kassiekk 03.10.06, 11:10 pytanie do tych dziewczyn ktore juz to zalatwialy i sa zadowolone , chodzi mi np o koszt co znajduje sie w kwocie jaka mi poda itd o jakie konkrety pytalyscie zeby pozniej czegos nie pominac... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia76 Re: O co pytać przy wyborze kamerzysty? 03.10.06, 11:17 dla mnie wazny byl zapis, ze film montowany jest dotad, az jestesmy zadowoleni. sami wprowadzilismy bardzo duzo zmian do tego co wstepnie zaproponowal kamerzysta, kilkakrotnie film przerabilismy i skracalismy. wszystkie poprawki byly w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: O co pytać przy wyborze kamerzysty? 03.10.06, 11:37 najlepiej niech ci włączy film z innego wesela i wtedy będziesz mieć pewność czy ładne filmy robią. My mieliśmy sprawdzoną ekipę z wesela mojego kuzyna. Nic nie musieliśmy poprawiać.... super. Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re:amoniaa 03.10.06, 13:50 Katowice za film 2 DVD i 3 kasety wideo zapłaciliśmy chyba 1350 zł we wrześniu 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
aniamd79 Re: O co pytać przy wyborze kamerzysty? 03.10.06, 11:39 Nie tyle pytać, co ogladać. Zobacz próbki filmów w ich wykonaniu i już będziesz wiedzieć czy tych chcesz. Jesli masz jeszcze trochę czasu polecam targi ślubne, w jedym miejscu jest wielu "kamerzystów" i możesz porównać co oferują, a różnice są ogromne - od naprawdę starannie obrobionych nastrojowych filmów, po filmy typu śmiechu warte. Dobry kamerzysta nie kręci np. jak jesz, po nakreceniu materiału robi montaż -wycina nie korzystne ujęcia i dłużyzny, robi podkład muzyczny. Cena jest uzależniona od ilości efektów i obróbki np. zrobią dodatkowo skrót, kopię dla rodziców, itd. Warto dobrze poszukać, ja znalazłam swojego na targach i byłam zadowolona.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kassiekk Re do aniamid79 03.10.06, 12:06 a skad on byl ten kamerzysta moze moglabys mi polecic? i ile zaplacilas Odpowiedz Link Zgłoś
aniamd79 Re: Re do aniamid79 03.10.06, 13:40 z Bielska, zaplaciłam 700 zł 4 lata temu, ale nie robił nam zdjęć, a wesele było 1 dniowe. Rozejrzyj się, bo ofert przybywa i coraz lepszej jakości. Myśmy wtedy wybrali DVD zamiast VHS, wtedy to jeszcze była rzadkość, dziś standard. Odpowiedz Link Zgłoś
kassiekk Re: Re do aniamid79 05.10.06, 12:22 a masz jeszcze na niego namiar? jesli tak to poprosze Odpowiedz Link Zgłoś
videobeta Re: Re do aniamid79 05.10.06, 18:36 Dobr kamerzysta na Śląsku to wydatek rzędu od 1.300zł do 2.000zł. Znam nawet firmy co przy użyciu specjalnych stabilizatorów, kranów filmowych, dwóch kamerzystów biorą od 3 do 4.000zł.Na co zwrócić uwagę? Po pierwsze na to jakim sprzętem filmują czy są to kamery cyfrowe 3CCD, a może już HDV. Jaki zestaw w cenie oferują, czyli czy VHS, czy DVD i ile kopii. Czy materiał na płytach DVD jest skompresowany czy bez kompresji. Można wcisnąć na płytę DVD od 1 do nawet 4 godzin kosztem jakości. Czy kamerzysta dolicza koszt dojazdu do miejsca uroczystości. Czy jest możliwość wstawienia zdjęć z dzieciństwa, czy można zastosować własne podkłady muzyczne i włąsne pomysły, czy też filmowiec robi sztampowo?! Czy kamerzysta filmuje w domu u Państwa Młodych czy od kościoła, czy jest do oczepin czy też dłużej i jeżeli tak to do której godziny? Czy wyjeżdża w plener z fotografem aby zarejestrować sesję czy pozostaje na sali? Jak długo oczekuje się na montaż itp.Poza tym czy sotosuje w montażu tzw videoclipy i jeżeli tak to ile? Myślę że takie pytania ukierunkują Was w wyborze najlepszej ekipy filmowej. PS. Czasem lepiej warto dołożyć kasy i mieć coś profesjonalnego niż pokazywać film niedoświetlony, przepalony, drżący, przesterowany czy z złym podkładem muzycznym itp. Pozdrawiam Marcus www.videobeta.com Odpowiedz Link Zgłoś
kassiekk Re: Re do wideobeta 06.10.06, 11:55 dzieki za wskazówki a wasza firma jak daleko dojezdza bo ja mam wesele w Rybarzowicach pod Szczyrkiem i ile za dwa dni wesela? Odpowiedz Link Zgłoś
pcvideo Re: Re do aniamid79 06.10.06, 13:17 "Czy jest możliwość wstawienia zdjęć z dzieciństwa" To dopiero podstawa do wyboru kamerzysty Polecam oglądać materiał ze slubu i np.dwadzieścia minut z sali weselnej.Jeżeli to was nudzi to szukajcie dalej. Ci co stosują tzw,teledyski na ogół montują tylko te krótkie formy,a reszta tak jak zostało nagrane czyli kamera raz w prawo,raz w lewo,zoom,oddalenie. Odpowiedz Link Zgłoś
videobeta Re: Re do aniamid79 06.10.06, 13:33 ....do pcvideo! Mój Drogi, padło pytanie na co zwrócić uwagę podczas wyboru kamerzysty, więc zaakcentowałem o co należy pytać. Skoro jesteś takim profesjonalistą to czemu Ty nie odpowiedziałeś szczegółowo, a teraz wytykasz mi? Do Ani...a więc co jest jeszcze ważne a co zapomniałem ci napisać. Należy spytać czy firma-kamerzysta daje oryginał zapisu wesela na kasetach cyfrowych. Co do mnie. Jeżeli chcesz pogadać zapraszam na meila: videobeta@poczta.fm Tam odpowiem na wszelkie pytania poza forum. Odpowiedz Link Zgłoś
pcvideo Re: Re do aniamid79 06.10.06, 13:46 "Należy spytać czy firma-kamerzysta daje oryginał zapisu wesela na kasetach cyfrowych" Następna totalna bzdura,chyba,że myślisz o zmontowanym filmie wgranym na kasety cyfrowe np.mDV A gdzie napisałem,że jestem profesjonalistą. Takich co sami uważają się za profesjonalistów radzę unikać jak ognia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
videobeta Re: Re do aniamid79 06.10.06, 14:01 Czemu bzdura? Uważam, że należy dać Młodym oryginał kaset cyfrowych z wesela. Często jest tam dużo więcej materiału niż na samym montażu, który Młodzi mogą sobie potem obejrzeć jak opdaną emocje. PS.Drogi "pcvideo" uważam dyskusję z Tobą za zakończoną! Odpowiedz Link Zgłoś