mariposa 23.01.07, 18:22 i czy koniecznie musi byc wodka? m. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnrek Re: jaki alkohol na waszym weselu? 23.01.07, 19:33 Ja uważam, że wódka musi być. Nawet, gdy goście deklarują, że jej nie piją. My na początku przepytaliśmy gości i mozna było oszaleć, co chcieli - wódka, wino (różne rodzaje), gin, whisky, piwo... rozbolała nas głowa Postanowiliśmy, że będzie wódka oraz białe i czerwone wino półwytrawne plus 1 butelka słodkiego dla mojej chrzestnej (paranoja!). Zaczęliśmy pytać gości, czy będą pili wódkę czy wino, aby dobrze dobrać ilość. I co się okazało? Prawie wszyscy pili wódkę, nawet ci nastawieni na wino, prawie wszystko zostało. Wino jest dobre na kolację,do obiadu weselnego, ale na całonocną imprezę z tańcem raczej wódka jest lepsza. Dobrze schłodzoną czy w drinku każdy wypije. Mnie wino usypia i muli po dóch kieliszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
yoza Re: jaki alkohol na waszym weselu? 23.01.07, 19:44 Wódka, wino i piwo. Wókę dużo ludzi pije, ja preferuję wino i weim, że sporo ludzi woli też od wódki. Wcześniej wydawało mi się, że piwa nie wypada dawać na weselu, jednak wielu spośród moich znajomych wolałoby napić się piwa, i nie narzekają, gdy ono jest. Zastanawiałam się nad dodatkowym stolikiem z innymi alkocholami do wyboru, np: whisky, koniak i td. I zastanawiam się dalej, i dalej nie wiem. Ktoś podejdzie i naleje sobie koniaku, natomiast inny weźmie całą butelkę, i na stoliku nic już nie zostanie. Może z tym nie szaleć. Odpowiedz Link Zgłoś
promyczek_k Re: jaki alkohol na waszym weselu? 23.01.07, 19:58 My próbowaliśmy się dogadać z hotelem, żeby wynająć barmana. To znaczy nie, żeby profesjonalnego, to by było za drogo. Myśleliśmy raczej, żeby jeden z kelnerów był "do dyspozycji" przy zaaranżowanym barze. Żeby własnie zapobiec zabieraniu całych butelek ze stolika. Bo chcemy mieć trochę innych alkoholi niż wódka i wino. Ale na razie jeszcze ie wiemy, jak to wyjdzie. Wstępnie przedstawicielka hotelu się zgodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
twoja_matka Re: jaki alkohol na waszym weselu? 24.01.07, 11:38 a u mnie a, u mnie dużo schłodzonej wiśniówki i gorzkiej żołądkowej-nasi znajomi uwielbiają! Do tego ciut czystej (tradycja), wino, no i piwo też szaleństwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
epox123 Re: jaki alkohol na waszym weselu? 24.01.07, 11:40 wódka polonaise piwo wino szampan Odpowiedz Link Zgłoś
jola.pedagogspoleczny Re: jaki alkohol na waszym weselu? 24.01.07, 11:47 U nas będzie szampan, wino i wódka (co do piwa jeszcze nei wiemy). Mamy tylko problem z iloeścią, bo nei romimy wesela tylko kilkugodzinne (ok.5) przyjęcie i nie wiemy, jak się liczy ilośc alkoholu na osobę ;-( Może ktos wspomoże? (Może ktoś robił coś podobnego?) Odpowiedz Link Zgłoś
maga801 Re: jaki alkohol na waszym weselu? 24.01.07, 16:09 My mieliśmy takie przyjęcie. Nie planowaliśmy wódki, ale doszliśmy do wniosku, ze do gości trzeba się jednak dostosować. Zaprosiliśmy 20 osób i tyle butelek wódki kupiliśmy. Tyle samo kupiliśmy wina - było wytrawne, po połowie białego i czerwonego. Do obiadu pasowało idealnie i goście byli miło zaskoczeni. W naszej restauracji polecono nam jeszcze, aby kupić piwo, bo schłodzone ponoć zawsze nieźle schodzi. Dodam, że upał był niesamowity. Faktycznie, piwa nie zostało wcale, a mieliśmy ok. 1,5 butelki na głowę. Wina też nie zostało dużo, za to wódki - mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_kr3 Re: jaki alkohol na waszym weselu? 24.01.07, 11:43 Wódka być musi moim zdaniem... do obiadu na stołach wystawiamy również 3 rodzaje wina (półwytrawne-białe, czerwone i rózowe) i tyle. Jeżeli ktoś chce rózne rodzaje alkoholu to polecam (jeżeli jest taka możliwość) ustalenie 5 drinków ,które będą do wyboru i będą wydawane przez barmana. Z doświadczenia wiem,że jak różne rodzaje alkoholi stoją na stołach to ludzie mają tendencję do "marnotrawienia", kombinowania różnych smaków a w rezultacie do mocnego zanietrzeźwienia mój suwaczek Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: jaki alkohol na waszym weselu? 24.01.07, 12:14 U nas był: - na wstępie szampan - wódka (pili głównie starsi wujkowie) - wino czerwone i białe (dużo zeszło) - piwo z dystrybutora na sali do tańca (zamiast lecieć na drugą salę po coś chłodnego do picia, zdecydowana większość tancerzy raczyła się piwkiem). Też dużo zeszło. A kwestię ilości alkoholu załatwiliśmy w ten sposób, że zgodziliśmy się dopłacić dodatkowe 40 zł od osoby dorosłej (taki abonament), i nasi goście mogli pić ile chcieli wódki, wina i piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
leniwiec1975 Re: jaki alkohol na waszym weselu? 24.01.07, 17:06 U nas - na obiedzie, nie weselu - będzie na początku wino musujące, potem do wyboru - wino białe i czerwone, na koniec, do kawy i deserów - likier albo wiśniówka. Odpowiedz Link Zgłoś
lubna Re: problem 25.01.07, 12:20 My pracowaliśmy latem za granicą, odkładamy na ślub zwrot podatku. Drugie tyle dają moi rodzice. I to wszystko. Ślub w maju. Ślub w dużym mieście, cywilny, suknia biała slubna z salonu, garnitur szyty na miarę, przyjęcie ok 10 godzinne w restauracji (obiad, kolacja, deser, garmażerka, DJ), parking dla gości, ciasta i tort - z cukierni, noclegi dla części gości, ilośc gości ok. 50 osób. Koszt: max 9 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
lubna to wyżej to pomyłka sorry :-) 25.01.07, 12:23 Coś mnie system wylogowuje, zalogowuje, nie nadążam, wątek mi się sam przełączył - ? Co do alkoholu - odradzam nie kupowanie wódki. U nas była o to ostra batalia. Wódka więc będzie, ale mało, z myślą o tych, którzy tak o nią walczyli zacietrzewieni. Dla reszty gości - wino. I tak wolą. Ja tam się z wódki nie cieszę, ale cóż, wesele to nie tylko dla nas impreza, ale i dla innych, więc jeśli bez wódki nie dadzą sobie rady, to zatroszczymy się o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
kamu2 Re: jaki alkohol na waszym weselu? 25.01.07, 13:11 u nas będzie wódka,wina bałe i czerwone wytrawne i półwytrawne,szampan na początek,zastanawiamy się nad piwem w pierwszy dzień,postaramy sie aby było na poprawiny. Odpowiedz Link Zgłoś
olenka_a Re: jaki alkohol na waszym weselu? 25.01.07, 13:47 Wódkę pije prawie każdy...nie ma się co oszukiwać U nas będzie wódka Wyborowa i winko półwytrawne. Byłam kiedyś na weselu gdzie była ogromna butla "łiski" w takim stojaku, który się przechylało, żeby nalac sobie szklaneczkę Dobór trunków zależy od odpowiedzialności gości. Ja wole nie ryzykować i ograniczymy sie do dwóch trunków, żeby nie prowokować gości do robienia mieszanek Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowana13 Re: jaki alkohol na waszym weselu? 29.01.07, 05:31 Rowniez Wyborowa,a do obiadu polslodkie biale lub czerwone wino-do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: jaki alkohol na waszym weselu? 29.01.07, 12:26 No nie wiem czy tak kazdy wodke pije. Wsrod moich przyjaciol i rodziny bardzo malo osob. Alkohol powinien byc dostosowany (w miare mozliwosci) do gosci. Dlatego u nas nie bedzie wodki bo nie ma takiej potrzeby ani zwyczaju. Bedzie wino, szampan i barek. Odpowiedz Link Zgłoś