Dodaj do ulubionych

podziękowanie dla rodziców na weselu

31.10.06, 09:55
na weselu nie będzie mamy M.
nie da rady przyjechać

czy jest jakaś możliwość podziękowania na weselu?
prezenty będą dla nich

ale chodzi mi, czy da się jakoś to bez piosenki zrobić?
Obserwuj wątek
    • anetina a może są już jakieś gotowe teksty podziękowań? 31.10.06, 09:56
      nie mamy żadnej weny twórczej
    • ambrozja4 Re: podziękowanie dla rodziców na weselu 31.10.06, 12:21
      czesc wiesz co my tez sie zastanawiamy nad podziekowaniami, poszperałam po
      sieci i na tej stronie www.sklepweselny.pl/index.php?
      products=product&prod_id=313 sa fajne teksty dla rodziców, chcemy poprostu im
      to przeczytać.. wybierzemy jakis tekst i już smile
      • anetina Re: podziękowanie dla rodziców na weselu 31.10.06, 12:49
        dzięki
        o coś takiego nam chodziło

wielkie dzięki
        • ambrozja4 Re: podziękowanie dla rodziców na weselu 31.10.06, 13:12
          a tu znalazłam wiecej smile www.art-
          hand.krakow.pl/galeria/podziekowania_txt.html pozdrawiam
          • anetina Re: podziękowanie dla rodziców na weselu 31.10.06, 13:29
            sporo jest tego
            dzięki
    • ashton obrazoburczo ;-) 31.10.06, 12:27
      Któryś już z kolei wątek na ten temat...
      Hm, a czy właściwie na weselu MUSZĄ być podziękowania dla rodziców, hę? Owszem,
      jeśli ktoś ma jakiś fajny pomysł, czemu nie. Ale tylko po to, żeby były, z
      nieśmiertelną Sipińską w tle... rodzice nie gęsi, swój rozum mają i wątpię,
      żeby wzruszali się niejako na siłę.
      Ktoś kiedyś pisał o kilku ciepłych słowach dla rodziców podczas ceremonii
      ślubnej w Kościele - całkiem dobra myśl. Ale na weselu, między kotletem a
      kolejną flaszką wódki?
      • anetina Re: obrazoburczo ;-) 31.10.06, 12:48
        nie wiem, jak ty
        ale my mamy za co podziękować rodzicom
        jesteśmy dumni, że mamy takich rodziców

dostaną prezenty
        ale chcielibyśmy w jakiś sposób podziękować
        może i przemówieniem
        ale nie mamy pomysłu i nic nie wymyślimy

a wiem, że temat był wałkowany
        ale jakoś żadnej konkretnej odpowiedzi nie znalazłam
      • maga801 do ashton 02.11.06, 14:47
        Dzięki Ashton, że w końcu poruszyłaś ten problem.
        Widziałam kilka wesel i ZAWSZE są tam podziękowania. ZAWSZE wyglądaja tak samo.
        Dla rodziców i dla młodych jest to kolejny rytuał do odklepania. Tak oczywiście
        odbieram to ja jako uczestnik wesela!
        My podziękowań nie mieliśmy, bo wesele też właściwie nie było typowym weselem.
        Jednakże zrezygnowaliśmy z tego elementu świadomie i nawet gdyby nasze wesele
        było tradycyjne, nie byłoby podczas niego podziękowań.
        Za to...
        Po przysiędze w kościele następuje modlitwa powszechna. Na naszą prośbę ksiądz
        wymienił imiona rodziców i razem z nami prosił o błogosławieństwo i łaski dla
        nich.Później wymienił imiona naszych babć i wspólnie prosiliśmy o zdrowie dla
        nich. Niby podziękowań nie było podczas wesela, ale nikt nie miał nam tego za
        złe. Rodzice i babcie bardzo się wzruszyli podczas mszy. Zrobiliśmy to po
        swojemu. jak widać - można
        Pozdrawiam
        • anetina Re: do ashton 02.11.06, 14:50
          właśnie dlatego chciałabym propozycje innych podziękowań
          a chcemy na ślubie czy weselu podziękować rodzicom, bo my mamy za co dziękować

ale te podziękowania i modlitwa na mszy jest dobrym rozwiązaniem
          • anetina Re: do ashton 02.11.06, 14:52
            i trochę jest inaczej, gdy są rodzice młodych i gdy żyją dziadkowie z każdej
            strony

mama M. nie będzie obecna na naszym ślubie
            ja już dziadków nie mam

nie wiadomo, czy dzidkowie i babcia M. dojadą - 350 km

więc dlatego czekamy na propozycje innych podziękowań
            żadnych tańców i piosenek nie chcemy
            • maga801 Re: do ashton 02.11.06, 16:02
              my mamy tylko po jednej babci i nie przeszkodziło to w modlitwie. Później
              modliliśmy się jeszcze za zmarłych dziadków i babcie (też imiennie). To nasza
              msza i nasze były intencje. Ksiądz tylko to pochwalił, nic innego nie powiedział.
              Co do nieobecnej mamy - możesz ją śmiało wspomnieć w modlitwie (zakładając, że
              ta forma Ci odpowiada). Liczy się przecież intencja. Nasz pomysł spodabał się
              ludziom i potem długo o tym mówili, więc jest szansa, że do mamy to jakoś dotrze...
              A nasze babcie do dziś się wzruszają za naszą pamięć.
        • ashton Re: do ashton 02.11.06, 14:54
          U mnie właściwie podziękowań nie było. Toast za zdrowie rodziców i tyle.
          Skoro już zaczęłam obrazoburczo, to brnę dalej: nie czułam potrzeby
          dziękowania. Już błogosławieństwo rodziców (liczyłam że go nie będzie) było dla
          mnie wystarczającą drogą przez mękę.
          Nie żebym rodziców nienawidziła czy nie miała za co dziękować. Ale jakoś mi na
          ślubie to nie pasowało.
          • anetina Re: do ashton 02.11.06, 14:57
            ty nie masz za co, ale my chcemy podziękować
            zawdzięczamy dużo swoim rodzicom

i dlatego jest ten mój wątek
            • olcia2709 Re: podziekowania ... 02.11.06, 15:07
              my chcemy dac rodzicom kwiaty ale po blogoslawienstwie, a nie na weselu, dlugo myslalam w jaki sposob podziekowaca rodzicom, moj tata i ukochany dziadek zmarli, kupimy mamie i rodzicom mojego M kwiatki i jakies drobne prezenty i damy je po blogoslawienstwie, mam tylko problem z facetem mojej mamy, niby nie mam mu za co dziekowac, ale bedzie niezrecznie jak nic nie dostanie ....
          • maga801 Re: do ashton 02.11.06, 16:05
            Błogosławieństwa nie mieliśmy. Uciekliśmy z domu prosto do kościoła. Rodzice nam
            pobłogosławili, gdy powiedzieliśmy im o naszych ślubnych planach. Nie
            widzieliśmy sensu w powielaniu tego obrzędu.
            Nasze mamy życzyły nam tylko powodzenia... Ale to na naszą wyraźną prośbę! żeby
            nie było, że mamy takich nieczułych rodzicówwink
            • ashton Re: do ashton 02.11.06, 16:08
              U mnie błogosławieństwo wypadło tak sztucznie, że aż strach.
              Podkreślam "wypadło", bo co do szczerości intencji obu rodzicielskich par nie
              mam wątpliwości. Chcieli dobrze - cóż.
              Dlatego nie chciałam brnąć dalej w te klimaty wink
              • maga801 Re: do ashton 02.11.06, 16:13
                dlatego my z tego punktu programu zrezygnowaliśmy. i nie załujemy
                • mada.d.n Re: do ashton 02.11.06, 16:19
                  ja wolałabym uniknąć takiej - według mnie dość osobistej - chwili na weselu, w
                  obecności 70 innych osób - też bliskich, ale to już nie rodzice czy dziadkowie
                  dlatego myślałam właśnie o podziękowaniach przy błogosławieństwie, tylko
                  jeszcze musimy to obgadać, bo nie wiem co mój kochany na to, ale mam argument -
                  moi rodzice są po rozwodzie i nie wiem, czy będą chcieli np. zatańczyc razem.
                  no i co zrobić z partnerką taty? też wypada jej coś podarować? (są razem 7 lat)

jeszcze dużo czasu... bardzo dużo...
          • ozi29 Re: do ashton 02.11.06, 16:22
            ashton napisała:

> Nie żebym rodziców nienawidziła czy nie miała za co dziękować. Ale jakoś mi
            na
            > ślubie to nie pasowało.

Mam dokładnie takie samo zdanie na ten temat! Wola rzecy bedzie u mnie
            Błogosławieństwo tzn w domu moich rodziców i juz wtedy mamy zamiar wreczyc im
            kwiaty i obrazy, bo nie dosc, ze nie znosze publicznych "wiecow" to nie czuje
            takiej potrzeby aby robic tandetne show do piosenki jakiejs tam na wlasnym
            weselu!
            • anetina Re: do ashton 03.11.06, 11:19
              właśnie dlatego zadałam to pytanie

ja też nie chcę tej piosenki typu cudownych rodziców mam

chciałam się zorientować, czy miałybyście jakieś pomysły
              ale podziękowanie na mszy ładnie brzmi
              • ashton Re: do ashton 03.11.06, 11:23
                Tylko trzeba też jakiś ładny krótki tekst ułożyć, żeby nie wyszło z podziękowań
                drugie kazanie...
                • mada.d.n kolacja kilka dni wcześniej 03.11.06, 11:29
                  rozmawiałam wczoraj z Tomkiem i oboje mamy to samo zdanie - nie chcemy
                  podziękowań na weselu, bo dla nas obojga to zbyt osobista chwila. ja
                  zaproponowałam jakieś podziękowania przy błogosławieństwie, natomiast on rzucił
                  pomysłem na kolację kilka dni wcześńiej - i tak zrobimy, chyba tydzień przed
                  ślubem. tylko pozostaje jeszcze kwestia, czy będzie to kolacja dla 6 osób (my i
                  nasi rodzice) czy jeszcze do tego rodzeństwo. i co "zrobić" z partnerką taty?
                  nie chcę, żeby czuła się odrzucona, ale nie wiem jak będzie się czuła w
                  obecności mamy (rodzice po rozwodzie)

jeszcze dużo czasu... bardzo dużo...
    • ozi29 Re: podziękowanie dla rodziców na weselu 03.11.06, 11:29
      Ogladajac kasety od KAMERZYSTY sorki operatora;P ;P ;P ;P ze slubu, pare razy
      widziałam takie podziekowania!I powiem, ze bardzo fajnie to wyszło ale według
      mnie nalezy miec bardzo dobry kontakt z rodzicami do takiego czegos! Zeby
      wyszło to pieknie i od serca! Ale to jest tylko moje zdanie;P
      • ozi29 Re: podziękowanie dla rodziców na weselu 03.11.06, 11:30
        o podziekowanie w koscielo mi chodzi;P
        • maga801 Re: podziękowanie dla rodziców na weselu 03.11.06, 15:33
          My właśnie mamy bardzo dobry kontakt z rodzicami. Jednocześnie wiemy, że
          podziękowanie w trakcie mszy bardziej ich ucieszyło niż "szopki" w trakcie
          wesela. Oni też nie lubią, podobnie jak my, pompy. A do tego właśnie zaliczamy
          podziękowania w trakcie wesela przy wszystkich gościach. Jedna kwestia gustu -
          jak zawsze...
          • maga801 Re: podziękowanie dla rodziców na weselu 03.11.06, 15:35
            Nie wiem, czy to właściwe, ale nie dawaliśmy rodzicom kwiatów ani prezentów. Nie
            bardzo rozumiem, dlaczego tak się robi.
            Dobry kontakt i pomoc w każdej chwili - to najpiękniejsze podziękowanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka