Dodaj do ulubionych

ile macie lat?

• librea Re: ile macie lat? 30.05.06, 08:56
      ja mam 26 lat, a moje kochanie 28.
    • anusiaczek87 Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:01
      A po co czekac do konca studiow? Bo tak robia wszyscy? Nie warto dawac sie
      konwenansom. Jezeli jestes pewna, ze to ten, to po co czekac... My nie mamy
      zamiaru. Zareczyny juz za chwile a za rok slub smile
      • nikusia1986 Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:16
        zgadzam się z Tobą w 100% ja właśnie skończyłam szkołę i wybieram się na
        studia smile a ślub i małżeństwo mi w tym absolutnie nie przeszkadza!!!
        Napiszę jeszcze tyle, że mam koleżankę, która od prawie 3 lat jest szczęśliwą
        mężatką. Jak brała ślub miała 17 lat (Wiki się im przydarzyłą big_grin) a on 19. Ona
        2 klasa technikum, on prosto po maturze. I co?? W życiu nie znałam
        wspanialszego, tak zaradnego i kochającego się małżeństwa jak on. I nie wiek ma
        tu coś do powiedzenia tylko to co dwie osoby łączy.
        Pozdrawiam przeszłe Panny Młode kiss
        Dla młodych Panien Młodych tych teraźniejszych i przeszłych kiss
        Warto marzyć, bo marzenia się spełniają kiss

-
        mój suwaczek
        • anusiaczek87 Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:21
          nikusia, agusia i reszta: zapraszam was na moje forum dla tych ktore czekaja na
          zareczyny klub "nawiedzonych" wink
        • karmela77 Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:22
          Wszystko jest OK jeśli para potrafi się sama utrzymać i jest w pełni
          samodzielna. Winnym przypadku jest to tylko zabawa w małżeństwo kosztem np.
          rodziców.
          • nikusia1986 Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:33
            my nprzykład już od pół roku poszukujemy mieszkania ale ceny są zabójcze uncertain moi
            rodzice powiedzieli że dopóki nie zanjdziemy mieszkania możemy mieszkać u nich
            ale na własny rachunek (ja o tym dobrze wiedziełam bo moja siostra mieszkała
            tak wiele lat po ślubie) a wiem że i tak będzie dobrze i damy sobie radę bo
            jesteśmy w miarę zaradni big_grin

-
            mój suwaczek
        • marvel_maid Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:43
          nikusia1986 napisała:

> Napiszę jeszcze tyle, że mam koleżankę, która od prawie 3 lat jest szczęśliwą
          > mężatką. Jak brała ślub miała 17 lat (Wiki się im przydarzyłą big_grin) a on 19.
          Ona
          > 2 klasa technikum, on prosto po maturze. I co??

