abanico 14.07.06, 23:24 mam pytanie. Czy ksiadz moze odmowic wygloszenia zapowiedzi przedslubnych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszkalp Re: zapowiedzi przedlubne 15.07.06, 12:43 bez zapowiuedzi chyba nie moze byc slubu koscielnego Odpowiedz Link Zgłoś
angelsy Re: zapowiedzi przedlubne 15.07.06, 13:16 chyba nie musi byc zapowiedzi. my mamy slub w kosciele ktory nie jest ani parafia moja ani narzeczonego Odpowiedz Link Zgłoś
abanico Re: zapowiedzi przedlubne 15.07.06, 15:40 no ja tez ale zapowiedzi musza byc. tylko mam maly klopot z proboszczem mojej obecnej parafii (przeprowadzilam sie z innego miasta) i mam wrazenie ze bedzie robil mi z tym klopoty. Nakrzyczal na mnie ze nie przyjelam ksiedza po koledzie i nie dal zaswiadczenia na bycie chrzestna, ale zapowiedzi wzial (pieniadze tez) Wszystko okaze sie jutro. tylko wlasnie sie zastanawiam czy moze ich nie wyglosic? Odpowiedz Link Zgłoś
veevaa Re: zapowiedzi przedlubne 15.07.06, 15:47 Jesli wzial kase, to wyglosi. Znaczy, chyba moze wysiesic, a nie glosic, ale nie wiem... Moze na jednej mszy tylko wyglosic... Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1984 Re: zapowiedzi przedlubne 15.07.06, 19:01 w mojej parafii nigdy nie słyszałam żeby ksiądz wygłaszał zapowiedzi slubne. za to przy bocznym wejsciu do koscioła u dołu gablotki zawsze taka kartke wywieszają na której jest lista slubujących (do dziś pisana na maszynie ) takze masakra... mam nadzieje że sie skończy na 100 zł... za takie coś?! Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: zapowiedzi przedlubne 16.07.06, 11:54 u nas sytuacja jest taka: mieszkamy razem prawie 3 lata, w zeszłym roku przyjęliśmy kolędę (jest co 2 lata), ale byli lokatorzy, więc mówiliśmy, że to mieszkanie studenckie, nie jesteśmy w tej parafii zameldowani, więc czy mamy obowiązek zgłaszać ślub w tej parafii i dawać na zapowiedzi? na pewno pójdziemy do mojej rodzinnej, z której oficjalnie jeszcze się nie wyprowadziłam i do parafii narzeczonego, w której będziemy brać ślub, ale co z tą, w której obecnie mieszkamy? zabrałam sie za pisanie, ale nadal mi się nie chce!! (magisterka) jeszcze dużo czasu... bardzo dużo... <Pyrda i Kajtek Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: zapowiedzi przedlubne 16.07.06, 11:58 Teoretycznie Wasza parafia, to ta, w obrebie ktorej faktycznie przebywacie powazej 3 miesiecy. W praktyce wazne jest zameldowanie... Zapowiedzi moga byc wywieszane badz wyglaszane (tzw. spadniecie z ambony)). Jesli sa wyglaszane (wyczytywane), to musi to nastapic przez 3 kolejne niedziele...Mozna byc zwolnionym z obowiazku wygloszenia zapowiedzi pod warunkiem uzyskania dyspensy biskupa... Odpowiedz Link Zgłoś
o_ulus Re: zapowiedzi przedlubne 16.07.06, 16:09 U mnie było tak. Poszliśmy razem do mojeje prafi podaje date,a ksiadz mowi ze godzina 13 lub 20 pytam czy te godziny sa zajęte o ksądz ze tylko te sa wolne i wyszla lipa.Poszlismy wiec da parafi mojego lubego tam zadnego slubu nie było w tym dniu wiec bez problemu, z tym ze dostalismy karteczke zeby ja zaniesc do mojeje parafi tam musi wisiec przez trzy niedziele przed slubem potem trzeba podpisana przez ksiedza odniesc do prafi,i w ktorej odbedzie sie slub bo inaczej... wole nie myslec ) a o kasie niech ksiądz zapomni na zapowiedzi i tak platnośc za samo udzielenie slubu to dla mnie oburzające. Odpowiedz Link Zgłoś
rubra Re: zapowiedzi przedlubne 16.07.06, 17:22 tak platnośc za samo udzielenie > slubu to dla mnie oburzające. - to nie jest płatnosc za udzielenie slubu, tylko ofiara za msze, ktora sie składa zawsze, bez w zgledu w jakiej intencji ona sie odbywa.Poza tym przeciez Kościól jest "istytucja" , ktora działa na ziemi, tzn. w swiecie materialnym, potzrbuje wiec materialnych srodków, na swoje utrzymanie,wiec skoro płaci sie za salę, kamarzyste itd i nikt sie nie oburza, to nie rozumiem dlaczego wszyscy sa tak oburzenie z powodu ofiary składanej z okazji ślubu(w końcu nawet Pan jezus powiedział, że wart jest robotnik swojej zapłaty). Druga sprawa jest natomiast wysokosc tej ofiary, ktora powinna być moim zdaniem dobrowolna... Odpowiedz Link Zgłoś