jaczl76 02.08.06, 10:21 Dlaczego decydujecie sie na takie rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marti_ka82 Re: oddzielnie cywilny oddzielnie kościelny 02.08.06, 10:34 my zdecydowalismy sie na tkaie rozwiazanie poniewaz, nie mieszkamy w kraju, a tu gdzie mieszkamy kawalerowie placa tzw bykowe, czyli wieksze podatki, to byl jeden z powodow szybszego cywilnego, drugi ze leci mi obywatelstwo duzo wczesniej, mam od dawna pozwolenie na prace i jestem tu ubezpieczona, bez formlanego papierka ze jestem zona swojego meza nie daloby rady, po 3 slub koscielny jest wieksza inwestycja... no i jakos tak wyszlo ze mielismy dwa przyjecia mniejsze po cywilnym i wieksze po koscielnym... Odpowiedz Link Zgłoś
faustyna80 Re: oddzielnie cywilny oddzielnie kościelny 02.08.06, 10:48 My tez zdecydowalismy sie na taka wersje. Podobnie jak marti_ka82 mieszkamy za granica (ale u nas bykowego sie nie placi). Juz od dawna planowalismy sie pobrac, okazalo sie jednak, ze dostalam polroczne stypendium naukowe na 2007 do Hiszpanii. Zostawienie mojego "chlopka" z ogromem przygotowan weselnych z pewnoscia powalilo by go na "lopaty", tak wiec zdecydowalismy sie na cywilny w pazdzierniku 2007 roku (w uroczym zamku), zaraz po moim stypendium. Chcemy miec przy sobie tylko najblizszych, rodzine i swiadkow, potem obiad, a wieczorkiem juz ze znajomymi szampan i tort truskawkowy Wielka feta bedzie latem 2008. Dlaczego to rozdzielilismy? to ogrom przygotowan, a chcemy, by wszystko bylo dopieszczone i zapiete na ostatni guzik, albo chcemy miec przynajmniej wrazenie, ze wszystko zrobilismy, by tak bylo, wiadomo, ze zawsze cos idzie nie tak planujemy jeszcze jeden dluzszy wyjazd za granice, a latwiej nam bedzie jako malzenstwo... no i mozna ubrac dwie sukienki, to naturalnie bylo DECYDUJACE!!! faustyna Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 Re: oddzielnie cywilny oddzielnie kościelny 02.08.06, 11:02 faustyna no tak zapomnialam o tym waznym argumencie dwie fety i dwie sukienki dwie rozne fryzury jak sie ktos zdecydowac nie mogl itp itd aaa u mnie był jeszcze jeden powod... chcialam bronic prace juz na konto nowego nazwiska,zeby miec mniej formalnosci do zalatwiania Odpowiedz Link Zgłoś
veevaa Re: oddzielnie cywilny oddzielnie kościelny 02.08.06, 11:21 cywilny wzielismy wczesniej, zeby moc razem kupic mieszaknie, i zeby nie bylo zachodu z kupowaniem udzialow itp... Odpowiedz Link Zgłoś
faustyna80 Re: oddzielnie cywilny oddzielnie kościelny 02.08.06, 11:25 marki_ka82 - Rany o obronie nie pomyslalam!!! bronie sie za miesiac...na stare nazwisko jeszcze... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 Re: oddzielnie cywilny oddzielnie kościelny 02.08.06, 11:40 faustyna tos sobie kobieto dolozyla pracy powodzenia na obronie swoja droga to ja tez w wyniku pewnych sytuacji bronie sie we wrzesniu Odpowiedz Link Zgłoś
faustyna80 Re: oddzielnie cywilny oddzielnie kościelny 02.08.06, 11:44 oj a ja bym chciala, zeby "pewne sytuacje" mialy na to wplyw u mnie to wplyw mieszkania w dwoch krajach na raz ale moj luby juz sie na wspomniane "pewne sytuacje" nie moze doczekac i to jak!!! Bronisz sie w Polsce? Na zdjeciach dzidzius wyglada przeslicznie Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 Re: oddzielnie cywilny oddzielnie kościelny 02.08.06, 16:40 no tak rozumiem mieszkanie w dwoch krajach bo u mnie tez tak bylo ano bronie sie w polsce bo tam sie edukowalam... ale hmm nadal mi sie pracy skonczyc nie chce... a i dziekuje za komplemet w storne maluszka Odpowiedz Link Zgłoś
chmurcia4 Re: oddzielnie cywilny oddzielnie kościelny 02.08.06, 17:27 Hej, My planowaliśmy ślub konkordatowy na lipiec 2006. Ale rok temu nie było już miejsc na 2006, więc zamówiliśmy wrzesień 2007. I tak miało być. Jednak, jak to w życiu bywa, coś musiało się zepsuć. Nie mogłam podjąć pracy za granicą, a na domiar musiałam do października opuścić kraj, gdzie mam pracę... a narzeczony tam Więc co tu robić - z prawem nie ma szans. Będzie cywilny... tylko my i świadkowie A za rok, och będzie się działo ;D Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ania2906 Re: oddzielnie cywilny oddzielnie kościelny 02.08.06, 19:05 U mnie sytuacja była prosta. Zaszłam w ciążę, ale nie chciałam nagle na hura zbierac pieniędzy na wesele, a zawsze o nim marzyłam Dlatego też najpierw wzieliśmy cywilny, po którym było malutkie przyjęcie. Na ślubie kościelnym mój synek miał rok i 2 miesiące i koszulkę w kolorze wiązanki Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Bumerang 03.08.06, 00:00 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=44158381&a=44158381 Odpowiedz Link Zgłoś
jaczl76 Re: oddzielnie cywilny oddzielnie kościelny 03.08.06, 08:43 zapytalam dlatego bo .....jesteśmy 10 lat razem ale widzę że moje szczęcie nie kwapi sie zalegalizwoania tego związku POWÓD on nie chce wesela, wymyśliłam że aby kazda ze stron była szczęsliwa będzie cywilny na którym tylko MY i kościelny z przyjęciem ..... Odpowiedz Link Zgłoś
jaczl76 Re: oddzielnie cywilny oddzielnie kościelny 03.08.06, 08:43 zapytalam dlatego bo .....jesteśmy 10 lat razem ale widzę że moje szczęcie nie kwapi sie zalegalizwoania tego związku POWÓD on nie chce wesela, wymyśliłam że aby kazda ze stron była szczęsliwa będzie cywilny na którym tylko MY i kościelny z przyjęciem ..... Odpowiedz Link Zgłoś