miesiac (i nie
        głodują itp ) . Pozdrawiam .
    • figazmkiem Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 21.03.06, 15:58
      A co z przesądem że młody nie może cie widziec w sukni przed slubem? To jak ma
      za kiecke placic, skoro nawet nie bedzie widzial za co?
    • anulka_1 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 21.03.06, 16:08
      podejrzewam, że jest jakis przesąd / tradycja kto ma kupowac sukienkę...ale
      chyba juz nie stosowany...

Ja place za swoja sukienke sama
    • aldialdi Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 21.03.06, 16:11
      Całe wesele sponsorowaliśmy sobie sami, tylko tata kupił mi sukienkę bo się
      uparł.
    • iwonekb Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 21.03.06, 22:56
      Sukienkę, wszystkie dodatki, fryzjera, kosmetyczkę itp. opłacam sama. Dzięki
      temu nikt mi nie powie, że za dużo pieniędzy wydałam bo prostu wydam tyle, na
      ile będę mogła sobie pozwolić smile to ogromna zaleta. Ale świetne jest to, że
      dzięki temu forum poznajemy jakie zwyczaje i tradycje panują w różnych
      regionach kraju. Trochę zmieniając temat - wcześniej do głowy by mi nie
      przyszło, że ślub można mieć w południe, a zdaje się, że na południu Polski to
      niemal oczywiste smilepozdrawiam serdecznie (właśnie zaczęłam przymierzanie
      sukienek, oby szybko któraś powaliła mnie na kolanasmile))
    • halszkabronstein Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 21.03.06, 23:21
      Eee jeśli młody by Ci kupował sukienke to Ty masz mu kupić garnitur ?? Hehe ,
      nie prawda jest taka , ze każdy płaci za swój strój albo jego rodzice . Kiedys
      to nawet był taki przesad , może nadal jest ( ja tam przesadna nie jestem ) ,
      ze pan młody przed slubem nie moze zobaczyc panny w sukience albo sukienki . A
      to mogłoby byc nie mozliwe gdyby miał ja kupowac hihi .

Chyba rodzice chca sie wykrecic bo sukienki zazwyczaj istotnie sa droższe od
      garniaków big_grin.
      • marta_m24 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 22.03.06, 11:14
        Dziewczyny nie rozumiem waszego oburzenia-dlaczego mieszacie w glowie ze to czy
        tamto placi Pan Mlody lub Panna Mloda.U mnie jest tak ze suknie kupuje mi moj
        przyszly maz-uzasadnienie:chce miec w tym swoj udzial bowiem chce abym w tym
        dniu wyjatkowo wygladala.Dlatego placi mi za suknie nie powiem ze to jest duza
        kwota bo 750 zl choc dla mnie to i tak wystarczajaco drogo a poza tym placimy
        po polowie wiec jesli on placi za suknie to w tym wypadku ja zaplace za cos
        innego zeby wyszlo 50/50.Wiec nie sugerujcie ze absolutnie suknie powinna kupic
        sobie Mloda, zreszta to kwestia gustu i dogadania sie miedzy soba-pozdrawiam
        wszystkie przygotowujace sie do tego wspanialego dnia
      • marta_m24 Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 22.03.06, 11:16
        Acha i jeszcze jedno nie jest to zwiazane z tym ze idzie ze mna suknie kupic
        tylko po prostu djae mi na nia pieniazki smile
        • halszkabronstein Re: Kto płaci za sukienkę ślubną? 22.03.06, 12:31
          Nadal mi się to wydaje bez sensu ,sorry , ale bym się troche zdziwia gdyby mój
          facet powiedział mi żebym mu zapłaciła za garniak ,krawat czy coś jeszcze
          innego . Takie rzeczy jak suknia czy fryzjer ( czyli całokształ mojego
          wyglądu ) uważam za mój interes . Raczej się z tym na żywo nie spotkałam by
          której kolwiek z koleżanek przyszły mąż dawał na coś kase ... chyba , że mąż
          byłby milionerem a ja biednym kopciuszkiem to jeszcze moge zrozumieć - w innym
          wypadku nadal wydaje mi się , ze jest to wygodnictwo rodziców chcących obciążyć
          kosztami za strój panna młodego bądz jego rodziców ( jeśli to rodzice to wg
          mnie nawet nie wypada !!! ) .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka