21.03.06, 11:59
Był o tym kiedyś wątek, ale ja dalej nie wiem. Na pewno chcę kupic wódkę plus
czerwone i białe półwytrawne wino. Jak myślicie - brać jeszcze półsłodkie i
inne alkohole? Podpytuję gości i jeded chce whisky, drugi półsłodkie do
ciasta, jak tak dalej pójdzie.... smile
Obserwuj wątek
    • anulka80 Re: Alkohole 21.03.06, 12:02
      smile my nie pytamy gosci tylko wodka na pewno i wino biale i czerwone polwytrawne
      bo wiem ze niektorzy nie pija wodkismile
      • agnrek Re: Alkohole 21.03.06, 12:04
        Ja bym chciała, żeby wino nalewał kelnerz (żadnej flaszki na stole), wódka zaś
        niech będzie w wiaderku z lodem (czerwiec), najchętniej na stoliczku obok stołu
        (raczej nierelane). No i gdy podamy tort, a jakaś ciocia zamarudzi, że chce
        półsłodkie wino, to nich jej tam będzie - dokupimy 2-3 butelki.
      • mef8 Re: Alkohole 21.03.06, 12:05
        u mnie będzie wódka i wino. nie będę pytać, na co kto ma ochotę bo to nie
        koncert życzeń...
        • agnrek Re: Alkohole 21.03.06, 12:05
          To samo jest z menu, jeden lubi żurek, inny prycha smile
          • anulka80 Re: Alkohole 21.03.06, 12:07
            no wlasnie wiec sie nie przejmuj i kup to co uwazasz i to na co Cie stac i juzsmile
          • jgrudzia Re: Alkohole 22.03.06, 18:50
            u nas wódka plus open bar (czyli do wyboru do koloru)
    • epox123 Re: Alkohole 21.03.06, 12:07
      A ja powiem Ci tak jak odpowiedziała mama mojej koleżanki na podobne pytanie
      (jedna ciocia z rodziny pytała czy będzie malibu,bo ona bardzo lubi,a jej mąż
      bardzo lubi whisky)a ona jej na to "a co to jest koncert życzeń??,będzie co
      będzie napewno znajdziesz coś i dla siebie,bo wybacz,ale jak miała bym kierować
      się tym co kto lubi i pytać każdego z gości co by się napił to była by to lekka
      przesada"
      myśle podobnie jak ona,kupię czysty alkohol,pare win słodkich i wytrawnych oraz
      duuuużą ilość piwa smile
    • twitti Re: Alkohole 21.03.06, 12:07
      Ja polecam wina rozowe poniewaz sa slodkie i smaczne i idealnie pasuja do
      ciastsmileale takie alkohole jak whisky - ciezko bedzie dla kazdego przygotowac to
      co lubismile

my chyba zrobimy tak (na 50 osob):
      piwo-beczka 2x30l
      szampan
      0,50 wódki na dwie osoby
      wino białe chyba półwytrawne jeszcze nie wiem ile
      i z 6-8 likierow dla Pan (pomysl nazeczonego - jeszcze nie wiem czy go popieram)

Teraz za to mam pytanie - czy to nie za duzo na przyjecie trwajace od 18 do 22?
      lub ewentualnie z przedluzeniemsmile

• agnrek Re: Alkohole 21.03.06, 12:10
        Ja mam całonocne wesele i na pewno:
        0,5 l na jedną osobę
        butelka wina na jedną osobę

jak zostanie, to będzie na wesele kuzyna smile
    • milka_kalibanka Re: Alkohole 21.03.06, 12:11
      kup to, co uważasz i nie pytaj potencjalnych gości, bo się nie wypłacisz.
      Dostosuj alkohol do podawanych potraw. Wszystkich nie zadowolisz.
      • mef8 Re: Alkohole 21.03.06, 12:12
        ja mam tak jak angrek - te same proporcje. piwa nie przewiduję, to nie pub.
        • agnrek Re: Alkohole 21.03.06, 12:13
          Ja się boję nieszczęśliwego połączenia wódki z piwem w jednym żołądku smile
          • mojave Re: Alkohole 21.03.06, 12:20
            ja będę miała wodkę, taką: www.polmos.bielsko.pl/pl/frostic.html
            i wino białe i czerwone półwytrawne, i piwo. jesli będzie upał (ślub 26
            sierpnia) to wodki zejdzie zdecydowanie mniej, a więcej piwa i schlodzonego
            białego
          • cafet Re: Alkohole 21.03.06, 13:34
            Eeee chyba wiekszosc ma rozum i jak pije piwo to juz nie wodke, ja tez bede
            miala dodatkowo piwo,sama na weselach pije je zamiast wodki czy drinkow
        • twitti Re: Alkohole 21.03.06, 12:16
          to piwo to dlatego ze chcemy zrobic przyjecie w ogrodzie, z grillem wiec bedzie
          pasowac!
    • agnrek Re: Alkohole 21.03.06, 12:19
      Do grilla na pewno, ale ja mam wątpliwości co do łączenia piwa z wódką.
      • mojave Re: Alkohole 21.03.06, 12:22
        z tego co znam swoich gości, to mieszać nie będą, zostana albo tylko przy
        wodce albo przy piwie. raczej każdy zdaje sobie sprawę, że laczenie tych dwoch
        alkoholi może miec złe skutki
        • agnrek Re: Alkohole 21.03.06, 12:23
          No pewnie, przeciez dzieci pić nie będą smile A dorośli chyba wiedzą.
      • twitti Re: Alkohole 21.03.06, 12:24
        tez mysle ze ludzie nie beda laczyc! kto lubi piwo pije piwo, kto wodke pije
        wodke itdsmile a co myslicie o likierach? mam pare osob, glownie pan ktore moga
        nie pic zbytnio alkoholu.. jakies lagodne likiery o roznych smakach to waszym
        zdaniem dobry pomysl czy taki sobie?
        • mojave Re: Alkohole 21.03.06, 12:28
          a może wno im wystarczy?
          • twitti Re: Alkohole 21.03.06, 12:32
            tez tak myslalam, ale nazeczony sobie tak wymyslilsmile wiec zobaczymy dzieki za
            pomoc
            • mef8 Re: Alkohole 21.03.06, 12:42
              moim zdaniem te likiery to kiepski pomysł. likier zazwyczaj bywa słodki i pije
              się go w ilościach symbolicznych - tzn po 2 kieliszku z reguły pijącego zaczyna
              mdlić. likier mozna zastąpić półsłodkim winem (faktycznie najlepsze różowe)
              albo nawet od biedy wódką z sokiem w proporcjach innych niż pół na pół smile
    • plockmala Re: Alkohole 21.03.06, 12:48
      a jaka wódka będzie u Was na weselu? chodzi mi o nazwy, bo my się ciągle
      zastanawiamy, która lepsza. pozdrawiam
      • twitti Re: Alkohole 21.03.06, 13:04
        poniewaz nie bedzie jej duzo, to chyba chopinsmile ladne butelki sa a wodka pewnie
        tez dobrasmile wina widzielismy ladne kalifornijskiesmile co do tych likierow to nie
        jestem zbytnio przekonana, ale nie wiem jak nazeczonego przekonac..
    • polcia-kapelusik Re: Alkohole 21.03.06, 13:43
      A u nas bedzie tak-wodka,wino biale i czerwone podane do stolu a dodatkowo open
      bar-co kto sobie zazyczy to dostaniesmileale piwa na pewno nie bedzie
    • monia76 Re: Alkohole 21.03.06, 13:59
      my planujemy tak: absoluta klasycznego, 2 beczki piwa (do grila) i kilka win
      carlo rossi (biale i czerwone). na stole wiejskim bedize stal bimber
      (symboliczna ilosc).
      myslelismy jeszcze luzno nad malibu i koniakiem, ale to chyba przesada.
      • agnrek Re: Alkohole 21.03.06, 14:14
        Carlo Rossi = dobry wybór.
    • azanna Re: Alkohole 21.03.06, 14:08
      U nas będzie wódka, piwo, wino białe i czerwone półwytrawne. Myślę, że w takim
      zestawie każdy znajdzie coś dla siebie. Nie mam zamiaru przejmować się, że
      jeden lubi koniak, inny martini.
    • kiwigirl Re: Alkohole 21.03.06, 14:11
      a my w ogóle na wino stawiamy, potem w barku schłodzimy piwo, do tego kilka -
      max 10 butelek- wódki, w tym i czystej i żubrówki.

osób bedzie 65, liczymy około 50 butelek wina (białe i czerwone) 60 butelek
      piwa, i wódki. ok. 1/3 to piwosze ub osoby "wódkowe" reszta to "winiarze" wiec
      sądzę ze powinno tego starczyć...

jak myślicie?
      • twitti Re: Alkohole 21.03.06, 14:16
        a moze zamowcie beczki z piwemsmile i taki sprzet do nalewania piwasmile u nas tak
        bedzie bo tez jest duzo piwoszy, z reszta grill bez piwa to nie to samo!
        • chenoa1 Re: Alkohole 21.03.06, 14:31
          my bedziemy miec wino biale i czerwone (jeszcze nie wiemy jakie, moze Hardy's)
          wodke + whisky (whisky bo moj narzeczony ma jej sporo przechomikowanej wiec
          akurat wykorzystamy). Nie pytamy sie gosci. Z tego wiekszosc wybierze cos dla
          siebie.
          • inez_82 Re: Wódka 21.03.06, 16:03
            Mam pytanie do wszystkich jaką wódkę w miarę tanią polecacie? Co prawda nie ja
            o tym decyduje ale rodzice mojego narzeczonego ale mam wątpliwości co do ich
            wyboru.Wymyślili sobie oni Krajową, mówią że todobra, czysta, polska wódka.
            Jeje plusem jest cena ale sama nie wiem.Doradźcie.
        • kiwigirl Re: Alkohole 22.03.06, 12:18
          dziwnym trafem za beczkę piwa 30l wszędzie zyczono sobie 300pln. 10pln za litr
          to dużo według mnie. w zwykłym sklepie kupimy piwo butelkowane za ja wiem 2pln
          za butelke czyli 4 za litr?

Poza tym butelki są małe i każda zamknieta osobno. jeśli pójdzie 30 litów, ok.
          jeśli natomiast np. tylko 10 bo goście wybiorą winko? z butelkami łatwo bedzie,
          pojadą albo z powrotem do sklepu albo zasilą nasze zapasy na (mam nadzieję)
          zbliżajace się lato. rozpijemy je kiedy nam przyjdzie ochota. A beczke - jak
          otwirzysz to poszła, nie może stać 3 miesięcy, jeśłi goście nie bedą mieli
          ochoty na piwo i wypiją 1/3 beczki - reszta się zmarnuje, nie ma bowiem
          mozliwości byśmy w ciągu najbliższych dni poweselu wypili całą jes resztę
    • mala_kasia1 Re: Alkohole 21.03.06, 16:48
      U mnie będzie wódka, wino białe i czerwone wytrawne, dodatkowo będzie stanowisko
      z barmanem, który będzie robił kolorowe drinki( czyli dodatkowo gin, whiskey,
      martini itp.- jak nie wypija goście wszytkiego to zabieramy do domku - na pewno
      się nie zmarnuje smile
    • ewcia1980 Re: Alkohole 22.03.06, 15:43
      my nie pytamy gosci jakie maja zyczenia co do alkoholu, tylko kupujemy to co
      sami zdecydowalismy. na wesele i poprawiny na 200 osób:
      0,7 l wódki na osobe = 300 butelek
      wino 0,7 na 10 osób = 20-25 butelek z czego połowa białe połowa czerwone
      półwytrawne i półsłodkie
      na poprawiny dodatkowo dwie 50-litrowe beczki piwa.

jestem pewna, ze wystarczy, a jak zostanie to napewno szybko nie straci
      waznosci. a kazdy z gosci mysle, ze jednak cos tam dla siebie znajdzie.
      • agnrek Re: Alkohole 22.03.06, 15:53
        Ale Ty masz wieeelkie wesele smile Ja na marne 65 osób i cholera, prawie 30
        tysięcy poleci, bo dycha zostaje w restauracji. Chciałabym mieć takie wielkie
        jak Ty, ale niestety, nie moge sobie na to pozwolić.
      • kiwigirl Re: Alkohole 22.03.06, 15:54
        to ty ewcia faktycznei masz pijaków smile
        0.7 l wódy na łba to chyba tylko mieszkaniec akademika polibudy zniesie bez
        szwanku smile, zo to wino butelka na 10os, to zakładam ze mszalne będzie i tylko
        symbolicznie?

dzieci tez wliczasz w to 0,7 l na głowę? smile
        • agnrek Re: Alkohole 22.03.06, 16:02
          Lepiej chyba więcej wódki niż wina. Mój kolega rok temu się wymądrzał, że samo
          wino wystarczy. Ludzie mu się wymykali tuż po północy do domu, bo każdy się
          winem "zakwasił i zemdlił". Wino jest raczej do obiadku, do fajnej kolacji, ale
          na całonocnym weselu z tańcami po prostu usypia.
        • ewcia1980 Re: Alkohole 22.03.06, 16:03
          kiwigirl napisała:

> to ty ewcia faktycznei masz pijaków smile
          > 0.7 l wódy na łba to chyba tylko mieszkaniec akademika polibudy zniesie bez
          > szwanku smile, zo to wino butelka na 10os, to zakładam ze mszalne będzie i tylko
          > symbolicznie? dzieci tez wliczasz w to 0,7 l na głowę? smile

smile no jakbys zgadła. sama konczyłam polibude i ok 20% gosci to beda absolwenci
          polibudy, wiec sama rozumiesz.
          a tak na serio. licze po 0,7 na głowe łacznie z dziecmi, ale dlatego, ze jak
          sama widzisz, mam towarzystwo, które woli wypic kieliszek wódki niz saczyc
          winko. wiec to winko bedzie w sumie dla bardzo nielicznych.
          poza tym wesele robie z poprawinami, a po weselu wypada długi weekend majowy (1-
          3 maja) i licze, ze spora czesci gosci jeszcze z nami zostanie na te dni.
          noclego wynajmuje w internacie szkoły w której pracuje, wiec opłata bedzie
          symboliczna i moga to byc 2-3 noclegi w cenie jednego.

szykuje sie fajna impreza, tylko koszty mnie załamuja sad(
          w samej restauracji płacimy 20 tys, a za wódeczke zapłacilismy juz 5 tys. a
          gdzie pozostałe wydatki???
          • kiwigirl Re: Alkohole 22.03.06, 16:39
            no tak, jak polibuda to polibuda smile

nie wiem czy wino "zakwasza", mnie z kolei zbija z nóg wódeczka (Uniwerek) a
            mojego narzeczonego usypia w tempie pięknym. gada, gada, gada nagle robi odwrót
            i idzie spać. jak na czeskim filmie smile

przemyslimy jeszcze proporcje, ae wśród naszych znajomych jednak większośc z
            zasady jest niewódkowa

• ewcia1980 Re: Alkohole 22.03.06, 18:26
              kiwigirl napisała:

> no tak, jak polibuda to polibuda smile

no i polibuda wyszła na pijusów wink
              ale spoko, prawda jest taka, ze nasi znajomi na imprezie potrafili wypic
              naprawde sporo. chociaz od czasów studenckich troche czasu mineło wiec i forma
              nie ta smile

>nie wiem czy wino "zakwasza", mnie z kolei zbija z nóg wódeczka (Uniwerek) a
              > mojego narzeczonego usypia w tempie pięknym. gada, gada, gada nagle robi
              odwrót i idzie spać. jak na czeskim filmie smile

no własnie, warto znac swoje upodobania i zapraszanych gosci. ja praktycznie
              nie pije alkoholu, bo kac nastepnego dnia jest wieksza kara niz przyjemnosc z
              zabawy dnia poprzedniego. a teraz to wogóle nie biore alkoholu do ust, bo
              jestem w ciąży. ale nasi znajomi i w sumie rodzina równiez akurat wola wodke
              niz winko. a na poprawiny najlepszym orzezwieniem bedzie własnie piwko.

> przemyslimy jeszcze proporcje, ae wśród naszych znajomych jednak większośc z
              > zasady jest niewódkowa

no to istotnie warto jeszcze pomysleć jaki alkohol bedzie sie cieszył
              najwiekszym powodzeniem wsród twoich gosci.
              chociaz tez nie za dobrze jest przesadzac z rodzajami alkoholi, bo czasami
              (nawet jak ktos nie wypije duzo) to takie mieszanie moze po prostu zaszkodzic.
              pozdrawiam serdecznie.
              • inez_82 Re: Ponawiam pytanie z mojego postu wyżej????? 22.03.06, 19:35

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka