Dodaj do ulubionych

O co pytać przy wyborze kamerzysty?

03.10.06, 11:10
pytanie do tych dziewczyn ktore juz to zalatwialy i sa zadowolone , chodzi mi
np o koszt co znajduje sie w kwocie jaka mi poda itd o jakie konkrety
pytalyscie zeby pozniej czegos nie pominac...
Obserwuj wątek
    • monia76 Re: O co pytać przy wyborze kamerzysty? 03.10.06, 11:17
      dla mnie wazny byl zapis, ze film montowany jest dotad, az jestesmy zadowoleni.
      sami wprowadzilismy bardzo duzo zmian do tego co wstepnie zaproponowal
      kamerzysta, kilkakrotnie film przerabilismy i skracalismy. wszystkie poprawki
      byly w cenie.
      • amoniaaa Re: O co pytać przy wyborze kamerzysty? 03.10.06, 11:37
        najlepiej niech ci włączy film z innego wesela i wtedy będziesz mieć pewność
        czy ładne filmy robią.
        My mieliśmy sprawdzoną ekipę z wesela mojego kuzyna. Nic nie musieliśmy
        poprawiać.... super.
        • kassiekk Re:amoniaa 03.10.06, 11:39
          a skad jestes i ile placiliscie?
          • amoniaaa Re:amoniaa 03.10.06, 13:50
            Katowice za film 2 DVD i 3 kasety wideo zapłaciliśmy chyba 1350 zł we wrześniu
            2005
        • kassiekk Re:amoniaa 03.10.06, 11:39
          a skad jestes i ile placiliscie?
    • aniamd79 Re: O co pytać przy wyborze kamerzysty? 03.10.06, 11:39
      Nie tyle pytać, co ogladać. Zobacz próbki filmów w ich wykonaniu i już będziesz
      wiedzieć czy tych chcesz. Jesli masz jeszcze trochę czasu polecam targi ślubne,
      w jedym miejscu jest wielu "kamerzystów" i możesz porównać co oferują, a
      różnice są ogromne - od naprawdę starannie obrobionych nastrojowych filmów, po
      filmy typu śmiechu warte. Dobry kamerzysta nie kręci np. jak jesz, po
      nakreceniu materiału robi montaż -wycina nie korzystne ujęcia i dłużyzny, robi
      podkład muzyczny. Cena jest uzależniona od ilości efektów i obróbki np. zrobią
      dodatkowo skrót, kopię dla rodziców, itd. Warto dobrze poszukać, ja znalazłam
      swojego na targach i byłam zadowolona.Pozdrawiam!
      • kassiekk Re do aniamid79 03.10.06, 12:06
        a skad on byl ten kamerzysta moze moglabys mi polecic?
        i ile zaplacilas
        • aniamd79 Re: Re do aniamid79 03.10.06, 13:40
          z Bielska, zaplaciłam 700 zł 4 lata temu, ale nie robił nam zdjęć, a wesele
          było 1 dniowe. Rozejrzyj się, bo ofert przybywa i coraz lepszej jakości. Myśmy
          wtedy wybrali DVD zamiast VHS, wtedy to jeszcze była rzadkość, dziś standard.
          • kassiekk Re: Re do aniamid79 05.10.06, 12:22
            a masz jeszcze na niego namiar? jesli tak to poprosze
            • videobeta Re: Re do aniamid79 05.10.06, 18:36
              Dobr kamerzysta na Śląsku to wydatek rzędu od 1.300zł do 2.000zł. Znam nawet
              firmy co przy użyciu specjalnych stabilizatorów, kranów filmowych, dwóch
              kamerzystów biorą od 3 do 4.000zł.Na co zwrócić uwagę? Po pierwsze na to jakim
              sprzętem filmują czy są to kamery cyfrowe 3CCD, a może już HDV. Jaki zestaw w
              cenie oferują, czyli czy VHS, czy DVD i ile kopii. Czy materiał na płytach DVD
              jest skompresowany czy bez kompresji. Można wcisnąć na płytę DVD od 1 do nawet
              4 godzin kosztem jakości. Czy kamerzysta dolicza koszt dojazdu do miejsca
              uroczystości. Czy jest możliwość wstawienia zdjęć z dzieciństwa, czy można
              zastosować własne podkłady muzyczne i włąsne pomysły, czy też filmowiec robi
              sztampowo?! Czy kamerzysta filmuje w domu u Państwa Młodych czy od kościoła,
              czy jest do oczepin czy też dłużej i jeżeli tak to do której godziny? Czy
              wyjeżdża w plener z fotografem aby zarejestrować sesję czy pozostaje na sali?
              Jak długo oczekuje się na montaż itp.Poza tym czy sotosuje w montażu tzw
              videoclipy i jeżeli tak to ile? Myślę że takie pytania ukierunkują Was w
              wyborze najlepszej ekipy filmowej. PS. Czasem lepiej warto dołożyć kasy i mieć
              coś profesjonalnego niż pokazywać film niedoświetlony, przepalony, drżący,
              przesterowany czy z złym podkładem muzycznym itp.
              Pozdrawiam Marcus www.videobeta.com
              • kassiekk Re: Re do wideobeta 06.10.06, 11:55
                dzieki za wskazówki a wasza firma jak daleko dojezdza bo ja mam wesele w
                Rybarzowicach pod Szczyrkiem i ile za dwa dni wesela?
              • pcvideo Re: Re do aniamid79 06.10.06, 13:17
                "Czy jest możliwość wstawienia zdjęć z dzieciństwa"

To dopiero podstawa do wyboru kamerzysty smile

Polecam oglądać materiał ze slubu i np.dwadzieścia minut z sali weselnej.Jeżeli
                to was nudzi to szukajcie dalej.
                Ci co stosują tzw,teledyski na ogół montują tylko te krótkie formy,a reszta
                tak jak zostało nagrane czyli kamera raz w prawo,raz w lewo,zoom,oddalenie.

• videobeta Re: Re do aniamid79 06.10.06, 13:33
                  ....do pcvideo! Mój Drogi, padło pytanie na co zwrócić uwagę podczas wyboru
                  kamerzysty, więc zaakcentowałem o co należy pytać. Skoro jesteś takim
                  profesjonalistą to czemu Ty nie odpowiedziałeś szczegółowo, a teraz wytykasz
                  mi? Do Ani...a więc co jest jeszcze ważne a co zapomniałem ci napisać. Należy
                  spytać czy firma-kamerzysta daje oryginał zapisu wesela na kasetach cyfrowych.
                  Co do mnie. Jeżeli chcesz pogadać zapraszam na meila: videobeta@poczta.fm Tam
                  odpowiem na wszelkie pytania poza forum.
                  • pcvideo Re: Re do aniamid79 06.10.06, 13:46
                    "Należy spytać czy firma-kamerzysta daje oryginał zapisu wesela na kasetach
                    cyfrowych"

Następna totalna bzdura,chyba,że myślisz o zmontowanym filmie wgranym na kasety
                    cyfrowe np.mDV

A gdzie napisałem,że jestem profesjonalistą.
                    Takich co sami uważają się za profesjonalistów radzę unikać jak ognia !!!

• videobeta Re: Re do aniamid79 06.10.06, 14:01
                      Czemu bzdura? Uważam, że należy dać Młodym oryginał kaset cyfrowych z wesela.
                      Często jest tam dużo więcej materiału niż na samym montażu, który Młodzi mogą
                      sobie potem obejrzeć jak opdaną emocje.
                      PS.Drogi "pcvideo" uważam dyskusję z Tobą za zakończoną!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka