Dodaj do ulubionych

Zmiana decyzji o zmianie nazwiska

06.04.07, 15:40
Podpisując dokumenty w Urzędzie Stanu Cywilnego zadeklarowałam, że zmienię
swoje nazwisko na nazwisko męża. W międzyczasie zmieniłam zdanie i chcę
zostać przy swoim. Czy coś takiego można jeszcze "odkręcić"? Aha, ślub jest
za tydzień, więc zostało trochę mało czasu... Czy któraś z Was ma w tym
doświadczenie?
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: Zmiana decyzji o zmianie nazwiska 06.04.07, 16:04
      można, idz do usc. zreszta w trakcie slubu kierownik usc pyta jeszcze raz o
      nazwiska.
    • lubna Re: Zmiana decyzji o zmianie nazwiska 06.04.07, 16:43
      Jestem w takiej samej sytuacji, z tą różnicą, że mam jeszcze 4 tygodnie na odkręcenie, ażeby nie zmieniać nazwiska smile Oczywiście, że można odkręcić. Podobno nawet do tygodnia po ślubie bez żadnych utrudnień. Ale ja zrobię to jakieś 2-3 tygodnie przed ślubem, żebym się nie musiała tym później martwić. Najlepiej pójdź do urzędu jeszcze przed ślubem. I wspaniałego ślubu życzę smile
      • madziaq Re: Zmiana decyzji o zmianie nazwiska 06.04.07, 17:16
        O, to mnie pocieszylyscie smile Bo ja tez przemyslalam sprawe i chce miec podwojne,
        a nie tylko meza. Mam nadzieje, ze przy konkordatowym slubie tez nie orbia
        problemow...
        • dr_kaczusia Re: Zmiana decyzji o zmianie nazwiska 06.04.07, 17:29
          a jak ja chcialam odkrecic 2 dni po spisaniu to pani powiedziala, ze to juz
          gdzies tam poszlo i teraz to juz w odpowiednim USC i bla bla bla... co USC to
          inne informacje

PS. cale szczescie, ze nie dala mi wtedy odkrecic wink
          • lubna Re: Zmiana decyzji o zmianie nazwiska 06.04.07, 17:50
            Kasia a po spisaniu czego miałaś problemy ze zmianą? Ja mam
            za sobą wizytę w urzędzie w październiku, świadków mam zgłosić
            2 tyg przed ślubem i wtedy zamierzam zmienic zapis o zmianie nazwiska.
            • dr_kaczusia Re: Zmiana decyzji o zmianie nazwiska 06.04.07, 18:01
              Wiesz co, to bylo tak, bylismy w USC gdzie bylam zameldowana (wiocha),
              zdecydowalam, ze bede miec podwojne. To byla sobota. W poniedzialek moja mama
              sie pytala czy moge zmienic jeszcze i wziac tylko meza (a bo tak mnie jakies
              cieple uczucia napadly wink ), a pani powiedziala, ze teraz juz nie bo to jest
              gdzies tam zapisane/wyslane czy Bog wie co i teraz to juz tylko w USC w W-wie,
              ktory zajmuje sie zmiana imion/nazwisk. Nie zmieniam, mam dwa, uzywam swojego i
              jestem happy smile
              • lubna Re: Zmiana decyzji o zmianie nazwiska 06.04.07, 18:22
                Oj, to ja może jednak się po świętach przejdę do USC lepiej smile
                Bo ja mam wpisane, że biorę nazwisko męża, ale ono mi się tak bardzo
                nie podoba, że nie mogę tego jednak przeżyć smile)) Dziękuję w takim
                razie za informację! I pozdrawiam smile
                • rollingstone555 Re: Zmiana decyzji o zmianie nazwiska 06.04.07, 19:38
                  Dzięki wszystkim za informacje. Mam nadzieję, że mi się jeszcze uda, chociaż
                  wracam do Warszawy dopiero 2 dni przed ślubem...

Lubna - mam podobny problem, jak Ty wink
                  • dr_kaczusia dajcie znac... 06.04.07, 19:45
                    ... czy:
                    - udalo sie Wam to odkrecic?
                    - z problemami czy bez?
                    - w USC gdzie sie deklarowaliscie czy w innym?
                    - duze czy male miasto?
                    Bardzo jestem ciekawa jak to jest faktycznie smile bo moze tam gdzie ja spisywalam
                    to zadupie i sie nie znaja albo nieuzytki i nie chcialo im sie znowu drukow
                    wypelniac wink
                    • epox123 Re: dajcie znac... 06.04.07, 21:08
                      można zmienić teraz i po ślubie do jakiegoś tam czasu,pani z urzędu
                      powiedziała, że nie będzie z tym problemu
    • gosc448 Re: Zmiana decyzji o zmianie nazwiska 08.07.13, 17:12
      a czy ktoś może mi pomóc czy gdy zmienię zdanie jednak co do nazwiska w wypełnionej już wcześniej deklaracji czy zapłacę coś za to drugi raz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka