Dodaj do ulubionych

KOSZTY koscielne Warszawa

06.03.07, 18:19
ksiadz, koscielny, organista - koszty stale i ukryte za slub konkordatowysmile
ile nalezy sie spodziewac????
Obserwuj wątek
    • andziashea Re: KOSZTY koscielne Warszawa 06.03.07, 18:42
      Tyle, ile zechcecie zapłacić.
    • agnrek Re: KOSZTY koscielne Warszawa 06.03.07, 19:34
      Ksiądz - od 0 pln w nieskończoność, najwięcej słyszałam od koleżanki 1500 pln
      Organista - to samo, ile zaśpiewa, tyle zaśpiewa

Nas kosztowało to 500 plus 200 pln.
      Opłaty w USC masz stałe - w tym roku to okolice 90-100 pln.
    • bystra_26 Re: KOSZTY koscielne Warszawa 07.03.07, 09:42
      Koszty, które moga wystapić, choc nie muszą:

1. za rezerwację terminu w kościele - jest taka parfia w Warszawie, gdzie za to
      chca na dzień dobry 200PLN (o zgrozo!), w większości na szczeście jeszcze za
      darmo

2. za odpisy aktu chrztu - co łaska, drobne kwoty, ale zasadniczo powinno być
      za darmo, bo czy przyjdziesz czy nie, to kancelaria parafialna jest otwarta, a
      za wystawianie papierka trwa 2 minuty (koszt ukryty 0 Twoja podróż po ten
      papier, choć można trafić na parafię, gdzie Ci pocztą wysyłają, Alleluja!)

3. ofiara, czyli w praktyce opłata za ślub (brr!) - zależy od parafii, jak
      drogo, to radzę zrobić rekonesans w parafii drugiej strony, by ukrócić to
      zdzierstwo!
      jak dacie za mało, to na 100% kościelny w czasie Mszy ślubnej będzie zbierał
      tacę!

4. kościelny - ok. 50PLN, co jest przesadą za ilośc pracy i jeszcze ktoś od
      tego podatku nie płaci; krzesła dla młodych mogą np. ich znajomi ustawić, to
      samo z podaniem obrączek

5. organista - mają swoje stawki, 500-200PLN, z ominięciem podatków znów, bo
      honoraria ze ślubów rzadko wprowadzają do ewidencji; często MONOPOL miejscowego
      organisty tzn. jak chcesz pana X z parafii obok, bo gra o niebo lepiej, to
      często nie uzyskasz zgody, bo... organista miejscowy musi dorobić!

6. strojenie kościoła - trzeba wiedzieć, co wolno w danej parafii - zapytać;
      jeśli można mieć zewnętrznego usługodawcę, to - według ich cennika;
      jak nie można - skazani na monopol miejscowej dekoratorki lub zakrystianki, z
      którą często można się dogadać w kwestii wizji młodych (czy da radę to łatwo
      sprawdzić oglądając bieżące dekoracje w kosciele); wtedy mozna się umówić z
      innymi parami, które w danym dniu biorą ślub, by podzielić koszty - namiary na
      nich można zwykle dostać w kancelarii;
      u mojej szwagierki w duzym kościele, koniec sierpnia 600PLN do podziału na 3
      pary

Koszty obowiązkowe - to te w USC, ktos już napisał.
      • bystra_26 organista 07.03.07, 09:48
        oczywiście miało być 50-200PLN
        • twojslub Re: organista 07.03.07, 19:15
          myślę, że i więcej niż 200 się zdarza.
          standart to 150-200 i myślę, że tyle jest w porządku, mniejwięcej tyle i "cena"
          jednej osoby na weselu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka