mibi7 10.05.07, 20:19 Witam! Gdzie można szybko i bezboleśnie odbyć spotkania w ramach poradni przedmałżeńskiej. Pytam, ponieważ zaliczyliśmy nauki weekendowe ale nie było poradni. Pozdrawiam i proszę o info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shameeka Re: Poradnia w Warszawie? 10.05.07, 20:46 temat taki sam jest nawet na tej stronie na forum. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=62145007 Odpowiedz Link Zgłoś
orsynia do shameeka 15.05.07, 12:30 Ale odpowiedzi tam nie ma w sumie, bo wykaz poradni każdy moze znaleźć w necie a chodziło by ktoś napisał gdzie szybko i sprawnie można uporać sie z tymi spotkaniami Odpowiedz Link Zgłoś
kaczuszka_k Re: do shameeka 15.05.07, 12:34 My byliśmy na naukach u Pallotynów w marcu i brakowało nam oczywiście 2 spotkań, uzupełniliśmy to w kwietniu na Skaryszewskiej. Tam jest o tyle dobrze że nie ma zapisów, Pani przyjmuje wszystkich. Byliśmy w odstępie 2 tygodni i nie robiłam żadnych wykresów. Sptkania trwały po ok 20-25 min. Odpowiedz Link Zgłoś
orsynia do kaczuszka_k 15.05.07, 12:42 A mogłabyś podać dokładny adres tej ul. Skaryszewskiej oraz dni i godziny w jakich można się tam wybrac? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczuszka_k Re: do kaczuszka_k 15.05.07, 13:07 Dni to tylko środa w godzinach 17,00-20,00 Jeśli chodzi o adres to numeru nie pamiętam ale jak się idzie od Targowej to zaraz za szkołą jest kancelaria parafialna i nie można nie zauważyć ponieważ są tam 2 spore napisy. Nic nie płaciliśmy i nie kupowalismy żadnych książeczek. Powiedziałam że mam taką zieloną książeczkę z nauk. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczuszka_k Re: do kaczuszka_k 15.05.07, 13:09 Aaa... pani zachęcała do robienia wykresów ale to nie jest obowiązkowe, ja nie robiłam. Tam się zachodzi i staje w kolejce )) i to chyba tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mika9983 Re: Poradnia w Warszawie? 15.05.07, 13:12 Czy do poradni dopiero po skończonych naukach czy można wcześniej?? w trakcie?? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 poradnię załatwia się jak najwcześniej 15.05.07, 13:31 Zaświadczenie z poradni jest ważne bezterminowo, więc można to załatwić równolegle z rezerwacją terminu i sali. Istotne jest to zwłaszcza dla tych, którzy zamierzają stosować NPR w celu uniknięcia poczęcia - im więcej masz obserwacji, tym więcej dni na szaleństwa w cyklu możesz sobie wyznaczyć, bo lepiej znasz swój organizm i sygnały, które informują o płodności (każdy ma trochę inaczej, więc potrzeba trochę własnego doświadczenia). Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Poradnia w sezonie - TRUDNO 15.05.07, 13:36 Najlepiej jest to załatwiać poza sezonem - między październikiem a lutym poradnie świecą pustkami. Ponieważ z założenia są to spotkania w 6 oczu - doradca i para narzeczonych, a poradnie są otwarte średnio przez 2 godziny w tygodniu, spotkań jest 2 lub 3, to teraz przed wakacjami szanse na załatwienie tej kwestii są małe. Niestety w większości wypadków trzeba znaleźć termin otwarcia poradni w gablocie parafii i przejśc się osobiście, bo możliwość kontaktu telefonicznego jest może w 5% przypadków. Tu taki wyjątek - Warszawa, Dominikanie na Służewie: Poradnia Rodzinna (NPR) doradca rodzinny: Maria Konopka-Białoskórska spotkania w piątki: 19:00-21:00 zapisy tel. 0 502 129 106 Odpowiedz Link Zgłoś
mika9983 Re: Poradnia w sezonie - TRUDNO 18.05.07, 08:44 Bystra Dziękujeeee bardzo za namiar na panią z poradni zgodziła się nas przyjąc już w czerwcu...powiedz mi tylko ta poradnia to jest zaraz przy tym kościele na dominikańskiej???U niej się coś płaci?? i wogóle jakie masz od niej wrażenia?? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 do mika9983 18.05.07, 09:09 Super! Tak, to poradnia przy parafii Dominikanów przy ul. Dominikańskiej, taki wielki szary kościół plus klasztor. Niestety jak znaleźć poradnię (w którym budynku) to musicie sie tej pani zapytać, bo ja tam nie byłam, tylko zdumiona, że jest do poradni telefon, opublikowałam to na forum dla szukających. Nie mam pojęcia, czy się płaci, ale kilka złotych trzeba mieć, bo w tej diececji wszystkim ponoć obowiązkowo sprzedają broszurę o złu antykoncpecji i jedną książkę o NPR - to z kolei zawsze sie przyda, polecam wersję rozszerzoną. Znając fachowe podejście Dominkanów, wydaje mi się, że ta pani będzie racjonalnie podchodzić do sprawy. Ale wy tez bądźcie cierpliwi i wysłuchajcie, co ma do powiedzenia, nawet jeśli wolicie antykoncepcję. Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius1980 Re: Poradnia w sezonie - TRUDNO 18.05.07, 19:44 Pani Maria jest sympatyczną młodą osobą Polecam ją serdecznie. Nie robi "prania mózgu" w przeciwieństwie do osoby, z którą miałam wykład w trakcie nauk. Spotkania nic nie kosztują. Jeśli nie masz żadnych materiałów to możesz, ale myślę że nie muszisz kupić książeczkę i karty obserwacji (koszt chyba 10 zł). PS Dziś Pani Maria zapomniała zabrać ze sobą telefonu do poradni więc dzwonienie jest bezcelowe Odpowiedz Link Zgłoś
mika9983 Re: Poradnia w sezonie - TRUDNO 18.05.07, 20:43 Właśnie dzwoniła do mnie w sprawie nauk, bo umówiliśmy się na dwa spotkania zamiast trzech, a teraz dzwoniła że jednak jest tyle par że spotka się z nami raz zamiast tych dwóch, więc jeszcze bardziej nam to odpowiada))) Bo u nas w Legionowie z poradnią jest tragedia, na ok. 50par które chodzą na nauki i 50następnych które zaczną nauki w czerwcu, została jedna pani w poradni, bo dwie pozostałe są w ciąży, a ta jedna która zostła najbliższe terminy ma na październik, więc jeszcze raz dziękuje za kontakt do pani Marii - Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
motylekmaly Re: Poradnia w sezonie - TRUDNO 18.05.07, 21:32 hej, dzwoniłam dzisiaj na Skaryszewską - można dodzwonić się bez problemu Ale do końca lipca nie ma wolnych terminów TZn. jakieś parę dni może być jeszcze wolne pod sam koniec lipca. A ja mam ślub 4 sierpnia i brakuje mi 2 nauk w Poradni. Pomóżcie gdzie w W-wie? PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
mika9983 Re: Poradnia w sezonie - TRUDNO 18.05.07, 21:48 Zadzwoń do Pani Marii 502129106 ona powinna mieć terminy na lipiec jeszcze, a przyjmuje w poradni koło kościoła dominikanów Odpowiedz Link Zgłoś