babelek13 23.06.06, 18:20 nasz jeszcze nam kwoty nie powiedzial ale zdaza sie ze mowi co laska minimum 500) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kate692 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 23.06.06, 20:05 my płacimy co łaska...ale nie mniej niz 650zł. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: ile placicie za slub u ksiedza? 23.06.06, 20:16 na powiedzial ze 600 - warszawa-gocław Odpowiedz Link Zgłoś
atulka2 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 23.06.06, 20:43 my płacimy 300+50 organista+50 kościelny Odpowiedz Link Zgłoś
szara82 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 23.06.06, 22:02 Ja się na kolędzie księdza wypytałam jak był. Odpowiedział: "co łaska". Naciskałam, mówiąc że są przypadki, ze co łaska to minimum 400zł. A on się zaśmiał i powiedział, ze już nie pamięta czy ktoś tyle dał. Więc mam zamiar dać 200-300 zł ze wszystkim. Dodam że to zwykły nowy kościół (nie jakaś oblegana katedra). Odpowiedz Link Zgłoś
keksi Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 07:31 ha, ha, ha ...dobr "co laska"... Odpowiedz Link Zgłoś
truska5 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 07:47 350zł z zapowiedziami Kielce-Szydłówek Odpowiedz Link Zgłoś
margola22 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 10:23 widzę, że nie tylko ja miałam dwuznaczne skojarzenie )) Odpowiedz Link Zgłoś
malenkajalenka Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 12:46 jak ksiadz powie "co laska", to zaplacimy tak do 100zl, chyba ze poda konkretna sume, ale wtedy slub bedzie gdzie indziej, za sakramenty sie nie placi.. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczkos5 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 10:50 u mnie ksiądz powiedział co łaska ale od 100 zl....(???)za same zapowiedzi. Ciekawe ile wezmą za ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczkos5 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 11:40 360 - ksiądz, 140 - kwiaty, 180- zapowiedzi i wszystko "co łaska od księdza"!! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczkos5 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 11:40 i jeszcze organistka 150 Odpowiedz Link Zgłoś
efa20 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 11:43 mnie powiedziała 500zł + 200zł organista + 150 zł kościelny. Złodziejstwo Odpowiedz Link Zgłoś
keksi Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 12:10 no i hypokryzja za tych ich "co laska".... Odpowiedz Link Zgłoś
krewetka Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 12:22 my zaplacilismy 400zl, czy za wszystko to sie okaże... Odpowiedz Link Zgłoś
pink75 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 14:05 My daliśmy 400pln - dość duża parafia na górnym Śląsku. Po reakcji księdza widziałam, że to było dużo. Za zapowiedzi nie płaciliśmy (nie raczyliśmy się spytac czy coś płacimy a i nikt się nie upomniał). Odpowiedz Link Zgłoś
monaliska1985 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 14:51 u nas zapowiedzi kosztują 100 złotych, a ślub to koszt 1000 złotych to dopiero złodziejstwo, poniżej tej kwoty ksiądz robi ogromne problemy.a nie wiem czy organista też coś weźnie Odpowiedz Link Zgłoś
monaliska1985 Re: ??? 24.06.06, 14:56 gdybym mogła to też bym poszla, ale i ja i narzeczony jesteśmy z tej samej parafii, a za wyciągcnięcie naszych papierów od niego , też by skasował nieźle, więc nie mamy wyjścia. a jeszcze nie wiem czy pozwoli nam ustroić kościół. okropienstwo Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: ??? 24.06.06, 15:11 Monalisko, zgłoś to do kurii. Nie zastanawiaj się. Wbrew pozorom nie wszyscy biskupi patrzą przychylnym okiem na działalność swoich księży. 1000 zł to rozbój w biały dzień, zwłaszcza że nie wszyscy w polsce mogą się taką miesięczną pensją pochwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
keksi Re: ??? 24.06.06, 15:33 mam wrazenie ze wielu polskich duchownych robi po prostu lache, dajac slub, a jest to ich obowiazek. ja stracilam duzo szcunku do tej czesci spoleczenstwa, moze generalizuje, ale po smierci mojego kilka lat temu dziadka, ktory byl stolarzem i cale zycie cos robil dla swojej parafii,caly kosciol jest jego roboty, nawet lawki na ktorych siedza wierni.a proboszcz zarzadal od moejgo ojca 800 zloty za pogrzeb.dostal "co laska" ale nikt z naszej rodziny nie postawil tam wiecej nogi.... Odpowiedz Link Zgłoś
annawoj Re: ??? 24.06.06, 16:53 u nas calosc kosztow to 400 zl (Radom).Lacznie z organista, ale moi znajomi beda spiewac i grac, wiec chyba bedzie sobie trzeba jakos tego organiste odliczyc czy jak? Zszokowala mnie za to moja przyjaciolka,ktora bierze slub w Ornecie,z 50 km od Olsztyna,bo w jej parafii ksiadz zazadal 1200 zl. SZOK! Bez organizsty i koscielnego dodam. Uzasadnienie to chyba takie,ze mieszkaja w Warszawie, a narzeczony jest z Pruszkowa (niby mafiozo?)Na pewno tyle nie zaplaca,ale dla mnie to szokujace. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliska1985 Re: ??? 25.06.06, 21:04 ale jak mam to zgłosić do kurii? zadzwonić i się przedstawić>? jak nasz proboszcz by się dowiedział to koniec, na ogół z każdym ślubem co u nas teraz jest są jaja, zawsze ma coś do daty i rząda ile rząda, dla nas to ogromna kwota , ale nie mamy wyjścia Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: ??? 25.06.06, 21:20 a zdradzisz nam gdzie to jest ??? ja w Katedrze w Wawie mam prawdziwe "co laska" wydusic sie z nich nie dalo nawet ile srednio ludzie daja (100zl tylko za zaklepanie terminu, reszta wg uznania), w tym jest skromne przybranie kosciola, organista oddzielnie 150-200zl zalezy czy chcesz standardowe piesni czy masz specjalne zyczenia... i tyle... zadnego koscielnego nie ma (podobno siostra sie wszystkim zajmuje), a na pytanie czy kuzyn (jest w seminarium) moze czytac na mszy zareagowali bardzo sympatycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: ??? 25.06.06, 21:36 Monalisko, jaką decyzję podejmiesz, zależy od Ciebie, ale... Powtarzam, nie każdy biskup jest złodziejem (tak jak nie każdy Polak to pijak), jeszcze mniej biskupów ma naprawdę pojęcie, co się dzieje w każdej parafii - stąd m.in. w jednym kościele jest co łaska, a w drugim "co łaska, ale nie mniej niż (wpisać sumę)". Podejrzewam, że o tym, co się dziej w Twojej parafii biskup pojęcia nie ma, ianczej nie byłoby "tysięcznej cołaski". Zapewne każda para narzeczonych przed Tobą miała pietra i ksiądz żąda, ile żąda, dlatego czas to zgłosić i ukrócić proceder, nawet telefonicznie na początek. Jeśli boisz się podać swoje imię i nazwisko, przedstaw się jako Kowalska, Nowak, Wiśniewska - Kowalskich, Nowaków i Wiśniewskich w Polsce jak psów (nie uwałaczając żadnemu z tych nazwisk) i przedstaw na spokojnie całą sprawę. > kwota , ale nie mamy wyjścia Macie wyjście, pytanie, czy z niego skorzystacie. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk_o Re: ofiary w kościele katolickim 24.08.06, 10:32 Racja. Ja osobiscie próbowałem zgłosić kiedyś taka sprawę emailem w Kurii Pelplińskiej. W moim przypadku ksiądz powiedział: "ofiara młodych za ślub wynosi 400zł" (organista wział 50zł) i to mi już się nie spodobało (kościół w Człuchowie). Jak to CENNIK w kościele! To co ja do sklepu/punku usługowego przyszedłem?! Kuria odpowiedziała że musze to zgłosić listownie podając imię lub nazwisko w celu wyjasnienia sprawy. Zastanawiałem się na tym, ale małżonka mnie od tego odwiodła ponieważ zależało jej bardzo na tym slubie i w tym właśnie kościele. Więc spasowałem. Ale wydaje mi się że to jest jedna klika jak u "Lekarzy" bo inaczej ta sprawa była by już w jakis sposób sprawdzana. Ciekaw jestem czy ktoś poprowadził to do końca ? pozdrawiam P.S. Oto wycinek wymiany emaili: "W związku z nadesłanym przez W. Pana pytaniem w sprawie ofiar składanych w parafii z okazji zawarcia sakramentalnego związku małżeńskiego, Kuria Diecezjalna Pelplińska uprzejmie prosi o podanie pańskiego adresu zamieszkania oraz adresu parafii. Prosimy o podanie w/w informacji drogą pocztową. Powyższe pozwoli nam w szczerym ustosunkowaniu się do pańskiej wątpliwości. Ks. W. Mazurowski" --- Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka_bb_26 Re: ??? 26.06.06, 10:38 to gdzie Ty mieszkasz? To jakaś katedra oblegana na sluby? Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka_bb_26 Re: ??? 26.06.06, 10:41 czy organista gra czy nie trzeba mu zapłacić tzw. odstępne Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: ile placicie za slub u ksiedza? 26.06.06, 09:54 na same zapowiedzi musielismy dać 200zł do tego za ślub 500zł + organista 100zł, no i dekoracja kościoła. szlag mnie trafia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pipistrelle Re: ile placicie za slub u ksiedza? 26.06.06, 10:22 my bierzemy ślub w innej parafii niz moja i narzeczonego, wiec dalismy na zapowiedzi juz po 150, razem 300 za licencje pewnie tez ksidz zaspiewa 200, a jeszcze nie doszlismy do docelowego kosciola!!! tam pewnie tez co laska minimum 500, wiec.... nasuwa mi sie tylko jedno skojarzenie, wszyscy chca na tym zarobic. Nie rozumiem po co ponosic tyle wydatkow w kosciloch w ktorych nie biore slubu, a tylko chce papierek!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 26.06.06, 10:59 ja brałam ślub w innej parafii, za zapowiedzi dalismy 50 zl, za slub z strojeniem zaplacilismy 300 zl, bo tyle tamtejsza parafia sobie zyczy, nikomu nic więcej nie musielismy dawać, ponieważ ksiądz te 300 zl rozparcowywuje na osoby zaangazowane Odpowiedz Link Zgłoś
monaliska1985 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 27.06.06, 13:18 okolice Bydgoszczy, dokładnie świekatowo, taki mały wiejski kościół. ślubów u nas mało, można na palcach policzyć. księdza każda para się boi, zawsze ma jakieś wymagania i ale. mój narzeczony też ma pietra, ja osobiście się nie boje. dla nas 1000 złotych to starsznie duzo , a już wiem ze organistka bierze dodatkowo 100. chyba będę musiała ten temat poruszyć. bo to straszne żeby tyle kasy wydac za 1godzinke. choćby wziął połowę tej sumy. Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 10:49 50 zł zapowiedzi w mojej parafii 40 zł zapowiedzi w parafii Narzeczonego (utargowane z 100 zł) 100 zł licencja (jeśli się uda utargować z 300 zł) 300-400 zł ślub 100-150 zł organista Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejkowo Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 10:57 No ładnie, my usłyszeliśmy "stawkę" 600 + organista (300) i przybranie kościoła (150). Moje zapowiedzi (bo ślub w parafii narzeczonego) - 300. Sporo jak za 45 minutową mszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_klapsiara Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 11:41 250 za licencję, tyle samo w parafii, gdzie będzie nasz ślub! Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 11:44 U mnie też za licencję zaśpiewano połowę ceny za ślub, bo niby nas "przygotowują" - eee tam, wszelkie nauki, poradnie i spowiedzi odbywamy w mieście gdzie mieszkamy na co dzień, rola mojej rodzinnej parafii sprowadza się naprawdę li i jedynie do wypisania świstka. Na szczęście księża sami poszli po rozum do głowy i stwierdzili że w naszym przypadku faktycznie połowa ceny za ślub to za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
mia1986 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 14:24 księdzu 600 organiście 250 kościelnemu 150. I to minimum.razem 1000 zł. Ceny jak z kosmosu Odpowiedz Link Zgłoś
dmysiako Re: ile placicie za slub u ksiedza? 01.09.06, 08:25 Czołem. Biskupstwo płockie. Slub licencyjny czyli inna parafia PARAFIA PANA MŁODEGO: Zapowiedzi i tzw półslubek nie mówiac o akcie chrztu i bierzmowania 400zł Parafia panny młodej: licencja zapowiedzi i półslubek 350 zł ślub: Ksiądz 500zł organista 400zł kościelny 250zł to daje razem 1900zł a przybranie koscioła to minimum 1000zł, dmysiako Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 26.08.06, 17:13 u nas 200-300 zl zaleznie jak kogos stac (zestawienie po kilku slubach) spiewam w scholi i ustalilysmy ze po 20 zl na osobe spiewajaca na uroczystosci- wyhcodzilo miedzy 120 a 220 zl lacznie. jako ze mamy naprawde katastrofalnego organiste mialysmy momentami zatrzesienie! tyle ze my zapraszamy na przynajmniej 2 proby zeby mlodzi wiedzieli co bedzie, zeby wybrali sobie z kilku propozycji i do tego- czy chca ave maria na skrzypce. Odpowiedz Link Zgłoś
hannabartek Re: ile placicie za slub u ksiedza? 31.08.06, 13:32 "Cennik" za ślub + chrzciny jednego z kościołów warszawskich: 600 zł ślub + 150 organista + ok 150 chrzciny Jeżeli skromnie, bez organisty, to 200-300 zł w kaplicy przykościelnej razem za dwie uroczystości (jednak mina księdza w moim mniemaniu wyrażała duuuże zdegustowanie). Za cywilny swojego czasu zapłaciliśmy około 80 zł, a "urzędowy organista" grał pięknie za 50 zł. Życie "nie w grzechu" kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
xa.xa Re: ile placicie za slub u ksiedza? 31.08.06, 14:39 ksiądz i organista 650 zł, ksiądz chciał nam 200 oddać bo stwierdził, ze to bardzo dużo pieniędzy, ale uparliśmy się i ostatecznie wziął Odpowiedz Link Zgłoś
greene3 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 31.08.06, 14:54 uparliście się żeby wydać więcej kasy dla księdza?? No chyba że tak pieknie inwestuje w kościół, biednych, dzieci itd. o w przeciwnym razie nie rozummiem. ja jestem przerażona tymi cenami bo opłaty kościelne jeszcze przed nami !!! Odpowiedz Link Zgłoś
xa.xa Re: ile placicie za slub u ksiedza? 31.08.06, 14:59 opuszczam tę parafię, mam do niej sentyment. chcieliśmy tyle dać, więc daliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
nefrii Re: ile placicie za slub u ksiedza? 31.08.06, 15:20 u nas tez duzo ze wszystkim tzn zapowiedzi przystrojenie ( nie wiem tylko co z organista) wychodzi ok 1000zl i podobnie jak poprzedniczka jestem z narzeczonym z jednej parafii i nie wyobrazamy sobie slubu gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
babelek13 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 31.08.06, 20:04 a nam ksiadz powiedzial co laska, kosciol miala siostra zakonna przybrac, wiec dalismy 500 zl, Odpowiedz Link Zgłoś
77daria Re: ile placicie za slub u ksiedza? 01.09.06, 08:32 Ślub + organista + kościelny + dekoracja kościoła 700 zł. - Warszawa Białołęka. Odpowiedz Link Zgłoś
aga07 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 01.09.06, 13:53 77daria możesz mi podać o który dokładnie kośćiół chodzi??Ja mam ślub w 2007 roku i niedługo wybieramy sie to załatwiać Odpowiedz Link Zgłoś
77daria Re: ile placicie za slub u ksiedza? 01.09.06, 13:55 Zabytkowy, drweniany Kościółek przy Głębockiej 119. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 no co wy...... 01.09.06, 18:24 kasa za koscielnego????? za co?? jaka kasa za przybranie? a jeżeli ja go nie chcę? jaka kasa za organistę co grac nie będzie? ja chce sprzypce? przerażacie mnie.......... Odpowiedz Link Zgłoś
nataluk Re: no co wy...... 18.09.06, 15:38 skrzypce same nie zagrają bez organisty! potrzebny jest podład. to chyba normalne, że trzeba człowiekowi zapłacić za pracę. kamerzyście i orkiestrze też nie zapłacisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: my 200 zł ślub rzymski 18.09.06, 15:44 500zl + 200 organista- Polkowice woj dolnoslaskie Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia7 Re: my 200 zł ślub rzymski 18.09.06, 15:47 Myśmy dali księdzu 250 zł. Organiście daliśmy 100 zł A na kwiaty 300 zł Jedna z wiekszych parafii we Wrocławiu Odpowiedz Link Zgłoś