Dodaj do ulubionych

Tantiemy dla ZAIKS

28.07.06, 14:01
Moje Drogie,

W mojej umowie wynajmu sali weselnej znajduje się następujący zapis:

Zleceniodawca zobowiązuje się zapewnić oprawę muzyczno-artystyczną przyjęcia
weselnego,
a także dokonać stosownych wpłat na rzecz Stowarzyszenia Autorów ZAIKS
tytułem tantiem przypadających twórcom zgodnie z obowiązującymi w tym
zakresie przepisami prawa (DZ.U.Nr 24 poz. 83).

Czy któraś z Was spotkała się z czymś podobnym? Czy tantiemy płaci się w
przypadku DJ czy również zespołu. Czy to ja mam to opłacić, czy zespół, który
wynajmujemy?

Pomóżcie please.
Obserwuj wątek
    • nionczka Re: Tantiemy dla ZAIKS 28.07.06, 14:22
      Tantiemy dotycza zarowno dja jak i zespolu. Moim zdaniem to zespol/dj powienien
      placic bo to on zarabia odtwarzajac muzyke.

Niestety taka jest rzeczywostosc, ze trzeba placic. Nie wiem na ile powaznie to
      sie traktuje w Polsce, ale w Hiszpanii byly przypadki "szpiegów" tutejszego
      Zaiksu na weselach, ktore zakladaly sprawe restauracjom. Nie wiem jak to mozliwe
      miec szpiega na weselu, ale widzialam w TV takie ukryte nagranie. Mniejsza o to,
      mozesz nie placic jesli 100% muzyki bedzie Twojego autorstwa.
      Najlepiej zapytaj zespol czy zaplacil. Oni powinni byc raczej zorientowani w
      temacie.
      • reszka.ja Re: Tantiemy dla ZAIKS 28.07.06, 15:37
        my przed naszym weselem pytalismy się czy nasz zespół płaci takie tantiemy i w
        związku z tym,ze nie płacą my musieliśmy zapłacic właścicielom miejsca w którym
        było wesele - 100zł
        • agaga24 Re: Tantiemy dla ZAIKS 28.07.06, 15:45
          To akurat moja zawodowa działka więc chętnie podpowiem
          Po pierwsze – oni musieli to napisać w twojej umowie, bo impreza odbywa się na
          terenie ich obiektu i musieli się jakoś zabezpieczyć. Najlepszym wyjściem w tej
          sytuacji (skoro oni zrzucili Zaiks na ciebie) jest zrzucić go dalej – czyli na
          DJ’a lub Zespół. Ja zrzuciłam na zespół dodając do umowy taki punkt:

9. Zespół przyjmuje odpowiedzialność za uregulowanie sprawy praw autorskich oraz
          opłat ZAIKS.

Jeżeli zespół nie zgodzi się (powinien) a ty nie chcesz sprawy olać i chcesz byś
          porządku z Zaiks (zawsze możesz to kompletnie zignorować – szanse, że Cię
          skontrolują są nikłe) ściągasz ze strony internetowej Zaiks formularz, wpisujesz
          w niego WSZYSTKIE utwory, które będą wykonywane w trakcie imprezy i w związku z
          tym, że impreza nie jest biletowana odprowadzasz ryczałtem opłatę do Zaiks (76 zł).
    • josantini Re: Tantiemy dla ZAIKS 28.07.06, 15:38
      Wydaje mi sie, ze placi sie zaiksowi, jezeli sie zarabia puszczajac muzyke (takze posrednio, np. umilajac klientom zakupy w supermarkecie). Para mloda nie zarabia. Jezeli muzyke puszcza ktos wynajety, to to on na tym zarabia i tylko on moze poniesc konsekwencje nieplacenia. (CHYBA)
      • radiowiec_wawa Re: Tantiemy dla ZAIKS 28.07.06, 17:00
        Polecam zapoznanie sie z nieprecyzyjna ustawa ktora aktualnie obowiazuje. I ta
        nieprecyzyjna ustawa naklada obowiazek zaplacenia tantiem na organizatora,
        jednak go nie definiuje. A wiec organizatorem zarowno moze byc mloda para jak i
        wlasciciel sali, jednak w zadnym wypadku nie dj czy orkiestra. Dj i orkiestry o
        tym wiedza, dlatego nie godza sie placic tantiemow.
        A efekt jest taki, ze 99 % wesel odbywa sie w Polsce bez tej oplaty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka