fiolka27 24.05.06, 16:33 Może to dla niektórych smieszne pytanie, ale ja się zastanawiam. Annę i Jana Nowak czy Nowaków? I czy dzieci wypisywać po imieniu czy ogólnie "z rodziną"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia76 Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 24.05.06, 16:35 odmieniac jak najbardziej! a z dziecmi to jak chcesz, ja jako dziecko wolalabym sie pojawic na zaproszeniu z imienia Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 24.05.06, 16:37 odmieniaC, tak stiwerdziła polonistka ito nie jedna, (bo moja ciocia nauczycielka pladtyki pytala o to w moim imieniu ) oczywiście tylko polskie nazwiska.. a co do imion zależy starsze dzieci tak, młodsze nie musisz... czasami jest tak, że braknie ci miejsca na np 2 dorosłych i 3 dzieci i długie nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
muszka1979 Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 24.05.06, 16:38 Z tego co pamiętam, to był już taki wątek, więc poszukaj. Oczywiście, że odmieniać! Przecież bez odmiany to nie po polsku! Trzeba odmieniać - i to w dodatku poprawnie, co nie zawsze jest łatwe... Odpowiedz Link Zgłoś
azova Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 24.05.06, 16:38 Wszystko zależy dod brzmienia nazwiska. Np. u mnie w rodzinie na zaproszeniu dla moich rodziców nazwisko było odmieniane, a ana zaproszeniu dla rodziców lubego - nie było odmieniane. No chyba że chodzi o nazwisko Nowak - napisałabym bez odmiany. Dzieci jednak ładniej byłoby wypisać po imieniu np. Anna i jan Nowak z dziećmi Katarzyną i Piotrem (Kasią i Piotrkiem - jak kto woli). Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnanocka Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 25.05.06, 11:15 Zapraszam Annę i Jana Nowaków Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 25.05.06, 11:04 Absolutnie odmieniać. Nie ma żadnego powodu, żeby tego nie robić, a nieodmienianie jest błędem językowym. Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 25.05.06, 11:05 mój jeden kolega wmawia, że jego nazwisko się odmenia... GUCIO!!! wszystkie polskie nazwiska się odmieniają... Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Do Esmeraldy 25.05.06, 11:09 Ja mojego nigdy nie odmienilam. Wysle Ci na maila i powiedz czy byc odmienila moje nazwisko w zaproszeniu Ale wszytskie pozostale tak. Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: Do Esmeraldy 25.05.06, 13:35 w formie żeńskiej twojego nazwiska bym nie odmieniła... ale odmienia się ono dokładnie tak samo jak Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 25.05.06, 11:13 Ok. Daje Wam wszystkim przyklad zagwostke: Moje nazwisko konczy sie na -AK. Powiedzmy, ze nazywam sie BUJAK. Powiedzmy Ania Bujak. Wiec zapraszmy Anie Bujak ale juz Wojtka Bujaka, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
monia76 Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 25.05.06, 11:17 nionczko, tak, annę bujak, ale to JEST odmiana, z tym że to nazwisko w obu przypadkach ma taką samą formę. Odpowiedz Link Zgłoś
bara1313 Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 25.05.06, 13:33 Nazwiska polskie, a także obce, które można przyporządkowac polskim wzorcom deklinacyjnym odmieniają się. Wybór odpowiedniego wzorca zależy głównie od płci właściciela, jego narodowości, zakończenia nazwiska. Nie odmienia się nazwisk obcych, które, ze względu na ich formę nie dadzą się dopasowac do polskich wzorców deklinacyjnych np.Dubois. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieszczynka Popieram :-) 25.05.06, 13:58 Studiuje na IV roku Filologię polską i zapewniam Was, że wpis bara1313 jest zgodny z zasadami polskiej fleksji. Cieszy mnie, że Polacy zwracają jeszcze na nasz piękny język uwagę . Ja sama odmieniłam w zaproszeniach wszystkie polskie nazwiska i też te obcego pochodzenia (ale Polaków), które się dało. Angielskich (Anglicy , którzy nie znają polskiego) zostawiłam 'nieskażone' polską fleksją, ponieważ zapraszam osoby, które na polskiej odmianie się nie znają i mogłyby nie poznac swoich nazwisk ). Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
mojave Re: Popieram :-) 25.05.06, 14:28 zta odmiana nazwisk u kobiet jest jeszcze tak, że np. dawniej nie było z tym większych problemów bo pisało się np. Annę Bujakową względnie Annę Bujakównę. Teraz jest to jednak uważane za forme przestarzalą. Odpowiedz Link Zgłoś
szara82 Re: Popieram :-) 25.05.06, 23:10 Z nazwiskiem Bujak to akurat proste, bo jest taki znany polski fotograf i zawsze się go odmienia, np. kupiłam album Adama Bujaka. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 25.05.06, 23:50 Oczywiście, że tak! Zapraszam Annę Bujak, Wojciecha Bujaka, albo państwa Annę i Wojciecha Bujaków. Odpowiedz Link Zgłoś
anksma Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 25.05.06, 23:02 Ja raz odmieniałam a raz nie, tam gdzie nie byłam pewna wolałam nie odmieniać, po co mam popełnić gafe Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 a takie? 26.05.06, 11:06 ja mam z tym straszny problem n bo np: bardzo podobne nazwiska mam do tych: Rokita, odmieniać?? albo Kołodko?? chodzi o pary. Odpowiedz Link Zgłoś
monia76 Re: a takie? 26.05.06, 11:11 zapraszam państwa rokitów, państwa kołodków. Odpowiedz Link Zgłoś
magdziolek87 Re: a takie? 27.05.06, 14:32 My z narzeczonym będziemy zapraszać małżeństwo, które nosi nazwisko Pessel. I jak to napisać? Zapraszam Panstwa Pessel? Pesslów? czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
mezatka1 Re: Czy odmieniac nazwiska na zaproszeniach? 23.10.06, 03:15 Trafiłam na coś pożytecznego. Gdyby ktoś jeszcze kiedyś miał dylemat "odmieniać, czy nie odmieniać", niech sobie poczyta: slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=nazwisko&od=90 Mnie najbardziej podoba się to zdanie: "Na zaproszeniu ślubnym pozostawienie nazwiska zapraszanych małżonków w formie liczby pojedynczej i jednocześnie w postaci nieodmiennej jest nieeleganckie – przypomina pismo oficjalne sformułowane przez niekompetentnego językowo urzędnika." Odpowiedz Link Zgłoś