magdaena 04.12.06, 18:50 Wiem ze cena nie jest ważna ale jednak ciekawi mnie wasze zdanie na ten temat...Jeśli możecie to napiszcie mi ile kosztował Wasz pierścionek zaręczynowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sierpniowa_julka Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:04 ciekawi cię nasze zdanie na temat cen naszych pierścionków?!? w jakim celu to pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
magdaena Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:11 Jak Ci odpowiem to zaraz mnie skrytykujesz... Ale ok juz mowie dlaczego pytam. Wczoraj miałam zaręczyny wszystko było ok do momentu jak nie zauważyłam ceny tego pierścionka...70zł - srebro. Wiem,zaraz mi powiesz ze jestem materialistką... Zrobiło mi sie smutno ze tylko tyle znacze dla swojego faceta...który na lewo i prawo wywala wiecej kasy niz w takiej sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:26 Nie chcę krytykować. Twoje pytanie wyrwane z kontekstu po prostu dziwnie zabrzmiało. Nie lubię takich licytacji cenowych. Ale Twoja sytuacja jest rzeczywiście troszkę smutna. Porozmawiaj po prostu ze swim narzeczonym - pewnie jest jakiś powód, dla którego dostałaś taki a nie inny pierścionek. Może np. uważa, że miłość nie ma ceny? I że pierścionek tę miłość symbolizujący nie musi być niezwykle kosztowny? Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
magdaena Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:33 dzieki ze mnie oszczędziłaś... Odpowiedz Link Zgłoś
kate21.07.07 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:36 Jeżeli wiesz że twojego faceta spokojnie byłoby stać na droższy pierścionek- nawet o te sto, dwieście złotych, to trochę dziwne, że tylko srebro wybrał... A może po prostu się nie zna na biżuterii?? I sam nie wiedział co kupić...?? Nie wiedział zanim kupił co ty lubisz?? Jakie złoto- białe czy żółte, jaki kamyk ewentualnie? Nie rozmawialiście o tym?? Odpowiedz Link Zgłoś
magdaena Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:48 Nie nie rozmawialiśmy o tym...To było zaskoczenie.Ja wolę białą biżuterię i w takiej też chodzę.Biała biżuteria nie oznacza jednak TYLKO SREBRO.Zawsze marzyłam o białym złocie...a tu masz Ci babo placek... Odpowiedz Link Zgłoś
nives1 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 10:52 Faceci rzadko się znaja a biżuterii - mało ich tez na ogół interesuje czy trzymają w ręce białe złoto, platynę czy srebro, czy to jest diament czy cyrkonia - fajnie że miałaś niespodziankę !! Ja co prawda mam z białego złota ale dlatego ze otwarcie o tym mówiłam - z facetami tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
mufassa Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 21:50 a jesteś pewna, że to nie jest białe złoto? czasem niewiele się różnią są stylizowane na takie różne style... chyba, że zobaczyłaś paragon no cóż, ciekawość nie popłaca Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 06.12.06, 14:52 magdaena napisała: > Wczoraj miałam zaręczyny wszystko było ok do momentu jak nie zauważyłam ceny > tego pierścionka...70zł - srebro. Podziwiam przytomność umysłu osoby, która w takiej chwili ma głowę do takich spraw. > Zrobiło mi sie smutno ze tylko tyle znacze dla swojego faceta... A Ty na ile siebie wyceniasz? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Do a_weasley;) 06.12.06, 15:01 inkageo napisała: > A Ty swoją żonę na ile wyceniłeś? To byłoby bardzo dobre pytanie, gdybym to ja napisał, że widocznie narzeczony autorki wątku tak nisko ją ceni. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_na_wydaniu Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:07 Mój kosztował 300zl, jest z białego złota z malutkim brylancikiem. Sama go sobie wybrałam.Świadomie za tak "niską" jak na zaręczynowe pierścionki cenę Moje dwie przyjaciółki dostały pierścionki za około 750zł -śliczne. Dla mnie i tak mój jest najpiękniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
kate21.07.07 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:13 mój tez jest z białego złota i też ma malutki brylancik, bardzo malutki może podobne mamy Odpowiedz Link Zgłoś
bfinger Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:08 przykro mi, ale nie mogę pomóc - pierścionek wybrał mój mąż. Nigdy go nie pytałam o cenę, ani nie szukałam potem w sklepie, ile kosztuje... Odpowiedz Link Zgłoś
kate21.07.07 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:11 Około 300 złotych? Co o tym myslisz maddaena?? Chcesz srednią jakąś wyliczyć? Ja mam malutki pierścionek z malutkim kamykiem- a kiedyś ktoś mi powiedział że pierścionek musi mieć wielkie kamienie, ja na to, że wielka musi byc miłość <3<3<3<3<3 Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:15 moj byl niespodzianka i wybral go moj narzeczony. Cene znam tylko dlatego bo musialam go ubezpieczyc. Cena 8500 eur.(ok.34 tys zl) ale jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:15 Uuuuuu...zaraz będzie tu awantura Ostatnio, gdy usłyszałam w reklamie "pięniądze są warte tyle ile czas potrzebny aby je zarobić" to natychmiast pomyślałam o forumowych sporach na temat przyzwoitej ceny pierścionka Ja robiąc innym prezenty i dostając je zauważyłam pewną prawidłowość - najbardziej cieszą rzeczy, które są poza zasięgiem, ciut wyższa półka, niż ta dostępna na codzień. Ten wstęp miał wytłumaczyć dlaczego jestem zwolenniczką droższych pierścionków, m. in. tych z brylantami. Osoba bogata, może w każdej chwili i bez specjalnej okazji pozwolić sobie na taki "drobiazg", ale jej to nie sprawi przyjemności, właśnie dlatego, że jest łatwo dostępne. Ja za to bardzo się cieszę z pierścionka z brylantem, bo sama przy obecnej sytuacji materialnej, nie kupiłabym sobie takiego. Jestem rok po studiach, dopiero zaczynamy pracę i suma ok. 500-1000 zł za pierścionek zaręczynowy jest dla mnie optymalna Narzeczony mnie rozpieścił i biżuterię z cyrkoniami dostawałam bez okazji, złote ozdoby z cyrkoniami kupowałam też sobie sama, więc dla mnie wybór brylantu na tą specjalną okazję był raczej oczywisty Odpowiedz Link Zgłoś
karhar Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:16 ja również mam pierścionek z białego złota i bardzo malutkim brylancikiem i wiem ile kosztował bo to żadna tajemnica 500 zł i nie zamieniłabym na żaden inny!! jest piękny i uwielbiam patrzeć jak ślicznie wygląda na moim palcu) Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:26 Moim zdaniem to juz nie o tą cenę chodzi tylko o to ,że znalazłaś metkę z ceną Poza tym wiadomo,że są pewne standarty jesli chodzi o pierścionki zaręczynowe - oczywiście od wszystkiego mozna zrobić odstepstwo( np zaręczyć sie śrubką- naoglądałam sie ostatnio 4 pancernych) Odpowiedz Link Zgłoś
karhar Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 20:17 dzięki ze tak "fajnie" mnie oceniałaś. nie jestem materialistką i nie ma dla mnie znaczenia ile kosztował ten pierścionek, ważny był moment w którym go dostałam i to że za każdym razem jak go wkładam na palec czuję się szczęśliwa. ale widzę że na tym forum nie warto pisać nic o pieniądzach bo zawsze spotyka się z krytyką. dziewczyna pyta to odpowiadam i naprawdę nie musisz komentować moich postów nikt Cię o komentarz nie prosił. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela.16 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:35 no moj kosztowal 107zl sama go wybieralam w aparcie.i nigdy jeszcze nie widzialam takeigo pierscionka a ni w salonie apartu ani w internecie wiec jest tylko moj.a tak apropos dostalam go teraz w sobote andrzejkowa.hihihi w dyskotece w ktorej sie poznalismy. ps.cena pierscionka nie swiadczy o milosci no ale tak jest przyjete ze zareczynowy to zloto-albo biale albo zotle... Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 06.12.06, 14:41 koleżanka nie nosi złota i pierścionek ma ze srebra jeszcze dużo czasu... Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać, jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom. Odpowiedz Link Zgłoś
bozena.dp Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 19:46 ja nie wiem dokladnie ile moj kosztowal, ale cos ok.200zl w aparcie co prawda narzeczony chcial kupic drozszy, bo ten byl wg. niego za tani, ale mnie sie on bardzo podoba, choc to nie brylant... jeszcze tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
olera24 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 20:02 a ja powiem tak: dostałam chyba najszpetniejszy pierścionek na swiecie, w życiu sama bym sobie takiego nie kupiła. Ceny nie znam i nie wnikam, po co? Ale jak zobaczyłam to musiałam miec straszną minę... a dziś gdy na niego patrzę to usmiecham sie od nosem ze mam takie brzydactwo, ale noszę z dumą Za to obrączki wybrałam i sa bardzo ładne Odpowiedz Link Zgłoś
stella_22 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 20:06 Nie mam pojęcia ile narzeczony zapłacił za mój pierścionek, nigdy go o to nie pytałam - nie miałam takiej potrzeby. Pierścionek jest śliczny, nikt nie ma podobnego, a ja nie zamieniłabym go na żaden inny. W końcu ważne przy jakiej okazji został podarowany Odpowiedz Link Zgłoś
ursus_arctos Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 20:09 troche ponad 500€ i zgadzam sie ze pierscionek powinien byc polke wyzej niz to na co nas normalnie stac. narzeczony tegoz samego zdania, wiec problemu nie bylo. sama glosno mowilam czego chce- jakie zloto jaki kamien itd. wybral sam, nie do konca sluchajac mnie w kwestii zlota, ale trafil w 10 Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 20:18 moze narzecozny sprawdzal jak zaregagujesz na tak niska cene? a tymczasem ma przygotowany drugi drozszy? Odpowiedz Link Zgłoś
jola.pedagogspoleczny Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 21:18 Ja dostalam mój i wiem, że kosztował... 165 złotych! Sama go wybierałam- nie znałam ceny, ale od razu wiedziałam, że to ten- był najpiękniejszym pierścionkiem, jaki kiedykolwiek w życiu widzialam. Wiem, że mój M. był przygotowany na wydanie większej ilości pieniędzy, ale ja powiedziałam, że nie chcę innego- tylko ten jeden! Teraz jak wszyscy chcą go zobaczyć, to słyszę tylko, że bardzo do mnie pasuje, że jest wyjątkowy, że nigdy podobnego nie widzieli, że jest skromny a jednocześnie bardzo reprezentatywny (ma krztałt obrączki z 5 cyrkoniami wzdłóż i jest złoty). Jak potem wchodziłam do jublilerów i z ciekawości patrzyłam, co tam teraz się ciekawego pojawiło w pierścionkach to o dziwo, przez te parę miesięcy jeszcze nie znalazłam ładniejszego od mojego albo przynajmniej podobnego Odpowiedz Link Zgłoś
aga_wa1 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 21:48 tak was poczytuje bo mam bliskie sercu wesele..nie swoje juz ale...gdzie sie podziały te pierścionki z brylantem-nawet małym za ok 1000 zł??? moje kuzynki, kolezanki prawie wszystkie takie miały..... ja wybrałam najtańszy z okruszkiem brylantu-symbolicznie....350 zeta kilka lat temu... az tak staniało??? Odpowiedz Link Zgłoś
dana30.06 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 12:52 Mój kosztował 2 tyś. Z jednej strony byłam w szoku, kiedy mój narzeczony stwierdził, że go kupujemy, ale z drugiej pomyślała, że prawdopodobnie już więcej nie dostanę pierścionka w takiej cenie, więc nie żałuję tego kroku... Jest śliczny!! Ma 11 małych brylantów... Odpowiedz Link Zgłoś
beksa.lala Własnie! :) 04.12.06, 23:26 Też mi to przyszło do głowy. Ale ja zawsze taka idaealistka - marzycielka jestem. Ja powiedziałam, gdy oglądaliśmy przypadkiem katalog z bizuterią i były tam ceny pierścionków ok. 1000 zł (a wiedziałam już, że M. szuka), żeby mi takiego drogiego nie kupował. Powiedział, że nie będzie tu się ze mną spierał Rozsądek i skromność też ważne. Ale rozumiem, że Ci przykro. Co zrobić? Po prostu pogadaj... Albo może kup sobie sama jakiś cenniejszy... A przy wyborze obrączek - zróbcie to szybko - przedstaw swoje poglądy na sprawę biżuterii ślubnej. Odpowiedz Link Zgłoś
aluszru Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 21:59 Ja nie wiem ile kosztował mój, nie interesowało mnie to. Ale jeśli moge zapytać (to żadna złośliwość, tak po prostu) to skąd Ty wzięłas ten paragon? Był w pudełeczku??? Odpowiedz Link Zgłoś
adrianna79 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 04.12.06, 23:13 tyle samo co za wesele ... myslalam ze to bedzie pierscionek i kamyk na cale zycie ale moje biale zloto zaczelo zmieniac kolor na zolty (chociaz sama obraczka kosztowala okolo 1,000 dolarow) tak wiec na swieta dostaje platynowa obraczke . i zgadzam sie z innymi ze cena nie jest wazna, tylko wazne jest ze sie dostalo go od ukochanej osoby! Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 08:19 Kurczę, coraz rzadziej się odzywam na tym forum, chyba wyrosłam z szaleństwa ślubnego (i dobrze!), no ale ten wątek to moim skromnym zdaniem szczyt wszystkiego. Wolę Węgierki, Ewiki i tym podobne trolle. Jasna cholera, czy w tym pomylonym dzisiejszym świecie wszystko w pieniądzach wyrazić można, hę??? Jak widzę wypowiedzi typu "pierścionek zaręczynowy musi być z wyższej półki" i rozważania o cenach brylantów, to włos na głowie mi się jeży!!! Dziewczyny - mam nadzieję, że Wasi mężczyźni podobnie myślą. Inaczej biada im. Może przesadzam, ale cholibka, mieszany jest tu z błotem facet, który wręczył ukochanej srebrny pierścionek za 70 zet bodajże. I co z tego? Dla mnie bzdurą na resorach tudzież sztuką dla sztuki jest wykosztowywanie się na pierścionek z gazylionem brylantów w słusznej cenie. Bo co - bo tak trzeba? G...uzik a nie trzeba! Gdzie tu miłość, gdzie tu symbol??? Pamiętam podobny wątek z początków mojej bytności na tym forum. Jakaś dziewczyna pisała, że na początku znajomości dostała od swego pana "odpustowy" pierścionek z tombaku, tak dla jaj - i jest dla niej ważniejszy niż wszelkie inne klejnoty. Jakoś takie fajne to było Teraz piszecie o pierścionkach - że powinny być takie czy takie. Za chwilę przejdziemy do innych aspektów "godnego" życia. Godnością mierzoną twardą walutą. Chaotycznie nieco napisałam, wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cinnamon_woman Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 08:52 Popieram Cię Kobieto Mój pierwszy pierścionek zaręczynowy to żółty pokemon z plastiku Cudowny był, niestety był bo mi zaginął Teraz, po latach ten poważny jest z białego złota, z cyrkonią a nie brylantem - jest przepiękny, subtelny i do wszystkiego pasuje Wybraliśmy go wspólnie z Ukochanym, kosztował aż 150 zł!! Jestem tania w utrzymaniu? Trudno Najważniejsze dla mnie jest to że dostałam go od Niego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sandstorm86 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 09:05 Ja kiedyś dostałam od mojego Ukochanego pierścionek zrobiony ze złotego sreberka po jakimś cukierku Nawet ma oczko na środku zrobione Cieszyłam się jak nigdy Do tej pory mam go w szkatułce razem z płatkami pierwszej od Niego róży. Pierścionek zaręczynowy wiem ile kosztował bo dowiedziałam się przypadkiem od chłopaka mojej siostry Mój D. pojechał po pierścionek z moją siostrą. Nie ważne było ile na niego wyda. Zaczęli oglądać pierścionki i żaden mu się nie podobał aż tu nagle zobaczył takie cudo z malutkim brylancikiem i powiedział, że ten jest idealny, siostra się z tym zgodziła. Nie pytał o cene tylko kazał zapakować Moja siostra myślała, że będzie kosztował z grubo ponad 1500 bo takie były ceny ale okazało się, że 900 zł i jeszcze dostał zniżkę za to, że płacił gotówką. Więc nawet jeśli kosztowałby 100 zł to bym go dostała bo był piękny i tyle. A ja cieszyłabym się bez względu na cenę Może z Twoim Narzeczonym było podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 06.12.06, 14:47 mój pierwszy pierścionek od Niego to kawałek cyny z plastikowym delfinkiem, kupiony przy wejściu do zoo, kosztował 2zł (dwa złote) i nosiłam go dopóki się nie rozwalił jak największy skarb!! teraz leży w pudełku z biżuterią - niestety w częściach jeszcze dużo czasu... Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać, jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 09:08 ashton napisała: > Kurczę, coraz rzadziej się odzywam na tym forum, chyba wyrosłam z szaleństwa > ślubnego (i dobrze!), no ale ten wątek to moim skromnym zdaniem szczyt > wszystkiego. Wolę Węgierki, Ewiki i tym podobne trolle. > Jasna cholera, czy w tym pomylonym dzisiejszym świecie wszystko .... itd a ja popieram wypowiedź że pierścionek zaręczaynowy powinien być z CIUT wyższej półki niż nasze CODZIENNE możliwości. Idąc tropem iż wesele ma się tylko raz można wysnuć wniosek że zaręczyny to też wyjątkowa okazja - więc można na ten cel troszkę pooszczędzać. Nie twierdzą że pierścionek powinien kosztował tysiące złotych - ładne pierścionki nawet z brylantem można kupić już za 300zł. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 11:17 cześć Ashton, generalnie cenię Twoje wypowiedzi, bo często są bardzo trzeźwe i rozsądne. W tym jednak przypadku, tak się zastanawiam, czy masz w pełni rację... bo przecież nie chodzi o gazylion brylatnów, nie o cenę pierścionka, tylko o to, żeby ten pierścionek był w jakiś sposób wyjątkowy, żeby to był jakiś symbol, jak sama piszesz. Sposobów na tę wyjątkowość może być wiele, ważne, żeby narzeczona się mogła w tej wyjątkowści zorientować. Może ten srebrny był w jakiś sposób niezwykły, ale jeżeli tak, to narzeczony powinien o tym wspomnieć. I pytanie, czy chwila, okoliczności były niezwykłe - wtedy też inaczej się wszystko odbiera. Ja miałam bardzo magiczne zaręczyny, idealne po prostu. Pierścionek nie wiem, ile kosztował (choć wiem, że jest z białego złota i brylantów - on wiedział, że dla mnie to wymarzone materiały na pierścionek zaręczynowy, całą biżuterię poza tym mam srebrną) i choć nie jest taki, jakiego się spodziewałam, to jest najpięknieszy. Po prostu sama bym na taki pomysł nie wpadła. Mój narzeczony powiedział mi, że wybrał właśnie taki, bo chciał, żeby był niesztampowy, inny od tradycyjnych pierścionków zaręczynowych. Opowiadał mi też, jak długo go wybierał i jakie mu się przy tym śmieszne historie przydarzyły. Wiem po prostu, że bardzo się starał i włożył wiele wysiłki w "zorganizowanie zaręczy", i to jest najpiękniejszy symbol. Każdemu na czymś zależy, każdy po cichu o czymś tam marzy. Nie widzę nic złego w tym, że dziewczyna marzy akurat o brylancie. Autorka nie narzeka, że brylant był za mały, czy było złoto zamiast platyny. Wiadomo, że na symboliczny brylant wystarczy 300 zł. Pamiętam Ashton, jak pisałaś o swoim rozczarowaniu, ponieważ Twoje zaręczyny nie odbyły się wtedy, kiedy chciałaś. Czy to rzeczywiście ważniejszy powód niż pierścionek srebrny za 70 zł? I jaki jest Twój pierścionek? Bo jeżeli z brylantem, to na temat położenia koleżanki możesz tylko teoretyzować. Nie znam dokładnie sytuacji autorki wątku, nie wiem, skąd zna cenę pierścionka, jakie były zaręczyny, jakie są ich stosunki. Wiem, że nie potrafię jej potępić. Rozumiem, że mogła się poczuć rozczarowana, że mogła pomyśleć sobie, że chłopak po prostu poszedł do sklepu i wybrał to, na co akurat miał gotówkę w portfelu. Czy tak było, nie wiadomo. Myślę, że jeżeli ona czuje się lekceważona, powinni porozmawiać o tym, choć to może być trudna rozmowa. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 11:35 Ha, specjalnie nie chciałam tu pisać o swoim pierścionku... Już kiedyś nadmieniałam, że dla mnie nie ma znaczenia czy brylant czy cyrkonia, jako że dla mnie te kamienie tak samo wyglądają - może dlatego nie rozumiem symboliki brylantu jako kamienia najbardziej odpowiedniego w zaręczynowej biżuterii. W tym wątku uderza mnie jedno: droższe = lepsze. Może zbytnio ideologię dorabiam, ale... zaręczyłeś się powiedzmy "na srebrno" - to tak jak w bajce o miłości i muzyce "coś tu, k..., nie gra". Nie stać go na złoty pierścionek? A może stać, tylko za mało kocha, uważa że nie zasługujesz na brylanty? No i zamiast radości wielkiej mamy zastanawianie się "a dlaczego tak a nie inaczej". To jest bez sensu! Chyba że, powiedzmy, była jakaś OBIETNICA (a propos moich przekładanych zaręczyn). Powiedzmy para sobie mniej lub bardziej luźno rozmawiała na temat zaręczyn, pan mniej lub bardziej dyskretnie pytał panią, jaka biżuteria jej się podoba - wtedy ma prawo się oczekiwać czegoś konkretnego. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 12:10 > Ha, specjalnie nie chciałam tu pisać o swoim pierścionku... ja to rozumiem i nie chcę, żebyś pisała, tylko się tak sama zastanowiła. > Już kiedyś nadmieniałam, że dla mnie nie ma znaczenia czy brylant czy cyrkonia, > jako że dla mnie te kamienie tak samo wyglądają - może dlatego nie rozumiem > symboliki brylantu jako kamienia najbardziej odpowiedniego w zaręczynowej > biżuterii. a mi jakoś od zawsze zaręczyny kojarzą się z brylantem - nie wiem, może to tradycja, a może amerykańskie filmy , ale skojarzenie jest bardzo silne. > W tym wątku uderza mnie jedno: droższe = lepsze. Może zbytnio ideologię > dorabiam, ale... zaręczyłeś się powiedzmy "na srebrno" - to tak jak w bajce o > miłości i muzyce "coś tu, k..., nie gra". Nie stać go na złoty pierścionek? A > może stać, tylko za mało kocha, uważa że nie zasługujesz na brylanty? No i > zamiast radości wielkiej mamy zastanawianie się "a dlaczego tak a nie >inaczej". mnie to chyba aż tak nie uderza, może tylko w niektórych wątkach. Raczej wydaje mi się, że dziewczyny potrzebują tej wyjątkowści, która może się w szlachetności materiałów między innymi zamanifestować. Dla mnie ważny jest sam pomysł na wyjątkowość, ta odrobina wysiłku włożona przez narzeczonego. > Chyba że, powiedzmy, była jakaś OBIETNICA (a propos moich przekładanych > zaręczyn). Powiedzmy para sobie mniej lub bardziej luźno rozmawiała na temat > zaręczyn, pan mniej lub bardziej dyskretnie pytał panią, jaka biżuteria jej > się podoba - wtedy ma prawo się oczekiwać czegoś konkretnego. No i tu dochodzimy do sedna, z facetami tak jest, że rzadko potrafią się czegoś domyślić, więc jeżeli nam na czymś naprawdę zależy, to najprościej jest im o tym dyskretnie napomknąć Tylko w tej akurat sytuacji trzeba to zrobić z dużym wyczuciem, żeby facet się nie poczuł do czegoś przymuszany albo nie wyrobił sobie złego zdania na temat tego, na czym nam najbardziej zależy. Tak w temacie przypomniała mi się historia pierścionka moich rodziców. Czasy były wtedy takie, że Mama dostała zwykły srebrny i nie sądzę, żeby jakoś narzekała. Ale ostatnio Tata oszczędzał i kupili po ponad 20 latach małżeństwa nowy pierścionek zaręczynowy: złoto, platyna i brylant. Dla nich to było bardzo ważne i bardzo ich uszczęśliwiło, choć ja to nawet nie do końca rozumiem, właśnie z tego względu, że nie uważam droższy = lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaena Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 13:02 Juz przybliżam sytuację. Tak jak pisałaś nie zależy mi na brylancie. Lubie srebro ale kocham białe złoto (którego na palcach nie mam,bo nie stać mnie było na kupno).Zawsze wydawało mi sie ze to pierscionek zaręczynowy bedzie wyjątkowy,najpiekniejszy i najbardziej wartosciowy (nie mówię o sumach z kosmosu ale te 150zł...). Jesli chodzi o paragon,to poprostu wpadł mi w ręce...zupełnie przez przypadek (oczywiscie nie przyznałam sie do tego ze wiem). Mam wrazenie ze ten pierscionek jest kupiony po najmniejszej lini oporu. Jak wspomniałam moj chłopak wydaje na codzien wieksze sumy na różne pierdoły a tu PIERSCIONEK ZARECZYNOWY, ktory mam nosic do konca zycia, ktory ma symbolizowac Jego miłosc do mnie jest wart 70zł.Same zareczyny - ja zaprosiłam chłopaka na kolacje i przy okazji sie oswiadczył. Sam moment był bardzo wzruszający bo nie spodziewałam sie tego. Wiem ze wychodze teraz na materialistkę... Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 14:26 hmm, sytuację przybliżyłaś, ale tak czy inaczej nie znam Was i Waszego związku, nie będę więc osądzać. Powiem tylko, że ja byłabym takimi oświadczynami rozczarowana, i to nie tylko pierścionkiem, ale tym, że on właściwie nic specjalnego na tę okazję nie przygotował. Z drugiej strony, jeżeli nic wcześniej nie wspominałaś o tym, czym dla Ciebie są zaręczyny, nie mówiłaś, że Ci na czymś zależy, to możesz mieć do niego pretensję tylko o to, że Cię wcześniej o Twoje oczekiwania nie zapytał. Ale może myślał, że jak zapyta, to nie będzie niespodzianki? A może mu nie przyszło do głowy, żeby zapytać. Może nie sądził, że to w ogóle jest ważne. Faceci mają inne priorytety. Może dla niego wyzwaniem były same oświadczyny, samo pytanie - może tym się przejmował i stresował? Ja mojemu narzeczonemu powiedziałam, że nie chcę, żeby zaręczyny były taką totalną niespodzianką, tzn. miejsca, czasu i pierścionka nie chcę znać, ale chcę wiedzieć, że na coś się zanosi. Choćby po to, żebym mogła sobie tę decyzję przemyśleć. A temat pierścionka jakoś tak dużo później wypłynął - było dużo okazji, bo znajomi się zaręczają. Ale u Ciebie już po ptakach. To, że stało się tak, a nie inaczej, nie musi wcale oznaczać, że mu na Tobie nie zależy, o ile oczywiście okazuje to na inne sposoby. Skoro oświadczyny przyjęłaś, to znaczy, że chcesz z nim być i forma Ci nie przeszkadzała - tak przynajmniej on to odczyta. Jeżeli możesz przejść nad tym do porządku dziennego, to zrób to jak najszybciej. I wyciągnij wnioski na przyszłość, tzn. pamiętaj, żeby więcej mówić o swoich oczekiwaniach (oczywiście: delikatnie i z taktem!) Jeżeli nie: porozmawiaj z nim o tym, co czujesz. Lepiej, jak mu to powiesz teraz, a nie za rok wyciągniesz przy okazji jakiejś kłótni. Mam nadzieję, że to nie ten scenariusz, ale jeżeli to nie pierwszy raz, kiedy masz uczucie, że on jest z Tobą "po najmniejszej linii oporu", zastanów się, czy chcesz, żeby tak było do końca życia. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
ursus_arctos Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 15:07 chcialam tylko napisac, ze wcale nie wychodzisz na materialistke. bo wcale nie chodzi o srebro czy cene tego pierscionka, tylko o to ze na inne rzeczy wydaje wiecej. tyle. a moze po prostu uznal, ze skoro nosisz srebro to zlota nie lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
waderka Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 11:50 I ja się z Tobą zgadzam co do joty, Ashton. Mój pierścionek jest piękny! I nie mam pojęcia ile kosztował, bo wybrał go i kupił mój PM, beze mnie, i nie dołączył mi paragonu do pudełeczka. I choć wiem, że pierścionek jets cenny, mam gorąca nadzieję, że nie był zbyt drogi, bo miałabym wyrzuty sumienia, że się mój PM na niego jakoś dramatycznie wykosztował. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 12:20 ech dziewczyny, syty głodnego nie zrozumie Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_plus Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 10:42 Słoneczko, za parę lat nie będziesz pamiętać, ile kosztował. Wiem po sobie, pierścionek dostałam parę lat temu, sama go wybierałam, ale ile kosztował, to za cholerę nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 10:45 Heh ja 8 m-cy po zareczynach pamietam tylko przyblizona sume;P Choc sama wybierałam... Odpowiedz Link Zgłoś
siog Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 12:10 A ja jednak uwazam ze pierscionek zareczynowy powinien byc z wyzszej polki i wartosciowy w sensie materialnym tez. Wiem ze mój pierscionek bedze piekny (przy odp czyszczeniu) również za setke lat i będę mogla go przekazac corce lub wnuczce. W Irlandii mowi się ze na pierscionek przyznacza się 2 pensje Ale prawda jest ze tutaj wybor pierscionka przez mezczyzne jest bardzo wazny. Sam proces wyboru ma cos w sobie szczegolnego i waznego. Zazwyczaj u jubilera jest specjalny piekny pokoj gdzie zaprowadza się wybierajacego, podaje się szampan itd.. Wszystkie pierscionki zareczynowe sa podawane w specjalnych aksamitnych pudelkach. Osoba która pokazuje pierscionki wypytuje szczegoly jaki ma być ale również pyta o dziewczyne, charakter itd... Wraz z pierscionkem dostalismy również zaproszenie do luksusowego hotelu na sniadanie z szampanem żeby swietowac zareczyny. Jest to bardzo mily gest... Odpowiedz Link Zgłoś
sandstorm86 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 12:32 Moja mama na zaręczyny dostała tylko kwiaty bo Taty nie było stać na pierścionek. Ale w sumie mi byłoby trochę przykro gdybym dowiedziała się, że mój facet na pierścionek przeznaczył 70 zł a kupił sobie telefon za 800 zł. Co innego jeśli go nie stać albo kupił niedrogi bo po prostu wydawał mu się piękniejszy od tych droższych. Odpowiedz Link Zgłoś
elborn Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 12:34 Moj pierscionek byl koszmarnie drogi(ponad 16tys €,narzeczony zaciagnal mnie do Tiffany.Jego znajomi(niemcy i anglicy) przekonywali go ze pierscionek z diamentem ponizej 2 karatow sie nie liczy(???!!!).Wybralam,choc z ciezkim sercem (nie mialam takich wymagan,on chcial bardziej-nie wchylac sie od schematu).Byl ok,typowy pierscionek z duzym brylantem,niewygodny w noszeniu a dla obcych wydawal sie tylko wulgarna cyrkonia (komentarze).Po 2 tyg. zostal ukradziony z naszego domu zanim zdazylam go ubezpieczyc.Czy bylo warto? absolutnie nie.Narzeczony zaoferowal kupno nowego,ja odpowiedzialam nie. moze bede jedna z niewielu ktora nie bedzie miala zadnego pierscionka zareczynowego na slubie,ale przeciez nie pierscionek tworzy udany zwiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
adrianna79 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 13:10 elborn, tak jak w twoim wypadku moj pierscionek tez jest koszmarnie drogi bo moj ukochany sie uparl ze musi byc okolo 2 karatow bo sie inaczej nie liczy.., bo wszyscy jego znajomi dali takie pierscionki. jak kiedys sie zmnie zapytal w jakim stylu chcialam piercionek, to powiedzialam mu ze nie potrzebuje zadnego bo pierscionek nie wyrazi naszego uczucia miedzy nami. jednak nie posluchal i zaciagnal swoja mame do jubilera i kilka tygodniu pozniej wreczyl mi w bialym pudeleczku piekny piercionek. o dziwo moje pierwsza mysl byla, dlaczego taki drogi, i taki duzy (ja mam bardzo delikatne i nie za dlugie palce). teraz mamy maly klopot bo piercionek byl z bialego zlota i troche zaczyna zmieniac kolor, tak wiec moj ukochany chce teraz zmienic go na platyne; wedlug mnie to kolejny niepotrzebny wydatek, ale jak ktos moze i chce cos kupic, to nie ladnie odmowic... i zgadzam sie z toba ze nie pierscionek tworzy udany zwiazek! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
annamaria86 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 13:43 moj kosztowal 825euro i jest najpiekniejszy! biale zloto z brylantem, skromny, bo ja nie lubie bizuterii i poza tym mam bardzo szczuple dlonie Odpowiedz Link Zgłoś
elborn Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 05.12.06, 14:56 Hej Adrianna, Mysle ze mamy duzo wspolnego,poza pierscionkiem.Jestem orginalnie z wroclawia (chociaz wyjechalam z Polski pare lat temu),moj slub jest za rok w polsce (narzeczony anglik).Pozdrawiam Serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Zapytaj dlaczego wybrał akurat taki!! 06.12.06, 14:25 Ja się przyznam, że na miesjcu autorki wątku zapytałabym chłopaka dlaczego wybrał akurat taki pierścionek. Od odpowiedzi wiele zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 06.12.06, 14:33 mój kosztował trochę ponad 150zł (żółte złoto z cyrkonią) jak zobaczyłam cenę parę miesięcy po zaręczynach (przez przypadek, w witrynie) to było mi przez parę dni przykro, że tak mało kosztował, ale później dotarło do mnie, że to był prezent od Niego i nie jest dla mnie istotne ile kosztował, bo przez to nie kocham go mocniej lub słabiej jeszcze dużo czasu... Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać, jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Wcześniejsze wersje tego samego bumerangu 06.12.06, 14:59 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=47933982&a=47949454 Odpowiedz Link Zgłoś
paola_23 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 07.12.06, 10:04 My zaręczyliśmy się 5 lat temu. Mąż nie był i nie jest bogaty a kupił mi pierścionek za 500zł. Byłam zła, bo to mało ważne za ile. Liczył się sam jego gest, bo nie musiał się zaręczać. Ja miałam 19 lat i ślubu i tak by nie było. Pierścionek jest z białego złota z brylancikiem. Nawet jakby kosztował 10zł to dla mnie jest najpiękniejszy, bo dostałam go od miłości mojego życia!!! Jestem najszczęśliwszą kobietą na świecie!!! mój suwaczek Odpowiedz Link Zgłoś
isztarek Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 07.12.06, 10:28 Cena nie gra roli, jak oglądalismy razem z moim N pierścionki u jubilera, to zakochałam sie w najtanszym za 110 zł i powiedzialam, że chce ten i żaden inny. Moze Twojego N ten Twój tez tak oczarował? Odpowiedz Link Zgłoś
paola_23 Re: Za ile pierścionek zaręczynowy? 07.12.06, 11:54 Myślę, że mój M był oczarowany i to bardzo, ale mną... Ha ha Nie ważne co ile kosztuje, ważna jest miłość... A jak już mężczyzna chce się sam zaręczyć to znaczy już dużo, bo ogólnie to unikają oni tego jak ognia. Ślub to wspaniała sprawa, ale trwa tylko jeden dzień a co dalej?! Przed każdą z Was całe długie życie, więc uważajcie z kim idziecie do ołtarza i bądźcie na 100% pewne własnych decyzji. później przynajmniej w razie rozstania nie będziecie miały wyrzutów sumienia. Ja jestem najszczęśliwszą małżonką na świecie!!! mój suwaczek Odpowiedz Link Zgłoś