Rzeczywiście "fantastyczny" przykład. Dzieci, które nie mają nawet pojęcia o
          antykoncepcji idą do łóżka, wpadka i ślub. A może powiesz mi po co ten ślub w
          weiku 17 lat? To chyba nawet nie jest legalne. To w ogóle chore jest żeby
          zmuszać siedemnastolatkę do małżeństwa, pewnie jej rodzice wstydzili się "co
          ludzie powiedzą". Co ta dziewczynka może temu dziecku zapewnić, co może mu
          przekazać skoro sama jest dzieckiem. "Super" przyład odpowiedzialności młodych
          ludzi
          • nikusia1986 Re: ile macie lat? 30.05.06, 12:55
            wies co szczerze odpuść sobie bo siadłaś na 20-latki tak jakby to były
            niedorozwinięte i nie wiem jeszcze jakie osoby To nie Twoja sprawa skoro chce
            to niech bierze a marzyć i chcieć tego to rzecz normalana !!!!!!!!!!!!!!!!! a
            jeśli chodzi o miją koleżankę to ten ślub może i był z przymusu bo ciąża ale
            nie ze względu na rodziów tylko bo tego sami chcieli ! I błagam daj se już
            spokój
        • beti217 Re: ile macie lat? 30.05.06, 10:15
          I co?Zaczynaja teraz studia?Pracują?Mieszkają pewnie z rodzicami?
          • nikusia1986 Re: ile macie lat? 30.05.06, 12:58
            musiała rok sobie zrobić przerwy (problemy zdrowotne) dlatego maturę zdaję w
            2007 Mają własne mieszkanie (za pare tygodni przeprowadzają się na większe)
            bardzo dobrze im się wiedzie finansowo (jak nie jednej parze po 25 roku
            życia !!!) Są niezależni od rodziców w każdym względzie a z tego co wiem to
            wybiera się w przyszłym roku na studia (na ekonomię)
            • beti217 Re: ile macie lat? 30.05.06, 15:42
              Nio to super,mam nadzieje że piszesz prawde-bo za bajkowo to wygląda-smileAle ok
            • nikusia1986 Re: ile macie lat? 30.05.06, 21:00
              możesz wierzyć albo nie ale to już Twoja prywatna sprawa
              Mam tylko pytanie czy każdy w młodym wieku nie może być samodzielny??? musi być
              pod skrzydłami rodziców??? ja po ślubie będę początkowo mieszkać u rodziców ale
              już mi zapowiedzieli że na własny rachunek (pół na pół za wszystko-gaz woda
              światło telefon itp. itd.) i am nadzieje że uda nam się coś znależć przed
              świętami
      • marvel_maid Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:30
        Nie chodzi o konwenanse, ale o dojrzałość. Wiem, że teraz większość
        dwudziestolatek uważa się za niebywale dojrzałe, ale gdyby tak było faktycznie
        nie spieszyłoby im się tak do ślubu. Mając na uwadze fakt, że większość ludzi
        kończy studia w wieku 24 lat to naprawdę tak ciężko poczekać, przecież to i tak
        bardzo młody wiek. Dopiero wtedy większość ludzi nabiera trochę
        odpowiedzialności, a nie kieruje się wyłącznie uczuciem. Jak można w wieku
        dwudziestu lat, kiedy nie ma się jeszcze żadnego pojęcia o życiu, a najczęściej
        też za grosz rozsądku, wiązać się na całe życie? Po co się tak spieszycie. Nie
        macie żdnych zainteresowań ani ambicji. To jest właśnie wiek na ich rozwijanie
        i poznawanie siebie. Co można zaoferować drugiej osobie jeśli tak niewiele się
        wie
        • nikusia1986 Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:38
          można i to wiele, ale widzę że jesteś jakoś uprzedzona do młodych zarówno
          Panien jak i Kawalerów (takie jest moje zdanie jeśli się mylę to z góry
          przepraszam). A Ty nie marzyłaś o ślubie w takim wieku?? Nie pisz nawet że tak
          nie było bo w to nie uwierzę ! Praktycznie wszystkie dziewczyny marzą o
          zaręczynach, ślubie i wspaniałym życiu (od malutkich dziewczynek w przedzszkolu
          po starsze kobiety po 50 - nawet ostatnio oglądałam ślub takiej po 50-tce i
          powiem że było to coś pięknego smile), i szczerze nie przejmuję się zdaniem innych
          i tak wyjdę za mąż za te 3 m-ce i nic ani nikt tego nie zmieni, i już big_grin
          Co ma być to będzie big_grin
          pozdrawiam kiss
          -
          mój suwaczek
          • marti_ka82 szczerze to 4 late temu nie marzyłam o małżenstwie 30.05.06, 09:54
            o tym by brać slub, nawet jeszcze 2 lata temu mnie to przerażało, zaręczyny,
            slub? przecież to decyzja na całe życie, nie wiedziałam, ćzy jestem do tej
            decyzji gotowa, na tyle dojrzała, to nie zabawa, to powinna być decyzja na całe
            zycie, po maturze to ja marzyłam o studiach, na studiach marzyłam o tym by je
            skończyć z dobry wynikiem, by coś osiągnąc, rozwijac swoej zainteresowania i
            pasje... i się z tego ciesze, że tak, a nie inaczej potoczyło się moje życie,
            bo w wieku 20 lat byłam z kimś innym, pewnie teraz byłabym nieszcześliwą
            mężatką bo dopiero 2,5 roku temu poznałam mojego Łukasza i szczerze, przyjełam
            jego oświadczyny, ale ciągle we mnie tkwił lek, czy nie za szybko, moze warto
            poczekać, dopiero teraz mając 24 lata wiem, że jestem gotowa i chce iść nową
            drogą z nim... smile a swoja drogą to dziekuje za przylad 17 latki 19 latka... ja
            w ich wieku nie myślałam o zabawie w dorosłość i nie sypiałam z facetami... smile
            ale to kwestia wychowania... jakoś nie wyobrazam sobie potem zabraniania 17
            letniej córce imprez, przecież zawsze mogła by mi dopiec, a ty w moim wieku to
            mnie juz nianczyłas... i by mi ręcę opadły... smile ale ja tam nie jestem
            przeciwnikiem młodych małżeństw ani zwolennikiem... każdy robi i żyje tak jak
            uważa za słuszne, to wy nie ja będziecie ponosić konsekwencje swojego czynu smile
            • nikusia1986 Re: szczerze to 4 late temu nie marzyłam o małżen 30.05.06, 13:02
              to nie będą konsekwencje Jeśli chodzi o ścisłość to mój P. ma 27 lat (i to
              według co niektórych chyba też jest za wcześnie na małżeństwo) i jest
              gotowyZresztą ja też Gdybyś musiała tak szybko dorosnąć jak ja to byś inaczej
              troche spojrzała na moją sytuacje (nie jestem w ciąż!!!!!!)
              • marvel_maid Re: szczerze to 4 late temu nie marzyłam o małżen 30.05.06, 13:11
                Dojrzała osoba zdaje sobie sprawę, że wszystko co robimy pociąga za sobą
                konsekwencje. Będą jakieś konsekwencje mojego małżeństwa i będą też takie
                związane z Twoim.
                Swoją drogą 7 lat to spora różnica. Im większa tym większe prawdopodobieństwo,
                że pan młody ma ochotę "wychować sobie żonę".
                • nikusia1986 Re: szczerze to 4 late temu nie marzyłam o małżen 30.05.06, 13:14
                  noo na służącą kucharkę i nie wiem co jeszcze big_grin
                • marti_ka82 Re: szczerze to 4 late temu nie marzyłam o małżen 30.05.06, 16:34
                  zgadzma się z marvel w 100% każda decyzja niesie za sobą jakieś konsekwencje...
              • marti_ka82 Re: szczerze to 4 late temu nie marzyłam o małżen 30.05.06, 16:33
                ale ja nie mówie, że jestem przeciw czy za... chyba nie czytalas do konca...
                poza tym moja droga nie znasz mnie i nie wiesz, czy musiałam szybciej dorastać
                czy nie, a ja się tobie nie będę tłumaczyc napisałam swoje zdanei na ten temat
                mam do tego prawo, poza tym nie było skierowane do ciebie, ale jakto mówią
                uderz w stół a nożyce się odezwą... smileP.S. mój ma 29 i co z tego?
          • marvel_maid Re: ile macie lat? 30.05.06, 10:00
            Boże! Nie jestem uprzedzona do młodych ludzismile Przecież sama jestem młoda
            (chociaż dla Ciebie 26-latka to już pewnie matrona albo stara pannasmile ale
            przeraża mnie taki brak odpowiedzialności.

nikusia1986 napisała:

> A Ty nie marzyłaś o ślubie w takim wieku?? Nie pisz nawet że tak
            > nie było bo w to nie uwierzę ! Praktycznie wszystkie dziewczyny marzą o
            > zaręczynach, ślubie i wspaniałym życiu

Możesz nie wierzyćsmile Zakochiwałam się jak każda małolata, ale myślałam o
            studiach (miałam fantastyczne studia związane z moimi zaintersowaniami, więc
            naprawdę pochłaniały mnie prawie całkowiecie), o podróżach, ciuchach,
            koncetach. Rozwijałam się. W tamtym okresie byłam przekona, że w ogóle nie chcę
            wychodzić za mąż, uważałam, że kobieta na tym tylko traci. Wtedy zaczęły się
            moje zainteresowania różnymi ruchami, m.in. feministycznym.
            Pierwszy raz o małżeństwie pomyslałam w wieku 25 lat, kiedy byłam już z moimi
            narzeczonym (poznaliśmy się jak miałam 24).
            • nikusia1986 Re: ile macie lat? 30.05.06, 13:04
              kochanie mój przyszły ma 27 lat a siostra ma ponad 30 i ja jestem w takim
              towarzystwie wychowana smile dlatego dużo szybciej dorosłam niż moi rówieśnicy i
              już Jeśli od najmłodszych lat miałabyś kontakt z ludżmi o 15 lat starszymi (co
              mi przenigdy nie przeszkadzało) no to chyba też byś była nad wiek dojrzała
              prawda??? a le co tam myśl co chcesz w końcu każdy ma do tego prawo big_grin
              • marvel_maid Re: ile macie lat? 30.05.06, 13:57
                nikusia1986 napisała:

> kochanie mój przyszły ma 27 lat a siostra ma ponad 30 i ja jestem w takim
                > towarzystwie wychowana smile dlatego dużo szybciej dorosłam niż moi rówieśnicy i
                > już Jeśli od najmłodszych lat miałabyś kontakt z ludżmi o 15 lat starszymi
                (co
                > mi przenigdy nie przeszkadzało) no to chyba też byś była nad wiek dojrzała
                > prawda??? a le co tam myśl co chcesz w końcu każdy ma do tego prawo big_grin

O Jezu. Przy tym argumencie wymiękam. Twoim zdaniem posiadanie starszej o
                kilkanaście lat siostry sprawia, że człowiek jest nad wiek dojrzały? Wybacz,
                ale jeśli starasz się prowadzić dyskusję to popieraj ją racjonalnymi
                argumentami, bo to co tutaj napisałaś jest poprostu śmieszne.
                Myslałam, że uważasz sie za dojrzałą, bo musiałaś np wychowywać młodsze
                rodzeństwo albo już w liceum poszłaś do pracy itp. Ale starsza siostra. Każdy
                wychowuje sie w towarzystwie starszych od siebie osób(rodziców), a jakoś nikt
                nie używa tego jako argumentu za dojrzałością.
                • nikusia1986 Re: ile macie lat? 30.05.06, 14:05
                  to nie jest argument dlaczego się uważam za dorosłą !!!! Ty poprostu nie
                  potrafisz tego pojąć i już smile ale to nie moja wina smile a dlaczego uważam się za
                  dorosłą w tym wieku bo od najmłodszych lat musiałam sama na siebie liczyć i już
                  (choćby gotować musiałam się nauczyć w wieku 14 lat czy nastawiać pranie - to
                  są dla mnie argumenty !!!) a jeżeli ktoś traci jednego z rodziców w wieku 12
                  lat to musi szybko dorosnąć !!!
          • maya28 Re: ile macie lat? 30.05.06, 15:59
            Nikusia, po porstu czasami z perspektywy kilku lat więcej więcej widać. Ale
            chyba to forum nie jest miejsce do udzielania rad, zeby szybko nie wychodzić za
            mąż, bo skoro tu juz sie jest, to decyzja zapadła smile I dobrze. Widocznie taka
            karma. Swoją drogą ja w tym wieku nie marzyłam o ślubie, więc uwierz, ze nie
            wszystkie tak mają.
            • nikusia1986 Re: ile macie lat? 30.05.06, 20:56
              ale ja wcale tak nie uwazam smile aggusia69 napisała tylko że o tym marzy w wiku
              20 lat a ślub gdzieś za 4 bo oboje studiują i tylko to mnie jakoś tak uderzyło
              że niektórzy marzą o tym nie twierdze że to musi być akurat 20 lat niektórzy
              wcześniej inni później i za to że ja mam 20 lat i wychodze za mąż to jest coś
              złego??? nie moge tego pojąć sad Życze wszystkim jak najlepiej i mam nadzieje że
              mi to również będzie życzone ...
              • maya28 Re: ile macie lat? 30.05.06, 21:11
                ech, chyba za bardzo to wzielas do siebie, a tu raczej nie ma ataku na młode
                panny młode, tylko jakoś tak niektórzy dzielą sie doświadczeniami. No jest cos
                takiego, ze majac te 20 lat i troszke wiecej , bardzo sie nam chce
                samodzielnosci i super. Po prostu uważam, ( osobiście) ze te kroki nie powinny
                sie wiazac z małżeństwem, jezeli wczesniej nie miałysmy okazji poznać samych
                siebie, tego co jest dla nas ważne, czego potrzebujemy. Ale Ci już nie truje smile
                • nikusia1986 Re: ile macie lat? 30.05.06, 21:20
                  nie no spoko smile każdy ma prawo do własnego zdania niektóre są szczęsliwe biorąc
                  ślub w wieku 17 lat a inne 27 czy więcej ja bron boże nie namawiam na taki wiek
                  żeby brać ślub ja poprostu czuje się na tyle pewna że tego chce i już mój ślu
                  będzie prawie 2 lata po zaręczynach więc chyba długo się decydowałam tongue_out każdy
                  ma prawo wyrazić swoje zdanie i ja rozumiem że Wy więcej przeżyłyście no ale
                  jeśli się mam sparzyć (choć wiem że tak nie będzie) to chce się o tym przekonać
                  sama smile później jakby taka sytuacja zaistniała to wejdę na forum i będę się
                  biła w pierś że miałyście rację ale teraz o tym nie myśle i uważam się za
                  wystarczjąco dorosłą do podjęcia tak dużego kroku w moim życiu smile
                  Pozdrawiam Was wszystkie cieplutko kiss
        • nie.migotka Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:39
          Czy małżeństwo przeszkadza w realizowaniu zainteresowan i ambicji (w
          jakimikolwiek wielku)? Mnie tylko sprzyja.

Pozdr.
          • nie.migotka Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:40
            Zapomniałam dodać, że wg Ciebie jestem w słusznym wieku na małżenstwo wink

Pozdr.
          • marvel_maid Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:49
            Szczęśliwe mażeństwo dojrzałych ludzi (młodych czy starszych) jak najbardziej
            pomaga w realizacji swoich ambicji, ale jeśli pobierają się nastolatki i
            zamiast skupić się na nauce muszą martwić się pracą, rachunkami itp to
            absolutnie nie sprzyja to rozwojowi. Oczywiście fajnie jest dorabiać sobie już
            od początku studiów i zdobywać doświadczenie zawodowe, ale jeśli to staje się
            ważniejsze niż nauka to fatalnie
          • paola_j Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:52
            Zgadzam się z tym w zupełności!!!Nam też sprzyja w realizowaniu ambicji, marzeń
            i zainteresowań. Ja mam 25, narzeczony 26.
        • ebenark Ja 29 Kochanie 25 30.05.06, 09:40
          Ja mam 29 moje kochanie 25, jesteśmy ze sobą 5,5 roku
      • librea Re: ile macie lat? 30.05.06, 15:02
        myślę że często to nie chodzi o uleganie konwenansom. my chodzimy od 8 lat, ale
        dopiero teraz jest nas stać na ślub, wesele, wspólne mieszkanie. dopiero od
        dwóch lat, czyli po studiach, pracujemy i możemy byc samodzielni. nie wyobrażam
        sobie pozostawania na łasce rodziców, zresztą na to też nie mogliśmy liczyć, bo
        im samym ciężko. zazdroszczę czasem tej beztroski, że jakoś to będzie.
    • ultiva Re: ile macie lat? 30.05.06, 09:42
      24 i 27
      • beti217 Re: ile macie lat? 30.05.06, 10:21
        dziewczyny ale po co to wszytsko?W sumie to jest kazdej zycie i czy 18 latka
        czy 27 latka moze tak samo skonczyc malzenstwo rozwodem...najwazniejsze ze sie
        chce byc z ta druga osoba i ze umie sie pojsc na kompromis bo to wlasnie na tym
        polegasmilePozdrawiam
      • toffi25 Re: ile macie lat? 30.05.06, 10:24
        Oboje mamy po 26 latsmilesmile Ślub 29 lipca pozdrwiam smile
        • anusiaczek87 Re: ile macie lat? 30.05.06, 11:52
          jak zwykle chodzi uleganie stereotypom: 20-latka jest glupia i jak bierze slub
          to po to zeby sie pobawic w dom, a 24 latka jest dojrzala i gotowa do
          malzenstwa... dziewczyny, cieszcie sie szczesciem innych.. jezeli taka jest
          decyzja to dlaczego kogos potepiac i mowic- nie, Ty nie powinnas bo jestes za
          mloda.. bedzie co ma byc- jezeli pisane im bycie razem to tak bedzie, nie wazne
          w jakim wieku sie pobiora,ot co
          • marvel_maid Re: ile macie lat? 30.05.06, 12:01
            anusiaczek87 napisała:

> jak zwykle chodzi uleganie stereotypom: 20-latka jest glupia i jak bierze slub
            >

To nie stereotypy, ale przykłady z życia wzięte.
            Jak będziesz w moim wieku to może zrozumiesz dlaczego warto byłoby poczekać.
            • nie.migotka Re: ile macie lat? 30.05.06, 12:05
              marvel_maid ty się z powołaniem pomyliłaś wink Ty powinnaś być doradcą życiowym
              (bo psycholog to za małowink i doradzałbyś innym w podjęciu decyzji życiowych z
              racji tego, że tak dużo wiesz.

20 latka jest głupia, a 24 latka już dużo wie to własnie stereotyop.

Pozdr.
              nie.migotka ta co powinna wiedzieć już tak dużo...
              • marvel_maid Re: ile macie lat? 30.05.06, 12:14
                Z tego co czytam to nie jestem wyjątkiemsmile Tutaj większość uważa, że wie
                wszystko najlepiej.
                Opisuję tylko to co widzę z własnego doświadczenia. Nie uważam, żebym wszystkie
                rozumy pozjadała i nie mam zamiaru przekonywać wszytskich, żeby robili wszystko
                dokładnie tak jak ja uważam za stosownesmile Ale są rzeczy o których mam pojęcie
                większe od przeciętnego i chyba warto chociaż próbować przemówić do rozsądku
                dziewczynie, która może potem gorzko żałować, chociaż nie wiem w sumie po co.
                Skoro jej rodzice nie mają dość siły lub rozsądku, żeby jej to wyperswadować to
                chyba tracę czas.
                • nikusia1986 Re: ile macie lat? 30.05.06, 13:08
                  wiesz moi rodzice bardzo się cieszą że wychodzę za moż za takiego człowieka i
                  absolutnie nie mają ku temu żadnych przeciwwskazań smile
              • marvel_maid Re: ile macie lat? 30.05.06, 12:19
                nie.migotka napisała:

> 20 latka jest głupia, a 24 latka już dużo wie to własnie stereotyop.

Nie napisałam, że 24-latka dużo wie, ale że w tym wieku większość ludzi nabiera
                trochę odpowiedzialności, a nie kieruje się wyłącznie uczuciem. Osobiście
                uważam, że to też trochę za wcześnie na małżeństwo, ale jednak o niebo lepiej
                niż w wieku 20 lat.
            • anusiaczek87 Re: ile macie lat? 30.05.06, 12:06
              przykladow z zycia wzietych na udane i nieudane malzenstwa jest wiele tak samo
              po "mlodszej" jak i po "starszej" stronie.. wszystko zalezy od ludzi, ale tego
              sie chyba Tobie nie da wytlumaczyc.. trudno. Mi sie juz nie chce probowac
              • marvel_maid Re: ile macie lat? 30.05.06, 13:00
                anusiaczek87 napisała:

> przykladow z zycia wzietych na udane i nieudane malzenstwa jest wiele tak
                samo
                > po "mlodszej" jak i po "starszej" stronie.. wszystko zalezy od ludzi

Oczywiście to zależy od ludzi - od dojrzałości tych ludzi. Nie chcesz mi chyba
                wmówić, że przeciętna 20-latka jest wystarczająco dojrzała do mażeństwa.

> ale tego sie chyba Tobie nie da wytlumaczyc.. trudno. Mi sie juz nie chce
                probowac

Czyli jednym słowem ja jestem uparta i nie daję się przekonaćsmile Dokładnie to
                samo mogę powiedzieć o Tobie. Nie sposób przekonać Cię, że masz jeszcze czas
                być dorosła. Tylko, że ja trochę już przeżyłam, więc mogę powiedzieć, że mam
                pojęcie o tym co piszę.
            • beti217 Re: ile macie lat? 30.05.06, 15:48

> To nie stereotypy, ale przykłady z życia wzięte.
              > Jak będziesz w moim wieku to może zrozumiesz dlaczego warto byłoby poczekać.
              >

Może i przykłady z życia-ale ja znam pare-mojej kuzynki koleżanka-pobrali się
              jak miała 27 lat i czekali z ślubem 5 lat a byli ze sobą 7 i wiecie co?Mineły
              już 4 lata a oni są po rozwodzie tyle że mają 2 letnią Oliwke która teraz jest
              rzucana po mamusi i tatusiu co tydzien tu i tam:/I ciekawe jak to jest z tym
              czekaniem?WG mnie to jest kazdego indywidualna sprawa i prosze nie piszcie na
              swoich przykładach,może i mam 21 lat i g***o o życiu wiem tak jak piszą tutaj
              dojrzałe KOBIETY ale wiem że jeśli zrobie ten krok to na zawsze-bo gdybym nie
              była pewna nigdy bym tego nie zrobiła-bo jestem zdecydowana i zawsze byłam!!!
    • svidy Re: ile macie lat? 30.05.06, 12:25
      ja - 30, ukochany - 34
    • aggusia69 to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 12:57
      ja majac te 20 lat czuje sie osoba naprawde dojrzala. a dodatkowo przeszlismy z
      moim chlopakiem wiele dobrych ale i trudnych chwil (tak jak np.moja choroba i 2
      miesiace spedzone w szpitalu- Lukasz sprawdzil sie idealnie). "Przeszkoda" sa
      studia. Oboje musielismy wyjechac z naszego rodzinnego miasta i nie bylibysmy w
      stanie sie utrzymac. A dla mnie malzenstwo ktore jest uzaleznione od pomocy
      rodzicow to tylko zabawa w dom kosztem najblizszych...
      • marvel_maid Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 13:03
        No i rozmawiaj tu z dwudziestolatkami. Każda jest w pełni dojrzałasmile Ręce
        opadają
        • nikusia1986 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 13:13
          wiesz to już jest poprostu nudne !!! chyba jednak każda 20-latka jest głupia
          tępai niedojrzała do niczego smile pasuje???? bo coś mi się wydaje że to o to ci
          właśnie chodziło żeby się do tego przyzanż A tak zupełnie szczerze to twoje
          zadanie mam serdecznie w poważaniu big_grin Pozdrawiam kiss
          • anusiaczek87 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 13:18
            tak, 20-latki.. bijmy sie w piersi i przestanmy marzyc o slubie.. dokladnie w
            dniu waszych 24 urodzin staniecie sie dojrzale i dopiero wtedy mozna Wam cos
            planowac hehehe zalosne smile
            • nikusia1986 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 13:25
              noo a najlepiej zamknąć w klatkach i nie wypuszczać do 24 urodin tongue_out dobra
              koniec tego uprzedzenia, ty jesteś ty, ja jestem ja i już Niech każdy się
              martwi o siebie
              • monaliska1985 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 31.05.06, 15:33
                wiecie co, jak czytam niektóre posty na tej stronie jest mi przykro, 30 latki
                strasznie dokuczaja młodszym, jeżeli wolałyście czekać do 30 i ile tam
                chciałyście wasza sprawa, ale żeby od razu 20 i tym podobne sa za młode i
                nieodpowiedzialne to jest przesada. my mamy oboje pracę, mieszkanie i tym
                podobne rzeczy wiec na co jeszcze czekac? to mamy jeszcze 9 lat chodzic za
                raczke? bo musimy sie wyszalec, bo pozniej zmadrzejemy, to jest smieszne i nie
                dla nas. a na dzieci może czas przyjdzie w wieku 40 jak zegar przeminie.?
                Zreszta każda z nas wie co robi, ale krytykowanie młodszych za to że chcą sobie
                ułożyć życie i są na to gotowe jest żałosne
                • nikusia1986 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 31.05.06, 20:24
                  jak miło smile przynejmniej jest ktoś kto myśli podobnie do mnie sad niestety my
                  jesteśmy chyba żałosne (według niektórych) że chcemy wziąść ślub Ja Tobie
                  monaliska1985 życze jak najlepiej (reszcie również) i byle do przodu smile a na
                  innych się nie oglądać kiss

-
                  mój suwaczek
                  • monaliska1985 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 31.05.06, 21:29
                    Witaj nikusia1986 , ja Tobie też życzę wszystko naj naj, pewnie że nie jesteś
                    sama , podzielam twoje zdanie w 100%. a te 30 jak chcą niech sobie krytykują,
                    widocznie na nic więcej je nie stać.
            • marvel_maid Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 13:27
              Naucz się czytać ze zrozumieniem i dopiero wtedy wyzywaj ludzi od żałosnych.
              Nigdzie nie napisałam, że dokładnie w dniu 24 urodzin ludzie stają się
              dojrzali, nigdzie też nie napisałam, że 20-latka jest głupia!! Pisałam, że w
              tym wieku brakuje DOJRZAŁOŚCI (może drukowanymi literami do Ciebie dotrze). Nie
              oczekuję, że przyznasz mi rację, ale może trochę się zastanowisz.
              • nikusia1986 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 13:34
                nie mam się nad czym zastanawiać smile i jestem pojętna jak na 20-latke tongue_out i ja
                Cię wcale nie wyzwałam to Ty naucz się czytać ze zrozumieniem big_grin
                • marvel_maid Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 13:37
                  Skoro jesteś tak niezwykle pojętna, to dlaczego nie widzisz, że odpisywałam na
                  post anusiaczka?
                  • nikusia1986 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 14:08
                    lol i nie mam nic więcej do powiedzenia na Twój temat big_grin a do tego chyba ma
                    każdy prawo chyba że Ty wprowadzasz jakieś nowe zasady?? Bo z tego co
                    zauważyłam każdy ma prawo się wypowiadac na dany temat> Ale szczerze nie mam
                    już ochoty ani siły na to by z Tobą prowadzić konwersacje kiss trzymaj się
                    cieplutko i życze szczęścia w małżeństwie
                    • katarzyna_banach Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 14:12
                      My oboje mamy po 26 lat, za 3 miesiace slub.
                      Wiem ze w wieku 20 lat uwazalam sie na super dojrzala i dorosla. I musze
                      przyznac ze chociaz jakos tak niewiele sie od tamtej pory w moim zyciu
                      zmienilo, teraz uwazam ze tamte problemy byly smieszne, tamto myslenie bylo
                      inne i teraz juz bym wiele rzeczy nie rozegrala jak wtedy. Dlatego zgadzam sie
                      z Marvel_Maid. Ale nie mam zamiaru i daleka jestem od oceniania innych. Robcie
                      co chcecie, wasze zycie i wasze wzloty i upadki. A na bledach sie uczcie. I tyle
                      • nikusia1986 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 14:14
                        o i takie pojęcie o całej sprawie rozumiem a nie że nie w wieku 20 lat nic sie
                        nie wie o życiu Ja wiem i to dużo ale to już inna sprawa
                        • maya28 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 16:09
                          Chyba źle odbierasz to co Mervel napisała, i niepotrzebnie sie obruszasz. Po
                          prostu tak już jest, że sporo się zmienia w tym wieku. Fakt, ze chyba za późno
                          na takie rady...
                          • marti_ka82 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 16:48
                            ja widocznie też nie potrafie czytać, ze zrozumieniem... bo z tego co zdarzyłam
                            zauważyć, to nikt nie mówił, że 20 są dziecinne, nie wiedzą nic o życiu, owszem
                            coś tam się przewineło o zabawie w rodizne, ale wszystko było napisane w dobrej
                            wierze, chodziło oto, że życie się zmienia, każdego dnia podejmuje się mniej
                            ważne i ważniejsze decyzje, a także o fakt, iż z wiekiem zmienia się punkt
                            widzenia i inaczej podchodzi się do pewnych spraw... i że decyzja o małżeństwie
                            powinna być przemyślana, a jedynym argumentem za ślubem nie powinno byc bo my
                            się kochamy, a on ma x lat i pracuje... są pewnie etapy w życiu każdego
                            człowieka, które łatwiej jest przejść samemu, nie mając na brakach rodziny,
                            łatwiej się uczyć, kończyć studia, kursy, zdobyć prace... Kązdy jest kowalem
                            swego rosu... ale oburzacie się nie wiem o co.. jedna tak pieknie napisała, że
                            każdy ma prawo się wypowiadać na forum, ale zabrania się takich czy innych
                            sforułowań, rad, czy własnych przemyslen=? co to cenzura? dorosły człowiek
                            powinnien szanować zdanie innych, a nie oburzać się, bo mu one nie leży...
                            • nikusia1986 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 21:23
                              ja się nie oburzyłam sad tylko mi się jakoś tak zrobiło przykro sad zdecydowałam
                              się na ten ślub po prawie 2 latach narzeczeństwa więc chyba miałam czas na
                              przemyślenia prawda od razu po ślubie idziemy na swoje i żadne z rodziców nie
                              będzie nam pomagać
                      • anna7755 Re: to nie chodzi ile ma sie lat... 30.05.06, 17:46
                        moja przyjaciółka ze szkoły średniej wyszła za mąż tuż po maturze (miłość +
                        ciąża), czyli miała 18/19 lat, to całkiem blisko "20", 10 lat później uważa, że
                        to mimo wszystko za wcześnie, nie znała życia i ...
                        JA w wieku 20-24 nie byłabym w stanie zawrzeć związku małżeńskiego, ale to
                        ja surprised)
    • myha_78 Re: ile macie lat? 30.05.06, 17:28
      ja 28, a mój luby również smile
      Najpierw studia, praca, a teraz ślub.
      Serdecznie pozdrawiam
    • mrozikulus Re: ile macie lat? 30.05.06, 17:57
      28 i 31
      • hinduska Re: ile macie lat? 30.05.06, 19:08
        Ja mam 27, moj Damian 28 skonczy we wrzesniu, a slub w pazdzireniku.
    • sprycia1979 Re: ile macie lat? 30.05.06, 21:43
      Sprycia 27/ Pan Mąż Spryci 28 smile))

co do siusiumajtek smile)) w wieku 20 lat marzenia o ślubie(o zgrozo!!!! jaki
      ślub!!!) , albo zakochana albo głupia no ew. bez wiekszych pomysłów na życie ...
      aco niech zobacza jak to jest, ja życze jak najlepiej...

piekne było życie wieku 20 lat smile))
      • marti_ka82 Re: ile macie lat? 30.05.06, 21:44
        wow kogo my tu mamy sprycia we własnym wydaniu wink
      • marti_ka82 Re: ile macie lat? 30.05.06, 21:44
        tfuu osobie wink
        • sprycia1979 Re: ile macie lat? 30.05.06, 21:49
          czesc Martika smile)) co ja tu czytam smile))
    • kunsia Re: ile macie lat? 31.05.06, 17:30
      Ja mam 26 a moj kochany 33 ale slub za rok wiec bedziemy mieli 27 i 34.
      • kuleczka1980 Re: ile macie lat? 31.05.06, 18:58
        Ja jeszcze 25 a mój M już 26 latek.
        ŚLUB 17.06.2006R
        pOZDRAWIAM
    • mariszka72 Re: ile macie lat? 31.05.06, 21:32
      Ja mam 34, Ukochany 32, znamy się nie całe 2 lata, a ślub za 10 dni smile
      • vzorka Re: ile macie lat? 01.06.06, 11:52
        Jak się czyta te posty to ręce opadają!!! Ja mam 18 a mój ukochany 21 za 2 lata
        ślub, oświadczył mi się pół roku temu, a jesteśmy ze sobą 3 lata. Pewnie teraz
        zacznie się od nowa gadka o odpowiedzialności itp. Dla mnie małożeństwo nie
        będzie mi przeszkadzać a raczej będzie mnie mobilizować do stawiania sobie
        coraz więcej poprzeczek. Nie rozumię tych którzy najeżdzają na młode osoby,
        przecież nas nie znacie! Nie wiecie jacy jesteśmy odpowiedzialni, a niektóre
        przeszły w życiu więcej niż takie co mają 30 lat. Znam dużo osób starszych
        odemnie którzy studiują i są nie odpowiedzialni i zachowują się jak małe dzieci.
        • pipsia5 Re: ile macie lat? 01.06.06, 13:10
          Vzorka, masz rację! Ja mam 22 lata, pół roku temu brałam ślub. Wszyscy
          oczywiście (oporócz naszych rodziców) nam go odradzali. Czy oni się martwili
          naszym szczęściem czy tylko wtrącali nochale w nie swoje sprawy? Sądzę, że to
          drugie! Jesteśmy szczęśliwi i kochamy się. Komuś to przeszkadza??? To w takim
          razie te dojrzałe życiowo 30-latki niech mi wytłumaczą dlaczego ludzie biorą
          rozwody po 20 latach małżeństwa? Czy oni nie wiedzieli co robią biorąc ślub
          mając po 26/27 lat? Waszym zdaniem powinni być odpowiedzialni i wiedzieć co
          robią prawda? Zajmijcie się lepiej własnym życiem i nie wtrącajcie się do
          innych szczęśliwych ludzi.
          • monaliska1985 Re: ile macie lat? 01.06.06, 14:38
            witajcie dziewczynki smile, wkońcu jakieś mądre osóbki, popieram wasze zdaniesmile ,
            my widocznie szybko dojrzałyśmy, nie warto się przejmować innymi, każdy jest
            panem swojego losu.
            • nikusia1986 Re: ile macie lat? 01.06.06, 14:44
              hej kochane założyłam specjalny wątek dla nas żebyśmy nie musiały użerać się z
              krytyką naszych "starszych" koleżanek big_grin oczywiście wątek o pasującym do nas
              tytule - poniżej 24 roku życia!!! big_grin - hehehe Będzemy se mogly same poklikać i
              już smile Czekam z niecierpliwością kiss
              • anusiaczek87 Re: ile macie lat? 01.06.06, 15:12
                A ja zalozylam nawet specjalne forum.. "nawiedzone" bo zagladaja tu a jeszcze
                nie uslyszaly tego najwazniejszego pytania,ale moze byc tez schronieniem przed
                pustym gadaniem smile
    • semena1 Re: ile macie lat? 01.06.06, 21:25
      ja mam 30 i to naprawde bardzo przemyślana decyzja, wcześniej nie byłam gotowa
      teraz jestem i przekonaniem powiem TAK
    • veevaa Re: ile macie lat? 02.06.06, 12:09
      21 i 22wink I slub za dwa miesiace.
    • stokrottka2 Re: ile macie lat? 02.06.06, 22:20
      ja mam 25, on 28, ślub w przyszłym roku smile
    • miracle_girl Re: ile macie lat? 02.06.06, 22:28
      W momencie ślubu ja 23,5 on 24,5 big_grin Jak dla mnie to w sam raz big_grin Jesteśmy ze
      sobą długo, znamy się na wylot, mamy gdzie mieszkać, kończymy studia i
      utrzymamy się sami big_grin
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka