Dodaj do ulubionych

ślub poza kościołem

08.06.06, 19:45
Czy ktos z Was słyszał kiedys o ślubie kościelnym poza kościołem? Jeżeli
mieliście taki lub sami byliście na takowym napiszcie jak taka uroczystość
wygladała? Jak to było zorganizowane?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: ślub poza kościołem 08.06.06, 19:55
      Niektorzy ksieza (zakladam, ze chodzi o KK) z zalozenia odmawiaja...Wszystko da
      sie zalatwic, trzeba tylko dobrze umotywowac w podaniu o pozwolenie do
      biskupa...Napewno jest pieknie na takim slubiesmile)).
    • agnie_cha1 Re: ślub poza kościołem 08.06.06, 19:58
      Ja mam kilku znajomych Księży, wiec myślę, że może by się cos takiego udało. A
      jak by to mozna umowywować? I czy koniecznie trzeba napisać do biskupa? Czy
      ktoś z Was takie pozwolenie pisał?
    • agnie_cha1 Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 08:14
      • miaau Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 08:58
        tez o tym myslalam, ale konieczna jest dyspensa od biskupa, ktora pewnie nie
        tak latwo dostac..
    • hagowiec Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 09:08
      slyszalam ze nasze prawo kanoniczne zabrania slubow po za switynia sad szkoda ja
      bym np. chciala na plazy smile
      • marzena698 Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 12:35
        hej, ja 1 lipca mam slub wlaściwie poza kościołem. Kościółek jest mały,a my
        będziemy mieli slub na powietrzu, będziemy oddaleni od kościoła. Myślę,że może
        być pieknie,o ile pogoda dopisze.
        • agnie_cha1 Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 13:30
          napisz prosze jak to załatwiłaś, jakie pisma musiałaś napisać?
      • tadaam Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 15:42
        Nie zabrania - korespondowałam kiedyś z księdzem w tej sprawie. Odpisał mi że
        zakazu nie ma, slub nalezy brac "na terenie parafii" - jak odpisałam, że każde
        miejsce jest na terenie jakiejś parafii, odpisał że "nie przewiduje takich
        fanaberii"
        Ot i tyle.
    • nionczka Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 12:46
      Ja znam rodzine we Francji, ktora ma zameczek z kaplica i tam chcieli urzadzic
      slub swoim dzieciom i mieli okropne problemy z tym. W koncu sie udalo
      (zaplacili lapówke!), ale ponoc nie mozna udzielac slubu w miejscu, w ktorym na
      codzien nie ma obrzedów religijnych. A ich kaplica wlasnie nie byla uzywana od
      lat. To bylo we Francji, ale KK to organizacja ponadnarodowa wiec powinno byc
      podobnie. Chyba.
    • cagn Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 14:44
      witam
      czy wiecie, o co chodzi w katolickim ślubie kościelnym i po co go bierzecie? Za
      dużo amerykańskich filmów oglądacie - tam jest większość w obrządku
      protestanckim i nawet na końcu się całują. A może w wolicie w stylu buddyjskim,
      jeśli w waszej (?) wierze wam się nie podoba. Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.
      • ally-mcbeal Brawo cagn! Niech biorą ślub na księżycu!!! 28.06.06, 17:03
        Tam jeszcze nie było ślubu więc może któraś wpadnie na taki pomysł, bo już
        przeróżne szopki urządzają nazywając je ślubem!
        • annajustyna Mysmy w kosciele tez sie pocalowali... 28.06.06, 17:05
          Ksiadz kazalsmile))). Ale tez uwazam, ze slub poza kosciolem ma sens, jesli np.
          odbywa sie przy kapliczce, z ktora wiaza sie jakies wspomnienia...No i
          oczywiscie jesli kosciol jest jeszcze w budowie, to slubu udziela sie na
          polanie/miejscu budowy np.
          • fotobern Re: Mysmy w kosciele tez sie pocalowali... 28.06.06, 21:15
            W okolicach Poznania jest takie miejsce gdzie ślubu udziela ksiądz w pałacowym
            parku w altance. Przepiękna uroczystość taka w angielskim lub amerykańskim
            stylu. Zdjęcia są na stronie
      • arieska Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 21:26
        cagn napisała:
        > Nie wiem, czy się śmiać, czy płak
        > ać.

A rób co chcesz, wolna wola. To,ze ktos odrobine chce odbiec od schematu nie
        znaczy od razu,ze sie profanacji dopuszcza. Skoro w pewnych wypadkach mozna
        uzyskac zgode to oznacza,ze nie jest to obraza majestatu.
    • ania_i Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 11:03
      Możesz sprecyzować co znaczy poza kościołem? Czy w ogóle nie ma być ołtarza itp
      tylko łąka czy jakaś inna plaża czy po prostu nie ma być normalnego kościoła a
      już kaplica albo ołtarz polowy wchodzi w grę? Bo jeśli to drugie to można- tylko
      musisz znaleźć odpowiednie miejsce. W Ząbkowicach Śląskich pod Opolem jest pałac
      z kaplicą- są tam urządzane śluby i wesela. Ja miałam w kaplicy harcerskiej na
      hali - tylko ołtarz był zadaszony, reszta na wolnym powietrzu. Pisemnie nic nie
      musiałam załatwiać, wystarczyło pogadać z księdzem z parafii do której kaplica
      należy.
      Tu możesz zobaczyć
      wesele_ani_i_marcina.fajnafotka.pl/?linkedUserPageUID=9308&9257_contentUID=132339
      wesele_ani_i_marcina.fajnafotka.pl/?linkedUserPageUID=9308&9257_contentUID=132328
      • glupie_kocie Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 16:22
        Aniu piękne zdjęcia, mają wspaniały klimat. Aż mi łezki w oczach stanęły smile
      • athandavan Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 16:44
        Aniu, mieliscie przepiekny slub! Jestes strasznie fotogeniczna, wiesz? Do tego
        oprawa muzyczna w wykonaniu malej skrzypaczki - tylko pozazdroscic! No i ochrona
        gorali! Powodzenia i wszystkiego najlepszego!!!!
        • ania_i Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 17:37
          > No i ochrona gorali!

Eeee... chodzi Ci o to zdjęcie gdzie stoimy z takimi dwoma po bokach? To byli
          ministranci służący do mszy big_grin
    • montony Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 17:37
      my mielismy dawno temu pomysl zeby wziac slub w ruinach kosciolach ok 10 km od
      naszego miasta, sa tam sciany ale sufitu juz nestety nie, kosciol m patrona o
      takim samym imieniu jak moj narzeczony, jest tam oltarzyk i kilka razy w roku
      odbywaje sie tam msze, wiec z tego co sie dowiedzielismy od znajomego ksiedza
      ze strony Kosciola nie byloby zadnego problemu ze slubem tam. ale neisty
      zrezygnowalismy, gdyz kosciolek jest polozony w lesie na szczycie gorki do
      ktorej dociera tylko lesna drozka, a poza tym balismy sie zaryzykowac ze we
      wrzesniu bedzie na tyle dobra pogoda. trudno, ale przeciez nie wazne gdzie
      wazne z kimsmile
    • ilekobietamalat Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 18:29
      teoretycznie nie powinno byc problemu. bo ile dobrze pamietam z lekcji religii
      w liceum, to nie ksiadz udziela slubu a narzeczeni sami sobie, a ksiadz jest
      swiadkiem, wiec skoro teoretycznie 'ksiadz niepotrzebny' to kosciol tym
      bardziej.
      zeby nikt zaraz na mnie nie krzyczal,to chodzi mi po prostu o to, ze odmawianie
      udzielania slubu poza kosciolem, swiadczylo by o tym, ze ksieza uwazaja ze bog
      jest tylko w budynku kosciola..a to chyba cos 'nie halo'
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka