Dodaj do ulubionych

Chrzest w szpitalu - skąd akt chrztu?

31.07.06, 09:01
Dziewczyny pomozcie! Jak sie okazalo moj narzeczony ma troche zakrecona
sytuacje w papierach i jak twierdzi jego mama byl chrzczony w szpitalu
(twierdzi, bo wersja sie zmienia...). Komunie i bierzmowanie mial w jednej
parafii. Czy w takim razie zaczac szukac od konca, czyli od bierzmowania
poprzez komunie i w ten sposob dotrze sie do aktu chrztu? Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ominika Re: Chrzest w szpitalu - skąd akt chrztu? 31.07.06, 09:16
      jesli to faktycznie byl chrzest w szpitalu, tzw. z wody, to znaczy, że w
      obliczu zagrożeniu zycia dziecka. najlepiej jak zapytacie po prostu księdza w
      parafii, co z tym zrobić...
    • darryll Re: Chrzest w szpitalu - skąd akt chrztu? 31.07.06, 10:09
      u nas było to samo, zadzwoń do szpitala i zapytaj, przez którą parafię jest
      "osługiwany" szpital i w niej uzyskacie świadectwo chrztu.
      • bara1313 Re: Chrzest w szpitalu - skąd akt chrztu? 31.07.06, 11:20
        Byłam chrzczona z wody w 1951, a potem jako 10-latka ponownie w Kościele,
        widocznie nie udało się udokumentowac.
    • agnrek Re: Chrzest w szpitalu - skąd akt chrztu? 31.07.06, 11:19
      Być może się mylę, ale wiele razy słyszałam, że chrzest z wody jest ważny,
      ale...nie tak do końca. Trzeba i tak później iść przyjąć drugi chrzest, bodajże
      na namaszczenie olejem czy coś takiego i oficjalnie sporządzić akt chrztu.

Znalazłam coś takiego w necie:
      Tzw. chrzest z wody jest ważnym chrztem, fakt taki powinien być odnotowany w
      księgach parafialnych. Z zapytania rodzi mi się przekonanie, że nikt nic nie
      wie o zaistnieniu zapisu. Przy dokonywaniu powyższego zapisu każdy ksiądz
      powiedziałby, co należy dalej zrobić. Chrzest z wody uzupełnia się
      namaszczeniem krzyżmem oraz tzw. obrzędami wyjaśniającymi, do których należą
      zapalenie gromnicy od paschału i nałożenie białej szaty. Ważnym jest aby
      sprawdzić czy rzeczywiście nikt nie zrobił wpisu chrztu, gdyż nie mogą istnieć
      dwa wpisy chrztu tej samej osoby. Jeśli jest w szpitalu kapelan, należy go o to
      zapytać lub osobę, która chrzciła.

• sixbyseven Re: Chrzest w szpitalu - skąd akt chrztu? 31.07.06, 12:35
      Dzieki dziewczyny! Bo szlag mnie trafia - nie dosc,ze sa 4 wersje tego jak i
      gdzie byl chrzczony narzeczony to nie do konca wiadomo kto jest jego
      chrzestnym... Wiecie co, ja objechalam mojego faceta na czym swiat stoi i mi
      wstydsad Przeciez to nie jego wina, nie kazdy ma tak jasno w papierach jak i ja
      i rodzicow ktorzy pamietaja co i jak...
    • minerwamcg Re: Chrzest w szpitalu - skąd akt chrztu? 31.07.06, 13:11
      Żeby iść do pierwszej komunii a potem do bierzmowania, musiał przedstawić
      metrykę chrztu. Więc na pewno ona gdzieś była! Bez niej by go do komunii nie
      dopuszczono. Dlatego ja bym zaczęła od tej parafii, gdzie był do komunii i
      bierzmowania. Tam powinien być jakiś ślad, jakiś wpis, gdzie delikwent był
      chrzczony i gdzie jest jego metryka.
    • resetka Re: Chrzest w szpitalu - skąd akt chrztu? 06.08.06, 14:40
      ja byłam chrzczona z wody w szpitalu
      z tego co wiem (bo nie pamiętamsmile) byłam niby drugi raz chrzczona "na sucho" -
      to znaczy nie był już to chrzest bo ten pierwszy jest jak najbardziej ważny ale
      w kmosciele odbyła sie normalan Msza i zostałam pobłogosławaiona - nie wiem
      dokładnie jak to jest - ale informacja dla Ciebie najistotnijesza to taka że
      prawdopodobnie w parafi - gdzie jego rodzice chcodzili wowczas do kosciola
      bedzie (o ile bylo to dokonywane w Kosciele drugi raz) odnotowane w księgach
      parafialnych;
      zresztą w tych samych księgach (w rubryczce obok) jes twpisane bierzmowanie-
      zatem napewno wszystki jest odnotowane - a do bierzmowania narzeczony by nie
      mogl przystapic bez sakramentu najpierw Chrzytu Świętego a pozniej Komunii Świętej.
      • esmeralda_pl Re: Chrzest w szpitalu - skąd akt chrztu? 06.08.06, 14:50
        jeżeli chrzest był tylko z wody z szpitalu i nie jest odnotowany w księgach
        parafialnych, to jest tak, jakby chrztu nie było... tym samym I Komunia i
        Bierzmowanie sa nieważne... A przystępowanie w takim wypadku do Komunii to
        świedokradztwo i grzech śmiertelny...
        A jesteś pewna, ze twój facet niczego przed Toba nie ukrywa?
        • minerwamcg Spokój! 06.08.06, 18:56
          A potem przez takiego jednego czy drugiego babsztyla forum ma opinię
          nieprzyjaznego. Ciekawe, czemu.

Do Autorki wątku:
          Nie przejmuj się tymi bzdurami, co pisze esmeralda. Zrób tak, jak Ci mówiłam -
          sprawdź, gdzie była komunia i bierzmowanie, tam o parafii chrztu powinna być
          notatka. Żeby przystąpić do pierwszej komunii MUSIAŁ dostarczyć świadectwo
          chrztu, i innej możliwości nie ma, inaczej by go nie dopuścili, to samo z
          bierzmowaniem.
          • esmeralda_pl Re: Spokój! 06.08.06, 19:01
            pokaż mi które z moich stwierdzeń jest bzdurą??? Że po chrzcie z wody konieczne
            jest ochrzczenie dziecka w kościele? Że bez chrztu przyjmowanie komunii jest
            świętokradztwem i grzechem śmiertelnym? sprawdź Katechizm Kościoła
            Katolickiego...
            • magdalaena1977 Re: Spokój! 07.08.06, 22:26
              esmeralda_pl napisała:
              > pokaż mi które z moich stwierdzeń jest bzdurą???
              > Że po chrzcie z wody konieczne jest ochrzczenie dziecka w kościele?
              Właśnie to.
              Chrzest z wody jest w trakcie "klasycznej" mszy chrzcielnej kluczowym elementem
              obrzędu. Ale nie jedynym. I jeśli kogoś ochrzczono w szpitalu, to dodatkowo w
              trakcie mszy uzupełnia się te inne elementy.
              Zgadzam się z minerwą - trzeba zacząć od parafii gdzie był u komunii i bierzmowania.
        • resetka Re: Chrzest w szpitalu - skąd akt chrztu? 07.08.06, 15:03
          wydaje mi się że nie przystapiłby do Pierwszej Komunii Swiętej bez chrztu.. -
          ksieza tego pilnują.. no chyba że którys sobie olał obowiązki smile
    • mealong Re: Chrzest w szpitalu - skąd akt chrztu? 06.08.06, 15:14
      Skoro miał komunie i bierzmowanie to zapewne dostarczył jakieś dokumenty.
      Zapytajcie się w parafii komuni i bierzmowania tam powinna być wpisana parafia
      chrztu i nawet numer księgi.

Najbardziej prawdopodobne jest, że akt chrztu jest w parafii odpowiedniej dla
      szpitala. Mogło być też tak, że ksiądz, który udzielił chrztu wystawił
      zaświadczenie, które później zostało zarejestrowane w parafii, gdzie mieszkali
      rodzice ochrzczonego dziecka.
    • sixbyseven Do minerwamcg! 06.08.06, 19:42
      Dzieki wielkie! Wlasnie skonczylismy na dzis robienie zaproszen i pomyslalam,
      ze zajrze na forum, a tu moj watek sprzed paru dni tak wysokosmile Ogolnie to
      wszystko sprowadza sie do specyficznej matki jaka ma moj narzeczony i jej
      zdolnosci do komplikowania zycia sobie a przy okazji i innym... A jak sie
      okazalo to narzeczony byl chrzczony w szpitalu ale nie po urodzeniu. Jako
      dwumiesieczne dziecko trafil na oddzial i byl umierajacy, wiec mama pobiegla do
      najblizszego kosciola, potem byl tam powtorzony obrzed chrztu juz z
      chrzestnymi. A papiery podobno sa w jego parafii, gdzie bral komunie i slub.
      Troche sie juz wyjasnilo i jestem dobrej mysli. Mama naerzeczonego przypomina
      sobie coraz lepiej cala sytuacjesmile A Tobie i innym dziewczynom bardzo dziekuje
      za pomoc i rady!!! Pozdrawiam cieplo!!!
    • sixbyseven Do esmeralda! 06.08.06, 19:49
      Moj facet niczego przede mna nie ukrywa. Tak jak napisalam nie kazdy ma tak
      jasna sytuacje rodzinna i rodzicow, ktorzy pamietaja co, gdzie i kiedy sie
      dzialo... Nawet jesli byloby cos nie w porzadku z jego chrztem, nawet jesli
      okazaloby sie, ze komunia i bierzmowanie byly niewazne to zdaje sie, ze dziecko
      w wieku 8 lat przystepujace do komunii samo sobie nie zalatwia spraw formalnych
      a ksieza powinni tez zainteresowac sie czy wszystko jest z papierami w
      porzadku. Wiec nie przestalabym kochac narzeczonego i ewentualnie bylby
      chrzest i reszta sakramentow, slub na koncu. A wiesz, kiedys uslyszalam w
      kosciele, ze wiekszym grzechem jest nie wierzyc w Boze Milosierdzie niz
      popelniac najciezsze grzechy. Mylse, ze jakby co Bog by przebaczyl mojemu
      narzeczonemu, ze "popelnil swietokradztwo". Mimo wszystko pozdrawiam...
      • esmeralda_pl Re: Do esmeralda! 06.08.06, 19:57
        wiesz co... ale popełnianie grzechów z myślą, że Bóg przebaczy to własnie jest
        grzech śmiertelny - to tak ogólnie
        czy rodzice twojego narzeczonego nie maja jego świadectwa chrztu? bo tak
        naprawdę jeżeli sprawa jest nieuregulowana, to szybko powinien się ochrzcić, I
        Komunia może być od razu, a bierzmowanie tez szybko
        • sixbyseven Re: Do esmeralda! 06.08.06, 20:00
          Zgadzam sie z Toba! Grzechow nie mozna popelniac z mysla, a co tam, pojde i tak
          do spowiedzi.Chodzi mi o to, ze nawet najwiekszy grzesznik jesli wierzy, ze Bog
          mu przebaczy uzyska przebaczenie, a jesli twierdzi, ze z jego grzechami jest
          stracony to popelnia kolejny grzech.
          Swiadectwo jest, mama narzeczonego postanowila nam pomoc i byla juz w kosciele,
          kolo ktorego jest szpital. Wszystko zmierza ku rozwiazaniu sprawy, maja tam akt
          chrztu.
          • esmeralda_pl Re: Do esmeralda! 06.08.06, 20:04
            no to super!!!!!!!!!!!!!!!!! czyli wszystko się zaczyna prostować!!!!!! będzie
            dobrze smile
            • sixbyseven Re: Do esmeralda! 06.08.06, 20:06
              Dzieki!wink Pozdrawiam.
              • esmeralda_pl Re: Do esmeralda! 06.08.06, 20:07
                a w ogóle to strasznie podoba mi się twój podpis w stopce wink
                • sixbyseven Re: Do esmeralda! 06.08.06, 20:12
                  A to cytat z Jamesa Blunt'a z piosenki "You're beatiful"smile Lubie "wycinac"
                  slowa z piosenek, ktore sa dla mnie wazne.
                  • esmeralda_pl Re: Do esmeralda! 06.08.06, 20:13
                    wiem wink bo to jedna z moich ulubionych piosenek... choć mój chłopak zawsze ze
                    mnie żartuje, że ja to takie romantyczne smędzenie lubię wink ale co tam wink
                    • sixbyseven Re: Do esmeralda! 06.08.06, 20:18
                      A moj dzis podsumowal Jamesa Blunta, ze w teledyskach albo sie topi, albo sie
                      spala, albo go porywaja, zakopuja w piachu albo jest nieszczesliwy... Ale tez
                      go lubismile A!!!! Widzisz ja to uwielbiam smecacych facetow!!! Pasjami! Wiesz
                      co? Po Twoich wczesniejszych postach w moim watku wydawalo mi sie, ze jestes
                      do mnie wrogo nastawiona... Ze chcesz mi wmowic, ze moj facet jest
                      jakis "lewy". Ale zaczynam zmieniac o Tobie zdaniesmile Pozdrawiamsmile)))))
                      • esmeralda_pl Re: Do esmeralda! 06.08.06, 20:22
                        eee nie smile tylko to jakaś dziwna histioria była wink
                        • sixbyseven Re: Do esmeralda! 06.08.06, 20:25
                          He he hesmile Bo za prosto by bylo, gdyby wszystko szlo jak po maslesmile
                          Nawciskalam narzeczonemu, az mi wstyd do dzis dniasmile Ale przebaczyl... Po
                          prostu jestem przyzwyczajona, ze moi rodzice sa inni, wiedza co sie ze mna
                          dzialosmile A ze on byl pod reka to sie jemu oberwalo a nie przyszlej tesciowejsmile
                          • esmeralda_pl Re: Do esmeralda! 06.08.06, 20:29
                            norma wink moj tez za swoją mamusię dostaje wink
        • wrobelek0403 Re: Do esmeralda! 07.08.06, 15:21
          chcialam tylko przypomniec, ze za ewentualna niewaznosc chrztu ponosze
          odpowiedzialnosc rodzice. Brak swiadomosci popelnienia grzechu powoduje, ze
          grzech nie jest popelniony. Grzech trzeba popelniac SWIADOMIE i CELOWO.

To oczywiscie juz dywagacje "na temat" bo przeciez wszystko sie wyjasnilo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka