Dodaj do ulubionych

rezonans magnetyczny

02.02.07, 11:53
Kto może dać skierowanie na to badanie?Ja juz od wrzesnie lecze sie u
ortopedów i rechabilitantów prywatnie.Kregosłup szyjny po zabiegach boli mnie
coraz bardziej,wiec moze powinno byc zrobione jakies dokładniejsze
badanie.Mam przeniesienie lordozy szyjnej i jakieś inne zmiany ale juz nie
takie istotne.Boli mnie przy poruszaniu szyją i mięśnie z lewej strony szyi
przy każdym pochyleniu i dźwignięciu czegokolwiek.Czy ktos może miał podobny
klopot i może mi cos doradzić.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • vayacondios Re: rezonans magnetyczny 02.02.07, 13:23
      Jeżeli i tak leczysz się prywatnie tomożesz bez skierowania zrobić takie
      badania, niestety odpłatnie, prywatnie. Ja ostatnio robiłam ale kręgosłup
      lędźwiowy, koszt w Wawie to 400 zł, bez kontrastu
      • wo_man1 Re: rezonans magnetyczny 02.02.07, 13:30
        Skoro pewnie płacisz składki zdrowotne, to pora z nich wreszcie skorzystac.
        Idź z wszystkimi wynikami do dobrego neurologa(chyba musi byc pierw skierowanie
        od ogólnego). TK nie powinno byc problemem, bo w każdej średniej miejscowości
        już chyba jest, poza tym nie czeka się pół roku. Ja czekałam... 1 dzień.
        Bezproblemowo.
        Jeżeli neurolog będzie się upierał,że nie potrzeba, powiedz, że masz zawroty
        głowy, nagle bóle głowy, trochę wyolbrzym. Wiem,że nie powinno się tak robic,
        ale ja dopiero za 3 razem dostałam skierowanie.Musiałam sie przemęczyc przez
        kolejne 6 miesięcy z nieustającym bólem glowy, by lekarz wreszcie się
        zdecydował. Widac fakt, że na taki ból nic mi nie pomagało nie wydał mu się
        wystarczający. Po dwóch takich kilkumiesięcznych seriach bólu nie widział
        potrzeby dania przekazu na TK.
        Zyczę powodzenia!
        • egalmaz Re: rezonans magnetyczny 02.02.07, 19:19
          Ja już nie chcę więcej płacić,bo mnie na to nie stać a składki płacę i to wcale
          nie małe.Ale kiedy powiedziałam ortopedzie,do którego czekałam 4 miesiące,że
          chwilami ból zwala mnie z nóg,to kazał mi ćwiczyc na wannie i dlatego poszłam
          do prywatnego,który mnie z kolei wystraszył dretwieniem rąk i zawrotami
          glowy,które miewam i skierował prywatnie na masaże,po których ból jest o wiele
          większy.Nie wiem co robić.Może ktoś zna konkretnie lekarza w Warszawie,który
          nie zbagatelizuje mnie i coś poradzi.
          • lesnajagoda Re: rezonans magnetyczny 02.02.07, 19:42
            Na badanie Tk jak i MR prawo do wydania skierowania mają
            ordynator oddziału szpitalnego
            kierownik przychodni
            lekarz specjalista, który ma takie uprawnienia wydane przez dyrektora NFZ.
            Obecnie studjuję elektroradiologię i jestem na bieżąco w tych sprawch. Pozdrawiam
            • mmagda12 Re: Klemens 03.02.07, 08:27
              Lekarz z rejonu daje na "rehabilitacje".Jezeli nie ma poprawy w zaleznosci od
              objawow ,kieruje na konsultacje do ortopedy ,lub neurologa.Zalozmy ,ze nie masz
              zaburzen neurologicznych ,a zabiegi nie przynosza zadnej poprawy ,powinien dac
              na MR ,lub CK.I tu ,jezeliby udalo sie dostac skierowanie ,mozesz
              poprosic ,lekarza ,aby napisal pilne i opieczetowal to pieczatka.Wtedy
              termin ,na to badanie jest krotki.W moim przypadku 10 dni ,a "bez pilnego" w
              styczniu ,termin dopiero na 15 marca bym miala.Radaa ,chodzic po lekarzach i
              chodzic ,az wychodzisz.I jeszze jedna uwaga ,na CK ,musisz byc naczczo ,aMR
              nie.Nie lekcewaz ,walcz ,bo jak dojdzie do objawow neurol. bo bedziesz
              miala "pozamiatane".Aha ,dla informacji ,zaburzenia neurol. to zawroty
              glowy ,zaburzenia rownowagi ,bol barkow ,rak ,parestezje ,zniesienie odruchow
              Babinskiego ,przy badaniu neurol itp.Lekarze rtg traktuja ,jak postawa do
              leczenia i bazuja na tym.A moje Ck ledzwiowego ,nerolog [robione 2 lata temu ]
              uznala ,ze jest "stare" i nie pokazuje prawdziwego objawu choroby.Teraz po 2
              letniej rehabilitacji,MR pokazalo ,ze stan mi sie pogorszyl.Zreszta mam
              zalatwiony caly kregoslup.Z masazami szyjnego ,trzeba uwazac ,jak powoduja
              nasilone zawroty glowy ,trzeba przerwac.I zapamietaj ,osoba ,ktora ma male
              zmiany w kregoslupie ,moze gorzej cierpiec ,niz ta ,ktora ma duze zmiany i nie
              odczuwa zadnych boli.Ktos tutaj dal dobra rade,wyolbrzym dolegliwosci ,a
              szybciej dostaniej na MR i nie daj sie zbyc.Powodzenia
              • klemens13 Re: Klemens 03.02.07, 20:36
                Dzieki za rady.Nie wiem tylko czy potrafię zawalczyć o siebie.Nawety prywatnie
                lekarze patrzą na mnie jakbym przesadzała.Pozdrawiam wszystkich cierpiacych od
                kręgosłupa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka