monika605 26.06.06, 12:19 Czy ktoś zna tę parafię? Wybieramy się na pierwszą rozmowę z proboszczem. Moja ostatnia rozmowa z nim nie była zbyt miła, ale liczę na to, że może .....złagodniał A może znacie jakiegoś "ludzkiego" księdza z tej parafii, który mógłby udzielić ślubu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika605 Re: Parafia NMPMPM 26.06.06, 12:19 Dodam, że to parafia na Tarchominie w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Parafia NMPMPM 26.06.06, 15:13 czesc... ja stad ucieklam... moja kolezanka tu slubowala i nie miala najlepszych wspomien (slub z niewierzacym, ksiadz olewczy i niesympatyczny)... inna byla niemilo potraktowana przy wypisywaniu licencji... komus innemu nie chcieli zarezerwowac terminu chociaz obiecal doniesc pieniadze (zgodnie z filozofia, ze najpierw kasa potem termin, a jak ktos inny w tym czasie go zaklepie to nie ich problem)... ja musze isc dac na zapowiedzi i juz mam nerwowy skurcz zoladka... a jak ostatnio bylam po zaswiadczenie to pani byla spoko natomiast wszyscy co po mnie wchodzili to najpierw pytali czy jest probosz bo jak jest to spadaja i przyjda innym razem... przykre to jest... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Parafia NMPMPM 26.06.06, 15:23 3-4 lata temu nie mozna bylo sobie wybrac ksiedza w tej chwili sie nie orientuje jak jest ani kto jest fajny a czy proboszcz zlagodnieje to nie wiem... moze byc roznie, czasem potrafi pieknie z mlodymi rozmawiac, a innym razem wrecz przeciwnie, na spowiedzi raczej jest ostry wiec jak masz duzo na sumieniu to odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
monika605 Re: Parafia NMPMPM 26.06.06, 15:27 dziekuje Ci za odpowiedz dr_kaczusia. Szczerze mowiac to liczylam na Ciebie, bo pamietam, ze kiedys juz cos pisalas o tej parafii. Chodzilas tam na nauki? Cholerka, nie wiem co mam robic. Zobacze po pierwszym spotkaniu, najwyzej zmienimy kosciol. ja tego proboszcza tez nie wspominam najlepiej, ale mialam nadzieje, ze trafilam na jego zly dzien. Jak widac na dobry dzien trudno trafic. Znasz moze jakiegos ksiedza z ludzka twarza w tej parafii? Najwyzej podpadne proboszczowi na calej linii i poprosze, zeby ktos inny udzielal mi slubu. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Parafia NMPMPM 26.06.06, 15:31 niestety kompletnie nie znam tych ksiezy co sa teraz wiec nie moge pomoc a mozesz mi powiedziec jakie sa aktualnie oplaty za slub, zapowiedzi itd ??? oraz kiedy proboszcz urzeduje w kancealrii ??? nie, na nauki chodzilam do Katedry sw.Floriana i tam tez biore slub, ksieza przesympatyczni (na tarchominie nie pasowal nam termin nauk, a moj narzeczony nie lubi proboszcza wiec nie bylo nawet co z nim dyskutowac , chociaz moja mama czasem burczy, ze kosciol ladny ) Odpowiedz Link Zgłoś
monika605 Re: Parafia NMPMPM 26.06.06, 15:37 Jestem przed pierwsza rozmowa, wiec nie mam pojecia jakie sa "stawki". Obawiam sie, ze mam w tej chwili takie podejscie do tego proboszcza, ze skonczy sie slubem w innym kosciele, w koncu ma to byc piekna chwila w naszym zyciu Chcielismy w tym , bo to moja parafia , a poza tym goscie nie pogubiliby sie w drodze z kosciola na wesele( sala w miare niedaleko). Myslalam, ze proboszcz bedzie w kancelarii, bo kilka lat temu potrzebowalam zaswiadczenie o bierzmowaniu i wlasnie on siedzial w kancelarii. Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
monika605 Re: Parafia NMPMPM 26.06.06, 15:44 sala jest w Jozefowie ( niedaleko Legionowa) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Parafia NMPMPM 26.06.06, 15:48 no to faktycznie stad masz blizej, ja z kolei mam prostsza droge z Katedry (pod wawe)... co do stawek, gdybys chciala zaklepac termin to wez od razu 150zl bo wisi kartka na drzwiach, ze tyle potrzeba do rezerwacji... a pytalam o stawki z ciekawosci, kiedys bylo cos ok 700zl dlatego ciekawa jestem czy sie zmienilo... na pewno 2 lata wstecz licencja kosztowala 200zl nie wiem jak z organista ani koscielnym, jednak kiedys przed msza koscielny dostal kase od rodzicow mlodych, zeby na tace nie zbieral od gosci, a i tak sie z koszyczkiem przelecial a moze wreszcie sie odezwie ktos kto mial dobre doswiadczenia !!! przeciez nie moze byc az tak zle PS> kiedy dokladnie idziesz do ksiedza, moze poczekam na wrazenia zanim sie sama wybiore Odpowiedz Link Zgłoś
monika605 Re: Parafia NMPMPM 26.06.06, 15:58 Jesli mozesz jeszcze troche wstrzymac sie z wizyta to chetnie Ci opowiem jak bylo. Prawdopodobnie idzioemy do niego po urlopie czyli za ok miesiac. Chcialabym miec to z glowy w przyszlym tygodniu, ale obawiam sie, ze nie wyrobimy sie. Gdyby sie udalo, dam znac. A na te pozytywne opinie tez czekam! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Parafia NMPMPM 26.06.06, 18:39 oj to ja bede szybciej... pewnie w tym lub nastepnym tygodniu... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Parafia NMPMPM 29.06.06, 00:54 Hej, poszlam dzis do kancelarii! Byla pani i proboszcz, jakos tak wyszlo, ze on tez zlatwial kolejne osoby i ja trafilam szczesliwie do pani bez problemow wpisala mnie na zapowiedzi, a na pytanie ile?, powiedziala 50-100zl, widzialam, ze zapisala w ksiedze, ze zaplacone, ale tez zapislala (na kopercie z kasa) nr moich zapowiedzi i ile dalam... (tzn nie tylko moich) Spotkalam tez kolege, na jego zapowiedzi dawala mama u ksiedza (nie wiem u ktorego), powiedzial "co łaska", na dopytywania nie chcial nic powiedziec, dala 30zl, ale jak kolega dzis odbieral papier to proboszcz powiedzial 50zl (kolega dal znowu 30zl i jakos przeszlo) Nie wiem wiec czy przy odbiorze tez sie placi czy ksiadz uznal, ze za malo bylo dane... W miedzyczasie wychodzila tez parka, chlopak powiedzial, ze proboszcz w ok humorku, ale dziewczyna, ze raczej tak jak zwykle... czyli troche marudny... no coz... zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
monika605 Re: Parafia NMPMPM 29.06.06, 09:54 Dzięki! Wygląda na to, że nie jest tak źle. Nie taki proboszcz straszny, jak go maluja A więc Ty wizytę masz już za sobą, gratuluję. Z tego co piszesz, to sporo ludzi sie tam kreci.Wysyp nowożeńców. Szkoda, że kancelaria nie jest czynna w trochę późniejszych godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś