Dodaj do ulubionych

Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ?

28.03.06, 15:20
Hej !
Czy ktos z Was brał, badz bierze tam slub ?
Jest to nowa parafia na Gocławiu i zastanawiam sie jak tam jest, tzn.ile
kosztuje slub no i czy ksieza sa w porzadku.Szczerze w mojej parafii jakos
nie bardzo mi sie usmiecha brac slub ...
Z gory dziekuje za informacje
pzdr
Obserwuj wątek
    • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 28.03.06, 15:25
      ale to na razie tylko plac budowy jest + kaplica w domu parafialnym
      • magda-wesele Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 28.03.06, 15:42
        Nie byłam tam na ślubie i też ślubu tam nie biorę choć jest to moja i mojego
        narzeczonego parafia. Moim marzeniem zawsze był ślub na starówce. Jeśli chodzi
        o tą parafię to rewelacyjny jest proboszcz - jest tak miły, nie robi problemów
        z niczym - więc jak bedziesz coś załatwiała to polecam abyś właśnie do niego
        sie wybrała. Wydaje mi się że jest to parafia na tyle "młoda" że poprostu
        księża nie są tam zmanierowani.
        życzę powodzenia
        • gnomica Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 28.03.06, 15:52
          dzieki za info !!! smile
          Nam sie tam spodobalo bo jest po prostu tam kameralnie ... a poza tym ja mam
          straszne opory przed zalatwianiem tych wszystkich formalnosci a zwlaszcza
          spowiedzi , bo nie bylam kilka ładnych lat smile ...
      • gnomica Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 28.03.06, 15:49
        tak ale tam normalnie odbywaja sie msze no i stronie w necie jest tez napisane
        ze udzielaja sakramentu małzenstwa...
        my bylismy tam na mszach no i slyszelismy ze ogolnie proboszcz jest w porzadku
        i dlatego pytam sie czy ktos juz moze bral tam slub smile
        ja naleze do tego kosciola nad jeziorkiem ...a moze wiesz jak tam jest ?
        • magda-wesele Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 28.03.06, 15:57
          Jeśli chodzi o parafię na górce - to była moja parafia (ja zresztą wszystkie na
          Gocławiu przeszłam - tyle razy się przeprowadzałam)Na górce byłam na ślubie
          mojej bliskiej koleżanki - mało ludzi - kościół wysoki sprawiał wrażenie
          pustego, ceremonia średnio wzruszająco - z reguły ryczę na wszystkich slubach
          (tu jakoś specjalnie mnie ta uroczystośc nie zachwyciła)Ksiądz -
          powiedziałabym - zwykły (chyba że poprosiłabyś o udzielenie skaramentu
          proboszcza - jest wg mnie bardzo wyluzwany). dowiadywałam się o opłaty w tym
          kościele (właśnie od tej mojej znajomej) ślub brała w czerwcu 2004 roku
          płaciła wtedy 600zł za mszę , dekorację kościoła musiała zrobić we włąsnym
          zakresie, a z tego co mi mówiła za zapowiedzi 150zł DOŚĆ DUŻO - ale są to inf.
          nie od księdza tylko od moich znajomych.
          • gnomica Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 28.03.06, 16:06
            no to niezle sobie licza .... !!!! a niby jest co łaska ... szkoda gadac
            ciekawe tylko jak to bedzie z licencja dla mnie jesli bede chciala brac slub
            gdzie indziej? bo o proboszczu to slyszalam duzo niezbyt ciekawych rzeczy, poza
            tym mam uraz po tym jak przyszedl do nas ksiadz po koledzie i kiedy zobaczyl ze
            nie ma koperty na stole to nawet nie usiadl ...
            dzieki za info smile
            pzdr
            • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 29.03.06, 09:13
              a moja kolezanka z kolei była całe życie w parafii św. Patryka... Miesiąc przed
              ślubem okazało się, że jest u św. O. Pio... Ile tam sobie zaśpiewali za
              icencję - chyba ze 400 zł (chciała brac ślub u św. Patryka)...
              Ja byłam kiedyś na ślubie u ś. Ap. Piotra i Pawła (na górce) i było calkiem ok -
              ale gości swoją droga było sporo... I miło ten ślub wspominam...
              Jezeli chcesz fajnego księdza i kameralny kościół, to polecam ks. Wojciecha
              Drozdowicza (prowadził wieki temu Ziarno). Jest proboszczem w kościele
              pokamedulskim w Lasku Bielańskim i świetne kazania mówi... www.lasbielanski.pl
    • miwonka81 Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 28.03.06, 18:33
      Proboszcz naprawde jest super. Prowadzil religie u mnie w liceum i to w taki
      sposob ze nawet osoby ktore nigdy na nia nie chodzily zaczely przychodzic bo
      nie bylo to wpieranie nam ze wszystko jest grzechem tylko kulturalna dyskusja
      doroslych osob ktore roznia sie pogladami. Nie wiem jak wyglada sam kosciol, a
      kosciol na gorce to moja parafia ale moim zdaniem wyglada jak hangar wiec slub
      bierzemy w parafii narzeczonego na Kabatach. Pozdrawiam wszystkie Gocławianki wink
      • gnomica Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 28.03.06, 18:43
        dzieki za info!!! No i tez oczywiscie pozdrawiam wszystkie Gocławianki !!!smile
        • justm Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 28.03.06, 20:48
          też jestem z narzeczonym z tego kościoła.
          zamiast licencji poprosiliśmy o substytucję - o czym nam pani z kancelarii nie
          wspomniała ani słowem.
          za licencję pani z kancelarii (za którą nie przepadam) chciała 150 pln, za
          substytucję narzeczony nie zapłacił.
          • gnomica Re: Parafia O.Pio-do Justm 29.03.06, 09:08
            a co to jest ta substytucja ? bo pierwsze słyszę smile
            chyba zeby wziasc slub to trzeba najpierw dobrze zapoznac sie z prawem
            koscielnym smile ....
            pzdr
            • twitti Re: Parafia O.Pio-do Justm 29.03.06, 09:17
              Witajciesmile my bedziemy brac slub w tym kosciele na gorce.. nie zachwyca mnie..
              ale od malego tam chodze (najpierw do takiego drewnianego - byl super) i jakos
              tak nie chce szukac innych kosciolow.. tez sie boje ze bedzie pusto na naszym
              slubie bo zapraszamy nie wiele osob a kosciol taki gigantyczny.. pozdrawiam
              • gnomica Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 09:31
                a jak jest tam na gorce z terminami no i ile wyniesie Was w sumie opłacenie tam
                slubu ?

pzdr
                • twitti Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 09:35
                  termin rezerwowalismy dawno temu.. mam nadzieje ze jeszcze go mamysmile a o cenach
                  niestety nic jeszcze nie wiemy.. pojdziemy tam dopiero 3 miesiace przed slubem
                  ze wszystkimi dokumentami.. ksieza sa tacy normalni.. chyba najbardziej
                  chcialabym proboszcza..smile
                  • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 09:37
                    ten drewniany kościół był super... szkoda, że go zburzyli... a swoją drogą
                    widzę, że tu same sąsiadki...
                    Ze mną jest tak - mieszkam przy ostrobramskiej koło Orlenu, parafia, na
                    Szembeka, chodziłam częściej na ostrobramską przy pętli, a tak naprawdę co
                    tydzień chodzę do Wizytek
                    • gnomica Re: Parafia O.Pio 29.03.06, 09:41
                      No szkoda troszke... Bo ten nowy jest taki zimny i nieprzystepny ....
                      • twitti Re: Parafia O.Pio 29.03.06, 09:43
                        popieram!drewniany byl super! najlepsze jest to ze 20 lat budowali ten kosciol
                        a i tak kazdy wraca pamiecia do tego drewnianego, do ktorego nikt sie nie mogl
                        zmiescicsmile
                    • twitti Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 09:42
                      ja mieszkalam na goclawiu od 2 roku zyciawink a od sierpnia mieszkam na
                      lukowskiej z nazeczonym i jego mamasmile i teraz chodze raz z rodzicami na goclaw
                      na gorke a raz na lukowska na petlesmile ten kosciol na pietli jest calkiem ladny,
                      bardzije kameralny.. ale jakos tak chce mimo wszystko wziac slub w swoim
                      kosciele mimo nie podoba mi sie za specjalnie.. a na szembeka bylam raz,
                      kosciol ladny, ale na maxa obco sie czulamsmile
                      • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 09:47
                        jasnesmile rozumiem...
                        Ja mam z górką złe skojarzenia, bo jeszcze jak ten kościół nie był skończony,
                        to byłam tam na pogrzebie koleżanki (to samo mam z kościołem św. Aleksandra)
                        A swoją drogą na górce wszystkie obrazy wiszące na ścianach namalowane są przez
                        Tatę innej mojej koleżanki, która brała tam zresztą ślub...
                        Byłam na ślubie u św. Patryka, ale tam taki straszny duet śpiewał - nazwałam
                        ich Albano i Romina Power... Koleżanka mówiła, że na nich się zdecydowała, bo i
                        tak odstępne musiałabym im zapłacić...
                        A sama chciałabym wziąć ślub u Wizytek albo w Lasku Bielańskim (naprawdę cudny
                        kościół i super proboszcz)
                        Szembeka nie lubię, bo zimno i ciemno...
                        • twitti Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 09:50
                          jeszcze jeden powod dla ktorego nie zdecydowalismy sie na zmiane kosciola to to
                          ze trzeba placic za licencje i dwa razy wiecej rzeczy zalatwiac..
                          • gnomica Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 09:53
                            a my jeszcze nie zdecydowalismy gdzie bedziemy brac sluba ale jakos u Ojca Pio
                            jest tak bardziej przyjemnie ,no i myslimy czy nie wybrac Kosciol na Natolinie
                            ale w tym wszystkim najgorsze sa własnie formalnosci...
                            a tak apropo gdzie chodzicie na nauki ?
                            • twitti Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 09:55
                              JUz skonczylismy, a chodzilismy do tego kosciola przy geancie. ale wiem ze sa
                              tez u sw. Patryka.
                              • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 09:57
                                twitti, a zajrzyj tu www.lasbielanski.pl
                                może ci się spodoba...
                                A o Natolinie mówisz o kościele bł. Władysława zGielniowa? Mój katecheta z
                                liceum jest tam proboszczem... Ja ten kościół nazywam dworcem, bo taki wielki wink
                                • twitti Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 10:00
                                  Przy lasku bielanskim mieszka moja chrzestnasmile ladny ten kosciol na bielanach..
                                  tylko strasznie daleko.. chyba jednak zostaniemy przy tym na goclawiusmile moze
                                  nie jest piekny ale blisko przynajmniejsmile
                                  • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 10:04
                                    no oczywiście, ale ja z założenia nie będę brała ślubu w swojej parafii, więc
                                    szukam czegoś innego..
                                    A byłam nie raz i nie dwa w ks. Wojciecha i bardzo podobają mi się jego
                                    kazania... Jedyny problem to taki, że chciałabym mieć księdza mówiącego również
                                    po francusku, bo tylko tym językiem posługuje się mój narzeczony...
                                    • twitti Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 10:05
                                      upssmile to juz bedzie wiekzy problemsmile mam nadzieje ze Ci sie uda znalezc
                                      takiegosmile
                                    • gnomica Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:08
                                      no to mozesz miec problem ....ale zycze powodzenia
                                      • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:09
                                        eee, nie jest tak źle... u Jezuitów na Rakowieckiej jest francuska parafia...
                                        więc z pewością księża mówią w tym języku
                                        • twitti Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:11
                                          a to bedziesz musiala "wypozyczyc" ksiedza od Jezuitow do innej parafii czy
                                          wezmiecie slub wlasnie tam?
                                          • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:12
                                            no więc plan mam taki (na razie to tylko wymyślamy co i jak)... mój kolega jest
                                            księdzem w Sopocie, więc chciałabym go ściągnąć, ks. Wojciecha z miejscowej
                                            parafii i jakiegos od Jezuitów, żeby chociaz cześć mszy po francusku była smile
                                            • gnomica Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:15
                                              no to niezle ale dla chcacego nic trudnego smile trzymam kciuki
                                              • twitti Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:16
                                                Dobrze to sobie zaplanowalassmile ja tez trzymam kciuki!
                                              • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:16
                                                na razie ukochany rzucił hasło - to może w te wakacje... ech, jak ci faceci o
                                                niczym nie maja pojęcia...
                                                • gnomica Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:19
                                                  moj tez .... smile ale wrzesien ....
                                                • twitti Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:19
                                                  no to go popedzsmile wez kalendarz i strzelcie jakas datesmile my tak zrobilismy:smile
                                                  • gnomica Re: Parafia O.Pio- 29.03.06, 10:19
                                                    a kiedy Wy ?
                                                  • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:21
                                                    nie damy rady... z różnych względów... przede wszystkim finansowych - nie mówię
                                                    o jakichś super extra wydatkach, ale... Ja jestem urzednik państwowy... Poza
                                                    tym chciałabym, żeby na ślubie byli też jego rodzice, siostry i brat z
                                                    rodzinami... a lot z Kanady dla tylu osób też kosztuje... więc ten rok
                                                    odpada...
                                                  • gnomica Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:22
                                                    my tez nie wiemy czy damy rade ale zobaczymy co sie da zrobic
                                                  • twitti Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:24
                                                    9 wrzesniawink zbieramy sobie pieniadze, ale poniewaz zostalismy bez sali znow
                                                    szukamy nowejsmile
                                                  • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:28
                                                    jak to bez sali???
                                                  • twitti Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:30
                                                    wlasciciel zmienil plany.. i sali nie ma.. co prawda proponawal nam inna, ale
                                                    tamta nam sie nie podobala.. tak wiec jestesmy jakby w punkcie wyjscia.. ale
                                                    damy radesmile
                                                  • gnomica Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:33
                                                    my nie robimy wesela ,wiec to mamy z głowy smile
                                                  • twitti Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:35
                                                    my wlasciwie to tez niesmile tylko obiad i moze przyjecie z grillem na powietrzusmile
                                                  • gnomica Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:37
                                                    my stwierdzilismy ze nie bedziemy sie zadluzac zeby zrobic wesele... wzgledy
                                                    ekonomiczne smile a i tak na same ubrania bedziemy musieli kombinować smile
                                                  • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:38
                                                    a myślałas o restauracji Dom Polski na Francuskiej... piekne miejsce
                                                    Ja weselę chcę, bo uwielbiam wesela, ale sądzę że będzie 60-80 osób, więc nie
                                                    tak znowu dużo...
                                                  • twitti Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:44
                                                    taksmile termin zajety.. nie wazne.. mamy pare miejsc na oku..smile ale na razie nic
                                                    pewnego..
                                                  • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:48
                                                    szkoda sad bo miejsce cudne... na Belwederskiej tez jest taka restauracja jak
                                                    Dom Polski
                                        • gnomica Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:11
                                          no to super!!!!
                                • gnomica Re: Parafia O.Pio-do Esmeraldy 29.03.06, 10:00
                                  no spory to on jest .... ale pozyjemy zobaczymy smile ze to wszystko takie
                                  skomplikowane jest smile...
                              • gnomica Re: Parafia O.Pio-do Twitti 29.03.06, 09:59
                                my zamierzamy isc do Pallotynow tam zalatwia sie w 1 dzien smile
    • miwonka81 do Esmeraldy 29.03.06, 19:17
      Esmeraldo, poniewaz wlasnie w kosciele bl. Wladyslawa bedziemy slubowac z moim
      T, chcialam zapytac jak wspominasz swojego katechete z liceum? Pytam bo nie
      wiem ktorego z tamtejszych ksiezy poprosic o prowadzenie slubu...
      • esmeralda_pl Re: do Esmeraldy 30.03.06, 08:48
        ks. Jacek Kozub - przesympatyczny, mądry i zabawny...
        • miwonka81 Re: do Esmeraldy 30.03.06, 16:42
          dzieki wink
    • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 30.03.06, 08:54
      ha, a jakby co, to powiedz, że polecała ci go dawna uczennica z Liceum
      Sobieskiego... Na pewno nie odmówi wink
      • twitti Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 30.03.06, 19:05
        PS. ja tez chodzilam do liceum sobieskiego..smile
        • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 31.03.06, 11:11
          ooo a który jesteś rocznik? i nie mów, że klasa muzyczna smile
          • twitti Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 31.03.06, 12:21
            niesmile plastycznasmile rocznik 82smile
            • esmeralda_pl Re: Parafia O.Pio/W-wa Goclaw jak tam jest ? 01.04.06, 17:00
              to minęłyśmy się... bo ja 1978

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka