agnie_cha1 08.06.06, 19:45 Czy ktos z Was słyszał kiedys o ślubie kościelnym poza kościołem? Jeżeli mieliście taki lub sami byliście na takowym napiszcie jak taka uroczystość wygladała? Jak to było zorganizowane? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: ślub poza kościołem 08.06.06, 19:55 Niektorzy ksieza (zakladam, ze chodzi o KK) z zalozenia odmawiaja...Wszystko da sie zalatwic, trzeba tylko dobrze umotywowac w podaniu o pozwolenie do biskupa...Napewno jest pieknie na takim slubie)). Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_cha1 Re: ślub poza kościołem 08.06.06, 19:58 Ja mam kilku znajomych Księży, wiec myślę, że może by się cos takiego udało. A jak by to mozna umowywować? I czy koniecznie trzeba napisać do biskupa? Czy ktoś z Was takie pozwolenie pisał? Odpowiedz Link Zgłoś
miaau Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 08:58 tez o tym myslalam, ale konieczna jest dyspensa od biskupa, ktora pewnie nie tak latwo dostac.. Odpowiedz Link Zgłoś
hagowiec Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 09:08 slyszalam ze nasze prawo kanoniczne zabrania slubow po za switynia szkoda ja bym np. chciala na plazy Odpowiedz Link Zgłoś
marzena698 Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 12:35 hej, ja 1 lipca mam slub wlaściwie poza kościołem. Kościółek jest mały,a my będziemy mieli slub na powietrzu, będziemy oddaleni od kościoła. Myślę,że może być pieknie,o ile pogoda dopisze. Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_cha1 Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 13:30 napisz prosze jak to załatwiłaś, jakie pisma musiałaś napisać? Odpowiedz Link Zgłoś
tadaam Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 15:42 Nie zabrania - korespondowałam kiedyś z księdzem w tej sprawie. Odpisał mi że zakazu nie ma, slub nalezy brac "na terenie parafii" - jak odpisałam, że każde miejsce jest na terenie jakiejś parafii, odpisał że "nie przewiduje takich fanaberii" Ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 12:46 Ja znam rodzine we Francji, ktora ma zameczek z kaplica i tam chcieli urzadzic slub swoim dzieciom i mieli okropne problemy z tym. W koncu sie udalo (zaplacili lapówke!), ale ponoc nie mozna udzielac slubu w miejscu, w ktorym na codzien nie ma obrzedów religijnych. A ich kaplica wlasnie nie byla uzywana od lat. To bylo we Francji, ale KK to organizacja ponadnarodowa wiec powinno byc podobnie. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
cagn Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 14:44 witam czy wiecie, o co chodzi w katolickim ślubie kościelnym i po co go bierzecie? Za dużo amerykańskich filmów oglądacie - tam jest większość w obrządku protestanckim i nawet na końcu się całują. A może w wolicie w stylu buddyjskim, jeśli w waszej (?) wierze wam się nie podoba. Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
ally-mcbeal Brawo cagn! Niech biorą ślub na księżycu!!! 28.06.06, 17:03 Tam jeszcze nie było ślubu więc może któraś wpadnie na taki pomysł, bo już przeróżne szopki urządzają nazywając je ślubem! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Mysmy w kosciele tez sie pocalowali... 28.06.06, 17:05 Ksiadz kazal))). Ale tez uwazam, ze slub poza kosciolem ma sens, jesli np. odbywa sie przy kapliczce, z ktora wiaza sie jakies wspomnienia...No i oczywiscie jesli kosciol jest jeszcze w budowie, to slubu udziela sie na polanie/miejscu budowy np. Odpowiedz Link Zgłoś
fotobern Re: Mysmy w kosciele tez sie pocalowali... 28.06.06, 21:15 W okolicach Poznania jest takie miejsce gdzie ślubu udziela ksiądz w pałacowym parku w altance. Przepiękna uroczystość taka w angielskim lub amerykańskim stylu. Zdjęcia są na stronie Odpowiedz Link Zgłoś
arieska Re: ślub poza kościołem 28.06.06, 21:26 cagn napisała: > Nie wiem, czy się śmiać, czy płak > ać. A rób co chcesz, wolna wola. To,ze ktos odrobine chce odbiec od schematu nie znaczy od razu,ze sie profanacji dopuszcza. Skoro w pewnych wypadkach mozna uzyskac zgode to oznacza,ze nie jest to obraza majestatu. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 11:03 Możesz sprecyzować co znaczy poza kościołem? Czy w ogóle nie ma być ołtarza itp tylko łąka czy jakaś inna plaża czy po prostu nie ma być normalnego kościoła a już kaplica albo ołtarz polowy wchodzi w grę? Bo jeśli to drugie to można- tylko musisz znaleźć odpowiednie miejsce. W Ząbkowicach Śląskich pod Opolem jest pałac z kaplicą- są tam urządzane śluby i wesela. Ja miałam w kaplicy harcerskiej na hali - tylko ołtarz był zadaszony, reszta na wolnym powietrzu. Pisemnie nic nie musiałam załatwiać, wystarczyło pogadać z księdzem z parafii do której kaplica należy. Tu możesz zobaczyć wesele_ani_i_marcina.fajnafotka.pl/?linkedUserPageUID=9308&9257_contentUID=132339 wesele_ani_i_marcina.fajnafotka.pl/?linkedUserPageUID=9308&9257_contentUID=132328 Odpowiedz Link Zgłoś
glupie_kocie Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 16:22 Aniu piękne zdjęcia, mają wspaniały klimat. Aż mi łezki w oczach stanęły Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 16:44 Aniu, mieliscie przepiekny slub! Jestes strasznie fotogeniczna, wiesz? Do tego oprawa muzyczna w wykonaniu malej skrzypaczki - tylko pozazdroscic! No i ochrona gorali! Powodzenia i wszystkiego najlepszego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ania_i Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 17:37 > No i ochrona gorali! Eeee... chodzi Ci o to zdjęcie gdzie stoimy z takimi dwoma po bokach? To byli ministranci służący do mszy Odpowiedz Link Zgłoś
montony Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 17:37 my mielismy dawno temu pomysl zeby wziac slub w ruinach kosciolach ok 10 km od naszego miasta, sa tam sciany ale sufitu juz nestety nie, kosciol m patrona o takim samym imieniu jak moj narzeczony, jest tam oltarzyk i kilka razy w roku odbywaje sie tam msze, wiec z tego co sie dowiedzielismy od znajomego ksiedza ze strony Kosciola nie byloby zadnego problemu ze slubem tam. ale neisty zrezygnowalismy, gdyz kosciolek jest polozony w lesie na szczycie gorki do ktorej dociera tylko lesna drozka, a poza tym balismy sie zaryzykowac ze we wrzesniu bedzie na tyle dobra pogoda. trudno, ale przeciez nie wazne gdzie wazne z kim Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: ślub poza kościołem 29.06.06, 18:29 teoretycznie nie powinno byc problemu. bo ile dobrze pamietam z lekcji religii w liceum, to nie ksiadz udziela slubu a narzeczeni sami sobie, a ksiadz jest swiadkiem, wiec skoro teoretycznie 'ksiadz niepotrzebny' to kosciol tym bardziej. zeby nikt zaraz na mnie nie krzyczal,to chodzi mi po prostu o to, ze odmawianie udzielania slubu poza kosciolem, swiadczylo by o tym, ze ksieza uwazaja ze bog jest tylko w budynku kosciola..a to chyba cos 'nie halo' Odpowiedz Link Zgłoś