Dodaj do ulubionych

ile placicie za slub u ksiedza?

23.06.06, 18:20
nasz jeszcze nam kwoty nie powiedzial ale zdaza sie ze mowi co laska minimum
500smile)
Obserwuj wątek
    • slinshine Re: ile placicie za slub u ksiedza? 23.06.06, 18:25

• misiaczek84 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 23.06.06, 19:39
        400 zł
        • kate692 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 23.06.06, 20:05
          my płacimy co łaska...ale nie mniej niz 650zł. sad
          • twitti Re: ile placicie za slub u ksiedza? 23.06.06, 20:16
            na powiedzial ze 600 - warszawa-gocław
            • atulka2 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 23.06.06, 20:43
              my płacimy 300+50 organista+50 kościelny
              • szara82 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 23.06.06, 22:02
                Ja się na kolędzie księdza wypytałam jak był. Odpowiedział: "co łaska". Naciskałam, mówiąc że są przypadki, ze co łaska to minimum 400zł. A on się zaśmiał i powiedział, ze już nie pamięta czy ktoś tyle dał. Więc mam zamiar dać 200-300 zł ze wszystkim. Dodam że to zwykły nowy kościół (nie jakaś oblegana katedra).
          • keksi Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 07:31
            ha, ha, ha ...dobrsmile "co laska"...
            • truska5 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 07:47
              350zł z zapowiedziami
              Kielce-Szydłówek
            • margola22 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 10:23
              widzę, że nie tylko ja miałam dwuznaczne skojarzenie wink))
          • malenkajalenka Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 12:46
            jak ksiadz powie "co laska", to zaplacimy tak do 100zl, chyba ze poda konkretna
            sume, ale wtedy slub bedzie gdzie indziej, za sakramenty sie nie placi..
      • sloneczkos5 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 10:50
        u mnie ksiądz powiedział co łaska ale od 100 zl....(???)za same zapowiedzi.
        Ciekawe ile wezmą za ślub.
      • sloneczkos5 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 11:40
        360 - ksiądz, 140 - kwiaty, 180- zapowiedzi i wszystko "co łaska od księdza"!!
        • sloneczkos5 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 11:40
          i jeszcze organistka 150
    • efa20 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 11:43
      mnie powiedziała 500zł + 200zł organista + 150 zł kościelny. Złodziejstwo
      • keksi Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 12:10
        no i hypokryzja za tych ich "co laska"....
        • krewetka Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 12:22
          my zaplacilismy 400zl, czy za wszystko to sie okaże...
    • pink75 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 14:05
      My daliśmy 400pln - dość duża parafia na górnym Śląsku.
      Po reakcji księdza widziałam, że to było dużo.
      Za zapowiedzi nie płaciliśmy (nie raczyliśmy się spytac czy coś płacimy a i
      nikt się nie upomniał).
      • monaliska1985 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.06.06, 14:51
        u nas zapowiedzi kosztują 100 złotych, a ślub to koszt 1000 złotych to dopiero
        złodziejstwo, poniżej tej kwoty ksiądz robi ogromne problemy.a nie wiem czy
        organista też coś weźnie
        • keksi ??? 24.06.06, 14:53
          sorki, ale poszlabym gdzie indziej....
          • monaliska1985 Re: ??? 24.06.06, 14:56
            gdybym mogła to też bym poszla, ale i ja i narzeczony jesteśmy z tej samej
            parafii, a za wyciągcnięcie naszych papierów od niego , też by skasował nieźle,
            więc nie mamy wyjścia. a jeszcze nie wiem czy pozwoli nam ustroić kościół.
            okropienstwo
            • aska90 Re: ??? 24.06.06, 15:11
              Monalisko, zgłoś to do kurii. Nie zastanawiaj się. Wbrew pozorom nie wszyscy
              biskupi patrzą przychylnym okiem na działalność swoich księży. 1000 zł to rozbój
              w biały dzień, zwłaszcza że nie wszyscy w polsce mogą się taką miesięczną pensją
              pochwalić.
              • aska90 Re: ??? 24.06.06, 15:18
                Tfu, w Polsce, nie polsce.
                • keksi Re: ??? 24.06.06, 15:33
                  mam wrazenie ze wielu polskich duchownych robi po prostu lache, dajac slub, a
                  jest to ich obowiazek. ja stracilam duzo szcunku do tej czesci spoleczenstwa,
                  moze generalizuje, ale po smierci mojego kilka lat temu dziadka, ktory byl
                  stolarzem i cale zycie cos robil dla swojej parafii,caly kosciol jest jego
                  roboty, nawet lawki na ktorych siedza wierni.a proboszcz zarzadal od moejgo
                  ojca 800 zloty za pogrzeb.dostal "co laska" ale nikt z naszej rodziny nie
                  postawil tam wiecej nogi....
                  • annawoj Re: ??? 24.06.06, 16:53
                    u nas calosc kosztow to 400 zl (Radom).Lacznie z organista, ale moi znajomi beda
                    spiewac i grac, wiec chyba bedzie sobie trzeba jakos tego organiste odliczyc czy
                    jak?
                    Zszokowala mnie za to moja przyjaciolka,ktora bierze slub w Ornecie,z 50 km od
                    Olsztyna,bo w jej parafii ksiadz zazadal 1200 zl. SZOK! Bez organizsty i
                    koscielnego dodam. Uzasadnienie to chyba takie,ze mieszkaja w Warszawie, a
                    narzeczony jest z Pruszkowa (niby mafiozo?)Na pewno tyle nie zaplaca,ale dla
                    mnie to szokujace.
                    • monaliska1985 Re: ??? 25.06.06, 21:04
                      ale jak mam to zgłosić do kurii? zadzwonić i się przedstawić>? jak nasz
                      proboszcz by się dowiedział to koniec, na ogół z każdym ślubem co u nas teraz
                      jest są jaja, zawsze ma coś do daty i rząda ile rządasad, dla nas to ogromna
                      kwota , ale nie mamy wyjścia
                      • dr_kaczusia Re: ??? 25.06.06, 21:20
                        a zdradzisz nam gdzie to jest ???

ja w Katedrze w Wawie mam prawdziwe "co laska" wydusic sie z nich nie dalo nawet
                        ile srednio ludzie daja (100zl tylko za zaklepanie terminu, reszta wg uznania),
                        w tym jest skromne przybranie kosciola, organista oddzielnie 150-200zl zalezy
                        czy chcesz standardowe piesni czy masz specjalne zyczenia... i tyle... zadnego
                        koscielnego nie ma (podobno siostra sie wszystkim zajmuje), a na pytanie czy
                        kuzyn (jest w seminarium) moze czytac na mszy zareagowali bardzo sympatycznie...
                      • aska90 Re: ??? 25.06.06, 21:36
                        Monalisko, jaką decyzję podejmiesz, zależy od Ciebie, ale... Powtarzam, nie
                        każdy biskup jest złodziejem (tak jak nie każdy Polak to pijak), jeszcze mniej
                        biskupów ma naprawdę pojęcie, co się dzieje w każdej parafii - stąd m.in. w
                        jednym kościele jest co łaska, a w drugim "co łaska, ale nie mniej niż (wpisać
                        sumę)". Podejrzewam, że o tym, co się dziej w Twojej parafii biskup pojęcia nie
                        ma, ianczej nie byłoby "tysięcznej cołaski". Zapewne każda para narzeczonych
                        przed Tobą miała pietra i ksiądz żąda, ile żąda, dlatego czas to zgłosić i
                        ukrócić proceder, nawet telefonicznie na początek. Jeśli boisz się podać swoje
                        imię i nazwisko, przedstaw się jako Kowalska, Nowak, Wiśniewska - Kowalskich,
                        Nowaków i Wiśniewskich w Polsce jak psów (nie uwałaczając żadnemu z tych
                        nazwisk) i przedstaw na spokojnie całą sprawę.

> kwota , ale nie mamy wyjścia
                        Macie wyjście, pytanie, czy z niego skorzystacie.
                        • henryk_o Re: ofiary w kościele katolickim 24.08.06, 10:32
                          Racja. Ja osobiscie próbowałem zgłosić kiedyś taka sprawę emailem w Kurii
                          Pelplińskiej. W moim przypadku ksiądz powiedział: "ofiara młodych za ślub
                          wynosi 400zł" (organista wział 50zł) i to mi już się nie spodobało (kościół w
                          Człuchowie). Jak to CENNIK w kościele! To co ja do sklepu/punku usługowego
                          przyszedłem?!
                          Kuria odpowiedziała że musze to zgłosić listownie podając imię lub nazwisko w
                          celu wyjasnienia sprawy. Zastanawiałem się na tym, ale małżonka mnie od tego
                          odwiodła ponieważ zależało jej bardzo na tym slubie i w tym właśnie kościele.
                          Więc spasowałem. Ale wydaje mi się że to jest jedna klika jak u "Lekarzy" bo
                          inaczej ta sprawa była by już w jakis sposób sprawdzana.
                          Ciekaw jestem czy ktoś poprowadził to do końca ?

pozdrawiam

P.S. Oto wycinek wymiany emaili:
                          "W związku z nadesłanym przez W. Pana pytaniem w sprawie ofiar składanych w
                          parafii z okazji zawarcia sakramentalnego związku małżeńskiego, Kuria
                          Diecezjalna Pelplińska uprzejmie prosi o podanie pańskiego adresu zamieszkania
                          oraz adresu parafii. Prosimy o podanie w/w informacji drogą pocztową. Powyższe
                          pozwoli nam w szczerym ustosunkowaniu się do pańskiej wątpliwości.

Ks. W. Mazurowski"
                          ---
                      • majeczka_bb_26 Re: ??? 26.06.06, 10:38
                        to gdzie Ty mieszkasz? To jakaś katedra oblegana na sluby?
                    • majeczka_bb_26 Re: ??? 26.06.06, 10:41
                      czy organista gra czy nie trzeba mu zapłacić tzw. odstępne sad
    • golinda Re: ile placicie za slub u ksiedza? 26.06.06, 09:54
      na same zapowiedzi musielismy dać 200zł
      do tego za ślub 500zł + organista 100zł, no i dekoracja kościoła.
      szlag mnie trafia!!!
      • pipistrelle Re: ile placicie za slub u ksiedza? 26.06.06, 10:22
        my bierzemy ślub w innej parafii niz moja i narzeczonego, wiec dalismy na
        zapowiedzi juz po 150, razem 300 za licencje pewnie tez ksidz zaspiewa 200, a
        jeszcze nie doszlismy do docelowego kosciola!!! tam pewnie tez co laska minimum
        500, wiec.... nasuwa mi sie tylko jedno skojarzenie, wszyscy chca na tym
        zarobic. Nie rozumiem po co ponosic tyle wydatkow w kosciloch w ktorych nie
        biore slubu, a tylko chce papierek!!!!
        • marti_ka82 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 26.06.06, 10:59
          ja brałam ślub w innej parafii, za zapowiedzi dalismy 50 zl, za slub z
          strojeniem zaplacilismy 300 zl, bo tyle tamtejsza parafia sobie zyczy, nikomu
          nic więcej nie musielismy dawać, ponieważ ksiądz te 300 zl rozparcowywuje na
          osoby zaangazowane
          • monaliska1985 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 27.06.06, 13:18
            okolice Bydgoszczy, dokładnie świekatowo, taki mały wiejski kościół. ślubów u
            nas mało, można na palcach policzyć. księdza każda para się boi, zawsze ma
            jakieś wymagania i ale. mój narzeczony też ma pietra, ja osobiście się nie
            boje. dla nas 1000 złotych to starsznie duzo , a już wiem ze organistka bierze
            dodatkowo 100. chyba będę musiała ten temat poruszyć. bo to straszne żeby tyle
            kasy wydac za 1godzinke. choćby wziął połowę tej sumy.
    • ashton Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 10:49
      50 zł zapowiedzi w mojej parafii
      40 zł zapowiedzi w parafii Narzeczonego (utargowane z 100 zł)
      100 zł licencja (jeśli się uda utargować z 300 zł)
      300-400 zł ślub
      100-150 zł organista
      • andrzejkowo Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 10:57
        No ładnie, my usłyszeliśmy "stawkę" 600 + organista (300) i przybranie kościoła
        (150). Moje zapowiedzi (bo ślub w parafii narzeczonego) - 300. Sporo jak za 45
        minutową mszę.
    • mysza_klapsiara Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 11:41
      250 za licencję, tyle samo w parafii, gdzie będzie nasz ślub!
      • ashton Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 11:44
        U mnie też za licencję zaśpiewano połowę ceny za ślub, bo niby
        nas "przygotowują" - eee tam, wszelkie nauki, poradnie i spowiedzi odbywamy w
        mieście gdzie mieszkamy na co dzień, rola mojej rodzinnej parafii sprowadza się
        naprawdę li i jedynie do wypisania świstka. Na szczęście księża sami poszli po
        rozum do głowy i stwierdzili że w naszym przypadku faktycznie połowa ceny za
        ślub to za dużo wink
    • mia1986 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 24.08.06, 14:24
      księdzu 600 organiście 250 kościelnemu 150. I to minimum.razem 1000 zł. Ceny
      jak z kosmosu sad
      • henryk_o Re: ile placicie za slub u ksiedza? 25.08.06, 19:18
        zgroza !!!
      • dmysiako Re: ile placicie za slub u ksiedza? 01.09.06, 08:25
        Czołem.
        Biskupstwo płockie.
        Slub licencyjny czyli inna parafia
        PARAFIA PANA MŁODEGO:
        Zapowiedzi i tzw półslubek nie mówiac o akcie chrztu i bierzmowania 400zł
        Parafia panny młodej:
        licencja zapowiedzi i półslubek 350 zł
        ślub:
        Ksiądz 500zł
        organista 400zł
        kościelny 250zł
        to daje razem 1900zł a przybranie koscioła to minimum 1000zł,
        dmysiako
    • martina.15 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 26.08.06, 17:13
      u nas 200-300 zl zaleznie jak kogos stac (zestawienie po kilku slubach)

spiewam w scholi i ustalilysmy ze po 20 zl na osobe spiewajaca na uroczystosci-
      wyhcodzilo miedzy 120 a 220 zl lacznie. jako ze mamy naprawde katastrofalnego
      organiste mialysmy momentami zatrzesienie! tyle ze my zapraszamy na przynajmniej
      2 proby zeby mlodzi wiedzieli co bedzie, zeby wybrali sobie z kilku propozycji i
      do tego- czy chca ave maria na skrzypce.
      • hannabartek Re: ile placicie za slub u ksiedza? 31.08.06, 13:32
        "Cennik" za ślub + chrzciny jednego z kościołów warszawskich:
        600 zł ślub + 150 organista + ok 150 chrzciny
        Jeżeli skromnie, bez organisty, to 200-300 zł w kaplicy przykościelnej razem za
        dwie uroczystości (jednak mina księdza w moim mniemaniu wyrażała duuuże
        zdegustowanie).
        Za cywilny swojego czasu zapłaciliśmy około 80 zł, a "urzędowy organista" grał
        pięknie za 50 zł. Życie "nie w grzechu" kosztuje wink
      • xa.xa Re: ile placicie za slub u ksiedza? 31.08.06, 14:39
        ksiądz i organista 650 zł, ksiądz chciał nam 200 oddać bo stwierdził, ze to
        bardzo dużo pieniędzy, ale uparliśmy się i ostatecznie wziął
        • greene3 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 31.08.06, 14:54
          uparliście się żeby wydać więcej kasy dla księdza?? No chyba że tak pieknie
          inwestuje w kościół, biednych, dzieci itd. o w przeciwnym razie nie rozummiem.
          ja jestem przerażona tymi cenami bo opłaty kościelne jeszcze przed nami !!! sad
          • xa.xa Re: ile placicie za slub u ksiedza? 31.08.06, 14:59
            opuszczam tę parafię, mam do niej sentyment. chcieliśmy tyle dać, więc daliśmy.
            • nefrii Re: ile placicie za slub u ksiedza? 31.08.06, 15:20
              u nas tez duzo ze wszystkim tzn zapowiedzi przystrojenie ( nie wiem tylko co z
              organista) wychodzi ok 1000zl i podobnie jak poprzedniczka jestem z narzeczonym
              z jednej parafii i nie wyobrazamy sobie slubu gdzie indziej
    • babelek13 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 31.08.06, 20:04
      a nam ksiadz powiedzial co laska, kosciol miala siostra zakonna przybrac, wiec
      dalismy 500 zl,
    • 77daria Re: ile placicie za slub u ksiedza? 01.09.06, 08:32
      Ślub + organista + kościelny + dekoracja kościoła 700 zł. - Warszawa Białołęka.
      • aga07 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 01.09.06, 13:53
        77daria możesz mi podać o który dokładnie kośćiół chodzi??Ja mam ślub w 2007 roku i niedługo wybieramy sie to załatwiać
        • 77daria Re: ile placicie za slub u ksiedza? 01.09.06, 13:55
          Zabytkowy, drweniany Kościółek przy Głębockiej 119.
          • aga07 Re: ile placicie za slub u ksiedza? 01.09.06, 13:57
            dziękismile
    • mimi78 no co wy...... 01.09.06, 18:24
      kasa za koscielnego????? za co??
      jaka kasa za przybranie? a jeżeli ja go nie chcę?
      jaka kasa za organistę co grac nie będzie? ja chce sprzypce?

przerażacie mnie..........
      • nataluk Re: no co wy...... 18.09.06, 15:38
        skrzypce same nie zagrają bez organisty! potrzebny jest podład. to chyba
        normalne, że trzeba człowiekowi zapłacić za pracę.
        kamerzyście i orkiestrze też nie zapłacisz?
    • amoniaaa my 200 zł ślub rzymski 18.09.06, 15:42
      taka jest u nas stawka z góry
      • ozi29 Re: my 200 zł ślub rzymski 18.09.06, 15:44
        500zl + 200 organista- Polkowice woj dolnoslaskie
      • kamelia7 Re: my 200 zł ślub rzymski 18.09.06, 15:47
        Myśmy dali księdzu 250 zł.
        Organiście daliśmy 100 zł
        A na kwiaty 300 zł

Jedna z wiekszych parafii we Wrocławiu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka