blawatek33 19.09.06, 10:33 Cześć, zastanawiamy się nad wzięciem ślubu w Rzymie, ale nie wiemy czy jest to możliwe z formalnego punktu widzenia, czy ktoś z Was ma tego typu doświadczenia, czy wie jak to można załatwić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miwonka81 Re: ślub w Rzymie 19.09.06, 11:32 jest to możliwe. ślub możecie wziąć w konsulacie - jeżeli oboje jesteście Polakami. Co do szczegółów formalnych, ceny i terminu najlepiej skontaktować się z konsulatem, ale napewno będą potrzebne wasze paszporty, akty urodzenia i chyba zaświadczenia z USC, że nie ma żadnych przeciwskazań do zawarcia małżeństwa. Co do ślubu kościelnego nie mam pojęcia, ale myślę, że teoretycznie Bóg i wiara wszedzie są te same więc nie powinno być problemu, ale to tylko moja opinia. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
blawatek33 Re: ślub w Rzymie 19.09.06, 12:14 dzięki za informację, właśnie zastanawiałam się nad tymi formalnościami kościelnymi, czy myślisz, że ksiądz w parafii będzie to wiedział, czy może trzeba się udać do kogoś w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
deelaylah Re: ślub w Rzymie 19.09.06, 13:29 W kosciele polskim w Rzymie (via Botteghe Oscure) polskie pary biora slub bardzo czesto. Wiec pewnie nie bedzie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola55 Re: ślub w Rzymie 19.09.06, 14:02 My również chcieliśmy wziąć ślub w Rzymie, ale w rezultacie zdecydowaliśmy się tylko na podróż poślubną w tym pięknym kraju Interesowałam się na poważnie ślubem Kościelnym i dotarłam do Księdza w Rzymie (telefonicznie), który podał nam wszystkie informacje i powiedział co dokładnie musimy spełnić za formalności. Mówił, że powinniśmy mieć już ślub cywilny zawarty w Polsce i licencję od Biskupa wystawioną i jeszcze kilka szczegółów podał. Jak chcesz to postaram się odszukać namiary do tedo Księdza w Rzymie, to jest Polska Parafia, więc i Ksiądz Polak Odpowiedz Link Zgłoś
blawatek33 Re: ślub w Rzymie 20.09.06, 12:08 Tak bardzo Cię proszę, ta licencja od Biskupa trochę mnie przeraża bo od razu kojarzy mi się z wielką ilością papierów ale póki co nie poddaję się, bardzo proszę podaj mi namiary nr prv. Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: ślub w Rzymie 20.09.06, 13:53 Mój znajomy - fakt że nie z tych bardzo bliskich znajomych - bierze ślub w Rzymie 30 września. Postaram się jakoś dyskternie zapytać, z czym to się je Odpowiedz Link Zgłoś
blawatek33 Re: ślub w Rzymie 20.09.06, 14:09 ashton napisała: > Mój znajomy - fakt że nie z tych bardzo bliskich znajomych - bierze ślub w > Rzymie 30 września. Postaram się jakoś dyskternie zapytać, z czym to się je :- ) > Wielkie dzięki, czekam na info Odpowiedz Link Zgłoś