skarbeczek 21.11.06, 11:08 Ile czasu potrzebowaliście, aby odłożyć na ślub ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 11:10 żadnego czasu finansujemy na bieżąco Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 11:14 my odkładamy od roku wszelkie dodatki (premie, prezenty pieniężne), udało nam się uzbierać 5000zł (leży na lokacie i trochę rośnie), poza tym wydaliśmy już 2500zł "na bieżąco" jeszcze dużo czasu... bardzo dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
liste_k Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 11:21 Ja chyba sama będę finansować swoje wesele. Mam na to okrągłą sumkę i mam nadzieję, że wystarczy a jak nie to wtedy się uśmiechnę do mamusi o wsparcie. Ale sukienkę kupuję sama - tzn płacę sama. Odpowiedz Link Zgłoś
napolnoc Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 11:26 Wszystko zalezy od tego ile chcesz wydac. Najpierw zrob budzet i potem ustal skad i ile mozesz zdobyc.Jesli potrzebujesz np 10.000 i masz rok czasu, to wiesz ile masz odkladac miesiecznie, by uzbierac. My z zalozenia mielismy oszczedzac dwa lata, ale po troszeczku, by nie odczuc. Po roku wydalismy na remont i wakacje wszystko co do tej pory zaoszczedzilismy, wiec teraz musimy naprawde panowac nad wydatkami, bo do slubu zostalo 8 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 11:33 my też nie odkładamy wszystkiego, co moglibyśmy; w ciągu tego roku kupiliśmy telewizor, komputer, dzisiaj pralkę ok. 2000zł na wakcje (2 wyjazdy) - to już razem jest ok. 7000zł a nasz cały budżet to ok. 17tys., w tym 2000zł na suknię, na która dostanę od taty (w ramach prezentu ) jeszcze dużo czasu... bardzo dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
monitchka1 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 11:33 Mam ślub 11 sierpnia. Suknię ślubną wymyśliłam za 4700zl, więc odkładam z premii, akurat będzie. Za kamerzystę płacimy sami (1800zl), stwierdziliśmy, że za co damy radę, to płacimy sami.Resztę kasy płacą nam oboje rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela.16 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 12:07 jak patrze na to jak łatwo idzie wam odkladanie to az zazdrosze...ze mozecie takei sumy odkladac Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 12:25 w sumie my nie powinniśmy odkładać na wesele, bo ja miałam kredyt studencki i tylko przez to mogliśmy trochę odłożyć. w tej chwili jest do spłaty 23tys. zł, ale tym będę się martwić za rok (poprosiłam o rok karencji w spłacie) jeszcze dużo czasu... bardzo dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
mysza1418 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 19:27 Na ślub odkładaliśmy 4 lata jego koszt to 25 000 zł sami za wszystko płaciliśmy. Dodam ze zaczynałam od 450 zł na rękę miesięcznie POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 20:50 Ja od 400 A na ślub, gdybyśmy się uparli, odłożymy te 40 tys. w rok. Ale po drodze inwestujemy, kupujemy mieszkania, wyjezdżamy... trzeba przecież kiedyś żyć, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ursus_arctos Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 12:07 do tej pory (czyli glownie zaliczki) wydawalismy na biezaco. teraz zostalo nam 8 miesiecy, wiec zaczelismy odkladac. mamy w planie zaoszczedzic 4-5tys euro, jak bedzie potrzebne wiecej to wezmiemy maly kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
jag28 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 12:15 A my mieliśmy odłożone 3000, a resztę finansujemy z karty kredytowej i później będziemy spłacać. Niestety Do ślubu nam zostało 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
grinferi Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:06 My obliczylismy ze bedziemy potrzebowac ok. 30 000 tys, zaczynamy odkladac w styczniu, slub 18/08/2007 wiec potrzeba nam 7 miesiecy by odlozyc taka kwote. Niestety nie mozemy liczyc na nikogo (oboje rodzice na nauczycielskiej emeryturze)ale jestesmy w Angli wiec powinno sie udac. Musi sie udac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkka Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:39 My w ciagu 10 miesiecy odlozylismy 10 tys ( z czego 5 tys od rodzicow), slub w lipcu planujemy jeszcze odlozyc jakies 9-10 tys, jak zabraknie to wezmiemy malutki kredyt (3-4 tys zl.) mam nadzieje ze starczy... Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:44 tak patrząc na wasze koszta, to mnie się wydaję, że ja robię wesele za grosze Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:47 w zaokrągleniu stroje, fryzura itp. - 2,5 tys. sala - 1,5 tys. kucharka - 2 tys. zakupy - 5 tys. samochód, zaproszenia - 1 tys. dekoratorka - 1 tys. kamerzysta - 2 tys. to było w dużym zaokrągleniu i tak liczymy (mając już doświadczenie w szykowaniu wesela), że nie przekroczymy mimo wszystko 10-12 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:48 my niby odkładamy, za sale zapłaciliśmy z resztki kredytu (oczywiście na coś innego był kredyt) a teraz odkładamy mamy 3 tys, ślub w czerwcu wiec pewnie nam sie uda dobić do jakis 7 tys. Reszte z kolejnej transzy kredytu (wzietego również na co innego) a po ślubie będziemy to spłacać, tak jak teraz odkładamy Odpowiedz Link Zgłoś
lanka_cathar Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:56 Nie odkładaliśmy 'na ślub'. Odkładaliśmy po prostu, bo oszczędności zawsze się przydają. A jesteśmy razem trzy lata, od dwóch mieszkamy razem, spłacamy też kredyt mieszkaniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
lanka_cathar Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:56 Ślub był w lipcu. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 14:23 też nie odkładamy na ślub - finansujemy z naszych "normalnych" oszczędności. I tak - potafiliśmy powiedzieć Rodzicom "nie", mimo że dla nich finansowanie naszego wesela było oczywistością. Ale wczoraj się normalnie wzruszyłam: mój dziadek powiedział, że już zaczął zbierać wódkę na wesele... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiad50 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 14:30 My odkładamy od lutego 2006r., ślub w lipcu 2007r.Więc to jakieś 1,5 roku odkładania. Planujemy wydac na wesele jakieś 20 tys.Odkładamy po połowie,10 tys.ja i 10 tys.Narzeczony.Ja odłożyłam już 5 tys.Narzeczony tyle samo,do ślubu zostało 8 miesięcy i planujemy odłożyć nastepne 10 tys. Wiem, że nam się uda :o) Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 14:38 dziwne tylko, ze osobno odkładacie ale gratuluje silnej woli Odpowiedz Link Zgłoś
kasiad50 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 20:25 No a jak mamy odkładać,skoro mieszkamy osobno? Ja ze swoimi rodzicami,mój Narzeczony ze swoimi. Wspólne konto będziemy mieli po ślubie,ale teraz odkładamy osobno tzn. do dwóch różnych skarbonek jeśli to tak trudno zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 10:34 dziwnie to zabrzmiało ale może dlatego, że my nigdy nie dzieliliśmy kasy, i odkładamy zawsze wspólnie, mimo ze np bierzemy kase z mojej pensji ale to nie miał być żaden zarzut w Twoim kierunku pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 10:42 a mieszkacie razem? jeśli tak, nic dziwnego, że razem zbieracie my razem mieszkamy, więc logiczne, że kasa wspólna Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 10:59 mieszkamy, mieszkamy tak jak napisałam, dziwnie mi to zabrzmiało, i wyszło że się czepiam ale to jeszcze nic nie znaczy ze ze sobą mieszkamy znam małżeństwo, które nadal ma oddzielną kasę i ona np oddaje mu za batona, a on jej za piwo, jak kupują sobie nawzajem Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkka Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 11:01 A my nie mieszkamy razem a odkladamy na jedno wspolne konto (ja jestem wlascicielem konta) Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 11:04 no tak ale jak ktoś, kto nie mieszka razem, ma składać na jedno konto !? logiczne, że każde zbiera póki co na swoje Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 14:45 Połowę finansujemy na bieżąco, drugą połowę (głównie jedzenie + alkohol, czyli wydatki na ostatnią chwilę) odłożymy przez jakiś rok. W sumie wydamy ok. 40 tys., co wydaje mi się kwotą astronomiczną... ale jakoś nie chce być taniej Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 14:52 no właśnie ja wydaję maksymalnie 15 tys. i mamy wszystko dlaczego naprawdę nie mogę zrozumieć, gdzie są takie ceny Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkka Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 15:02 Sukienka 1600 zl Orkiestra+fotograf+kamerzysta 4100 Sala ok 12000 zl - (plus minus 85 osob po 150 zl) to juz jest prawie 18 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 15:09 No są, są niestety... ok. 140 gości x 160zł w restauracji = 22.400 alkohol ok. 4.000 zespół ok. 4.000 fotograf ok. 2.000 kościół ok. 500 nasze stroje ok. 5.000 I już jest grubo ponad 30 tys., a jeszcze parę pozycji wydatków zostało... Jakim cudem można zmieścić się w kilkunastu tysiącach? Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 15:12 można, ale jak się robi o połowę mniejsze wesele a lebo w tańszym lokalu (absolutnie nie krytykuję tego, że tyle wydajecie, to nie moja sprawa ) my za zespół płacimy 1400zł (polecany!), fotograf w prezencie jeszcze dużo czasu... bardzo dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 15:14 Skoro w prezencie, to nie finansujecie sami Wiem, ze można mniejsze, ale mamy tylu przyjaciół - i nie chcielibyśmy rezygnować z ich obecności w takiej chwili... Nie jest to dla nas jakieś koszmarne obciążenie finansowe, damy radę bez pomocy rodziny, więc chyba nie ma w tym nic złego Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 15:22 skoro dacie radę, to nie ma sensu się "szczypać", tylko robić taką imprezę, na jaką ma się ochotę my moglibyśmy zaprosić tylko rodzinę, ale też zależy nam na przyjaciołach i dlatego z 40 osób robi się ponad 70 - ale nie wyobrażamy sobie zrobić tylko obiadu lub wesela tylko dla rodziny jeszcze dużo czasu... bardzo dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 15:24 No właśnie my też nie... A co do proporcji - ok. 60 osób to rodzina (naprawdę najbliższa, w rodzinie narzeczonego wigilie są na ponad 20 osób, więc co dopiero ślub...) + drugie tyle przyjaciele. Zobaczymy jeszcze, jak goście dopiszą, bo i z tym bywa różnie Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 07:32 a u mnie rodzina żeby się zmieściła w 80 to będzie dobrze i to jeszcze bardzo mocno skrojona zastanawiamy się jeszcze tylko nad noclegiem około 70-80 % gości będzie przyjeznych - większość ok. 350-550 km Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 07:22 a, my robimy wesele na 120 osób i z poprawinami Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 07:22 a1ma napisała: > No są, są niestety... > > ok. 140 gości x 160zł w restauracji = 22.400 > alkohol ok. 4.000 > zespół ok. 4.000 > fotograf ok. 2.000 > kościół ok. 500 > nasze stroje ok. 5.000 > > I już jest grubo ponad 30 tys., a jeszcze parę pozycji wydatków zostało... > Jakim cudem można zmieścić się w kilkunastu tysiącach? > my nie chcemy restauracji mamy piękną salę w remizie dopiero co wyremontowaną mamy swoją kucharkę zakupy sami robimy nasze wesele trwa od poniedziałku 11 czerwca aż do 19 czerwca - ponad tydzień oczywiście najważniejsza będzie noc z soboty na niedzielę Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 10:04 Zazdroszczę - bo ja z kolei nie mam... czasu na zorganizowanie tego wszystkiego samodzielnie Gdybym miała - zrobiłabym piękną imprezę w sadzie, pod namiotem Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 16:22 W sumie to bedzie jakies 1,5 roku. Ale nie oszczedzamy w sensie odmawiania sobie przyjemnosci. Dalej jemy na miescie i jezdzimy na wakacje a ja kupuje ciuchy Tylko mniej i przy kazdym kolejnym sweterku zastanawiam sie czy nie wole tych pieniedzy wydac np. na buty slubne itp. W ten sposob uniknelam kupowania wielu zbednych ciuchów. Kazdego miesiaca odkladamy sobie pewna sume na slub. Poza tym mieslimy jescze troche oszczednosci. Ale chyba w ostatnich miesiacach bedziemy oszczedzac na serio i jesc obiadki w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_of_avalon Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 21:17 Rok. Dodam że mieszklaismy w tym czasie każde u swoich rodziców, wiec prawie całe pensje oszczedzaliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
panna_na_wydaniu Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 23:19 3 miesiące cieżkiej pracy w Niemczech (ja i narzeczony)-odłożone 20tys (reszta poszła na przyjemności ) Koszt wesela jakies 25 tys bez ubrań,za które płacą nam rodzice. Resztę czyli ok 5tys zapłacimy z "weselnych". Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 08:01 my mamy tylko pół roku prawdopodobnie uda nam się razem zaoszczędzić ok. 6 tyś. na wszystko. dlatego obiad (na 48 osób) a nie wesele, znajomy fotograf, który zrobi nam sesję w prezencie, krawcowa a nie salon sukien ślubnych... itp. tydzień po ślubie impreza dla znajomych (ok. 50 osób) jak nam zabraknie to opłacimy ją z "prezentów". Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 10:10 my tak gdzies rok uzbieralismy 10 000, a potem nasi rodzice w prezencie slubnym podarowali nam po 5 000zl. Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 10:44 Od lipca ,kiedy to zapadła decyzja o slubie, udało nam sie odłozyc 8600 pln Do slubu pozostało jeszcze przeszło 8 miesiecy, mam nadzieje, ze z 30 tysiecy damy rade uzbierać! Odpowiedz Link Zgłoś
jaczl76 Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:20 Moje drogie forumowiczki. Z zaciekawieniem przegladam ten wątek i własnym oczom nie wierzę...JAK WY TO ROBICIE...Jestem ze swoim partnerem 10 lat obydwoje pracujemy, mieszkamy u moich rodziców, nie jesteśmy rozrzytni, ale niestety nie jesteśmy w stanie odłożyć takiej sumy pieniędzy. W jednym opisie przeczytałam że młodzi odłożą w ciągu 8 miesięcy 30 000 zł. Dla mnie jest to kolosalna kwota. Chyba musze zmienić pracę i mój partner też. Pozdrawiam Was serdecznie. Agata Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:23 Cóż, czasem można odkładac miesięcznie 4-5 tys., a czasem 300zł, co w tym dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:28 Jak My to robimy??? Ano tak, ze ciezko pracujemy cały czas... Moj narzeczony pracuje na dwie zmiany dziennie, plus prowadzi rodzinny interes! A ja mam dwa etaty;P Ale po slubie, to dopiero sie zacznie (budowa domu) ja juz mam dosyc, a co dopiero potem bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
jaczl76 Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:33 Czyli to ja jestem "głupia" sidząc na Państwówce od siedmiu lat, bojąc się zmienic prace przy obecym stanie w kraju - i żyjąc tylko marzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:36 My tez siedziemy na "panstwowce";P W tych czasach, to chyba najpewniejsza praca... Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:37 wszystko zalezy od możliwości i od terminu ślubu my staramy się odkładać 1000 miesięcznie, ale niestety nie udaje sie, zwykle zostajemy przy 800 zobaczymy czy nam się uda ale to może tez kwestia tego, ze ja nie znoszę zakupów, więc nie mam pokus Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:37 my uzbieralismy 10 000 zl przez rok przy dwoch pensjach ok. 1200 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:43 Dziewczyny! Duzo tez zalezy chyba ,od tego, czy mieszka sie z narzeczonym, czy tez nie! Wiadomo,że jak razem mieszkacie, to musicie za wszystko placic sami, ze swoich pensji... Nie to co my "pasozyty" mieszkajacy u rodzicow przed slubem;P ;P ;P Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:54 My mieszkanmy razem od trzech lat, trochę za starzy jesteśmy na mieszkanie u rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:59 No ja tez za mloda to nie jestem (25 lat) I czas najwyzszy sie wyprowadzic! Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:06 my mieszkamy w mieszkaniu tbs które jest mojego meza, a jego mama kupila sobie niedawno kawalerke tez w tbsie i czeka na jej wybudowanie. Marze zeby tak w 1,5 roku sie udalo trzymajcie kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:12 Ja o rok starsza Wyprowadziliśmy się z domuw wieku 22 lat, a i tak uważam, że późno Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:00 my mieszkalismy z mama narzeczonego i teraz po slubie nadal mieszkamy. NIe pasozytujemy na niej, placimy polowe czynszu, dorzucamy sie do zakupow, placimy za gaz i inne oplaty. tAk wiec i tak mielismy duze wydatki.. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.pedagogspoleczny Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:10 Tak sobie czytam te Wasze posty i tylko podziwiam... Mnie ciarki przechodzą na myśl o tym, że mam wziąść kaske od rodziców (mama ma najniższą krajową a tata bezrobotny i teraz na czarno w POLSCE pracuje- oboje wykształceni ludzie) albo od teściów (tata najniższa krajowa + niewieli dodatek rodzinny a mama bezrobotna). Ale widząc WAszą determinację do samodzielnego życia chyba powoli dojrzewam do myśli, żeby przełożyć ślub (mial być za rok w grudniu) na wakacje 2008 i do tego czasu usbierać troszkę i nie prosić nikogo o pieniądze. Będzie to jednak trudne, bo teraz pracuję na stażu z urzędu pracy za460 miesięcznie a mój M. właśnie kończy studia dzienne w sesji zimowej i nie wiadomo jak szybko znajdzie dobrą pracę (on ma zawód politechniczny, więc jest nadzieja, ja mam pedagogiczny, więc mi będzie trudniej w dzisiejszych czasach gdzieś się zaczepic- ale damy radę!). Nie wyobrażam sobie, żeby nasi rodzice mieli brać kradyt i spacać go z tych swoich ,,pensji''. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:14 ja też jestem tego zdania płacimy sami za siebie za swoje pragnienia Odpowiedz Link Zgłoś
jaczl76 Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:33 Wszystkie macie racje -nie należy się bać -trzeba zmieniać na lepsze Tylko troszę trudno to wcielać w życie....dobra nie poddam się...bedzie lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: Nie poddawaj sie! 22.11.06, 12:16 Jolu z niczego nierezygnuj!!!!!!!! Sama do niedawna byłam w podobnej sytuacji Ja po resocjalizacji, narzeczony po lesnictwie, bez pracy ale za to z "dzianymi" rodzicami! I co z tego, niewyobrazam sobie, zeby mnieli nas utrzymywac po slubie! W caigu 9 miesiecy nasza sytuacja zmieniła sie o 360 stopni! Pamietaj wiara i cierpliwosc, to polowa sukcesu! Odpowiedz Link Zgłoś
kiitek Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:14 Może naucz się oszczędzać,a nie od razu pracę zmieniaj. Odpowiedz Link Zgłoś
lubna jacz 22.11.06, 21:26 my zarobiliśmy w wakacje za granicą w sumie 15 tysięcy, może inni też mają zagraniczne metody? z "polskich" pieniędzy udało mi się odłożyć na zeszłoroczny, acz piękny, model sukni ślubnej więc spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
lubna hmm 22.11.06, 21:23 Zarobiliśmy na ślub za granicą, w pracy, przez 2 m-ce, a teraz też na bieżąco odkładamy stypendia i z nich kupujemy ubrania. Rodzice postanowili się dołożyć, ale wraz z tym pojawiły się ich oczekiwania i chyba wrócimy do finansowania jedynie przez nas. Odpowiedz Link Zgłoś
heather4 Re: hmm 22.11.06, 22:12 my też finansujemy ślub z pieniędzy zarobionych za granicą, ale ciężko wyliczyć ile czasu potrzeba na uzbieranie pospowiedniej sumy..zależy jeszcze na jakie wesele. Najlepsze jest to, że pracując w Irlandii oszczędziliśmy sporo kasy i nie musieliśmy się przy tym w ogóle ograniczać - 2 razy w przeciągu rocznego pobytu tam zafundowaliśmy sobie fajne wakacje, nie odmawialiśmy sobie kin, restauracji, książek, płyt, ciuchów...Hmm, chyba chcę tam wrócić ) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 27.11.06, 12:36 ojej na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi jedni zapłacą za całe wesele z jednej pensji inni muszą odkładać rok dwa a inni muszą brać kredyt są też osoby, które mają wiele składek: na ślub, mieszkanie, samochód jednocześnie i mimo wysokich zarobków muszą odkładać rok dwa Odpowiedz Link Zgłoś