Dodaj do ulubionych

Ile się czeka na licencję? Od ręki wypisują?

26.02.07, 09:50
Pytanie jak wyżej.
Chcę w końcu jechać do parafi po licencję tylko nie wiem czy dostanę ja "od
ręki" czy będę musiała czekać lub przyjechac innego dnia po nią. Jak to jest?
Czy ksiądz dopytuje się czemu nie tu itp...oraz ile taka przyjemność kosztuje?
dzięki dziewczyny za pomoc
Obserwuj wątek
    • sub69 Re: Ile się czeka na licencję? Od ręki wypisują? 26.02.07, 10:22
      ostatnio tez sie dowiadywalismy jak to jest z ta licencja.My zalatwiamy ja w
      parafii narzeczonego,tam nam powiedziano,ze najpierw mamy do nich przyjsc z
      dowodami i odpisami aktu chrztu,pozniej dajemy na zapowiedzi w mojej prafii i
      parafii narzeczonego i dopiero po ogloszonych zapowiedziach (3 niedziele pod
      rzad)oni wystawiaja nam licencje.I nic za to nie placimysmilepozdrawiam
      • misumi Re: Ile się czeka na licencję? Od ręki wypisują? 26.02.07, 11:16
        a zapowiedzi ile przed slubem są?
        Kurcze tyle tego wszystkiego że już sama nie wiem jak się za to zabrać.
        Chciałam licencję zdecydowanie wcześniej tzn przed drukiem zaproszeń bo boję
        się że jeszcze nie dostaniemy tej licencji i co wtedy? Ahhh
        • sub69 Re: Ile się czeka na licencję? Od ręki wypisują? 26.02.07, 11:49
          z tego co wiem,to na zapowiedzi daje sie najwczesniej 6 miesiecy przed
          slubem.My mamy slub w lipcu i zapowiedzi bedziemy zalatwiac najprawdopodobniej
          w tym tygodniu.Nie martw sie,na pewno dostaniecie licencjesmilenajlepiej udaj sie
          jak najszybciej do parafii, w ktorej beda wystawiac Wam licencje i dokladnie
          dopytaj co i jaksmile
          • misumi Re: Ile się czeka na licencję? Od ręki wypisują? 26.02.07, 11:55
            dziękuję Ci bardzo za odpowiedź
            Tak zrobię za 2 tyg wybiorę się do parafi rozwiać wszystkie wątpliwości...
            Niestety szybciej nie mogę choć bardzo bym chciała już wiedzieć ale w tym tyg
            mamy nauki a w przyszłym urlopik wink))
        • nessie1161 Re: Ile się czeka na licencję? Od ręki wypisują? 26.02.07, 11:59
          A niby dlaczego mialabyś nie dostać licencji? To jest jedynie formalny wymóg.
          Poza tym jeśli jedna parafia będzie robila problemy możecie zawsze po licencję
          iść do parafii drugiej strony. Nie widzę problemu. Nam ksiaz powiedzial podczas
          kolędy u narzeczonego, że to jest kwestia 5 minut i bez problemu nam ją wystawi.
          • misumi Re: Ile się czeka na licencję? Od ręki wypisują? 26.02.07, 12:02
            Dlaczego mamy nie dostać? Bo różni księża się niestety zdarzają... ;-( i znam
            takie przypadki gdzie robią problemy...
      • nessie1161 Re: Ile się czeka na licencję? Od ręki wypisują? 26.02.07, 11:57
        Dziwne... My licencję mamy przynieść do parafii ślubu wraz z wszystkimi innymi
        dokumentami do podpisywania protokolu przedślubnego 3 miesiące przed ślubem i
        dopiero wtedy dostajemy karteczki na zapowiedzi do wygloszenia w macierzystych
        parafiach.
        • misumi Re: Ile się czeka na licencję? Od ręki wypisują? 26.02.07, 12:00
          No właśnie nam ksiądz z parafi w której bierzemy ślub kazał już ze wszystkim
          przyjść na miesiąc przed slubem aby wypełnić protokol przedślubny ale wiem że w
          każdej parafi jest inaczej. Koleżanka ma wszytsko wypełnić w swojej parafi a do
          parafi w której chce brać ślub ma przyjśc tylko z licencją więc co kościoł to
          inaczej.
          • martyna1985 misumi 26.02.07, 13:23
            nam proboszcz robil problemy z tym, ze nie chcemy wziac slubu w naszej parafii,
            na licencje czekamy strasznie długo. Protokol spisalismy na poczatku stycznia,
            juz dawno po zapowiedziac i dopiero na poczatku kwietnia mamy sie zglosic po
            licencje. Probuje sie dodzwonic do proboszcza, zeby dal nam wczesniej, ale nie
            odbiera. Chyba kogos wysle do niego, bo nie chce juz tak dlugo czekac, bo sie
            stresuje, ze nie zalatwimy wszystkiego w parafii, w ktorej bierzemy slub!
            • hanwar u nas da nam ją 3 tyg przed ślubem.mam nadzieję :/ 26.02.07, 13:29

• misumi Re: u nas da nam ją 3 tyg przed ślubem.mam nadzie 26.02.07, 14:06
                No własnie obawiam się tych wszystkich problemów ;-(
                Cóż przekonam się na własnej skórze za jakieś 2 tygodnie. Aż się boję... buu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka