Dodaj do ulubionych

Do tych, co sami finansują swoje wesele

21.11.06, 11:08
Ile czasu potrzebowaliście, aby odłożyć na ślub ?
Obserwuj wątek
    • anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 11:10
      żadnego czasu
      finansujemy na bieżąco
      • mada.d.n Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 11:14
        my odkładamy od roku wszelkie dodatki (premie, prezenty pieniężne), udało nam
        się uzbierać 5000zł (leży na lokacie i trochę rośnie), poza tym wydaliśmy już
        2500zł "na bieżąco"

jeszcze dużo czasu... bardzo dużo...
    • liste_k Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 11:21
      Ja chyba sama będę finansować swoje wesele. Mam na to okrągłą sumkę i mam
      nadzieję, że wystarczy smile a jak nie to wtedy się uśmiechnę do mamusi smile o
      wsparcie.
      Ale sukienkę kupuję sama - tzn płacę sama.
      • napolnoc Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 11:26
        Wszystko zalezy od tego ile chcesz wydac. Najpierw zrob budzet i potem ustal
        skad i ile mozesz zdobyc.Jesli potrzebujesz np 10.000 i masz rok czasu, to wiesz
        ile masz odkladac miesiecznie, by uzbierac.
        My z zalozenia mielismy oszczedzac dwa lata, ale po troszeczku, by nie odczuc.
        Po roku wydalismy na remont i wakacje wszystko co do tej pory zaoszczedzilismy,
        wiec teraz musimy naprawde panowac nad wydatkami, bo do slubu zostalo 8 m-cy.
        • mada.d.n Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 11:33
          my też nie odkładamy wszystkiego, co moglibyśmy; w ciągu tego roku kupiliśmy
          telewizor, komputer, dzisiaj pralkę smile ok. 2000zł na wakcje (2 wyjazdy) - to
          już razem jest ok. 7000zł
          a nasz cały budżet to ok. 17tys., w tym 2000zł na suknię, na która dostanę od
          taty (w ramach prezentu smile)

• monitchka1 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 11:33
        Mam ślub 11 sierpnia. Suknię ślubną wymyśliłam za 4700zl, więc odkładam z
        premii, akurat będzie. Za kamerzystę płacimy sami (1800zl), stwierdziliśmy, że
        za co damy radę, to płacimy sami.Resztę kasy płacą nam oboje rodziców.
        • izabela.16 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 12:07
          jak patrze na to jak łatwo idzie wam odkladanie to az zazdrosze...ze mozecie
          takei sumy odkladac
          • mada.d.n Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 12:25
            w sumie my nie powinniśmy odkładać na wesele, bo ja miałam kredyt studencki i
            tylko przez to mogliśmy trochę odłożyć. w tej chwili jest do spłaty 23tys. zł,
            ale tym będę się martwić za rok (poprosiłam o rok karencji w spłacie)

• mysza1418 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 19:27
            Na ślub odkładaliśmy 4 lata jego koszt to 25 000 zł sami za wszystko
            płaciliśmy. Dodam ze zaczynałam od 450 zł na rękę miesięcznie
            POZDRAWIAM
            • a1ma Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 20:50
              Ja od 400 wink
              A na ślub, gdybyśmy się uparli, odłożymy te 40 tys. w rok.
              Ale po drodze inwestujemy, kupujemy mieszkania, wyjezdżamy... trzeba przecież
              kiedyś żyć, prawda? wink
    • ursus_arctos Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 12:07
      do tej pory (czyli glownie zaliczki) wydawalismy na biezaco. teraz zostalo nam 8
      miesiecy, wiec zaczelismy odkladac. mamy w planie zaoszczedzic 4-5tys euro, jak
      bedzie potrzebne wiecej to wezmiemy maly kredyt.
    • jag28 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 12:15
      A my mieliśmy odłożone 3000, a resztę finansujemy z karty kredytowej i później
      będziemy spłacać. Niestety
      Do ślubu nam zostało 2 tyg.
    • grinferi Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:06
      My obliczylismy ze bedziemy potrzebowac ok. 30 000 tys, zaczynamy odkladac w
      styczniu, slub 18/08/2007 wiec potrzeba nam 7 miesiecy by odlozyc taka kwote.
      Niestety nie mozemy liczyc na nikogo (oboje rodzice na nauczycielskiej
      emeryturze)ale jestesmy w Angli wiec powinno sie udac. Musi sie udac!!!
    • mariolkka Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:39
      My w ciagu 10 miesiecy odlozylismy 10 tys ( z czego 5 tys od rodzicow), slub w
      lipcu planujemy jeszcze odlozyc jakies 9-10 tys, jak zabraknie to wezmiemy
      malutki kredyt (3-4 tys zl.) mam nadzieje ze starczy...
      • anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:44
        tak patrząc na wasze koszta, to mnie się wydaję, że ja robię wesele za grosze big_grin
        • anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:47
          w zaokrągleniu

stroje, fryzura itp. - 2,5 tys.
          sala - 1,5 tys.
          kucharka - 2 tys.
          zakupy - 5 tys.
          samochód, zaproszenia - 1 tys.
          dekoratorka - 1 tys.
          kamerzysta - 2 tys.

to było w dużym zaokrągleniu
          i tak liczymy (mając już doświadczenie w szykowaniu wesela), że nie
          przekroczymy mimo wszystko 10-12 tys.
    • karolin-k Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:48
      my niby odkładamy,
      za sale zapłaciliśmy z resztki kredytu (oczywiście na coś innego był kredyt)
      a teraz odkładamy mamy 3 tys, ślub w czerwcu wiec pewnie nam sie uda dobić do
      jakis 7 tys.
      Reszte z kolejnej transzy kredytu (wzietego również na co innego) a po ślubie
      będziemy to spłacać, tak jak teraz odkładamy smile
    • lanka_cathar Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:56
      Nie odkładaliśmy 'na ślub'. Odkładaliśmy po prostu, bo oszczędności zawsze się
      przydają. A jesteśmy razem trzy lata, od dwóch mieszkamy razem, spłacamy też
      kredyt mieszkaniowy.
    • lanka_cathar Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 13:56
      Ślub był w lipcu.
    • lacitadelle Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 14:23
      też nie odkładamy na ślub - finansujemy z naszych "normalnych" oszczędności. I
      tak - potafiliśmy powiedzieć Rodzicom "nie", mimo że dla nich finansowanie
      naszego wesela było oczywistością.

Ale wczoraj się normalnie wzruszyłam: mój dziadek powiedział, że już zaczął
      zbierać wódkę na wesele...
      • kasiad50 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 14:30
        My odkładamy od lutego 2006r., ślub w lipcu 2007r.Więc to jakieś 1,5 roku
        odkładania.
        Planujemy wydac na wesele jakieś 20 tys.Odkładamy po połowie,10 tys.ja i 10
        tys.Narzeczony.Ja odłożyłam już 5 tys.Narzeczony tyle samo,do ślubu zostało 8
        miesięcy i planujemy odłożyć nastepne 10 tys.
        Wiem, że nam się uda :o)
        • karolin-k Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 14:38
          dziwne tylko, ze osobno odkładacie

ale gratuluje silnej woli smile
          • kasiad50 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 20:25
            No a jak mamy odkładać,skoro mieszkamy osobno? Ja ze swoimi rodzicami,mój
            Narzeczony ze swoimi.
            Wspólne konto będziemy mieli po ślubie,ale teraz odkładamy osobno tzn. do dwóch
            różnych skarbonek jeśli to tak trudno zrozumieć big_grin
            • karolin-k Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 10:34
              dziwnie to zabrzmiało smile
              ale może dlatego, że my nigdy nie dzieliliśmy kasy, i odkładamy zawsze
              wspólnie, mimo ze np bierzemy kase z mojej pensji
              ale to nie miał być żaden zarzut w Twoim kierunku
              pozdrawiam
              • anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 10:42
                a mieszkacie razem?

jeśli tak, nic dziwnego, że razem zbieracie

my razem mieszkamy, więc logiczne, że kasa wspólna
                • karolin-k Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 10:59
                  mieszkamy, mieszkamy
                  tak jak napisałam, dziwnie mi to zabrzmiało, i wyszło że się czepiam smile
                  ale to jeszcze nic nie znaczy ze ze sobą mieszkamy
                  znam małżeństwo, które nadal ma oddzielną kasę i ona np oddaje mu za batona, a
                  on jej za piwo, jak kupują sobie nawzajem big_grin
                  • mariolkka Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 11:01
                    A my nie mieszkamy razem a odkladamy na jedno wspolne konto smile (ja jestem
                    wlascicielem konta)
                  • anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 11:04
                    no tak

ale jak ktoś, kto nie mieszka razem, ma składać na jedno konto !?
                    logiczne, że każde zbiera póki co na swoje
    • a1ma Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 14:45
      Połowę finansujemy na bieżąco, drugą połowę (głównie jedzenie + alkohol, czyli
      wydatki na ostatnią chwilę) odłożymy przez jakiś rok.
      W sumie wydamy ok. 40 tys., co wydaje mi się kwotą astronomiczną... ale jakoś
      nie chce być taniej uncertain
      • anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 14:52
        no właśnie
        ja wydaję maksymalnie 15 tys.
        i mamy wszystko

dlaczego naprawdę nie mogę zrozumieć, gdzie są takie ceny
        • mariolkka Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 15:02
          Sukienka 1600 zl
          Orkiestra+fotograf+kamerzysta 4100
          Sala ok 12000 zl - (plus minus 85 osob po 150 zl)
          to juz jest prawie 18 tys.
        • a1ma Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 15:09
          No są, są niestety... uncertain

ok. 140 gości x 160zł w restauracji = 22.400
          alkohol ok. 4.000
          zespół ok. 4.000
          fotograf ok. 2.000
          kościół ok. 500
          nasze stroje ok. 5.000

I już jest grubo ponad 30 tys., a jeszcze parę pozycji wydatków zostało...
          Jakim cudem można zmieścić się w kilkunastu tysiącach?
          • mada.d.n Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 15:12
            można, ale jak się robi o połowę mniejsze wesele smile a lebo w tańszym lokalu
            (absolutnie nie krytykuję tego, że tyle wydajecie, to nie moja sprawa smile)
            my za zespół płacimy 1400zł (polecany!), fotograf w prezencie smile

• a1ma Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 15:14
              Skoro w prezencie, to nie finansujecie sami wink
              Wiem, ze można mniejsze, ale mamy tylu przyjaciół - i nie chcielibyśmy
              rezygnować z ich obecności w takiej chwili... Nie jest to dla nas jakieś
              koszmarne obciążenie finansowe, damy radę bez pomocy rodziny, więc chyba nie ma
              w tym nic złego smile
              • mada.d.n Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 15:22
                skoro dacie radę, to nie ma sensu się "szczypać", tylko robić taką imprezę, na
                jaką ma się ochotę
                my moglibyśmy zaprosić tylko rodzinę, ale też zależy nam na przyjaciołach i
                dlatego z 40 osób robi się ponad 70 - ale nie wyobrażamy sobie zrobić tylko
                obiadu lub wesela tylko dla rodziny smile

• a1ma Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 15:24
                  No właśnie my też nie...
                  A co do proporcji - ok. 60 osób to rodzina (naprawdę najbliższa, w rodzinie
                  narzeczonego wigilie są na ponad 20 osób, więc co dopiero ślub...) + drugie
                  tyle przyjaciele.

Zobaczymy jeszcze, jak goście dopiszą, bo i z tym bywa różnie wink
                  • anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 07:32
                    a u mnie rodzina żeby się zmieściła w 80 to będzie dobrze
                    i to jeszcze bardzo mocno skrojona

zastanawiamy się jeszcze tylko nad noclegiem
                    około 70-80 % gości będzie przyjeznych - większość ok. 350-550 km
            • anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 07:22
              a, my robimy wesele na 120 osób
              i z poprawinami
          • anetina Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 07:22
            a1ma napisała:

> No są, są niestety... uncertain
            >
            > ok. 140 gości x 160zł w restauracji = 22.400
            > alkohol ok. 4.000
            > zespół ok. 4.000
            > fotograf ok. 2.000
            > kościół ok. 500
            > nasze stroje ok. 5.000
            >
            > I już jest grubo ponad 30 tys., a jeszcze parę pozycji wydatków zostało...
            > Jakim cudem można zmieścić się w kilkunastu tysiącach?
            >

my nie chcemy restauracji
            mamy piękną salę w remizie
            dopiero co wyremontowaną
            mamy swoją kucharkę
            zakupy sami robimy

nasze wesele trwa od poniedziałku 11 czerwca aż do 19 czerwca - ponad tydzień
            oczywiście najważniejsza będzie noc z soboty na niedzielę
            • a1ma Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 10:04
              Zazdroszczę - bo ja z kolei nie mam... czasu na zorganizowanie tego wszystkiego
              samodzielnie winkGdybym miała - zrobiłabym piękną imprezę w sadzie, pod
              namiotem big_grin
    • nionczka Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 16:22
      W sumie to bedzie jakies 1,5 roku. Ale nie oszczedzamy w sensie odmawiania sobie
      przyjemnosci. Dalej jemy na miescie i jezdzimy na wakacje a ja kupuje ciuchy wink
      Tylko mniej i przy kazdym kolejnym sweterku zastanawiam sie czy nie wole tych
      pieniedzy wydac np. na buty slubne itp. W ten sposob uniknelam kupowania wielu
      zbednych ciuchów. Kazdego miesiaca odkladamy sobie pewna sume na slub. Poza tym
      mieslimy jescze troche oszczednosci. Ale chyba w ostatnich miesiacach bedziemy
      oszczedzac na serio i jesc obiadki w domu.
    • jaszczurzyca Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 21:13

• jaszczurzyca Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 21:14

• lady_of_avalon Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 21:17
      Rok. Dodam że mieszklaismy w tym czasie każde u swoich rodziców, wiec prawie
      całe pensje oszczedzaliśmy...
      • panna_na_wydaniu Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 21.11.06, 23:19
        3 miesiące cieżkiej pracy w Niemczech (ja i narzeczony)-odłożone 20tys (reszta
        poszła na przyjemności smile) Koszt wesela jakies 25 tys bez ubrań,za które płacą
        nam rodzice. Resztę czyli ok 5tys zapłacimy z "weselnych".
    • panna_turkus Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 08:01
      my mamy tylko pół roku smile prawdopodobnie uda nam się razem zaoszczędzić ok. 6
      tyś. na wszystko. dlatego obiad (na 48 osób) a nie wesele, znajomy fotograf,
      który zrobi nam sesję w prezencie, krawcowa a nie salon sukien ślubnych... itp.
      tydzień po ślubie impreza dla znajomych (ok. 50 osób) jak nam zabraknie to
      opłacimy ją z "prezentów".
    • twitti Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 10:10
      my tak gdzies rok uzbieralismy 10 000, a potem nasi rodzice w prezencie slubnym
      podarowali nam po 5 000zl.
    • ozi29 Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 22.11.06, 10:44
      Od lipca ,kiedy to zapadła decyzja o slubie, udało nam sie odłozyc 8600 pln
      Do slubu pozostało jeszcze przeszło 8 miesiecy, mam nadzieje, ze z 30 tysiecy
      damy rade uzbierać!
    • jaczl76 Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:20
      Moje drogie forumowiczki. Z zaciekawieniem przegladam ten wątek i własnym oczom
      nie wierzę...JAK WY TO ROBICIE...Jestem ze swoim partnerem 10 lat obydwoje
      pracujemy, mieszkamy u moich rodziców, nie jesteśmy rozrzytni, ale niestety nie
      jesteśmy w stanie odłożyć takiej sumy pieniędzy. W jednym opisie przeczytałam
      że młodzi odłożą w ciągu 8 miesięcy 30 000 zł. Dla mnie jest to kolosalna
      kwota. Chyba musze zmienić pracę i mój partner też. Pozdrawiam Was serdecznie.
      Agata
      • a1ma Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:23
        Cóż, czasem można odkładac miesięcznie 4-5 tys., a czasem 300zł, co w tym
        dziwnego?
      • ozi29 Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:28
        Jak My to robimy???
        Ano tak, ze ciezko pracujemy cały czas...
        Moj narzeczony pracuje na dwie zmiany dziennie, plus prowadzi rodzinny interes!
        A ja mam dwa etaty;P
        Ale po slubie, to dopiero sie zacznie (budowa domu) ja juz mam dosyc, a co
        dopiero potem bedziecrying
        • jaczl76 Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:33
          Czyli to ja jestem "głupia" sidząc na Państwówce od siedmiu lat, bojąc się
          zmienic prace przy obecym stanie w kraju - i żyjąc tylko marzeniami.
          • ozi29 Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:36
            My tez siedziemy na "panstwowce";P
            W tych czasach, to chyba najpewniejsza praca...
          • karolin-k Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:37
            wszystko zalezy od możliwości i od terminu ślubu smile
            my staramy się odkładać 1000 miesięcznie, ale niestety nie udaje sie, zwykle
            zostajemy przy 800 zobaczymy czy nam się uda smile
            ale to może tez kwestia tego, ze ja nie znoszę zakupów, więc nie mam pokus smile
      • twitti Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:37
        my uzbieralismy 10 000 zl przez rok przy dwoch pensjach ok. 1200 zl.
        • ozi29 Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:43
          Dziewczyny!
          Duzo tez zalezy chyba ,od tego, czy mieszka sie z narzeczonym, czy tez nie!
          Wiadomo,że jak razem mieszkacie, to musicie za wszystko placic sami, ze swoich
          pensji...
          Nie to co my "pasozyty" mieszkajacy u rodzicow przed slubem;P ;P ;P
          • a1ma Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:54
            My mieszkanmy razem od trzech lat, trochę za starzy jesteśmy na mieszkanie u
            rodziców wink
            • ozi29 Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 11:59
              No ja tez za mloda to nie jestem (25 lat)crying
              I czas najwyzszy sie wyprowadzic!
              • twitti Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:06
                my mieszkamy w mieszkaniu tbs które jest mojego meza, a jego mama kupila sobie
                niedawno kawalerke tez w tbsie i czeka na jej wybudowanie. Marze zeby tak w 1,5
                roku sie udalosmile trzymajcie kciuki.
              • a1ma Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:12
                Ja o rok starsza wink
                Wyprowadziliśmy się z domuw wieku 22 lat, a i tak uważam, że późno wink
          • twitti Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:00
            my mieszkalismy z mama narzeczonego i teraz po slubie nadal mieszkamy. NIe
            pasozytujemy na niej, placimy polowe czynszu, dorzucamy sie do zakupow, placimy
            za gaz i inne oplaty. tAk wiec i tak mielismy duze wydatki..
          • jola.pedagogspoleczny Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:10
            Tak sobie czytam te Wasze posty i tylko podziwiam...
            Mnie ciarki przechodzą na myśl o tym, że mam wziąść kaske od rodziców (mama ma
            najniższą krajową a tata bezrobotny i teraz na czarno w POLSCE pracuje- oboje
            wykształceni ludzie) albo od teściów (tata najniższa krajowa + niewieli dodatek
            rodzinny a mama bezrobotna).
            Ale widząc WAszą determinację do samodzielnego życia chyba powoli dojrzewam do
            myśli, żeby przełożyć ślub (mial być za rok w grudniu) na wakacje 2008 i do
            tego czasu usbierać troszkę i nie prosić nikogo o pieniądze. Będzie to jednak
            trudne, bo teraz pracuję na stażu z urzędu pracy za460 miesięcznie a mój M.
            właśnie kończy studia dzienne w sesji zimowej i nie wiadomo jak szybko znajdzie
            dobrą pracę (on ma zawód politechniczny, więc jest nadzieja, ja mam
            pedagogiczny, więc mi będzie trudniej w dzisiejszych czasach gdzieś się
            zaczepic- ale damy radę!). Nie wyobrażam sobie, żeby nasi rodzice mieli brać
            kradyt i spacać go z tych swoich ,,pensji''.
            Pozdrawiam!
            • anetina Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:14
              ja też jestem tego zdania
              płacimy sami za siebie
              za swoje pragnienia
              • jaczl76 Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:33
                Wszystkie macie racje
                -nie należy się bać
                -trzeba zmieniać na lepsze
                Tylko troszę trudno to wcielać w życie....dobra nie poddam się...bedzie
                lepiej...
            • ozi29 Re: Nie poddawaj sie! 22.11.06, 12:16
              Jolu z niczego nierezygnuj!!!!!!!!

Sama do niedawna byłam w podobnej sytuacjicrying
              Ja po resocjalizacji, narzeczony po lesnictwie, bez pracy ale za to
              z "dzianymi" rodzicami! I co z tego, niewyobrazam sobie, zeby mnieli nas
              utrzymywac po slubie!
              W caigu 9 miesiecy nasza sytuacja zmieniła sie o 360 stopni!

Pamietaj wiara i cierpliwosc, to polowa sukcesu!
      • kiitek Re: Jak Wy to robicie 22.11.06, 12:14
        Może naucz się oszczędzać,a nie od razu pracę zmieniaj.
      • lubna jacz 22.11.06, 21:26
        my zarobiliśmy w wakacje za granicą w sumie 15 tysięcy,
        może inni też mają zagraniczne metody?
        z "polskich" pieniędzy udało mi się odłożyć na zeszłoroczny, acz piękny, model sukni ślubnej smile więc spokojnie smile
    • lubna hmm 22.11.06, 21:23
      Zarobiliśmy na ślub za granicą, w pracy, przez 2 m-ce, a teraz też na bieżąco odkładamy stypendia i z nich kupujemy ubrania.

Rodzice postanowili się dołożyć, ale wraz z tym pojawiły się ich oczekiwania i chyba wrócimy do finansowania jedynie przez nas.
      • heather4 Re: hmm 22.11.06, 22:12
        my też finansujemy ślub z pieniędzy zarobionych za granicą, ale ciężko wyliczyć
        ile czasu potrzeba na uzbieranie pospowiedniej sumy..zależy jeszcze na jakie
        wesele. Najlepsze jest to, że pracując w Irlandii oszczędziliśmy sporo kasy i
        nie musieliśmy się przy tym w ogóle ograniczać - 2 razy w przeciągu rocznego
        pobytu tam zafundowaliśmy sobie fajne wakacje, nie odmawialiśmy sobie kin,
        restauracji, książek, płyt, ciuchów...Hmm, chyba chcę tam wrócić wink)
        • lubna Re: hmm 22.11.06, 22:29
          Ja do Szkocji, też chyba chcę wink)
    • kasia-k Re: Do tych, co sami finansują swoje wesele 27.11.06, 12:36
      ojej na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi
      jedni zapłacą za całe wesele z jednej pensji inni muszą odkładać rok dwa a inni
      muszą brać kredyt

są też osoby, które mają wiele składek: na ślub, mieszkanie, samochód
      jednocześnie i mimo wysokich zarobków muszą odkładać rok dwa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka